Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.03.2010, 00:48:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
De fapt Ortodoxia ar trebui sa fie universala. Dar, dat fiind diferentele si neintelegereile intre bisericile locale de azi, cred ca, pentru a ne apropia de asa ceva ar trebui cam inca 1000 de ani de munca asidua.
Sigur, este universala. Eu ziceam doar de coloraturi. Baza trebuie sa fie comuna, dar ar trebui sa existe o mai mare deschidere in acceptarea unor obiceiuri si traditii diferite. Or unii ortodocsi, daca vad o cat de mica diefrenta, sar in sus ca ceilalti nu sunt la fel de ortodocsi ca ei.
Vechi 29.03.2010, 09:58:43
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Question !

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Acestea sunt cele șapte păcate capitale (sau poate că vicii ar fi mai corect). Aceasta este "fiara cu șapte capete". Lista lor este: mandria, zgârcenia, desfranarea, invidia, lacomia, mania, lenea.
Din cate stiu, aceste sapte pacate se numesc si pacate de moarte. E adevarat ca oricare din acestea il opreste pe om de la Sfanta Impartasanie?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2010, 10:16:09
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Acestea șapte sunt ca niște "arhetipuri", din ele derivă toate păcatele.
Păcatele de moarte, care duc la căderea din starea de har și îl opresc pe om de la Sf Împărtășanie, sunt încălcările celor 10 porunci ale lui Dumnezeu și încălcările poruncilor Bisericii, dacă sunt făcute cu deplină intenție și deliberare suficientă.

Spre exemplu, avortul. Dacă este făcut cu deplină intenție, este păcat de moarte, fiindcă e încălcare a poruncii "să nu ucizi". Dar, dacă e vorba de un avort spontan, nu este nici un păcat, fiindcă nu există nici un fel de intenție. Între acestea două se află situația frecventă în care există intenția de avort dusă până la capăt, dar autorul (autoarea) nu are reprezentarea faptei și nu se gândește că aceasta este omor. Aceasta este starea de ignoranță, care poate diminua gravitatea păcatului. Ignoranța poate fi vinovată (atunci când nu știe, dar ar fi trebuit să știe și ar fi putut să știe că avortul este crimă) sau poate fi invincibilă. Deci, păcatul nu este dat numai de materia păcatului, ci foarte mult contează intenția și deliberarea.

Iată, vă dau alt exemplu unde se gerșește adesea chiar de către cei mai înaintați în credință. Să presupunem că este vineri, zi în care toți catolicii nu au voie să mănânce carne, iar încălcarea acestei reguli este materie gravă (e poruncă a Bisericii). Dar cineva, crezând că este joi, gustă o bucată de friptură. Apoi, realizează că este vineri și se gândește: "Doamne iartă-mă, dacă tot am stricat postul, acum mănânc toată friptura !" Când a fost consumat păcatul ? Nu la prima bucată, deoarece autorul era în ignoranță. Neștiind că e vineri, nu a făcut nici un păcat sau a făcut unul extrem de ușor, pentru care simpla căință e suficientă. Dar, deîndată ce Sf Spirit l-a luminat pe el și și-a dat seama că este zi oprită, trebuia să nu mai continue să mănânce carne. Acum, nu se mai poate împărtăși până ce starea de grație nu va fi restaurată prin Taina Spovezii. Iată cum exact aceeași materie: mâncatul cărnii în zi oprită, înseamnă într-un caz inexistența păcatului, iar în celălalt păcat de moarte. Iată cât de importantă este intenția !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 29.03.2010, 10:59:45
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Acestea șapte sunt ca niște "arhetipuri", din ele derivă toate păcatele.
Păcatele de moarte, care duc la căderea din starea de har și îl opresc pe om de la Sf Împărtășanie, sunt încălcările celor 10 porunci ale lui Dumnezeu și încălcările poruncilor Bisericii, dacă sunt făcute cu deplină intenție și deliberare suficientă.

Spre exemplu, avortul. Dacă este făcut cu deplină intenție, este păcat de moarte, fiindcă e încălcare a poruncii "să nu ucizi". Dar, dacă e vorba de un avort spontan, nu este nici un păcat, fiindcă nu există nici un fel de intenție. Între acestea două se află situația frecventă în care există intenția de avort dusă până la capăt, dar autorul (autoarea) nu are reprezentarea faptei și nu se gândește că aceasta este omor. Aceasta este starea de ignoranță, care poate diminua gravitatea păcatului. Ignoranța poate fi vinovată (atunci când nu știe, dar ar fi trebuit să știe și ar fi putut să știe că avortul este crimă) sau poate fi invincibilă. Deci, păcatul nu este dat numai de materia păcatului, ci foarte mult contează intenția și deliberarea.

Iată, vă dau alt exemplu unde se gerșește adesea chiar de către cei mai înaintați în credință. Să presupunem că este vineri, zi în care toți catolicii nu au voie să mănânce carne, iar încălcarea acestei reguli este materie gravă (e poruncă a Bisericii). Dar cineva, crezând că este joi, gustă o bucată de friptură. Apoi, realizează că este vineri și se gândește: "Doamne iartă-mă, dacă tot am stricat postul, acum mănânc toată friptura !" Când a fost consumat păcatul ? Nu la prima bucată, deoarece autorul era în ignoranță. Neștiind că e vineri, nu a făcut nici un păcat sau a făcut unul extrem de ușor, pentru care simpla căință e suficientă. Dar, deîndată ce Sf Spirit l-a luminat pe el și și-a dat seama că este zi oprită, trebuia să nu mai continue să mănânce carne. Acum, nu se mai poate împărtăși până ce starea de grație nu va fi restaurată prin Taina Spovezii. Iată cum exact aceeași materie: mâncatul cărnii în zi oprită, înseamnă într-un caz inexistența păcatului, iar în celălalt păcat de moarte. Iată cât de importantă este intenția !
Mihnea,

Intai de toate, multumesc pentru raspuns.

Este evident ca avortul face parte din lista pacatelor grave, pacate criminale care sunt in categoria celor stigatoare la cer. Deosebit de grave sunt si uciderea, oprirea platii lucratorilor, desfranarea impotriva firii, asuprirea vaduvelor si a orfanilor, lovirea cuiva... Vezi aici, iti va folosi si tie la marturisire: http://www.sfantuldaniilsihastrul.ro...spovedanie.pdf .

Intrebarea mea este foarte delicata si inca astept un raspuns la ea, pentru ca unii asa sustin, ca cele sapte pacate capitale il opresc pe crestin de la Sfanta Impartasanie. Si nu ma refer aici la greseli, ci la pacate; stiu bine diferenta dintre greseala si pacat.

Ca exemplu, intr-o zi de Ianuarie a fost post negru si, nestiind, am mancat o bucatica de carne dimineata. N-a fost pacat, e logic. Dar, ca urmare, m-a durut ingrozitor burta toata ziua...

Salutari catolicilor de pe forum. :)

Reply With Quote
Vechi 29.03.2010, 11:18:27
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Intrebarea mea este foarte delicata si inca astept un raspuns la ea, pentru ca unii asa sustin, ca cele sapte pacate capitale il opresc pe crestin de la Sfanta Impartasanie.
Nu neapărat. Sunt predispoziții. Nu poți să spui "lenea te oprește de la Sf Împărtășanie". Dacă din lene nu ai spălat vasele e una, dacă din aceeași lene nu te duci duminică de duminică la biserică e alta.

Nici nu poți să spui "invidia oprește de la Sf Împărtășanie". Sunt ofticat că un coleg al meu a fost avansat e una. Îi sap postul lui, folosind calomnii și jurând strâmb împotriva lui e alta. Să nu uităm că diavolul se ascunde în detalii.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 29.03.2010, 22:33:52
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
Mihnea,
Ca exemplu, intr-o zi de Ianuarie a fost post negru si, nestiind, am mancat o bucatica de carne dimineata. N-a fost pacat, e logic. Dar, ca urmare, m-a durut ingrozitor burta toata ziua...

Salutari catolicilor de pe forum. :)
Pai la cate sute si mii de astfel de pacate cu stiinta ,am facut,inseamna ca duhovnicul meu nu e bun de nimic,iar impartasirea mea nu are nici o valoare.
Sunt de acord ca dezlegarile see dau usor.Dar nici pacatul nu cred caa ne paraseste vreodata,mereu sun t gesturi sau ganduri mici ,prin care il facem.Si in concluzie nimeni nu s-ar mai impartasi ,poate unul dintr-un cartier intreg
Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 08:10:22
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu neapărat. Sunt predispoziții. Nu poți să spui "lenea te oprește de la Sf Împărtășanie". Dacă din lene nu ai spălat vasele e una, dacă din aceeași lene nu te duci duminică de duminică la biserică e alta.

Nici nu poți să spui "invidia oprește de la Sf Împărtășanie". Sunt ofticat că un coleg al meu a fost avansat e una. Îi sap postul lui, folosind calomnii și jurând strâmb împotriva lui e alta. Să nu uităm că diavolul se ascunde în detalii.
Lenea nespalarii vaselor duce la mai multa munca dupa aia, insa lenea care ne tine acasa duce la si mai multa necredinta. Pentru ca toate pacatele sunt consecinte imediate ale lipsei de credinta, nu?

Daca vrei sa furi premeditat postul cuiva, jurand stramb, mintind, calomniind, atunci nu prea mai mai putem vorbi de crestinism aici. Asta provine dintr-o totala necredinta, care este pacat impotriva Duhului Sfant, care nu se iarta nici acum, nici altadata.

Eu cred ca aceste sapte pacate capitale (sau de moarte), luate in forma lor minora, de iertat (m-am laudat intr-o conversatie fara sa ma gandesc prea mult inainte, m-am trezit cam tarziu dimineata lenevind in pat, am adormit de oboseala fara sa-mi fac pravila de seara, am mancat infulecand, nu am dat de fiecare data milostenie din graba, am reactionat cam brusc cand am fost suparat de cineva, am barfit pe altii, i-am invidiat, m-am lasat furat de pofta ochilor samd) nu-l opresc pe crestin de la Impartasanie. Problema este insa daca ne hotaram ferm sa NU le mai comitem si sa ne para rau ca le-am savarsit! Daca ne hotaram sa fim atenti cu ispitele care vin din senin cateodata. Aici e durerea cea mare... Suntem noi hotarati sa ne pocaim cu adevarat sau numai ne prefacem ca suntem impacati cu Dumnezeu, pentru confortul duhovnicesc? Suntem prieteni cu Hristos sau doar ne amagim subtil constiinta?

Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 08:14:59
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Pai la cate sute si mii de astfel de pacate cu stiinta ,am facut,inseamna ca duhovnicul meu nu e bun de nimic,iar impartasirea mea nu are nici o valoare.
Sunt de acord ca dezlegarile see dau usor.Dar nici pacatul nu cred caa ne paraseste vreodata,mereu sun t gesturi sau ganduri mici ,prin care il facem.Si in concluzie nimeni nu s-ar mai impartasi ,poate unul dintr-un cartier intreg
Eu vreau sa inteleg cuvantul Apostolului care ne avertizeaza:

1 Corinteni 11

27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului.
28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar.
29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului.
30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit.

Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 08:43:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Problema este insa daca ne hotaram ferm sa NU le mai comitem si sa ne para rau ca le-am savarsit! Daca ne hotaram sa fim atenti cu ispitele care vin din senin cateodata. Aici e durerea cea mare... Suntem noi hotarati sa ne pocaim cu adevarat sau numai ne prefacem ca suntem impacati cu Dumnezeu, pentru confortul duhovnicesc? Suntem prieteni cu Hristos sau doar ne amagim subtil constiinta?
Pentru păcatele mici (lesne iertătoare sau veniale) este suficientă căința. Dar, ca să ne căim, mai întâi trebuie să realizăm slăbiciunea noastră. Diavolul este mai puternic decât noi și, fiind spirit pur, este constant în formă de meci, pe când noi avem perioade și perioade. Fără ajutor de sus, e cu neputință omului să nu cadă. Sfârșitul Actului de Căință spune "Pentru aceasta, cu ajutorul harului Tău mă hotărăsc să nu mai păcătuiesc și să fug de orice prilej de păcat". Deci, căința, ca să fie bună (primită de Dumnezeu) cuprinde în ea dorința și hotărârea sinceră de a nu mai păcătui și cheamă puterile cerești în ajutor.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 30.03.2010, 09:44:21
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pentru păcatele mici (lesne iertătoare sau veniale) este suficientă căința. Dar, ca să ne căim, mai întâi trebuie să realizăm slăbiciunea noastră. Diavolul este mai puternic decât noi și, fiind spirit pur, este constant în formă de meci, pe când noi avem perioade și perioade. Fără ajutor de sus, e cu neputință omului să nu cadă. Sfârșitul Actului de Căință spune "Pentru aceasta, cu ajutorul harului Tău mă hotărăsc să nu mai păcătuiesc și să fug de orice prilej de păcat". Deci, căința, ca să fie bună (primită de Dumnezeu) cuprinde în ea dorința și hotărârea sinceră de a nu mai păcătui și cheamă puterile cerești în ajutor.
Toate trebuie facute cu ajutor de sus, de acord. Trebuie sa ne constientizam neputinta, slabiciunea. Altfel, Dumnezeu ne lasa sa cadem ca sa invatam smerenia.

Cu toate acestea nu sunt de acord ca vrajmasii nostri nevazuti sunt mai puternici ca noi... Ei au intr-adevar mare putere, insa sunt limitati in a ne lupta numai la nivelul gandului. Atat. Ei doar ne sfatuiesc sa facem relele, noi suntem cei care le comitem.

Mai greu este insa pentru noi sa iesim din vicii, caci atunci raul este inradacinat in minte si trebuie mult efort pentru a ne curati. Dar, ce e cu neputinta la oameni este cu putinta Lui Dumnezeu; ne este de ajuns sa avem credinta, vointa si curaj.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lista parohiilor din Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord valinu Intrebari utilizatori 0 25.04.2011 00:04:56
Dependența de internet și hipersexualitatea , pe lista bolilor mintale ! cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 6 22.03.2010 16:36:44
O alta lista cu pacate, din Filocalie Florin-Ionut Pocainta 219 12.08.2009 15:56:35
epilepsia: o boala obisnuita sau o boala demonica? pacifistul Generalitati 4 18.05.2008 21:24:49