Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.01.2015, 17:04:48
TINERI PENTRU ROMANIA's Avatar
TINERI PENTRU ROMANIA TINERI PENTRU ROMANIA is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.08.2010
Locație: Mai multe localități
Religia: Ortodox
Implicit

Vechi 01.02.2015, 08:47:18
Senior Member

Implicit

SĂ NE APĂRĂM RELIGIA ȘI BISERICA!

Rezultatele alungării Religiei și Bisericii din viața Europei:
- un avort la 27 de secunde;
- un divorț la 30 de secunde;
- numărul căsătoriilor a scăzut cu 24% în ultimii 20 de ani;
- 33% din nașteri sunt în afara căsătoriei;
- 80% din creșterea demografică se datorează emigrației;
- o familie din 4 numără doar o persoană.
Și lista poate continua...
Consecința: Europa moare.
Renegându-și Religia și Biserica Europa s-a angajat pe spirala extincției civilizației sale prin depopulare, îmbătrânire, declin și decadență. Tratatul de aderare la U.E. nu ne obligă și nu ne poate obliga să urmăm și noi aceeași cale. Să ne apărăm Religia și Biserica pentru binele Țării, pentru binele copiilor noștri și al nostru.

Mihail Gheorghe Bujor (Ghebu)

Last edited by TINERI PENTRU ROMANIA; 01.02.2015 at 08:55:08.
Vechi 02.02.2015, 16:44:45
Senior Member

Implicit

RÂNDURI PENTRU DOMNIȘOARE (9)

SOCIETATEA

Libertatea

-I-

Libertatea e la fel de importantă ca viața. Într-adevăr la ce ne-ar folosi existența dacă nu am fi liberi atât cât ne-o permite libertatea celorlalți? Libertatea e prin urmare un drept natural al fiecăruia dintre noi și e obligatoriu să fie respectat. Nimeni nu are dreptul să ne forțeze să muncim sau să ne împiedice să mergem unde vrem, altfel spus să dispună de persoana noastră, să ne sechestreze. Fără libertate nu există morală, fiindcă morala constă tocmai în folosirea bună, voită a ființei noastre. E necesar să avem chiar libertatea de a face rău, fiindcă fără ea nu am avea niciun merit în a face bine. Interesul general e apărat prin legi de inconvenientele unei libertăți periculoase. Dacă le încalc, știu la ce mă expun, dar libertatea alegerii îmi aparține.

-II-

Nu se poate separa libertatea fizică de libertatea morală. Faptul că înlănțuirea trupului nu afectează întotdeauna libertatea sufletului nu poate fi invocat ca argument pentru transformarea omului în proprietatea cuiva. Sclavia e o nedreptate odioasă și revoltătoare. Înțelepții antichității au admis-o totuși ca legitimă. Ea a existat chiar până în secolul al XIX-lea. A fost nevoie de un război lung și sângeros ca S.U.A. s-o poată suprima. Blândețea multor stăpâni de sclavi nu justifica lipsirea unor oameni de posesia propriei lor persoane. Să ne amintim că o contribuție însemnată la această lucrare eliberatoare a avut scriitoarea Harriet Beecher Stowe care dezvăluit ororile sclaviei în cartea sa „Coliba unchiului Tom”.

Iobăgia, care a durat tot până în secolul al XIX-lea, era o formă de sclavie atenuată. Omul legat de pământ nu-l putea părăsi, era vândut împreună cu el, iar rodul muncii lui aparținea seniorului. Aceste obiceiuri, ținând de societatea feudală, au fost înlocuite treptat cu forme de organizare socială mai rafinate, însă nu neapărat mai bune.

-III-

Există în tot ce suprimă libertatea o dublă ispită. La stăpân ispita de a abuza de puterea sa, la aservit ispita de a se lăsa în voia soartei, de se degrada pierzându-și orice inițiativă, orice sentiment de demnitate umană. Se mai poate numi om sclavul bătut sau umblând cu șiretlicuri ca să scape de bătaie?

Nu ne e permis să renunțăm de bunăvoie la propria noastră libertate, atât e de prețioasă și de sacră. Nimănui nu-i e îngăduit să se vândă ca sclav, dacă nu o face din noblețe sufletească, din generozitate. Vincent de Paul, de exemplu, a luat la Alger locul unui vâslaș la galere care nu a putut fi răscumpărat de la pirați.

-IV-

Nu ne e permis nici să ne vindem voința angajându-ne să comitem o nedreptate. Fără îndoială putem să ne înstrăinăm timpul, munca în condiții negociate, pentru că o parte a voinței noastre scapă contractului fiindu-i superioară. De aceea patronii nu au dreptul să abuzeze de puterea lor pentru a-și forța salariații să-și compromită sănătatea sau viața. Nici asociațiile nu au dreptul să-și constrângă membrii prin abuz de influență. Oricare ar fi asociația în care intrăm cu o intenție oarecare, nu ne e îngăduit să renunțăm pentru ea la libertatea noastră pentru a-i urma pasivi consemnele. Concurența teribilă de pe piața muncii e prin ea însăși un obstacol serios în calea libertății. Conștiința capitulează ușor în fața foamei. Cei din partea de sus a scării sociale e necesar să înțeleagă bine ce crimă comit acutizând o necesitate vitală. Să ceri, de pildă, unei biete muncitoare să lucreze pentru o plată derizorie, s-o obligi în plus să stea peste program, înseamnă să atentezi la libertatea ei, fiindcă știi că nu poate spune nu.

Unele persoane au calitatea, autoritatea și datoria de a-și impune voința. Părinții își domină copilul, iar alături de ei și cu acordul lor sunt profesorii însărcinați cu instruirea lui. Minorul nu poate fi liber pentru că nu are o educație completă și o minimă experiență de viață. Desăvârșirea educației lui nu se poate face doar prin aplicarea de sancțiuni. E necesar totodată ca el să priceapă că ascultarea îl pregătește pentru independența sa de mai târziu și că tot ce se dorește e să fie împiedicat să-și facă singur rău. E important ca purtarea să-i fie dictată de rațiune, nu de teamă sau de dispoziții de moment.

-V-

Libertatea e atât de necesară vieții încât lipsirea de ea a devenit cea mai gravă pedeapsă aplicată acelora care fac rele. Nimic nu ne emoționează mai mult ca soarta unui deținut. Masca de Fier, despre care nu se știe nimic precis, a înduioșat mulți oameni doar pentru că era captiv. Nenorocirea întemnițatului din Chillon i-a inspirat lui Byron versuri remarcabile, iar nouă vizitarea temnițelor din vechile castele sau a puțurilor din Veneția ne provoacă fiori. În zilele noastre închisoarea nu mai e inumană, ci aspră, fiindcă e o pedeapsă, dar e mai mult o dezonoare decât o suferință fizică. Tendința e de a face din ea un instrument de moralizare ajutând vinovații să se îndrepte și să-și folosească mai bine libertatea când și-o recapătă.

-VI-

O carte veche, scrisă sub formă de întrebări și răspunsuri de Alcuin pentru fiul lui Carol cel Mare, cuprinde această admirabilă definiție: „Ce e libertatea? E neprihănire.” În acea epocă, considerată întunecată și barbară, libertatea era de neconceput fără moralitate. În marile catedrale e scris uneori cuvântul „Libertas” sub statui de femei pure părând că se înalță spre țelul căutat de ochii lor îndreptați către cer. O astfel de libertate trebuie să ne dorim, pentru ea avem datoria să rămânem stăpâni pe persoana noastră, pe gândurile noastre și pe faptele noastre. Libertatea care ne pângărește ființa, care ne-o distruge, care ne împiedică să gândim creator e de fapt servitute.

Popescu Angela

Last edited by TINERI PENTRU ROMANIA; 02.02.2015 at 16:48:13.
Vechi 06.02.2015, 18:10:53
Senior Member

Implicit

Vechi 06.02.2015, 18:14:54
Senior Member

Implicit

OPINIE

Mulți bețivi, drogați sau perverși au studii superioare. Nu învățătura sau lipsa ei sunt prin urmare problema, ci slăbiciunile omenești. Tindem să considerăm ca bun ce e plăcut chiar când știm că ne distruge. Din punctul acesta de vedere suntem asemenea copiilor și la fel ca ei avem nevoie de cineva care să ne împiedice să ne facem rău singuri. Ori doar Religia și Biserica ne pot apăra pe noi de noi. Restul e de mai mică importanță...

Mihail Gheorghe Bujor (Ghebu)
Vechi 08.02.2015, 16:31:39
Senior Member

Implicit

VEȘNICA RĂSTIGNIRE

De două mii de ani cea mai mare dintre dramele omenești, aceea a Pătimirii, se repetă duhovnicește în fiecare primăvară. Cine va suferi moral în aceste zile de agonie? Peste deșertul timpului se ridică Sfânta Cruce. Viața noastră banală, echivocă și imorală își va urma cursul monoton. Hristos va primi loviturile și spinii, se va prăbuși la pământ, lemnul Crucii îi va zdrobi carnea. Îl vor țintui cu lovituri puternice de ciocan de lemnul tare. „Mi-au străpuns mâinile și picioarele, mi-au numărat toate oasele.” Ce vom ști despre aceasta? Sângele Îi va șiroi încet pe trupul livid. Va căuta din ochi pe Tatăl și sufletele noastre. Ce-au înțeles sufletele noastre din această tragedie? Ele nici n-au tresărit, nici n-au plâns. Ele nici măcar n-au gândit. Nici măcar n-au văzut. Hristos moare singur, foarte singur.

Sufletele noastre dorm sau sunt sterile în timp ce pentru a le scoate din toropeală, din mocirlă, din moarte acest trup atârnă în suferință între cer și pământ. În zadar această inimă chinuită scoate strigăte de disperare care ar trebui să ne înghețe sângele în vine sau să ne lase fără grai.

Și totuși decădem din cauza sufocării sufletești. Avem nevoie de speranță, de milostenie, de dreptate, de smerenie ca de aer. Viața sufletească am primit-o spre păstrare. Suntem purtătorii ei. Și mâinile ne atârnă neputincioase. Și lumina din ochi ni s-a stins. Și buzele nu ne mai tremură de fervoare și emoție. Inimile ne sunt uscate ca nisipul din deșert. Sufletele ne agonizează.

Credința însemnă ceva doar dacă cucerește, iubirea doar dacă arde, milostenia doar dacă ajută.

Tomescu Ionuț
Vechi 10.02.2015, 08:31:15
Senior Member

Implicit

SĂ CREDEM ÎN DUMNEZEU!

Dacă nu există morală patimile se dezlănțuie, instinctele brutale devin de nestăvilit. Omul ajunge opusul a ceea ce morala îl îndeamnă să fie adică necredincios, egoist, hoț, asasin, desfrânat, sperjur. Progresul material, bunăstarea nu mai sunt posibile pentru că în lipsa moralei omul le distruge. Fără morală întregul nostru edificiu social se năruie.

Vrem libertate nelimitată de exprimare, dar dacă această libertate nu e limitată de morală ce devine? Anarhie în idei, anarhie în societate. Putem să atacăm morala, să proclamăm virtutea viciu. Adică avem libertatea să atacăm societatea în însăși temelia ei. Dar asta nu înseamnă progres. Omul moral este distrus, iar omul imoral nu poate exista pentru că poartă în el germenul morții.

Avem democrație, guvernarea poporului de către popor. Fiecare cetățean își exercită partea sa de suveranitate națională prin cei care-l reprezintă și pe care-i alege. E, fără îndoială, cea mai frumoasă formă de guvernare. Dar dacă alegătorii sunt imorali alegerea lor se va îndrepta spre oameni imorali, spre aceia care le vor lua voturile prin promisiuni înșelătoare sau care le vor încuraja imoralitatea. Puterea va fi imorală și o putere imorală nu va rezista multă vreme. Rezultatul va fi anarhia. Exasperată de anarhie Națiunea va face apel la vreo persoană care-i pare mai decisă, mai hotărâtă. Ne vom întoarce la dictatură. Ce se va întâmpla atunci cu progresul?

Dacă vrem progresul, bunăstarea trebuie să fim morali. Religia e cel mai puternic susținător al moralei. Să credem în Dumnezeu!

Tomescu Ionuț
Vechi 11.02.2015, 00:34:48
Senior Member

Implicit

FABULĂ

Vechi 13.02.2015, 17:49:23
Senior Member

Implicit

CONFESIUNILE UNUI FOST ATEU (2)

Dumnezeu

-I-

Patimile ascunse în spatele unor motive aparent onorabile și orgoliul tineresc amestecat cu revolta contra oricărei autorități au jucat rolul cel mai important în evoluția inițială a ideilor mele. Asemenea înclinații, înnăscute în om, nu sunt absolut condamnabile, dar au nevoie de îndrumare, de moderare.

-II-

Egoismul ne face să ne considerăm centrul universului. Rațiunea noastră trufașă vrea să cuprindă totul, să supună totul. Credem că știm, dar de fapt nu știm nimic. Unii, mai filozofi, se întreabă dacă tradițiile, dogmele, misterele, împotriva cărora li s-a răzvrătit inteligența, nu ascund un sens profund. Alții, mai puțin filozofi, se poticnesc în negații și cu toate că nu au habar de firea omenească, de învățămintele istoriei se consideră superiori multora. Înainte să mă aflu în acest impas eram anticreștin, dar nu ateu. Întâlnindu-l pe Dumnezeu în drumul meu, ca Iov, nu L-am recunoscut decât pe jumătate.

O minte metodică rezumă, sintetizează, privește în ansamblu orice obiect de studiu pentru a-l analiza mai bine. Așa am ajuns într-o primă etapă să-L admit pe Dumnezeu ca încarnare a misterelor universului, marele X pe care fiecare îl descifrează cum poate. Apoi am remarcat că ateismul e aplicabil felului cum încercăm să ni-L reprezentăm pe Dumnezeu, nu lui Dumnezeu, adică misterului însuși, perfecțiunii idealului.

-III-

Să presupunem că am suprima cuvântul Dumnezeu din vocabular ca să nu-i rănim pe ateii care nu-L înțeleg. Procedând așa ar trebui să suprimăm multe alte cuvinte. Oare noi înțelegem mai bine căldura, electricitatea, lumina, gravitația decât îl înțeleg ateii pe Dumnezeu? Sunt realități, se va spune. Fiindcă dăm nume unor realități, nu ar fi ridicol să suprimăm numele a ceea ce, din punct de vedere filozofic, e chiar absolutul?

Ateismul rezultă dintr-o lacună de gândire. Un obiect nu poate exista fără să fie făcut de cineva. Or universul, capodoperă de ordine, de armonie, e infinit mai complex ca orice obiect. Suntem, prin urmare, îndreptățiți să-i considerăm la fel de iraționali și pe cei care spun despre un obiect că s-a creat singur, și pe cei care spun același lucru despre univers. Există deci un creator. L-am numit Dumnezeu. I-am fi putut da alt nume, dar fondul ar fi rămas același. Obiectul dovedește prin existența sa, existența celui care l-a făcut.

-IV-

Nu-L putem cunoaște pe Dumnezeu, dar nu e de mirare, dată fiind infinitatea Sa și micimea noastră. E un motiv să-I negăm existența, când peste tot El ne ridică o mulțime de alte întrebări grele pe lângă cea despre sine? Ateul, confruntat cu ele, va folosi pentru a le da răspuns formulări ca Natură, Hazard, Destin, Forța lucrurilor, ceea ce e un alt mod de a vorbi tot despre Divinitate.

Panteiștii nu admit un Dumnezeu concret, deosebit de materie. Sistemul lor filozofic complică lucrurile, iar bunul-simț li-l respinge. Am putea spune și noi ca Goethe într-o discuție cu Eckermann: ”Nu am întâlnit încă pe nimeni care să știe ce înseamnă cuvântul panteism.”

-V-

Mintea noastră, împinsă de curiozitate să meargă la surse, nu e satisfăcută decât când ajunge la sursa a toate, pe care nu o pricepe fără îndoială, dar care răspunde ideii înnăscute în noi că nu există efect fără cauză.

Imperceptibil prin simțuri, Dumnezeu e indispensabil înțelegerii omului și universului. Pământul se învârte în jurul soarelui. Omenirea se învârte în jurul soarelui său intelectual și moral, care e Dumnezeu. Nu-L putem cuprinde pe Dumnezeu cu mintea așa cum nu ne putem uita la soare. Deși ambii ne orbesc cu razele lor, relația existentă între devenirea omului și Divinitate o putem găsi fără să căutăm prea mult. Iată de ce atunci când mă consideram mai
liber-cugetător ca niciodată, mi s-a părut pueril să-L neg pe Dumnezeu.

-VI-

Marele dușman al lui Dumnezeu ne e arătat de vorba de duh a unui umorist: ”Dumnezeu L-a creat pe om după chipul și asemănarea sa, iar omul I-a plătit cu aceeași monedă.” Nici cei mai înțelepți nu scapă antropomorfismului. Îl concepem întotdeauna pe Dumnezeu mai mult sau mai puțin asemănător cu noi, îi atribuim patimile noastre, ideile noastre și desfigurându-L ajungem să nu mai credem în El.

Nimic mai firesc la urma urmei ca antropomorfismul și mă întreb cum ne-am putea descotorosi de el chiar după ce am cunoscut viziunile sublime ale Bibliei, dar îmi pare că de la Evanghelie ceva s-a schimbat.

Predescu Virgil
Vechi 17.02.2015, 22:31:03
Senior Member

Implicit

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! gadescum Umanitare 1 24.01.2009 19:48:25