![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
*cognitiv vorbind - normal că nu are logică ca unii dintre frați să sară la gâtul altora acuzându-i de faptul că își ascultă Părinții... Mai exact, domnule "frate", dumneata ești cel care îndepărtezi fizicianul, sau mai cu grabă zic că pe oricine, de la credința ortodoxă, pentru că te dai ortodox dar ești păcălit. Când spun că ești păcălit nu utilizez un limbaj suburban (chiar de-ar fi, în limbajul suburban sunt enorm de multe expresii cu înțeles profund în raport cu sărăcia "alfabetizaților"...), ci o spun la modul propriu. Dacă-mi ești frate ortodox, cum de ridici mâna** asupra Părinților tăi și ai mei și ai fratelui neica_nimeni_altul? Nu știi că dacă-ți lovești Părinții nu vei mai avea zile*** multe pe pământ****? **mâna - cuvântul rostit este mâna sufletului ***zi/zile - lumina cunoștinței, cunoaștere(deci nu cunoștințe)/cunoașteri ****pe pământ - în trupul tău/în mintea ta Atenție: cuvântul Scripturii are trei feluri de interpretare - duhovnicesc, moral, istoric/literal. Porunca să nu-ți lovești părinții se interpretează și literal și moral și duhovnicește. Ca să nu cădem în sofisme... Voi, ceilalți de pe aici care-l luați în "baston"(iată un termen suburban, dar profund; baston = cuvânt care lovește...) pe neica_nimeni_altul, dar măcar nu vă dați ortodocși convinși (deși sunteți ortodocși, prin botez, dar nelucrători...), sunteți mai de lăudat decât acest "frate" și cei asemenea lor, căci măcar sunteți sinceri. Bineînțeles, nu e mare lucru a fi sincer, că poți fi sincer dar nu în adevăr. Totuși față de "frați" e ceva, aveți mai multe șanse să aflați adevărul ispitind (chiar dacă doare...) decât un "frate" păcălit, doar să vă feriți de "ei". __________________________________________________ __________ "Mulți se scoală asupra mea; mulți zic sufletului meu: "Nu este mântuire lui, întru Dumnezeul lui!" Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu ești, slava mea și Cel ce înalți capul meu." |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Chestia cu lovitul, ridicatul mâinii și întrebarea retorică de la finalul paragrafului sunt exagerări care nu merită niciun comentariu! Citat:
Singurul lucru adevărat pe care l-ai spus, involuntar, este că nu sunt ortodox! În realitate sunt creștin ortodox. În concluzie: mulțumesc pentru încercarea de "catehizare" dar mi-e teamă că sunt alții (de pe forum) de la care am ceva de învățat. Cu bine!
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 21.08.2011 at 15:43:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Credeti ca este suficient sa va declarati ca sunteti crestin ortodox si asta este tot, traditia Sfintilor Parinti considerati ca este doar o "ideologie de sorginte antică, plină de teorii în măsură să-i determine pe adepții săi să creadă că sunt cei mai tari din univers" ? "Leacuri pentru ameliorat prostia și vindecare de ignoranță" are legatura cu viziunea Dvs despre univers sau despre invatatura crestin ortodoxa ? Last edited by neica_nimeni_altul; 21.08.2011 at 16:27:25. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În plus, dacă noi credem că Sfinții Părinți sunt infailibili, apoi ce să ne mai mirăm/indignăm de catolici care cred că doar un singur episcop e infailibil. Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Daca nu stiti care este definitia si nici nu doriti sa o cautati am sa presupun ca sunteti un ateu linistit care mimeaza credinta ortodoxa de dragul discutiei. Va rog sa nu va mai pierdeti din timpul Dvs pretios pe acest topic.
|
|
|||
|
|||
![]()
În contrapartidă, eu îl rog pe Mihailc ca, din contră, să intre și să posteze mai mult decât a făcut-o până acum pe acest forum. I-am citit de fiecare dată cu mult interes intervențiile.
@neica_nimeni_altul: În ce calitate îi faceți invitația de a părăsi forumul? De deținător al lui? De deținător al ortodoxiei? Prin natura lui forumul este tocmai un loc unde se dezbat idei, păreri diferite. Dacă am avea cu toții o singură părere sau dacă am renunța cu toții la a gândi cu mințile noastre, substituind totul cu niște citate, n-ar mai fi nevoie de forum. |
|
||||
|
||||
![]()
Nu forumul, topicul acesta geostilist, pardon, centrist.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Învățătura ortodoxă cea absolut infailibilă a fost descoperită de Dumnezeu Sfinților Prooroci, Sfinților Apostoli și Sfinților Părinți. Comparația infailibilității Părinților cu cea a papei este puțin spus deplasată și fără sens. "Biserica nu s-a preocupat de chestiuni cosmologice"? "Geocentrismul nu e teologie"? În sensul de azi, cel al științei oficiale atee, s-ar putea spune că nu, dar... cosmologia ce înseamnă? Etimologic "cosmologie" vine de la Cosmos = lume, univers și Logos = cuvânt, rațiune, discurs. Cartea Facerii în cap I vorbește despre facerea lumii - cosmosului! - sensul și rostul ei. În Biserică Sfinții Părinți au dat tâlcuiri și omilii la Facere, hexaimeroane, care s-au ocupat de cosmologie, biologie și antropologie la cel mai înalt nivel posibil: cel revelat, deci teologic! Sfinții nu au tratat geocentrismul ca pe un model astrologic/nomic, ci ca pe o alcătuire rânduită de Dumnezeu în scopul iconomic al întrupării Sale în Creație. "Izvoarele din care își scoate Biserica Creștină ortodoxă principiile sale morale și adevărurile sale religioase, sunt: Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament (Biblia) Sfânta Tradiție (consemnată în scris de Sfinții Părinți și Scriitori bisericești) și Hotărârile celor șapte Sinoade Ecumenice Biserica creștină ortodoxă se simte cu tenacitate legată de acestea și își face o adevărată onoare din lupta pe care o duce pentru păstrarea lor fără schimbare. Ele sunt norma credinței celei drepte, de aceea Biserica creștină ortodoxă, legată exclusiv de această normă, își merită pe bună dreptate numele ce-l poartă.” http://ro.wikipedia.org/wiki/Biseric...m%C3%A2n%C4%83 Last edited by Postelnicu; 21.08.2011 at 19:56:57. |
|
||||
|
||||
![]()
Este evident pentru toata lumea, ca doar stiinta are nevoie de autocorectie, in timp ce pentru credinta ortodoxa, lupta pentru pastrarea fara schimbare a invataturilor Sfintilor Parinti este constanta.
|
|
|||
|
|||
![]()
Genial raspuns dar ce te faci ca neica nimeni nu intelege ce-i aia geo-stationar?
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=442 |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Teologia ortodoxa (patristica, academica) si stiinta (paradigma stiintifica actuala) | Eugen7 | Dogmatica | 199 | 19.02.2013 19:40:14 |
Teologia de eliberare | ignatiu | Biserica Romano-Catolica | 1 | 16.09.2012 22:31:47 |
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? | AndyTh | Teologie si Stiinta | 9 | 26.03.2012 13:28:55 |
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo | flying | Teologie si Stiinta | 0 | 17.07.2010 08:09:32 |
intrebari despre teologia ortodoxa | nell | Despre Biserica Ortodoxa in general | 14 | 09.09.2009 20:33:48 |
|