Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2009, 12:36:06
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurschepsis Vezi mesajul
Doamne-ajuta!

Chiar asa, nu intelegi ce te-am intrebat? Nu intelegi la ce se refera creatia umana?. Actul creativ?

Si, ca si cum nu ar fi de ajuns, dai si un exemplu care ilustreaza perfect imaginea amputata pe care un ateu o are despre lumea in care exista. Pai, daca la un aparat de radio ii "extirpez" o piesa sigur ca nu mai functioneaza conform cu scopul pentru care a fost inventat (alt cuvant care te poate pune in dificultate). Dar, sa presupunem ca ii punem piesa la loc si emitatorul isi inceteaza activitatea. Aparatul este complet, dar tot inutil e.

Poti sa o citesti si ca o "pilda".

Astept in continuare un raspuns la ce te faci ca nu intelegi.

Doamne-ajuta!
Pai ti-am spus, acte de creatie au si celelalte animale, ce doresti mai mult de atit? Omul nu detine monopolul creatiei.
Nu intotdeauna analogiile sint corecte, daca doresti iti dau exemple cu miile.
Vechi 22.09.2009, 12:57:04
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Pai ti-am spus, acte de creatie au si celelalte animale, ce doresti mai mult de atit? Omul nu detine monopolul creatiei.
Nu intotdeauna analogiile sint corecte, daca doresti iti dau exemple cu miile.
Doamne-ajuta!

Ei, frate Catalin... Mai bine nu comentez cele ce ai scris.

Nu o sa poti da nici macar un exemplu de animal care poate transfigura creativ realitatea cu scopul de a crea o emotie artistica in forul interior (ca daca zic suflet, sau sine, o sa zici ca nu stii ce este) al unui alt individ.

Ma opresc aici. Nu ca nu intelegi sau ca nu ai avea posibilitatea, dar nu vrei sa incerci sa vezi ca langa fratia este inca o dimensiune a acestei lumi. Pe care nu o poti cunoaste pana nu vei deschide larg si sincer ochii mintii si ai inimii.

Cu drag,
Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Vechi 22.09.2009, 13:23:40
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurschepsis Vezi mesajul
Nu o sa poti da nici macar un exemplu de animal care poate transfigura creativ realitatea cu scopul de a crea o emotie artistica in forul interior (ca daca zic suflet, sau sine, o sa zici ca nu stii ce este) al unui alt individ.
Diferenta dintre animale si om nu mai este una cantitativa (asa cum se credea), e una calitativa.
Uite, am sa te intreb de ce crezi ca paunita prefera un paun cu pene cit mai colorate, mai mari si mai frumoase. Paunita are emotii artistice inconstiente asemanatoare cu ale omului.
Exista o teorie care spune ca (,) cultura a inceput odata cu vopsirea femeilor cu rosu pentru a-si masca fertilitatea, de a contracara strategia sexuala masculina (de a avea cit mai multe femele) si a incuraja masculii fideli. Dar probabil ca asta e deja prea mult.
Vechi 22.09.2009, 13:35:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Diferenta dintre animale si om nu mai este una cantitativa (asa cum se credea), e una calitativa.
Uite, am sa te intreb de ce crezi ca paunita prefera un paun cu pene cit mai colorate, mai mari si mai frumoase. Paunita are emotii artistice inconstiente asemanatoare cu ale omului.
Exista o teorie care spune ca (,) cultura a inceput odata cu vopsirea femeilor cu rosu pentru a-si masca fertilitatea, de a contracara strategia sexuala masculina (de a avea cit mai multe femele) si a incuraja masculii fideli. Dar probabil ca asta e deja prea mult.
Doamne-ajuta!

Frate draga, nici aceasta explicatie nu o s-o comentez - prietenii stiu de ce! -. Reciteste-o, te rog, si daca pe fratia ta te multumeste, asta e.

Pana la revedere, cu drag,
Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Vechi 12.12.2009, 13:47:20
B0gdana B0gdana is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2009
Talking

nu stiu daca s-a mai vorbit de asta dar am gasit site-uri in care Iisus se scrie cu 1 singur i ceea ce inseamna magar. Si inca o gramada de carti. Trebuie sa aruncam cartile?
si inca ceva...
ce pot face pt cei care nu vor sa se aproprie mai mult de Dumnezeu?
Vechi 12.12.2009, 13:54:37
B0gdana B0gdana is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2009
Implicit

Tocmai am dat aici pe site cautare Iisus si Isus. Am avut rezultate la amandoua :|
Vechi 12.12.2009, 13:56:15
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
De ce crezi ca trebuie sa faci ceva?
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Vechi 12.12.2009, 15:02:31
Senior Member

Implicit Tu esti noi

Citat:
În prealabil postat de B0gdana Vezi mesajul
nu stiu daca s-a mai vorbit de asta dar am gasit site-uri in care Iisus se scrie cu 1 singur i ceea ce inseamna magar. Si inca o gramada de carti. Trebuie sa aruncam cartile?
si inca ceva...
Doamne-ajuta!

Poti face foarte mult sau foarte putin BINE, cum de altfel poti face in aceeasi masura RAU. Ca unul care am incercat sa fac ce credeam eu ca este bine si am constatat ulterior ca era fix pe dos, as vrea sa te rog sa incerci sa faci totul cu Dumnezeu in gand si vei vedea ca pentru ceea ce este bine te va ajuta si pentru ce este rau te va opri.

Pana atunci, cel mai bun ajutor pentru semenii nostri este exemplul propriu. Daca vei reusi sa faci continuu dovada unui om frumos este deja un mare ajutor pentru cei de care iti pasa. Este una din caile de marturisire.

Exemplul propriu insa presupune o atenta intelegere a filozofiei crestine. Pe masura ce intelegi, nu ezita sa si faci.

De restul se ocupa Dumnezeu care iti asculta rugaciunile si iti da ce iti trebuie. Cauta-I voia si o sa iti gasesti rostul in aceasta viata. Fa cu masura, dragoste, credinta si nadejde ceea ce tainic iti va spune, nu te impiedica de aspectele lumesti (azi nu am timp, nu am bani, nu pot, nu merita etc) si Dumnezeu te va lamuri ce si cat.

Dar, poate ca cel mai bine este sa te apropii mai mult de duhovnicul tau care te va ajuta sa discerni acolo unde tu ai indoieli. Un duhovnic bun presupune un ucenic bun. Una fara alta nu se poate. Asa ca, iata, tot la efortul pe care il vei depune pentru zidirea ta ne intoarcem.

Daca, nu te superi, ti-as face invitatia sa iti cumperi cartile parintelui Rafail Noica, "Cultura Duhului" si "Celalalt Noica", unde gasesti pe larg si foarte clar raspunsuri la intrebarile tale.

Doamne-ajuta!
Vechi 12.12.2009, 21:33:45
florinbrasov0 florinbrasov0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Ori de cite ori nu stiti ceva cautati frumos in sf. canoane online si va veti lamuri. Culmea este ca nici toti preotii nu cunosc f. bine canoanele. Iar cei care de regula nu le cunosc ii pocnesc asa o ,,dragoste" ne la locul ei de enoriasi si desleaga ceea ce nu este de deslegat. Preotii absolva facultatea unii cu 10, altii cu 9, altii cu 8, si altii si mai rau. Nota de la absolvire spune multe despre fostul student. Golurile cu care pleci la terminarea facultatii isi vor spune cuvintul pina inchizi ochii. Asta este una din cauzele nerespectarii canoanelor in BOR: necunoasterea; iar a doua este ignoranta perpetua,in primul rind a preotilor !
Revenind ,va spunem sora ca doua sinoade ecumenice (II si VI)precizeaza ca de la Inviere si pina la Rusalii nu se sta in genunchi la nici o slujba ca expresie a bucuriei invierii Domnului ,a inaltarii si a pogoririi duhului sfint. Cei ce fac altfel sunt sanctionati deoarece nu se bucura cu adevarat ci traiesc perioada respectiva comun. Ce sa te faci insa cind nici preotii nu stiu aceasta!De respectat ce sa mai vorbim...
De asemenea nu se sta in genunchi de la nasterea Domnului si pina dupa Boboteaza ,pt. acelasi lucru ! Faceti asa pt. ca asa este canonic si nu va interesati de ceilalti !
Sa nu uitati nici o data de acum in colo : duminica nu se sta in genunchi la sf. liturghie pt. ca este ziua de mare bucurie a invierii Domnului; in timpul saptaminii ,da.Nu este o parere a mea ,ci sf. canoane precizeaza !
Eu am citit pe net ca in anumite momente ale Sfintei Liturghii trebuie sa stai in genunchi si tot de pe net aflu ca nu trebuie. Lasand netul la o parte, la biserica unde merg, in anumite momente ale Sfintei Liturghii toata lumea se aseaza in genunchi, ca doar nu sunt eu mai vrednic decat ei, iar daca nu ma asez simt mustrari de constiinta. Tot aici in prima saptamana de dupa inviere nu se sta in genunchi. Daca va zice preotul sa nu stam in genunchi nu voi sta, dar daca asa e ordinea aici o voi respecta.
Vechi 13.12.2009, 20:20:36
macsim
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de B0gdana Vezi mesajul
si inca ceva...
IISUS ÎN ORIENT, ISUS ÎN OCCIDENT

Numele Iisus era un nume destul de comun în Palestina sec. I d.Hr. În ebraică el suna Iehoșua sau prescurtat Ieșua, fiind transliterat Iesous în greacă, limbă care nu are sunetul "ș".

Trebuie în acest context să facem o scurtă paranteză. După cum se știe, în prezent sunt două moduri de pronunție a limbii grecești: erasmică (modul vechi de citire, adoptat și în mediul academic, în special de către filologii clasiciști) și reuchlinian (modul de citire al grecilor de astăzi, păstrat în spațiul liturgic și în mediul teologic).

În sec. I d.Hr. modul de citire al limbii grecești era încă în trecere de la cel erasmic la reuchlinian. Litera "eta" din alfabetul grecesc era încă citită "e" (fenomen numit etacism), abia ulterior ea devine "i" (iotacism). De aceea întâlnim de exemplu Israel (citirea erasmică, bazată pe pronunția ebraică), dar și Israil (citirea reuchliniană), Gabriel-Gavriil, Daniel-Daniil și exemplele pot continua.

Faptul că grecii pronunțau pe atunci Iesous este confirmat de faptul că latina l-a preluat ca Iesus (Jesus) (sec. I-II dHr.), formă păstrată și în limbile occidentale. Citirea Iisus este deci de dată mai târzie, ținând cont de evoluția modului de pronunție a limbii grecești. Este pronunțarea tradițională a Bisericii Ortodoxe, intrată și în limba română.

În mediul teologic catolic și neoprotestant din România s-a impus recent varianta Isus, cu un singur "i". Dacă privim după înțelesul cuvântului se pare că nici una dintre citiri este greșită și alta adevărată, ci mai degrabă că sunt manifestările propriilor tradiții, menite chiar diferențierii confesionale. Ar exista părerea cum că Isus cu un singur "i" seamănă cu vreun cuvânt care ar însemna "asin", "măgar".

Iehoșua înseamnă în ebraică "Iahve va salva, va mântui" sau "Iahve este mântuire", fiind deci un nume teoforic. Rădăcina verbală de la care provine este yașa, care la forma hoșia înseamnă "a ajuta", "a salva", subiectul putând fi omul (Deuteronom 22,27), judecătorii (Judecători 2,16), regele (2 Regi 14,4), dar mai ales Dumnezeu. Interesant este că verbul hoșia a dat și forma liturgică hoșia na "mântuiește-mă, Te rog" sau "mântuiește-ne, Te rugăm" (Psalmul 117,25), care în greacă a fost transliterat osanna, "osana" (Marcu 11,9-10; Matei 21,9).

Citatul l-am luat de pe acest link http://www.ortodoxia.md/articole-si-...us-in-scriptur

Cred ca multe lucruri ar fi mai corecte daca am incerca sa fim corecti. Daca luam din context si interpretam cum vrea intelepciunea noastra ...
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciuni pentru atei. cod_gabriel Generalitati 48 11.08.2014 07:25:49
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Pentru atei xanixade Teologie si Stiinta 84 06.04.2011 19:24:36
Cuvant pentru atei dobrin7m Generalitati 179 14.03.2011 10:03:30