Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.08.2011, 03:14:13
Florin Constantin Ilie Florin Constantin Ilie is offline
Banned

Data înregistrării: 18.12.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Teoretic nimic n-ar trebui să-i împiedice pe oameni să vină la Hristos.
Corect. Și neica_nimeni_altul e de aceeași părere.

Citat:
Un caz posibil ar fi următorul: un fizician intră pe forum să caute niște indicii pentru problemele lui spirituale. Se uită la topicul ăsta, vede că sunt ortodocși care susțin geocentrismul și dispare rapid de-aici convins fiind că ortodocșii sunt, cognitiv vorbind, un fel de retardați și altădată nu mai calcă pe-aici...
Un caz adevărat însă este următorul: un fizician intră pe forum să caute niște indicii pentru problemele lui spirituale (auzise el la Mântuitorul cum că ortodocșii sunt credincioși cuvântului lui Dumnezeu ieșit din gura Sfinților Părinți și că nu se încovoaie nici chiar la zeul la care se închina el - fizicianul - până acum, de care zeu i se cam făcuse silă că și așa nu-i hrănea sufletul cu nimic viu, ci vorbe-n vânt fără finalitate mântuielnică). Se uită pe topicul ăsta, vede că sunt ortodocși care susțin [helio/acentrismul, împotriva altor ortodocși care susțin ceea ce le-au lăsat moștenire Sfinții lor Părinți] și dispare rapid de-aici, convins (a se citi "smintit") fiind că ortodocșii sunt, cognitiv vorbind*, un fel de retardați și altă dată nu mai calcă pe aici...

*cognitiv vorbind - normal că nu are logică ca unii dintre frați să sară la gâtul altora acuzându-i de faptul că își ascultă Părinții...

Mai exact, domnule "frate", dumneata ești cel care îndepărtezi fizicianul, sau mai cu grabă zic că pe oricine, de la credința ortodoxă, pentru că te dai ortodox dar ești păcălit. Când spun că ești păcălit nu utilizez un limbaj suburban (chiar de-ar fi, în limbajul suburban sunt enorm de multe expresii cu înțeles profund în raport cu sărăcia "alfabetizaților"...), ci o spun la modul propriu.
Dacă-mi ești frate ortodox, cum de ridici mâna** asupra Părinților tăi și ai mei și ai fratelui neica_nimeni_altul? Nu știi că dacă-ți lovești Părinții nu vei mai avea zile*** multe pe pământ****?

**mâna - cuvântul rostit este mâna sufletului
***zi/zile - lumina cunoștinței, cunoaștere(deci nu cunoștințe)/cunoașteri
****pe pământ - în trupul tău/în mintea ta

Atenție: cuvântul Scripturii are trei feluri de interpretare - duhovnicesc, moral, istoric/literal. Porunca să nu-ți lovești părinții se interpretează și literal și moral și duhovnicește. Ca să nu cădem în sofisme...

Voi, ceilalți de pe aici care-l luați în "baston"(iată un termen suburban, dar profund; baston = cuvânt care lovește...) pe neica_nimeni_altul, dar măcar nu vă dați ortodocși convinși (deși sunteți ortodocși, prin botez, dar nelucrători...), sunteți mai de lăudat decât acest "frate" și cei asemenea lor, căci măcar sunteți sinceri. Bineînțeles, nu e mare lucru a fi sincer, că poți fi sincer dar nu în adevăr. Totuși față de "frați" e ceva, aveți mai multe șanse să aflați adevărul ispitind (chiar dacă doare...) decât un "frate" păcălit, doar să vă feriți de "ei".
__________________________________________________ __________

"Mulți se scoală asupra mea; mulți zic sufletului meu: "Nu este mântuire lui, întru Dumnezeul lui!"
Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu ești, slava mea și Cel ce înalți capul meu."
Vechi 21.08.2011, 13:23:03
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Dacă-mi ești frate ortodox, cum de ridici mâna** asupra Părinților tăi și ai mei și ai fratelui neica_nimeni_altul? Nu știi că dacă-ți lovești Părinții nu vei mai avea zile*** multe pe pământ****?
Foarte curios, mă tratezi cu asprimea de care mă acuzi că l-am tratat pe altul, plus un pic de dobândă. După ce să mai iau? După vorbele tale sau după faptele tale?
Chestia cu lovitul, ridicatul mâinii și întrebarea retorică de la finalul paragrafului sunt exagerări care nu merită niciun comentariu!

Citat:
pentru că te dai ortodox dar ești păcălit.
N-ai de unde ști tu ce sunt și ce nu. Nu există virtuți și idei de identificare a "bunului ortodox" decât în creierele unora care confundă ortodoxia cu o ideologie de sorginte antică, plină de teorii în măsură să-i determine pe adepții săi să creadă că sunt cei mai tari din univers .
Singurul lucru adevărat pe care l-ai spus, involuntar, este că nu sunt ortodox! În realitate sunt creștin ortodox.

În concluzie: mulțumesc pentru încercarea de "catehizare" dar mi-e teamă că sunt alții (de pe forum) de la care am ceva de învățat.
Cu bine!

Last edited by Mihailc; 21.08.2011 at 15:43:15.
Vechi 21.08.2011, 16:14:17
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Exclamation

Citat:
Nu există virtuți și idei de identificare a "bunului ortodox" decât în creierele unora ... În realitate sunt creștin ortodox.
Ai putea sa ne dai cateva detalii despre cum anume vedeti Dvs ca se poate defini un crestin ortodox sau nu se poate defini ?

Credeti ca este suficient sa va declarati ca sunteti crestin ortodox si asta este tot, traditia Sfintilor Parinti considerati ca este doar o "ideologie de sorginte antică, plină de teorii în măsură să-i determine pe adepții săi să creadă că sunt cei mai tari din univers" ?

"Leacuri pentru ameliorat prostia și vindecare de ignoranță" are legatura cu viziunea Dvs despre univers sau despre invatatura crestin ortodoxa ?

Last edited by neica_nimeni_altul; 21.08.2011 at 16:27:25.
Vechi 21.08.2011, 16:32:36
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
Ai putea sa ne dai cateva detalii despre cum anume vedeti Dvs ca se poate defini un crestin ortodox ?

Credeti ca este suficient sa va declarati ca sunteti crestin ortodox si asta este tot, traditia Sfintilor Parinti considerati ca este doar o "ideologie de sorginte antică, plină de teorii în măsură să-i determine pe adepții săi să creadă că sunt cei mai tari din univers" ?

"Leacuri pentru ameliorat prostia și vindecare de ignoranță" are legatura cu viziunea Dvs despre univers sau despre invatatura crestin ortodoxa ?
Tradiția e una și ce idolatrizați voi e alta. Biserica nu s-a preocupat de chestiuni cosmologice. Fă un studiu comparativ al unor Sfinți Părinți și ai să observi că unii spun unele și alții spun altele... Biserica validează cea ce se potrivește cu experiența ei liturgică ...
În plus, dacă noi credem că Sfinții Părinți sunt infailibili, apoi ce să ne mai mirăm/indignăm de catolici care cred că doar un singur episcop e infailibil.

Citat:
Ai putea sa ne dai cateva detalii despre cum anume vedeti Dvs ca se poate defini un crestin ortodox ?
Nu am o definiție și nici nu caut una. Persoana se sustrage standardizărilor arbitrare.
Vechi 21.08.2011, 16:49:05
Senior Member

Thumbs down

Citat:
... cum anume vedeti Dvs ca se poate defini un crestin ortodox ? Nu am o definiție și nici nu caut una.
Daca nu stiti care este definitia si nici nu doriti sa o cautati am sa presupun ca sunteti un ateu linistit care mimeaza credinta ortodoxa de dragul discutiei. Va rog sa nu va mai pierdeti din timpul Dvs pretios pe acest topic.
Vechi 21.08.2011, 17:05:34
N.Priceputu
Guest

Implicit

În contrapartidă, eu îl rog pe Mihailc ca, din contră, să intre și să posteze mai mult decât a făcut-o până acum pe acest forum. I-am citit de fiecare dată cu mult interes intervențiile.

@neica_nimeni_altul: În ce calitate îi faceți invitația de a părăsi forumul? De deținător al lui? De deținător al ortodoxiei? Prin natura lui forumul este tocmai un loc unde se dezbat idei, păreri diferite.

Dacă am avea cu toții o singură părere sau dacă am renunța cu toții la a gândi cu mințile noastre, substituind totul cu niște citate, n-ar mai fi nevoie de forum.
Vechi 21.08.2011, 17:55:18
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nu forumul, topicul acesta geostilist, pardon, centrist.
Vechi 21.08.2011, 19:35:23
Postelnicu Postelnicu is offline
Banned

Data înregistrării: 19.08.2011
Citat:
Tradiția e una și ce idolatrizați voi e alta. Biserica nu s-a preocupat de chestiuni cosmologice. Fă un studiu comparativ al unor Sfinți Părinți și ai să observi că unii spun unele și alții spun altele...
În plus, dacă noi credem că Sfinții Părinți sunt infailibili, apoi ce să ne mai mirăm/indignăm de catolici care cred că doar un singur episcop e infailibil.
Dacă noi credem? Păi cum să nu credem așa ceva, când ei sunt Sf.Tradiție și izvor al adevărului revelat prin tâlcuirile lor!
Învățătura ortodoxă cea absolut infailibilă a fost descoperită de Dumnezeu Sfinților Prooroci, Sfinților Apostoli și Sfinților Părinți. Comparația infailibilității Părinților cu cea a papei este puțin spus deplasată și fără sens.

"Biserica nu s-a preocupat de chestiuni cosmologice"? "Geocentrismul nu e teologie"?

În sensul de azi, cel al științei oficiale atee, s-ar putea spune că nu, dar... cosmologia ce înseamnă?
Etimologic "cosmologie" vine de la Cosmos = lume, univers și Logos = cuvânt, rațiune, discurs.

Cartea Facerii în cap I vorbește despre facerea lumii - cosmosului! - sensul și rostul ei.
În Biserică Sfinții Părinți au dat tâlcuiri și omilii la Facere, hexaimeroane, care s-au ocupat de cosmologie, biologie și antropologie la cel mai înalt nivel posibil: cel revelat, deci teologic!

Sfinții nu au tratat geocentrismul ca pe un model astrologic/nomic, ci ca pe o alcătuire rânduită de Dumnezeu în scopul iconomic al întrupării Sale în Creație.

"Izvoarele din care își scoate Biserica Creștină ortodoxă principiile sale morale și adevărurile sale religioase, sunt:

Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament (Biblia)
Sfânta Tradiție (consemnată în scris de Sfinții Părinți și Scriitori bisericești) și
Hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice

Biserica creștină ortodoxă se simte cu tenacitate legată de acestea și își face o adevărată onoare din lupta pe care o duce pentru păstrarea lor fără schimbare. Ele sunt norma credinței celei drepte, de aceea Biserica creștină ortodoxă, legată exclusiv de această normă, își merită pe bună dreptate numele ce-l poartă.http://ro.wikipedia.org/wiki/Biseric...m%C3%A2n%C4%83

Last edited by Postelnicu; 21.08.2011 at 19:56:57.
Vechi 21.08.2011, 20:18:00
Senior Member

Thumbs up

Citat:
În prealabil postat de Postelnicu Vezi mesajul
... lupta pe care o duce pentru păstrarea lor fără schimbare. Ele sunt norma credinței celei drepte, de aceea Biserica creștină ortodoxă, legată exclusiv de această normă, își merită pe bună dreptate numele ce-l poartă.”
Este evident pentru toata lumea, ca doar stiinta are nevoie de autocorectie, in timp ce pentru credinta ortodoxa, lupta pentru pastrarea fara schimbare a invataturilor Sfintilor Parinti este constanta.
Vechi 21.08.2011, 20:24:05
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gagarin16 Vezi mesajul
Sateliții geostaționari.
Genial raspuns dar ce te faci ca neica nimeni nu intelege ce-i aia geo-stationar?

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=442
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teologia ortodoxa (patristica, academica) si stiinta (paradigma stiintifica actuala) Eugen7 Dogmatica 199 19.02.2013 19:40:14
Teologia de eliberare ignatiu Biserica Romano-Catolica 1 16.09.2012 22:31:47
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo flying Teologie si Stiinta 0 17.07.2010 08:09:32
intrebari despre teologia ortodoxa nell Despre Biserica Ortodoxa in general 14 09.09.2009 20:33:48