Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.10.2009, 18:11:37
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ne-am adunat ca in Miorita!

Avem urechi diferite, mie are sunt de la Bucuresti imi suna dulce, ardeleneste. No, ca nu-i bai daca unii il folosesc! :-))
Dar poate ca tie ti-ar suna dulce lucruri de la Bucuresti care pe mine ma zgarie pe ureche, cum ar fi 'ei face' sau 'ei iese'. (Nu stiu daca exista asta si in Ardeal)
Ei astea deja sunt mult prea zgaraicioase...oricat s-ar vrea ele de ' regionalisme"

P.S. Mi-am adus aminte ca aflandu-ma intr-un magazin, vanzatoarea a folosit pe putin de 5-6 ori cuvantul " Altu/altafel"...vaaaaaaaai si cum ma mai manca limba dar am tacut, spre posibila disperare a viitorilor clienti carora le-a fost sa auda acest cuvant =))

Last edited by AndruscaCIM; 07.10.2009 at 18:22:51.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2009, 18:43:41
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Implicit

"iasa" este o forma de conjunctiv folosita in Ardeal si Banat in locul indicativului.
Varianta conjugarii pentru "a copia" este de fapt un dublet intalnit in cazul unor verbe de conjugarea I (care au terminatia in "a"). La Iasi asa se foloseste, ce-i drept. A propos, Adrusca, la ce liceu ai terminat si in ce an?
Reply With Quote
Vechi 07.10.2009, 18:52:41
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
"iasa" este o forma de conjunctiv folosita in Ardeal si Banat in locul indicativului.
Varianta conjugarii pentru "a copia" este de fapt un dublet intalnit in cazul unor verbe de conjugarea I (care au terminatia in "a"). La Iasi asa se foloseste, ce-i drept. A propos, Adrusca, la ce liceu ai terminat si in ce an?
Hmmm...Liceul de Arta, promotia 2000 Why?
Reply With Quote
Vechi 07.10.2009, 18:52:51
axios's Avatar
axios axios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.02.2009
Locație: suceava
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru axios
Implicit ...

Citat:
În prealabil postat de monica.miholca Vezi mesajul
Daca tot veni vorba... pe mine ma deranjeaza sa aud cum folosesc unii verbul "a iesi", adica aud destul de des expresii de felul "el IASA (dintr-o incapere), "rezultatul IASA prost" -adica forma de indicativ prezent la pers III sg (sper ca am zis bine). In loc de "el iese", "rezultatul iese". Nu stiu cum e in alte parti, aici la Cluj e foooarte des folosit, chiar si printre persoane cu pretentii, ca sa zic asa.
forma asta a verbului se foloseste in cazul in care spunem "o sa iasa bine". nu cred ca suna corect "o sa iese bine". ce zici?
Vechi 07.10.2009, 18:55:33
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de axios Vezi mesajul
forma asta a verbului se foloseste in cazul in care spunem "o sa iasa bine". nu cred ca suna corect "o sa iese bine". ce zici?
Asta e forma de conjunctiv, cum spune si Lapetitemoc, greseala sau regionalismul consta in a folosi o forma de conjunctiv in locul uneia de indicativ.
Vechi 07.10.2009, 18:56:11
Banned

Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de axios Vezi mesajul
Monica are dreptate. In Ardeal si Banat se spune "iasa mai repede astazi", "iar nu iasa problema asta" etc ... Pentru cei din Moldova pare ciudat, dar in celelalte zone e fluent si nu li se pare ciudat. Am auzit si colegi de-ai mei folosind forma regionala in locul celei literare.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2009, 18:58:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Asta e forma de conjunctiv, cum spune si Lapetitemoc, greseala sau regionalismul consta in a folosi o forma de conjunctiv in locul uneia de indicativ.
Pardon, este o forma de viitor care" are ca baza conjunctivul ;-)
Vechi 07.10.2009, 19:00:05
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Hmmm...Liceul de Arta, promotia 2000 Why?
In acel an eram prof. la Pedagogic... Ma gandeam ca poate suntem in fata unei surprize.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2009, 19:15:34
Banned

Implicit

Citat:
Pardon, este o forma de viitor care" are ca baza conjunctivul ;-)
Fani draga, cred ca faci o confuzie cu franceza (viitorul pe baza infinitivului, si pe acelasi criteriu si conditionalul).

"iasa" este forma de conjunctiv prezent (sa ies, sa iesi, sa iasa....). Forma de viitor in limba romana are la baza infinitivul (voi iesi, vei iesi, va iesi ...).

Vorbitorii din Ardeal si Banat folosesc forma de conjunctiv in locul celei de indicativ... In loc de "iese din casa cand vrea", acolo se foloseste "iasa din casa cand vrea".
Reply With Quote
Vechi 07.10.2009, 19:35:44
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Fani draga, cred ca faci o confuzie cu franceza (viitorul pe baza infinitivului, si pe acelasi criteriu si conditionalul).

"iasa" este forma de conjunctiv prezent (sa ies, sa iesi, sa iasa....). Forma de viitor in limba romana are la baza infinitivul (voi iesi, vei iesi, va iesi ...).

Vorbitorii din Ardeal si Banat folosesc forma de conjunctiv in locul celei de indicativ... In loc de "iese din casa cand vrea", acolo se foloseste "iasa din casa cand vrea".
Nu ma refeream la viitorul 'va iesi' care are ca baza conjunctivul, ci la viitorul de tipul 'o sa iasa', pe care il daduse ca exemplu monica.

Hm, cred ca de vina este formatia de lingvist generalist care ia limba ca sistem, deci daca vede o forma ca 'iasa' , la fel cu cea de conjunctiv, zice ca e conjunctiv (sau le numeste pe amandoua altfel), fara sa se uite la etimologie. ;-)

Acum m-am uitat intr-o gramatica (Mioara Avram) si am vazut ca si acolo zice ca se formeaza cu conjunctivul acest tip de viitor.