![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() P.S. Mi-am adus aminte ca aflandu-ma intr-un magazin, vanzatoarea a folosit pe putin de 5-6 ori cuvantul " Altu/altafel"...vaaaaaaaai si cum ma mai manca limba dar am tacut, spre posibila disperare a viitorilor clienti carora le-a fost sa auda acest cuvant =)) Last edited by AndruscaCIM; 07.10.2009 at 18:22:51. |
|
|||
|
|||
![]()
"iasa" este o forma de conjunctiv folosita in Ardeal si Banat in locul indicativului.
Varianta conjugarii pentru "a copia" este de fapt un dublet intalnit in cazul unor verbe de conjugarea I (care au terminatia in "a"). La Iasi asa se foloseste, ce-i drept. A propos, Adrusca, la ce liceu ai terminat si in ce an? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Asta e forma de conjunctiv, cum spune si Lapetitemoc, greseala sau regionalismul consta in a folosi o forma de conjunctiv in locul uneia de indicativ.
|
|||
|
|||
![]()
Monica are dreptate. In Ardeal si Banat se spune "iasa mai repede astazi", "iar nu iasa problema asta" etc ... Pentru cei din Moldova pare ciudat, dar in celelalte zone e fluent si nu li se pare ciudat. Am auzit si colegi de-ai mei folosind forma regionala in locul celei literare.
|
|
|||
|
|||
![]()
Pardon, este o forma de viitor care" are ca baza conjunctivul ;-)
|
|||
|
|||
![]()
In acel an eram prof. la Pedagogic... Ma gandeam ca poate suntem in fata unei surprize.
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"iasa" este forma de conjunctiv prezent (sa ies, sa iesi, sa iasa....). Forma de viitor in limba romana are la baza infinitivul (voi iesi, vei iesi, va iesi ...). Vorbitorii din Ardeal si Banat folosesc forma de conjunctiv in locul celei de indicativ... In loc de "iese din casa cand vrea", acolo se foloseste "iasa din casa cand vrea". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hm, cred ca de vina este formatia de lingvist generalist care ia limba ca sistem, deci daca vede o forma ca 'iasa' , la fel cu cea de conjunctiv, zice ca e conjunctiv (sau le numeste pe amandoua altfel), fara sa se uite la etimologie. ;-) Acum m-am uitat intr-o gramatica (Mioara Avram) si am vazut ca si acolo zice ca se formeaza cu conjunctivul acest tip de viitor.