![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Bine era daca locuiai in Romania si avand tot timpul din lume aici, sa nu fi luat in seama aceste neajunsuri din biserica si sa fii fericita. In rest sa-ti ajute Dumnezeu sa ajungi cu bine la ai tai dupa cum ai planuit.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Este primul mesaj pe care-l postez pe acest forum si, sper eu, nu si ultimul.
Nu inteleg de ce nu exista banci in bisericile ortodoxe. Singurul motiv obiectiv ar fi lipsa de spatiu, majoritatea lacaselor de cult nedispunand de suficient spatiu necesar pentru amplasarea bancilor+participarea la slujba a tuturor enoriasilor,in conditiile ingustarii spatiului. Celalalt argument imi pare arhaic si usor masochist : doar stand in picioare iti poti arata smerenia fata de Dumnezeu? Nu stiu altii cum sunt,dar eu,la cei 22 de ani ai mei si in absenta unor probleme medicale, suport cu greu -fizic vorbind- statul in picioare/ingheuncheatul,pe tot parcursul slujbei. In momentele in care simti o durere fizica majora la nivelul membrelor inferioare si al spatelui,numai la rugaciune nu iti e gandul... argument pentru care cred ca bancile ar veni in sprijinul enoriasilor, inlaturand orice impediment ce le-ar putea distrage atentia de la rugaciune! Exista scaune in biserici? Da,dar insuficiente! La biserica din cartierul meu, pe toate scaunele este scris cate un nume..probabil al familiei care-a contribuit financiar la cumpararea scaunelor...si nu de putine ori auzi "da-te la o parte,asta-i scaunul MEU"... (asemenea episoade se intamplau cand eram in generala..probabil clasele 5-6... si,cu siguranta,se repeta si astazi). La biserica din centru, scaunele nu au pecetea donatorului,insa sunt mai mereu ocupate. PS: cea mai deosebita biserica pe care-am vazut-o (locuiesc in Oltenia) se afla la Eforie Nord... da,este ortodoxa ! da,este construita relativ recent (prin 2000-2001) si.. DA, ARE BANCI ! Imi pare rau ca nu am putut asista la Liturghie,insa va recomand, daca aveti drum si timp de trecut prin Eforie Nord, sa nu o ocoliti..va va impresiona foarte placut ! PSS : aici puteti vedea si cateva poze cu biserica mai-sus mentionata: http://www.valcea-turism.ro/j15/inde...827&Itemid=187 . O parte din explicatia existentei bancilor: unul din ctitorii bisericii este un roman stabilit in America de 20 de ani... open-mindness... Last edited by Diana3; 26.07.2010 at 18:11:58. |
|
||||
|
||||
![]()
Bine ai venit Diana. Nu avem banci in biserica pentru ca prezenta noastra in ea exprima mersul catre Imparatie. A sta pe o banca e chipul ca stam pe loc. Par nesemnificative aceste lucruri, dar ascund o mare bogatie. Poate ca nu este intamplator ca in iconografie nu avem sfinti care stau pe banci sau scaune. Si nu cred ca au fost lipsiti de neputinte, dar atat de mult s-au unit cu Hristos, incat Acesta a luat suferinta lor asupra Sa.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfintii au fost smeriti, sfintii au fost..SFINTI ! Dragostea lor pentru Dumnezeu a fost si este infinita... cautau sa aiba cat mai multe nevointe,orice suferinta apropiindu-i si mai mult de Dumnezeu (cred) Insa...eu nu sunt sfanta! Si nici nu vreau sa fiu, in sensul ca niciodata nu cred ca-mi voi depasi conditia de pacatoasa... Sfintii se puteau hrani in pustiu cu miere si atat, mie imi vine sa plang de durere daca stau in picioare mai mult de 2 ore... e o foarte,foarte mare diferenta intre noi si EI... (sau cel putin intre mine si EI). Oare pozitia corpului nostru in Biserica determina distanta fata de Imparatie sau directia gandurilor ? Poti sta in picioare si totusi gandul sa-ti zboare aiurea... Intr-adevar,aratam respectul si supunerea noastra fata de Dumnezeu alegand sa stam in picioare pe parcursul desfasurarii Sfintei Liturghii,insa oare cat de mult s-ar supara Dumnezeu pe noi daca am alege sa-i aratam evlavia noastra... stand jos,dar avand gandurile Sus,la El ? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sfanta Liturghie trebuie sa fie traita de noi, trebuie sa participam cu atentie; a sta in banci mi se pare spectacol, sincer! Sfintii nu s-au nascut sfinti, au fost oameni obisnuiti care au avut acea "nebunie" pentru Hristosl la care suntem chemati si noi! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In rest daca nu poti sa stai in picioare toata slujba, mai exista posibilitatea sa stai in genunchi...iar ca sa nu ajungi sa simti ca nu mai poti...incearca sa-ti mentii mintea la rugaciune si la ce se canta la slujba...crede-ma ca nici nu stii cand trece timpul daca mintea ta sta la rugaciune si nu la durere sau la neputinta de a sta in picioare sau la multe alte griji lumesti.
|
||||
|
||||
![]()
Eu cred ca Parintii nu au gresit cu nimic in faptul ca nu au pus scaune in biserici. Omul nu trebuie sa caute odihna in ceva dincolo de Hristos, ci in El. Oare nu mai sunt adevarate cuvintele Sale: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi". Cu siguranta ca sunt. Dar asa cum noi nu cautam mai intai Imparatia Cerurilor, ci implinirea nevoilor imediate si apoi aceasta Imparatie, la fel si aici - cautam mai intai un scaun in biserica si de este cu putinta si dobandirea linistii sufletesti foarte bine, dar ea este pe locul doi, dupa grija de a avea scaun. Si ne mai intrebam de ce suntem in continuare impovarati.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Noi avem nou martir | mihaiB | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 07.11.2012 19:51:45 |
Cu credinta la raspantie - cata nevoie avem de biserica si preot? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 95 | 05.09.2012 21:13:29 |
S.O.S ptr cei care au credite la banci , noua ordonanta | annajanette | Generalitati | 7 | 01.07.2010 04:41:02 |
Cum fac bani marile banci internationale pe spinarea prostimii (World Stupid People) | razvan_m | Generalitati | 36 | 13.07.2009 22:41:16 |
|