Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.11.2010, 00:41:09
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Când am făcut afirmația aceea mă adresam credincioșilor, nu discutam polemic cu tine.
Nu conteaza. Sunt interesat sa aflu cum ai aflat/dedus faptul enuntat in respectiva afirmatie. Ar trebui sa il poti explica, indiferent cui te adresezi. Daca ai argumentele necesare.

Citat:
Nu e nici o lașitate, dacă tu respingi categoric ideea de Dumnezeu nu are rost să-ți aduc argumente despre El.
Cine ti-a zis ca o resping categoric?

Resping conceptia pe care o au deistii referitor la divinitate, pentru ca nu vad vreo dovada ca ar fi existat vreodata.

Resping si concepta teista, si asta e o alegere mult mai argumentata, pentru ca argumentele sunt mai la indemana. Pentru ca teistii (crestinii, de exemplu), spre deosebire de deisti, cred intr-un zeu personal, implicat in viata lor cotidiana. Avand in vedere ca il si descriu (amanuntit), aceasta descriere este observabila (si deschisa discutiilor) din punct de vedere logic, filozofic si istoric.
Mai mult, pentru ca teistii sustin ca aceasta entitate transcedentala are un efect observabil si permanent asupra Universului in care traim, si acest efect este, la fel, observabil si discutabil. Asta facem, si de-a lungul acestui proces, nici un argument sau dovada nu a reusit sa ma convinga. Inca. De unde pana unde ideea ca resping ideea de divinitate in mod categoric? Vino cu dovezi pe masura afirmatiilor extraordinare facute de religia ta, in numele zeului tau, si discutam.

Citat:
Cum ți-am spus, nu mă adresez numai ție ci în primul rând credincioșilor. Am prezentat niște idei celor ce nu au nevoie de dovezi pentru că au nealterat simțul realității, spre deosebire de tine, care ai suferit o pierdere a judecății sănătoase datorită combinației de patimi și necredință.
Nu conteaza cui te adresezi. Daca prezinti un adevar explicabil si observabil, bazat pe fapte clare si obiective, el va fi cercetat si in cele din urma acceptat de oricine, indiferent ca discuti cu un ateu sau cu un teist.
A crede, in lipsa dovezilor, nu e un semn de prezenta a simtului realitatii, din contra. Si daca adevarul pe care vrei sa il prezinti e adresat doar celor care cred in lipsa dovezilor, imi rezerv dreptul sa cred ca nu e un adevar, ci ti-ai ales aceasta audienta tocmai pentru ca nu ai dovezi.

Citat:
va cunosc mai demult si de pe alte forumuri unde ne batjocoriti pe noi crestinii
Nu imi bat joc de tine, ci discut, in mod critic, despre credinta ta. E vina mea ca e atat de fantasmagorica, incat e usor sa o dai in glume cand vorbesti despre ea?

Citat:
tu esti ca si frunza in vint, la voia intimplari
Nu tocmai, pentru ca am la dispozitie alegeri proprii, care influenteaza viteza si directia vantului. In rest, sunt de acord. Mai putin pe partea de ortografie.

Citat:
daca vrei sa demonstrezi ceva du-te si fa ceva util pt.tine roaga-te, posteste,da milostenie,si Dumnezeu te va ierta pt.toti ani tai de necredinta.
Nu pot numi niciuna din activitatile de mai sus utile. Le-am incercat, nu functioneaza pentru mine. Am cateva rafturi de carti pe care nu am apucat sa le citesc, consider timpul petrecut cu ele mult mai fructuos.

Citat:
lasa atomii pe mina altora ca poate si domnia ta este unul ai2 care hisca, hisca pe hirtie murdaresti tone de hirtie diminuind inutil padurile patriei si asa destul de saraca.
Pe mana cui sa ii las? Pe mana unuia ca tine, pentru care scrisul in propria limba e o enigma, dar se considera indreptatit sa vorbeasca despre stiinta, si sa dea lectii de viata pe forumuri? Hai sa iti zic o treaba: probabil ti s-a zis ca in fata zeului tau toti oamenii sunt egali. Dar stii tu, ignoranta ta nu e egala cu cunostintele altora. Vestea buna e ca exista carti si informatie, accesibila usor. Si hartia nu mai e demult unicul mediu de stocare al informatiilor, asta in caz ca nu ai aflat.

Citat:
ai2 a realizat cel putin teoretic dispozitivul complex numit 'canci'
Asta spre deosebire de reprezentantii religiei tale sau a altor religii, care au vindecat deja toate bolile de pe lume, ti-au adus electricitatea, incalzirea centrala si internetul in casa, au rezolvat problemele supra-popularii si a foametei, iar acum lucreaza la constructia unui propulsor capabil de viteze super-luminice, nu? Sunt sigur ca ai observat, dar pe lumea asta doar ateii sunt bolnavi. Credinciosii nu, niciodata, ca are grija zeul (oricare ar fi el) de ei. Doar ca nu stiam ca exista atatia atei, de sunt spitalele pline.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2010, 00:53:22
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Interesant e ca majoritatea articolelor stiintifice impotriva evolutionismului sunt realizate de miscarile neoprotestante din SUA.
Interesant este ca articolele alea nu sunt stiintifice, ci religioase. De curiozitate, ia incearca sa gasesti cate articole creationiste cu peer-review gasesti. Sau cate articole despre cercetare creationista. Sau descoperiri creationiste.
Si mai interesant este ca aceleasi miscari sunt varful de lance al unei atitudini anti-intelectuale in America (cu toate "anexele" de rigoare: xenofobie, rasism, tribalism, misoginism), prezenta in anumite straturi sociale (needucate, in mare parte), dar care se bucura de lobby puternic la Washington. In locul tau, nu as vrea sa fiu asociat (intelectual sau ideologic) cu oamenii aia. Crede-ma, am cunoscut destui dintre ei.

Citat:
Teoria evolutionista presupune o evolutie, de la simplu la complex, noi spunem ca lucrurile au fost facute asa de la inceput, fara vreo evolutie.
Oamenii au un design cat se poate de defectuos. Si nu ma refer aici la par blond in loc de brunet, ci la disfunctionalitati majore. Revin cu exemple, daca nu stii despre ce vorbesc.
Toate sunt insa explicabile prin prisma evolutiei (pentru ca algoritmii genetici sunt suboptimi, nu optimi).
Daca intr-adevar suntem opera unui designer, ei bine, a fost un carpaci, care cred ca mai si bause ceva inainte sa se apuce de treaba. Nicicum la nivelul entitatii omnipotente si omniscente de care vorbiti pe aici.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2010, 07:57:14
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Nu conteaza. Sunt interesat sa aflu cum ai aflat/dedus faptul enuntat in respectiva afirmatie. Ar trebui sa il poti explica, indiferent cui te adresezi. Daca ai argumentele necesare.
Explicația e că dacă Dumnezeu a creat lumea din nimic, legile puse de El sunt relative și materia nu are existență de sine, deci așa zisa structură a materiei este doar o aparență. O deducție logică.

Citat:
Cine ti-a zis ca o resping categoric?

Resping conceptia pe care o au deistii referitor la divinitate, pentru ca nu vad vreo dovada ca ar fi existat vreodata.

Resping si concepta teista, si asta e o alegere mult mai argumentata, pentru ca argumentele sunt mai la indemana. Pentru ca teistii (crestinii, de exemplu), spre deosebire de deisti, cred intr-un zeu personal, implicat in viata lor cotidiana. Avand in vedere ca il si descriu (amanuntit), aceasta descriere este observabila (si deschisa discutiilor) din punct de vedere logic, filozofic si istoric.
Mai mult, pentru ca teistii sustin ca aceasta entitate transcedentala are un efect observabil si permanent asupra Universului in care traim, si acest efect este, la fel, observabil si discutabil. Asta facem, si de-a lungul acestui proces, nici un argument sau dovada nu a reusit sa ma convinga. Inca. De unde pana unde ideea ca resping ideea de divinitate in mod categoric? Vino cu dovezi pe masura afirmatiilor extraordinare facute de religia ta, in numele zeului tau, si discutam.
Păi ori o respingi ori nu a respingi. Dacă respingi și deismul, înseamnă că nu crezi în nici un fel de divinitate. Deism asta înseamnă: credința într-o divinitate.

Faptul că nu există (de fapt există) dovezi nu înseamnă că ceva nu există. Dovezile în sprijinul teismului sunt de natură logică: dacă omul e persoană, Dumnezeu nu are cum să fie inferior. Dacă Dumnezeu e Persoane, nu are cum să nu călăuzească lumea, că doar nu a făcut-o degeaba.

Citat:
Nu conteaza cui te adresezi. Daca prezinti un adevar explicabil si observabil, bazat pe fapte clare si obiective, el va fi cercetat si in cele din urma acceptat de oricine, indiferent ca discuti cu un ateu sau cu un teist.
A crede, in lipsa dovezilor, nu e un semn de prezenta a simtului realitatii, din contra. Si daca adevarul pe care vrei sa il prezinti e adresat doar celor care cred in lipsa dovezilor, imi rezerv dreptul sa cred ca nu e un adevar, ci ti-ai ales aceasta audienta tocmai pentru ca nu ai dovezi.
Cum îți spusesem, credincioșii înțeleg fără atâtea explicații lucrurile acestea pentru că au judecata sănătoasă și recunosc spontan adevărul. Asta nu exclude posibilitatea ca respectivul raționament spontan să fie expus în mod detaliat. Dar în cadrul acestei discuții cu tine, din pricină că tu respingi din start posibilitatea existenței Dumnezeului creștin deci nu ești deschis în mod onest unei schimbări de opinie, discuția nu are rost.

................

Se observă din '"argumentele" ateilor (fie ei oameni de știință sau amatori) că această credință (ateismul) este de fapt rezultatul unei sume de prejudecăți, rod al unei imaturități în gândire. Departe de a fi logic, de a fi rezultatul unor analize raționale, ateismul nu e cu mult diferit de superstiții, adică e bazat pe aparențe, pe prima impresie a unor spirite rudimentare.

Last edited by Traditie1; 30.11.2010 at 09:32:39.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2010, 11:12:39
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
... Oamenii au un design cat se poate de defectuos. Si nu ma refer aici la par blond in loc de brunet, ci la disfunctionalitati majore. Revin cu exemple, daca nu stii despre ce vorbesc.
Toate sunt insa explicabile prin prisma evolutiei (pentru ca algoritmii genetici sunt suboptimi, nu optimi).
...
Teoria evolutionista are mule lacune si asta chiar in punctele esentiale. Nicidecum evolutionismul nu explica totul. (Intr-o postare anterioara am evidentiat aceata, nu o sa revin). In mare ea demosteraza legatura fiziologica a tuturor vietuitoarelor, ceea ce sustine si ceationismul intrucat trupul vietuitoarelor e facut din pamant (materie).

Omul este trup si suflet (cugetator si nemuritor). Maretia omului ("chipul si asemanarea" facera cap 2) este exclusiv de natura sufleteasca spirituala. Omul care se departeaza de Dumnezeu are parte atat de boli trupesti cat si sufletesti, insa omul care traieste in Dumnezeu atinge desavarsirea si indumnezeirea (intregii sale fiinte, cu trup si suflet)

Si Domnul Iisus Hristos inaite de inviere a fost om cu afecte firesti (trupesti evident: foame, sete, oboseala...) insa dupa inviere, trupul Sau este trasfigurat si nu mai este tinut de nici un afect. Domnul Iisus Hristos este desavarsit, este perfect, si daca privim doar din punct de vedere al fiintei omenesti (al umanitatii Sale, caci EL este si Dumnezeu).
Reply With Quote
Vechi 07.12.2010, 17:48:36
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Teoria evolutionista are mule lacune si asta chiar in punctele esentiale.
Asta depinde de ce numesti "esential".

Citat:
In mare ea demosteraza legatura fiziologica a tuturor vietuitoarelor, ceea ce sustine si ceationismul intrucat trupul vietuitoarelor e facut din pamant (materie).
Asta e ca si cum ai spune ca un televizor si un peste sunt fix tot aia, ca si unul, si altul, sunt facuti din atomi. Dovezile in favoarea T.E. aduse de genetica au aratat legaturi genetice, adica la un nivel mult mai particular decat nivelul "materie".

Citat:
Omul este trup si suflet (cugetator si nemuritor).
Sunt curios pe unde se ascunde sufletul ala. Nu de alta, dar cu toate ca neurologia e o stiinta relativ tanara, concluziile trase pana acum arata ca suntem produsul creierului, si reactiilor chimice si electrice care se intampla acolo. Daca vrei sa detaliem, revin.

Citat:
Omul care se departeaza de Dumnezeu are parte atat de boli trupesti cat si sufletesti, insa omul care traieste in Dumnezeu atinge desavarsirea si indumnezeirea (intregii sale fiinte, cu trup si suflet)
Te rog sa imi spui cum un copil de 2 ani, diagnosticat cu leucemie, care nu va ajunge sa implineasca 3 ani, si care nu stie mai mult de 20 de cuvinte, poate fi "indepartat" de Dumnezeu.

Citat:
Domnul Iisus Hristos este desavarsit, este perfect, si daca privim doar din punct de vedere al fiintei omenesti
Iisus e departe de a fi prefect, daca e sa credem ce scrie in NT. Din nou, daca vrei sa detaliem pe subiect, se poate.
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 07.12.2010, 20:11:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Interesant este ca articolele alea nu sunt stiintifice, ci religioase. De curiozitate, ia incearca sa gasesti cate articole creationiste cu peer-review gasesti. Sau cate articole despre cercetare creationista. Sau descoperiri creationiste.
Si mai interesant este ca aceleasi miscari sunt varful de lance al unei atitudini anti-intelectuale in America (cu toate "anexele" de rigoare: xenofobie, rasism, tribalism, misoginism), prezenta in anumite straturi sociale (needucate, in mare parte), dar care se bucura de lobby puternic la Washington. In locul tau, nu as vrea sa fiu asociat (intelectual sau ideologic) cu oamenii aia. Crede-ma, am cunoscut destui dintre ei.
Interesant ca toti care contrazic creationismul vin cu aceste argumente. Adica ii ataca pe cei care fac aceste cercetari si nu ideile cuprinse in ele. Dimpotriva, acestea sunt argumente stiintifice, iar cele evolutioniste tin mai mult de credinta. Trebuie sa crezi in ele, nu au si suport stiintific. Nu ma intereseaza omul care face articolul, ci ceea ce scrie in el, daca e adevarat.
Reply With Quote
Vechi 07.12.2010, 20:15:49
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Teoria evolutionista are mule lacune si asta chiar in punctele esentiale. Nicidecum evolutionismul nu explica totul. (Intr-o postare anterioara am evidentiat aceata, nu o sa revin). In mare ea demosteraza legatura fiziologica a tuturor vietuitoarelor, ceea ce sustine si ceationismul intrucat trupul vietuitoarelor e facut din pamant (materie).
Teorie evolutionista are doar lacune. E doar o poveste, nesustinuta si de datele stiintifice. Sunt luate parti de adevar stiintific si legate intre ele artificial pentru a sustine aceasta teorie nascuta din fantezie. Cel mai solid argument e ca nu exista fosile intermediare. Nici nu mai e nevoie de alt argument, acesta arata clar ca teoria e falsa, nu a existat in trecut vreo evolutie, fosilele ne-o arata.
Reply With Quote
Vechi 07.12.2010, 20:27:27
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.06.2008
Locație: Botosani
Implicit salut,konijiro

Citat:
Asta depinde de ce numesti "esential".

Asta e ca si cum ai spune ca un televizor si un peste sunt fix tot aia, ca si unul, si altul, sunt facuti din atomi. Dovezile in favoarea T.E. aduse de genetica au aratat legaturi genetice, adica la un nivel mult mai particular decat nivelul "materie".

Sunt curios pe unde se ascunde sufletul ala. Nu de alta, dar cu toate ca neurologia e o stiinta relativ tanara, concluziile trase pana acum arata ca suntem produsul creierului, si reactiilor chimice si electrice care se intampla acolo. Daca vrei sa detaliem, revin.

Te rog sa imi spui cum un copil de 2 ani, diagnosticat cu leucemie, care nu va ajunge sa implineasca 3 ani, si care nu stie mai mult de 20 de cuvinte, poate fi "indepartat" de Dumnezeu.

Iisus e departe de a fi prefect, daca e sa credem ce scrie in NT. Din nou, daca vrei sa detaliem pe subiect, se poate.
omul a facut
cine a facut omul
cine a facut pamantul
real,in momentul de fata,daca omul nu face nimic,nimic nu se intampla
final:nimic nu are creator
NIMIC(CU O SINGURA EXCEPTIE), NU POATE FI CU DE LA SINE PUTERE
Vechi 07.12.2010, 23:53:26
konijiro's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Adica ii ataca pe cei care fac aceste cercetari si nu ideile cuprinse in ele. Dimpotriva, acestea sunt argumente stiintifice, iar cele evolutioniste tin mai mult de credinta.
Care cercetari? Da un link catre o publicatie periodica, stiintifica, creationista. Una care sa iasa o data pe luna, ca Nature, de pilda, unde lumea sa afle despre ultimele descoperiri creationiste. Unde sunt cercetarile, unde sunt laboratoarele, unde sunt studiile cu peer review? Daca discutam de o teorie stiintifica valida, unde sunt predictiile facute de ea, si cum este ea falsifiabila? Din moment sustii creationismul ca stiinta, presupun ca ai raspuns la cele mai de sus.

Citat:
Trebuie sa crezi in ele, nu au si suport stiintific.
Defineste "suport stiintific". Pentru ca din ce pot eu sa imi dau seama, un numar covarsitor de dovezi convergente din biologie, genetica si paleontologie sustin T.E. Ce chestie, toti oamenii aia doar "cred", sunt orbiti. La fel si matematicienii, care se ocupa cu algoritmi evolutionisti care culmea, functioneaza! Tot asa, pe credinta, nu?

Citat:
Cel mai solid argument e ca nu exista fosile intermediare.
Creationistii care se ocupa de site-urile pe care evident le citesti spera (si din pacate nu o fac tocmai in van) ca niste minciuni repetate ad naseaum capata valoare de adevar. Asta de mai sus e doar una dintre ele. Mai trist e ca le inghiti asa, pe nemestecate.
Si singurul motiv pentru care o faci este ca teoria evolutiei iti ameninta credinta, bazata pe o carte scrisa acum mii de ani, de niste oameni care dispuneau de cunostinte comparabil mult reduse fata de ce stim acum. Si 2000 de ani mai tarziu, incepem sa aflam ca multe chestii din cartea aia sunt gresite. Si mai sunt oameni pe care treaba asta ii ia prin surprindere.

Citat:
real,in momentul de fata,daca omul nu face nimic,nimic nu se intampla
final:nimic nu are creator
Real, cred ca nu prea iesi pe afara. Ia zi, unde stai tu, ploua? Tuna? Fulgera? Sunt animale salbatice care se inmultesc in fiecare primavara? Dar germeni care ies din dezmorteaza primavara? Toate astea se datoreaza unei actiuni directe ale omului, nu?

Citat:
NIMIC(CU O SINGURA EXCEPTIE), NU POATE FI CU DE LA SINE PUTERE
Si exceptia aia de ce e exceptie? Cine si cand, si mai ales cum a hotarat treaba asta?

Si de unde pana unde, daca nu stim absolut tot despre aparitia Omului, sau Pamantului, inseamna ca e un zeu in spatele intregului proces? Si chiar daca ar fi un zeu responsabil de asta, de unde stii ca e fix zeul tau?

Cand ti-am zis ca nu stii ce e aia logica, ai zis ca sunt nepoliticos. O luam de la capat, vad. Asta e, sunt un nepoliticos.
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2010, 00:02:43
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
... unde sunt studiile cu peer review?
...
asta e tare; din categoria stiinta pentru incepatori

ce te faci insa daca "studiile cu peer review" spun astazi una si maine spun alta?

sunt convins ca gasesti o scuza
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
Dosarele "Revolutiei " au fost astazi desecretizate cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 15 11.03.2010 18:54:47