Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.12.2009, 21:29:42
almaris
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Bun, am inteles reteta, sa ai credinta puternica.
Tu ai credinta puternica? Ai reusit sa ajungi la ea? Daca da, cum?
Si cum se manifesta ea acum?
Alin, in ceea ce ma priveste sunt la inceput pe drumul credintei si nu se pune problema sa fi atins un prag superior in acest aspect. E un proces ce dureaza toata viata. Din actul acesta al credintei foarte important m-i se pare ducerea mai departe a acestei sperante a mantuirii pe care Dumnezeu a pus-o in noi, chiar acest forum este un loc potrivit pentru asta. Pana la urma noi ne expunem aici ganduri care spun despre noi si despre stadiul lucrarii pe care Domnul o realizeaza in viata fiecaruia dintre noi, iar daca prin acestea putem uncuraja pe altii este extraordinar
Reply With Quote
Vechi 30.12.2009, 21:57:03
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Da, inteleg bine ce spui, insa nu ai inteles tu la ce m'am referit.
Eu atingeam exact fixarea pe Scriptura, care pierde din vedere o intreaga bogatie de vietuire crestina.

Sfanta Maria Egipteanca a vietuit numai in pustie. Nu a mai vazut chip de om timp de zeci de ani.
Cand Sfantul Zosima a intalnit'o, ea vorbea ca in Scriptura si stia rugaciuni pe din'afara.
De unde carti? De unde Scriptura? Nu erau de nici unele acolo, nici carti, nici oameni.
Duhul Sfant a salasluit in ea si a invatat'o toate, pentru vietuirea ei sfanta.

Sa citim neincetat Sfanta Scriptura, caci este o comoara fara sfarsit, insa mare grija in a nu o absolutiza.
Windorin, nu-ti face griji, am inteles la ce te refereai. Si eu cred la fel.. multi oameni s-au mantuit fara a citi Biblia, ci doar din invatatura bisericii (participare la Liturghie, discutii cu preotii..) ceea ce nici nu este de mirare, avand in vedere ca tiparul modern a fost descoperit in sec XV.
(Si pe mine m-a impresionat viata Mariei Egipteanca, in special aceasta parte: ca a invatat-o direct Sf. Duh ceea ce era de folos sa cunoasca.)
(Bineinteles ca nu minimizez importanta citirii Scripturilor, dar daca o facem de capul nostru si fara smerenie, nu ajungem departe).
Reply With Quote
Vechi 31.12.2009, 13:40:13
mc2009 mc2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.04.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andrei_im Vezi mesajul
exact la versetul acela m-am referit, multumesc mult. sursa.. cred ca e vorba de conferinta sustinuta de sfintia sa la alba iulia.. sau din cartea "Cultura duhului", nu mai stiu exact. eu am luat-o de aici
http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...eului-pierdut/
Doamne ajuta!
Multumesc si eu! Multa sanatate si 'La multi ani!'
Reply With Quote
Vechi 31.12.2009, 15:15:41
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Ar trebui totusi amintit ca, daca citim scrierile sfintilor parinti, vedem ca ele sunt ca un fel de comentariu continuu amestecat cu citate si parafraze din Scripturi. Ei intr-adevar 'mestecau cuvantul' lui Dumnezeu mereu, si il 'miscau in inima lor'.
Sigur ca Biblia este inteleasa, citita, interpretata prin traditia vie a Bisericii. Fara ea, Biblia ar fi o carte oamecare - de altfel, se si vede cate intelesuri diferite se pot scoate din ea, dupa duhul cu care o citesti si instrumentele pe care le folosesti. Insa: Biblia este citita. Accentul este pe ea, nu pe comentariii si interpretari, totusi. Uneori se pierde din vedere acest echilibru.

Biblia este esentiala, nu ne putem lipsi de ea cum niciodata Biserica nu s-a lipsit. Si Liturghia la care participau credinciosii care nu puteau citi pe vremuri biblia este formata in buna parte din citate din Scriptura, la fel si celelalte slujbe.

Are dreptate cel care a lansat topicul ca adesea ortodocsii nu respecta Biblia. Eu as zice ca asta se intampla si pentru ca nu o citesc si nu o cunosc indeajuns, majoritatea. Mai mult este citat pe acest forum parintele Cleopa sau Arsenie Boca decat Biblia, mi se pare ;-) Se absolutizeaza unele spuse de ale lor si se aplica in afara contextului. Unele spuse, luate asa, sunt chiar contrare scripurii si asta nu este ortodox, orice ar spune unii.
Vechi 31.12.2009, 15:36:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
Am citit acestea in dimineata asta si m-am gandit sa le postez:

Capitolul 14
1. Primiți-l pe cel slab în credință fără să-i judecați gândurile.
2. Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume.
3. Cel ce mănâncă să nu disprețuiască pe cel ce nu mănâncă; iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit.
4. Cine ești tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.
(....)
Este unul din lucrurile la care m-am referit, gandindu-ma si la o discutie de pe alt topic despre post la care am participat.
Se uita, cand se absolutizeaza legile postului si se face din incalcarea lor un pacat de moarte, aceste spuse ale sfantului Pavel.
Si repet, nu este vorba aici sa relativizam postul - este vorba sa nu relativizam spusele scripturii printr-o proasta intelegere a Traditiei.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum saluta crestinii ? Dasy de Mara Intrebari utilizatori 16 17.04.2012 01:20:28
Crestinii , Scrierea Bibliei dobrin7m Istoria bisericii 10 02.03.2012 00:44:25
crestinii si politica lore86 Generalitati 48 15.01.2011 20:31:59
cum sa ii facem pe cei dragi noua sa devina crestini adevarati? cezara Generalitati 45 28.03.2009 14:27:03