Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.02.2025, 21:56:23
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

continuăm parcursul biblic din Levitic - carte de căpătâi în Mozaism:

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=47&cap=23

41. Să prăznuiți sărbătoarea aceasta a Domnului șapte zile în an: acesta este așezământ veșnic în neamul vostru. În luna a șaptea să o prăznuiți.
42. Să locuiți șapte zile în corturi; tot israelitul băștinaș să locuiască în corturi,
43. Ca să știe urmașii voștri că în corturi am așezat Eu pe fiii lui Israel, când i-am scos din pământul Egiptului. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru".
44. Astfel a grăit Moise fiilor lui Israel despre sărbătorile Domnului.

___

Sărbătoarea corturilor trebuie ținută o săptămână numai în corturi, oare se mai ține așa ?

_____
4. Iată și celelalte sărbători ale Domnului, adunările sfinte, pe care trebuie să le vestiți la vremea lor:
5. În luna întâi, în ziua a paisprezecea a lunii, către seară, sunt Paștile Domnului.
6. Iar în ziua a cincisprezecea a aceleiași luni este sărbătoarea azimei Domnului: șapte zile să mâncați azime.
7. În ziua întâi a sărbătorilor să aveți adunare sfântă și nici o muncă să nu faceți.
8. Timp de șapte zile să aduceți jertfă Domnului, și în ziua a șaptea iar e adunare sfântă; nici o muncă să nu faceți".
9. Și a grăit Domnul cu Moise și a zis:
10. "Vorbește fiilor lui Israel și le spune: Când veți intra în pământul pe care Eu vi-l dau vouă și veți face seceriș în el, cel dintâi snop al secerișului vostru să-l aduceți la preot;
11. El va ridica acest snop înaintea Domnului, ca să aflați bunăvoință la El; a doua zi după cea dintâi a sărbătorii îl va ridica preotul.

În afară de Sabat se mai țin sărbătorile acestea ? Apropo de cei cu ziua sfântă obligatorie, nu pare că s-a desființat sărbătoarea corturilor, sărbătoarea azimei Domnului 7 zile obligatoriu de azime, jertfa obligatorie din prima recoltă.
Vechi 27.02.2025, 23:16:12
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Tu realizezi că Vechiul Testament reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu?

Eu îmi permit să mă "contrazic" cu cuvântul oamenilor, însă să atac direct Cuvântul mi se pare o aberație, chiar și când eram "rătăcit" .

Zic, "eram rătăcit",in contextul in care acum încerc să-mi fie ghid chiar Cuvântul.

Să interpretezi Legea mozaică doar prin anumite pasaje,luate dintr-o singura Carte,a Leviticului,este chiar mai grav decât unele culte neoprotestante care se cred mânuiți din câteva pasaje,care erau oricum adresate evreilor și nu lor....

Este necesar destul de mult studiu asupra mozaismului ca să putem acea opinii competente pe aceste subiecte..

Deci hai sa nu ne grăbim și să luăm fiecare aspect in detaliu.

Eu am abordat din nou Talmudul,iar pentru cine dorește toate cărțile iudaismului, inclusiv Kabbalah și are cunoștințe de limba engleza,și desigur vrea să vadă totul și în original, recomand aplicația,

SEFARIA

Spor la studiu

Last edited by Seraphim7; 27.02.2025 at 23:21:25.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2025, 23:22:09
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Tu realizezi că Vechiul Testament reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu?

Eu îmi permit să mă "contrazic" cu cuvântul oamenilor, însă să atac direct Cuvântul mi se pare o aberație, chiar și când eram "rătăcit" .

Zic, "eram rătăcit",in contextul in care acum încerc să-mi fie ghid chiar Cuvântul.

Să interpretezi Legea mozaică doar prin anumite pasaje,luate dintr-o singura Carte,a Leviticului,este chiar mai grav decât unele culte neoprotestante care se cred mânuiți din câteva pasaje,care erau oricum adresate evreilor și nu lor....
Leviticul e una din cărțile de practică al V.T., eu nu atac direct Cuvântul, atac ipocrizia celor care zic că țin sărbătoarea Sfântă - Sabatul, dar sărbătoarea corturilor, a azimelor n-o mai țin.

După cum se vede a fost o evoluție de la mozaism chiar în iudaism, ca să nu mai zic că adventiștii de fapt nu au nicio treabă cu ținerea zilei sfânte, aplică și ei după ureche ce vor.
Sunt curios dacă ei țin anul sabatic o dată la 7 ani și după al 49 -lea an și nu lucrează deloc pământul sau alte munci și trăiesc din ce au muncit în anul anterior.

Tu mizai pe necunoașterea de către interlocutori a pasajelor din V.T. și că puteai face însăilările și încropirile tale nestingherit, să zburzi pe un teren pe care nu-ți poate ataca nimeni tezele.

Last edited by Iorest; 27.02.2025 at 23:29:46.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2025, 23:28:45
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Anul sabatic și anul jubiliar:

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=47&cap=25

2. "Vorbește fiilor lui Israel și le spune: După ce veri intra în pământul pe care îl voi da vouă, să se odihnească pământul; să fie o odihnă în cinstea Domnului.
3. șase ani să semeni ogorul tău, șase ani să lucrezi via ta și să aduni roadele lor;
4. Iar anul al șaptelea să fie an de odihnă a pământului, odihna Domnului; ogorul tău să nu-l semeni și via ta să n-o tai în anul acela.

5. Ceea ce va crește de la sine pe ogorul tău să nu seceri și strugurii de pe vițele tale netăiate să nu-i culegi, ca să fie acest an de odihnă pentru pământ.
6. Și aceste roade vor fi în timpul odihnei pământului hrană pentru tine, pentru robul tău și pentru roaba ta, pentru simbriașul tău și pentru străinul tău care s-a așezat la tine;
7. Pentru dobitocul tău și pentru fiarele cele de pe pământul tău, să fie de hrană toate roadele lui.
8. Să numeri apoi șapte ani de odihnă, adică de șapte ori câte șapte ani, ca să ai în cei de șapte ori câte șapte ani, patruzeci și nouă de ani.
9. Și să trâmbițezi cu trâmbița în luna a șaptea, în ziua a zecea a lunii; în ziua curățirii să trâmbițezi cu trâmbița în toată țara voastră.
10. Să sfințiți anul al cincizecilea și să se vestească slobozenie pe pământul vostru pentru toți locuitorii lui. Să vă fie acesta an de slobozenie, ca să se întoarcă fiecare la moșia sa; fiecare să se întoarcă la ogorul său.
11. Anul al cincizecilea să vă fie an de slobozenie: să nu semănați, nici să secerați ceea ce va crește de la sine pe pământ, și să nu culegeți poama de pe vițele netăiate,
12. Că acesta e jubileu; sfânt să fie pentru voi; roadele de pe ogor să le mâncați.
13. În anul jubileu să se întoarcă fiecare la moșia sa.
Vechi 27.02.2025, 23:34:05
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Leviticul e una din cărțile de practică al V.T., eu nu atac direct Cuvântul, atac ipocrizia celor care zic că țin sărbătoarea Sfântă - Sabatul, dar sărbătoarea corturilor, a azimelor n-o mai țin.

După cum se vede a fost o evoluție de la mozaism chiar în iudaism, ca să nu mai zic că adventiștii de fapt nu au nicio treabă cu ținerea zilei sfânte, aplică și ei după ureche ce vor.
Sunt curios dacă ei țin anul sabatic o dată la 7 ani și în al 49 -lea an și nu lucrează deloc pământul sau alte munci și trăiesc din ce au muncit în anul anterior.

Tu mizai pe necunoașterea de către interlocutori a pasajelor din V.T. și că puteai face însăilările și încropirile tale nestingherit, să zburzi pe un teren pe care nu-ți poate ataca nimeni tezele.
Dar eu pur și simplu ofer perspective personale,nu mă interesează să "convertesc" pe nimeni la ce concluzii ajung eu.

Se întâmplă ca uneori să inclin spre anumite doctrine deja existente sau să mă dezic sau atac altele cu care nu pot fi de acord.

Este un drum, și călătoria este lunga.... Adică se poate spune că este și un mod de studiu.Probabil există destule tratate chiar și în teologia ortodoxă și nu numai,cu siguranță și în cea catolică și protestantă despre aceste subiecte.

Însă mie îmi place să merg așa singur și să descopăr in acest mod tot felul de variante, după care să le confrunt cu pozițiile oficiale și deja acceptate la nivelul academic sau chiar uzual.
Vechi 27.02.2025, 23:39:11
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar eu pur și simplu ofer perspective personale,nu mă interesează să "convertesc" pe nimeni la ce concluzii ajung eu.

Se întâmplă ca uneori să inclin spre anumite doctrine deja existente sau să mă dezic sau atac altele cu care nu pot fi de acord.

Este un drum, și călătoria este lunga.... Adică se poate spune că este și un mod de studiu.Probabil există destule tratate chiar și în teologia ortodoxă și nu numai,cu siguranță și în cea catolică și protestantă despre aceste subiecte.

Însă mie îmi place să merg așa singur și să descopăr in acest mod tot felul de variante, după care să le confrunt cu pozițiile oficiale și deja acceptate la nivelul academic sau chiar uzual.
Și nu sesizezi contradicția aici de la cei care zic că țin Sabatul, dar nu țin sărbătoarea corturilor, sărbătoarea azimelor, al 7 lea an de odihnă, al 50-lea an jubiliar ?

Plus că sunt jertfe care folosesc pâine și nu se mai aduc de către așazișii următori fideli ai Bibliei.

O să continui cu Leviticul, asta e ai deschis cutia asta să te înveți minte să nu mai faci pe aici zapping religios de vreo 15 ani ne-ai tracasat cu căutările tale întinse la paroxism.

Practic dacă alții greșesc pe threadurile tale, tu ești coautor cu iscodirile tale nesăbuite la eventuale căderi.

Last edited by Iorest; 27.02.2025 at 23:41:47.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2025, 23:42:09
Senior Member

Implicit

Scopul topicului este tranziția de la păgânism(satanism )la Dumnezeu(iudaism)...

Deci te rog scrie pe subiect!

Despre vechiul testament voi deschide alt topic sau putem discuta în altele existente.

Fără Iudaism, Creștinismul este păgânism iar Islamul un monoteism întârziat...

Nu-i un topic axat pe exegeză biblică,ci mai mult pe a vizualiza o tranziție sănătoasă a omului de la lumea păgână și idolatră la Lumea lui Dumnezeu revelată prima dată în iudaism, și cum putem aderă ceilalți într-un mod corect la acesta Lume, respectând principiile originale...

1.Prin Iisus Hristos,ar spune aproape toți!

Aștepta următoarele variante 2,3,etc...

Și la varianta 1, se lucrează oricum de 2000, și tot n-am ajuns la în consens toți...

Deci aici mă interesează să ajungem cu discuția!

Last edited by Seraphim7; 27.02.2025 at 23:53:08.
Reply With Quote
Vechi 27.02.2025, 23:51:54
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

Cum poți să ajungi la concluziile astea smintite, când păgânismul presupune decăderea în animalitate cum era descris acolo jertfe la Moloh, împreunare cu animale, cu oameni de același sex, consumarea sângelui de animal.

Ce anume din păgânismul ăsta ar fi latent în creștinism, când inclusiv idolii au fost dărâmați, topiți, sfărâmați, nu sunt cam îndrăznețe și sărite concluziile tale ?
Vechi 27.02.2025, 23:55:59
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Scopul topicului este tranziția de la păgânism(satanism )la Dumnezeu(iudaism)...

Deci te rog scrie pe subiect!

Despre vechiul testament voi deschide alt topic sau putem discuta în altele existente.

De fapt subiectul este despre cum bați tu câmpii că ai fi de fapt un suflet de iudeu din altă viață sau din genetic, că așa ți-au zis niște sataniști pe unde ispiteai tu apele.

Cum vrei să vorbesc despre iudaism - care e mozaism fără cărțile scrise de Moise, sunt singurele cărți scrise de un întemeietor de religie dintre cele trei pe care le-ai menționat - Hristos știa să scrie dar nu a vrut să scrie decât pe nisip, alți profeți au scris asta îl distinge de faptul că nu e un simplu profet.

Iar Mahomed nu a știut să scrie, s-a iscălit cu degetul la o mănăstire creștină, tot ce se spune despre el e interpretat de alții care spun că au stat pe lângă el.
Vechi 27.02.2025, 23:57:33
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Cum poți să ajungi la concluziile astea smintite, când păgânismul presupune decăderea în animalitate cum era descris acolo jertfe la Moloh, împreunare cu animale, cu oameni de același sex, consumarea sângelui de animal.

Ce anume din păgânismul ăsta ar fi latent în creștinism, când inclusiv idolii au fost dărâmați, topiți, sfărâmați, nu sunt cam îndrăznețe și sărite concluziile tale ?
În anumite perioade inclusiv evreii cădeau în idolatrie și închinare la zei falși...

Orice este înafara slujirii corecte a lui Dumnezeu este o blasfemie adusă Lui!

Într-adevăr Iisus a venit să împace Lumea cu Dumnezeu, însă....

Oare a reușit?

PS

Iorest, să știi că eu nu scriu,cel puțin pe forum,ca să-ți placă ție ce scriu,sau că sa fi tu de acord cu asta!

Nu mă interesează să fie cineva de acord cu ce spun!

Iar dacă nu-ți place conținutul, nu-l consuma!

Last edited by Seraphim7; 28.02.2025 at 00:02:01.
Reply With Quote
Răspunde