Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.10.2012, 22:09:27
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Sunt deja mult prea multi oameni care stiu sa-si sustina dreptul la pacat , aruncind cu cele mai teribile argumente , numai, numai sa te faca sa crezi ca chiar daca albul nu este negru , macar gri poate fi !

Editat........
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 12.10.2012 at 23:54:51.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 23:37:41
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
...Daca acesta era un mod ideal de asociere pentru casatorie,atunci ar fi fost majoritar;insa psihologii ne avertizeaza ca aceste unuini in care diferenta de varsta este mare intre parteneri vizeaza probleme ale psihicului.
Depinde care e scopul "uniunii".

Acela a fost modelul traditional de asociere pana au intervenit "problemele" psihice in urma carora barbatul s-a "defectat" si astfel a afectat familia intreaga; acelasi mod de asociere este si astazi valabil la unele popoare cu o traditie puternica.

Ar fi ideal sa nu uitam ca Sf Iosif era vaduv, iar Sf Fecioara inca nu a terminat gimnaziul; e drept ca ei au trait in orient, nu by the ocean.

Last edited by Demetrius; 12.10.2012 at 23:39:53.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 23:46:01
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Un proverb spune ca "linguseala este hrana prostului , dar ca uneori si desteptul isi inmoaie buzele in ea ! "
Ei, tot asa se intimpla si cu cei care in mod sincer nu doresc sa intre in polemica cu altii dar care spunindu-si pur si simplu parerea sau chiar evidentiind ori aparind un aspect cert de credinta sfirsesc tot prin a polemiza macar putin cu "adversii".
De aceea este bine, asa cred, sa evitam exemplele, situatiile sau personajele/oamenii extreme si sa nu ne preocupam decit de ceea ce este vrednic de discutat .
Asa de exemplu , nu ne este de nici un folos sa ne aducem aminte si sa tot pendulam pe faptul ca nu stiu care sfint a facut si unele greseli , sau ca intr-un exemplu opus, un mare invatat , un savant al credintei , un teoretician desavirsit , a ajuns in cele din urma sa fie declarat eretic .
Pai viata sfintului a avut nenumarate , dar nenumarate, elemente de tarie a sfinteniei care la- si consacrat , astfel incit greselile palesc pe linga sfintenia sa si nu are nici un rost sa le cautam noi si sa le tot instrumentam , ca sa ce ...? Numai ca sa fim in contra altora la care nu ne place mutra ... sau numele ... sau aplombul cu care vorbeste ... sau care ne pune la zid folosind propriile noastre cuvinte sau vicii sau lipsa de virtute , ori comoditate, confort sau ideatie abstracta , pe care noi insine le divulgam !
Pe cita vreme , savantul cit ar fi el de savant , sau de patriarh, sau de episcop , daca nu se poate rupe de mizeria lui si ajunge sa fie anatemizat , la ce i-a mai folosit atita productie intelectuala , daca productia lui este intunecata ?
Pai Arie era retor de rupea ... pina l-a rupt Dumnezeu pe el in doua !
Origen era atit de invatat pina ce a ajuns sa se scopeasca singur , sa se automutileze ! Nestorie , asijderea si citi si mai citi invatati si retori deprinsi cu mestesugul cuvintului , iuti la minte , uneori sclipitori dar care pt. mindria lor (pe care nu au banuit-o nici o data)fara margini a ingaduit Dumnezeu sa piara in gheena!

In concluzie , de ce sa stam si sa rastalmacim oameni , fapte , intimplari , apucaturi si idei pe care le stim fiecare in sinea noastra ca nu sunt din matca ortodoxiei ci sunt de pe malurile ei sau chiar mai indepartate ?
De ce ? Ca sa zicem ca facem ce ? Discutie smerita si fructuoasa intre noi si ca in felul acesta ce mai luminam noi pe altii cu ne/stiinta noastra ?

Rareori mi-a fost dat sa vad un soi de discutie de genul : eu in vinerea aceasta am mincat doar o felie de piine ... iar alt frate sa raspunda : eu fiind ticalos si pacatos invechit , mindru si nesupus , m-am chinuit si am mincat doar o jumatate . Daca altceva bun nu voiesc sa fac macar sa vada ceva Hristos si la mine, in cele din urma !
Asemenea discutii rar am vazut ! Dar am vazut de fiecare data : da de ce draga sa fi asa habotnic , pai ce , mincarea nu este rea in sine... habotnici dintr-acestia duc de ripa ortodoxia... ce, nu sti ca a spus Pavel apostolul, ca cel care nu maninca sa nu il socoteasca pe cel care maninca si si invers ?!

Adica discutii , pareri si argumente , prin care intotdeauna se pune mai intii omul si apoi Dumnezeu ! Argumente in care omului sa ii fie citusi de putin bine, caldicel, sa fie putin favorizat, menajat , protejat , sa nu se chinuiasca vreun pic , sa nu suporte vreo infringere , vreo durere, vreun suspin, vreo renuntare, vreo lacrima ...
Luarea crucii lui Hristos pe spate si ducerea ei prin viata insemneaza cu totul si cu totul altceva decit "putina caldurica sufleteasca" omului !

Si daca acest comportament si mod de a gindi credinta este evident pt. cei mai multi ortodocsi romani traitori in Occident (cautati in limba latina si vedeti cam cum se traduce cuvintul "occidere" si incercati de curiozitate sa ghiciti de unde aceasta asociere) si oarecum explicabil (sinistrul fotbalist dinamovist Florin Raducioiu , dupa 3 ani de Italia nu mai stia sa vorbeasca limba romana la reintoarcerea in tara ! cred ca uitase sa mai si bea apa sau sa tremure romaneste !) uimirea atrage atentia ca chiar aici , in inima ortodoxiei romane sunt oameni culti , dupa actele de scoala, dar care sunt mai degraba jongleuri de viata in duh si adevar si nu traitori puternici (de unde stiu eu asta ? din gura lor ! ei singuri se lasa cititi pe indelete din mindrie intelectuala, numa' sa ii poftesti la discutie).
Poate ca acestia din urma ar trebui sa ne intristeze cel mai mult dar aduncindu-ne aminte de faptul ca desi a trait in preajma Mintuitorului si ca era singurul cult, cu scoala, Iuda, din dorinta ecumenista nestavilita , a parasit prostimea apostolilor punindu-si singur streangul de git , luindu-si astfel plata stiintei lui ... sau mai bine zis a necredintei lui !

Deci fratilor, sa nu ne ocupam cu lucruri slabe crezind ca cemai discutii frumoase si folositoare facem unii cu altii ! Caci in sinea noastra a fiecaruia , discernem bine ce este rau si ce nu . Ce este reprezentativ si de urmat , fata de ceea ce este exceptia nesemnificativa !

Este doar o propunere !

Last edited by zaharia_2009; 12.10.2012 at 23:57:40.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 00:01:44
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Depinde care e scopul "uniunii".

Acela a fost modelul traditional de asociere pana au intervenit "problemele" psihice in urma carora barbatul s-a "defectat" si astfel a afectat familia intreaga; acelasi mod de asociere este si astazi valabil la unele popoare cu o traditie puternica.

Ar fi ideal sa nu uitam ca Sf Iosif era vaduv, iar Sf Fecioara inca nu a terminat gimnaziul; e drept ca ei au trait in orient, nu by the ocean.

Numai faptul ca nu aveti nimic de spus despre subiectul de fata nu va da nici un drept sa va legati de lucruri lipsite de insemnatate,cum ar fi locatia pe care o am momentan.

Definitia cuvantului"vaduv"nu desemneaza o varsta anume,ci doar statusul unei persoane care a fost casatorita anterior dar si-a pierdut sotul/sotia prin deces.
Si tinerii casatoriti pot fi vaduvi,daca se intampla...

Oricum,multumesc pt interventie.
Ati reusit sa-mi amintesc de ce nu mai intrasem pe forum pt o perioada mai buna de timp.
Ramaneti cu bine!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 00:52:04
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Yasminuta, unde pleci ? Păi așa ușor dai tu bir cu fugiții, nu știi povestea biblica cu drepții care salvează cetatea? Așa și cu forumul ăsta... dacă mai găsești vreunul vrednic să-l citești, eu zic să nu te autoexilezi ... please.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 01:01:08
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Yasminuta, unde pleci ? Păi așa ușor dai tu bir cu fugiții, nu știi povestea biblica cu drepții care salvează cetatea? Așa și cu forumul ăsta... dacă mai găsești vreunul vrednic să-l citești, eu zic să nu te autoexilezi ... please.
M-am cam saturat sa iau bobarnace in multe discutii pt lucruri lipsite de importanta.
Si daca mi-am aratat sincera apreciere/simpatie pt scrisele unui membru,am fost taxata de"lingusire".
De ce sa nu-mi vad de treburi? Azi m-am intristat aiurea cand puteam sa stau departe de forum si sa evit tristetea!
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 01:21:21
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
M-am cam saturat sa iau bobarnace in multe discutii pt lucruri lipsite de importanta.
Si daca mi-am aratat sincera apreciere/simpatie pt scrisele unui membru,am fost taxata de"lingusire".
De ce sa nu-mi vad de treburi? Azi m-am intristat aiurea cand puteam sa stau departe de forum si sa evit tristetea!
Răbdare, răbdare și iarăși răbdare... e valabil și la forum !

Aici facem exerciții de răbdare :) de clarificare a neînțelegerilor, mai ales !

Last edited by mirela.t; 13.10.2012 at 01:27:24.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 05:41:50
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Numai faptul ca nu aveti nimic de spus despre subiectul de fata nu va da nici un drept sa va legati de lucruri lipsite de insemnatate,cum ar fi locatia pe care o am momentan.

Definitia cuvantului"vaduv"nu desemneaza o varsta anume,ci doar statusul unei persoane care a fost casatorita anterior dar si-a pierdut sotul/sotia prin deces.
Si tinerii casatoriti pot fi vaduvi,daca se intampla...

Oricum,multumesc pt interventie.
Ati reusit sa-mi amintesc de ce nu mai intrasem pe forum pt o perioada mai buna de timp.
Ramaneti cu bine!
Atata ati inteles?

-Eu am facut referire la "by the ocean" pentru ca orientul(rasaritul) are orientare spre spiritualitate, spre lumina(rasaritul soarelui), spre viitor, pe cand apusul se orienteaza spre trecut, materie, trup, bani.

-Vaduv nu se poate referi la tineri de gimnaziu sau liceu, referitor la varste apropiate intre sot si sotie. Sfatul batranilor l-a propus pe vaduvul Iosif ca sot potrivit pentru tanara Fecioara Maria, nu pentru ca era tanar, ci pentru ca era harnic si intelept.

-Diferenta de varsta dintre soti e necesar sa fie mare, mai precis sotia sa fie tanara pentru a se dedica eclusiv spre a naste si creste copii sanatosi, si nu pentru a se "virusa" cu altfel de cunostinte; daca tanara isi pierde timpul pe bancile universitatii, va invata sa discute cu sotul(colegul de grupa) teme de specialitate, uitand cum se face o supa, sau cum se spala trei "Pampersi".

-Arabii, tiganii au traditii destul de puternice in materie de casatorie(ca diferenta de varsta).

-Barbatii aveau nevoie de la bun inceput de psihologi pentru a nu cadea in pacat:
2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, și-au ales dintre ele soții, care pe cine a voit.(Fac6,2)

Last edited by Demetrius; 13.10.2012 at 05:49:25.
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 09:02:16
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Atata ati inteles?

-Eu am facut referire la "by the ocean" pentru ca orientul(rasaritul) are orientare spre spiritualitate, spre lumina(rasaritul soarelui), spre viitor, pe cand apusul se orienteaza spre trecut, materie, trup, bani.

-Vaduv nu se poate referi la tineri de gimnaziu sau liceu, referitor la varste apropiate intre sot si sotie. Sfatul batranilor l-a propus pe vaduvul Iosif ca sot potrivit pentru tanara Fecioara Maria, nu pentru ca era tanar, ci pentru ca era harnic si intelept.

-Diferenta de varsta dintre soti e necesar sa fie mare, mai precis sotia sa fie tanara pentru a se dedica eclusiv spre a naste si creste copii sanatosi, si nu pentru a se "virusa" cu altfel de cunostinte; daca tanara isi pierde timpul pe bancile universitatii, va invata sa discute cu sotul(colegul de grupa) teme de specialitate, uitand cum se face o supa, sau cum se spala trei "Pampersi".

-Arabii, tiganii au traditii destul de puternice in materie de casatorie(ca diferenta de varsta).

-Barbatii aveau nevoie de la bun inceput de psihologi pentru a nu cadea in pacat:
2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, și-au ales dintre ele soții, care pe cine a voit.(Fac6,2)
Atat am inteles,deoarece nu ati dezvoltat ideea prea mult si oricum mergeti pe principiul ca daca locuiesc in Occident am o filozofie si niste principii de viata alterate,ca majoritatea celor de aici.

Tocmai,ca in general barbatii in varsta sunt cautati de fetele care vor sa parvina social si care sunt interesate sa urmeze o casatorie din interes material;in acest fel barbatii batrani isi cumpara cu bani dreptul la dragoste trupeasca,casatorindu-se cu june care-i stimuleaza trupeste si nu cu batrane de varsta lor,cum ar fi firesc.
Insa in toata aceasta poveste exista si o parte buna in sensul ca unii saraci pot fi salvati de la muritul de foame la propriu,si prin casatorie(cunosc cazuri de tinere thailandeze sarace casatorite cu americani batranei instariti,astfel ele si familia saraca din Thailanda,sunt cu totii salvati,momentan de partea pragmatica a vietii).

Pana la urma nu este treaba mea ce este intre ei,iubire,interes reciproc...ii priveste,eu nu pot sa raspund decat pt faptele mele...
Insa eu am comentat ca nu sunt in asentimentul unei asemenea uniuni,deoarece nu am complexe legate de copilarie si nu-mi doresc sa am langa mine o figura paternala!!!
Dar toti suntem diferiti...
Reply With Quote
Vechi 13.10.2012, 16:00:34
anisoara anisoara  is offline
Member

Data înregistrării: 28.02.2010
Implicit

Citat:
Atat am inteles,deoarece nu ati dezvoltat ideea prea mult si oricum mergeti pe principiul ca daca locuiesc in Occident am o filozofie si niste principii de viata alterate,ca majoritatea celor de aici.

Tocmai,ca in general barbatii in varsta sunt cautati de fetele care vor sa parvina social si care sunt interesate sa urmeze o casatorie din interes material;in acest fel barbatii batrani isi cumpara cu bani dreptul la dragoste trupeasca,casatorindu-se cu june care-i stimuleaza trupeste si nu cu batrane de varsta lor,cum ar fi firesc.
Insa in toata aceasta poveste exista si o parte buna in sensul ca unii saraci pot fi salvati de la muritul de foame la propriu,si prin casatorie(cunosc cazuri de tinere thailandeze sarace casatorite cu americani batranei instariti,astfel ele si familia saraca din Thailanda,sunt cu totii salvati,momentan de partea pragmatica a vietii).

Pana la urma nu este treaba mea ce este intre ei,iubire,interes reciproc...ii priveste,eu nu pot sa raspund decat pt faptele mele...
Insa eu am comentat ca nu sunt in asentimentul unei asemenea uniuni,deoarece nu am complexe legate de copilarie si nu-mi doresc sa am langa mine o figura paternala!!!
Dar toti suntem diferiti...
Niciodata nu am fost deacord cu diferenta mare de varsta .
Acum cand incerc sa ma apropii de Dumnezeu vad ca barbatii credinciosi prefera fetele mai tinere pentru asi lua o femeie "fara pacate" ,pentru a putea avea o mama tanara la copii ...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Diferenta de varsta intr-o relatie! marius007 Generalitati 98 11.05.2018 22:19:20
Diferenta de varsta intre soti anisoara Nunta 121 10.03.2017 02:10:53
Diferenta de varsta Anisia Nunta 18 31.05.2010 16:55:30
Ce credeti despre vedenii? lacrimi Din Noul Testament 42 28.03.2010 20:48:52
Ce credeti despre noul Patriarh andorueca Generalitati 14 19.05.2008 21:33:56