Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.01.2010, 12:03:51
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de padreati Vezi mesajul
Uite vezi ca gresesti. Daca spui ca textul din Ioan Damaschin te-a multumit, atunci ai sa fii de acord cu ce spune ... Ioan Damaschin. Caci parintele Staniloae se referea in text la cauzalitate, la asumarea pacatului. In fine, sa dam citire asadar lui Ioan Damaschin, Dogmatica, Cartea a doua, Capitolul IV, Despre diavoli si demoni:

"Dintre aceste puteri ingeresti, inainte statatorul cetei terestre, caruia Dumnezeu i-a incredintat pazirea pamantului, nu a fost facut rau prin natura, ci a fost bun, a fost facut pentru bine si nu avea in el de la creator nici cea mai mica urma de rautate; cu toate acestea n-a suferit luminarea si cinstea pe care creatorul i-a daruit-o, ci, prin vointa lui libera, s-a indreptat de la starea sa naturala la o stare contra naturii sale si s-a ridicat impotriva lui Dumnezeu care l-a facut...
...
Demonii nu au nici stapanire, nici putere contra cuiva, decat numai daca li se ingaduie de Dumnezeu in scopul mantuirii...
...
Toata rautatea si patimile necurate au fost nascocite de ci. Li s-a ingaduit sa ispiteasca pe om, dar nu au putere sa forteze pe cineva. Caci noi avem facultatea de a primi ispita sau de a nu o primi. Pentru acest motiv s-a pregatit diavolului si demonilor lui si celor care il urmeaza, focul nestins si pedeapsa vesnica (Matei XV, 41.).
Dar trebuie sa se stie ca ceea ce este moartea pentru oameni, aceea este caderea pentru ingeri. Dupa cadere ei nu mai au posibilitatea pocaintei, dupa cum nu o au nici oamenii dupa moarte.
"

Vei ingadui asadar sa acceptam ca aceasta pregatire implica un motiv, o cauza initiala, o premeditare, adica cineva a creat totusi iadul asta, nu s-a facut singur. Tinand cont ca gramatica permitea o alta exprimare daca diavolul insusi si-ar fi pregatit singur pedeapsa vesnica, conchidem ca nu el e cauza. Daca luam in considerare ca e putin probabil ca Adam sa fie autorul ne ramane o singura concluzie.
Ori acceptam ca Dumnezeu sau unul din ingerii sai a facut aceasta, ori declaram iadul cu autor anonim. Putem presupune totusi ca nu mai era altcineva prin preajma, deci socotesc eu ca Dumnezeu a creat iadul.
Cred ca am afirmat undeva ca iadul a fost parte a creatiei. Daca am facut asta am gresit. Nu a fost parte a creatiei, iadul a fost facut dupa. Dupa caderea lui Lucifer, pana la momentul ispitirii Evei si a lui Adam. Deci nu discut de idei catolice, creatie continua sau altceva. Nu face parte din creatie, a fost creat de Dumnezeu dupa caderea ingerilor.
Imi pare rau, dar constat speculatie multa la interpretarile tale. Ptr mine textul invocat de tine din Sfantul Ioana Damaschin este fortat pentru discutia asta.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2010, 12:34:32
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Intr-o ultima stare Iadul,Raiul si Pamantul toate se vor contopii.Iar focul cel nestins si vesnic va fi Dumnezeu,pentru cei din Iad.Tot El va fi si lumina din Rai.

Asa am inteles eu...
Reply With Quote
Vechi 19.01.2010, 14:20:10
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Nu putem vorbi de contopire, ar insemna sa nu mai avem nici rai si nici iad in adevaratul sens al cuvantului. Trebuie sa le privim ca fiind realitati diferite. Sigur, asa cum am mai afirmat, Dumnezeu va fi prezent si in iad. Iadul nu poate limita prezenta lui Dumnezeu. Dar prezenta Sa in iad va aduce suferinta nu pentru ca Dumnezeu e rau si dornic de razbunare, ci pentru ca cei de aici nu pot primi iubirea lui Dumnezeu pentru ca nu au trait in unire cu El.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2010, 16:17:39
sergiu's Avatar
sergiu sergiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.06.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de padreati Vezi mesajul
Si mai trebuie sa notam nenumaratele minuni ale lui Hristos inainte de jertfa, ca de exemplu atunci cand alunga diavolii in porci. Diavolii cer ingaduinta lui Hristos pentru a ajunge in turma de porci, ei altfel sunt fara putere.
Am impresia ca au cerut sa intre in turma de porci ca sa poata sa plece in lumea lor. Poate ca acesta este un mod pentru ei de a se intoarce. Ma gandesc ce rost avea sa ceara sa intre in porci si sa se arunce imediat de pe stanca si sa moara porcii? Si ce rost avea sa-i lase Isus Hristos sa faca acest lucru dat fiind ca stia ce se va intampla? Asta ar putea fi si raspunsul de ce la oamenii posedati vrajmasul incearca sa-i omoare prin sinucidere. Poate ca in felul acesta se intoarce si in plus vine cu "trofeul" - sufletul celui pierdut?
Sunt doar niste intrebari la care m-am gandit.
Vechi 19.01.2010, 17:22:27
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

In apocalipsa este scris ca sint trei lumi, in cer,pe pamintul si subt pamint in care nu erau vrednice nici o fiinta din ele sa deschida cartea si sa rupa pecetile.Este undeva o lume in care nu pot intra in ea nici macar cei din cer(ingeri,arhangheli......).

Multe teorii distincte la marii invatatori ai ortodoxiei referitoare la iad,oare pe care o poate accepta un om?

Deci nu aven o idee stabila cam cine a creat cu adevarat iadul.

Din punctul de vedere al unui demon raiul ar putea fi iad interesant nu credeti.
Reply With Quote
Vechi 19.01.2010, 19:29:54
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Nu putem vorbi de contopire, ar insemna sa nu mai avem nici rai si nici iad in adevaratul sens al cuvantului. Trebuie sa le privim ca fiind realitati diferite. Sigur, asa cum am mai afirmat, Dumnezeu va fi prezent si in iad. Iadul nu poate limita prezenta lui Dumnezeu. Dar prezenta Sa in iad va aduce suferinta nu pentru ca Dumnezeu e rau si dornic de razbunare, ci pentru ca cei de aici nu pot primi iubirea lui Dumnezeu pentru ca nu au trait in unire cu El.
Raiul si Iadul sunt doua realitati diferite.Si a treia realitatea este viata pamanteasca pe care o traim in care aceste doua entitati binele si raul co-exista, amestecate.Iadul reprezinta locasul unde nu este comuniune cu Dumnezeu.La asta ma refeream cand ziceam ca se vor contopii , nu ca se vor unii si amesteca, nicidecum, ci ca toate vor fi aduse in comuniune cu Dumnezeu.Sursa atat luminii din Rai cat si a focului din Iad va fi insusi Dumnezeu.Cred ca , comuniunea cu Dumnezeu a celor din Iad va fi pedepsitoare, mai rau si mai tare decat orice pedeapsa.Caci rau e sa cazi in mainile Celui atotputernic,sa gusti din paharul maniei Lui neamestecat.Caci pedeapsa va veni de la insusi Dumnezeu.Acestia vor percepe pe Dumnezeu in alt fel fata de cei care se vor desfata in Rai.Pentru ei Dumnezeu va fi ca un foc mistuitor.Caci scris este "Dumnezeul nostru este si foc mistuitor".
Reply With Quote
Vechi 19.01.2010, 19:59:48
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Daca nu au trait in unire cu el, unde au trait?
Ce diferenta crezi ca va fi intre viata asta si cea de pe urma pentru cei care oricum nu au primit iubirea lui Dzeu si nu au trait in unire cu el?
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 16:58:36
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

Iadul sa creat o data cu caderea lui Lucufer si ingerii lui.
Alegerea lui Lucifer a creat iadul,inainte de aceasta alegere nu ecsista iad.

DUMNEZEU nu poate crea ceva rau pentru ca EL ESTE IUBIRE iar IUBIREA nu poate cauza ceva rau.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 17:15:26
almaris
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gavriil Vezi mesajul
Iadul sa creat o data cu caderea lui Lucufer si ingerii lui.
Alegerea lui Lucifer a creat iadul,inainte de aceasta alegere nu ecsista iad.

DUMNEZEU nu poate crea ceva rau pentru ca EL ESTE IUBIRE iar IUBIREA nu poate cauza ceva rau.
Pai si daca s-a creat odata cu acesta cadere, de ce Lucifer si ai lui nu "beneficiaza" de el?
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 17:16:45
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

In alt loc Parintele Cleopa zice ca atunci cand niste ingeri au cazut din unirea cu Dumnezeu Dumnezeu le-a dat "loc sub cer" si in acesta se cuprinde si spatiul interplanetar cunoscut de noi.Acesta il numeste parintele Cleopa vazduh.
Tot parintele Cleopa zice in alt loc ca Dumnezeu ingradeste lucrarile dracilor spre a nu face un al doilea Iad pe Pamant.
Din ce zice parintele Cleopa mie mi se pare ca se intelege ca dracii au facut Iadul sa fie asa adica loc de chin,ca Iadul nu a fost loc de chin.

Last edited by mihailt; 20.01.2010 at 17:20:00.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce ne-a creat Dumnezeu? Templier Knight Generalitati 6 17.03.2011 17:56:39
De ce Dumnezeu ne a creat? KittyNou Generalitati 186 13.09.2010 21:47:09