Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Arta bisericeasca in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.09.2011, 05:52:52
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Una dintre cele mai exemplare construcții ecleziale realizate în ultimii ani în arealul BOR, este biserica unei parohii (sau mai multe!?!) din Oradea, cu hramul "Sfântul Apostol Andrei".

Superbă !!! Ce ne mai trebuie "Catedrala Mântuirii Neamului" ? O avem pe aceasta. :)

Last edited by mirela.t; 17.09.2011 at 18:06:20.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 17:20:58
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Postez si eu niste poze, cu biserici din orasul meu, construite in ultimii 15 ani. (sunt multe, am sa pun doar cateva, care-s cat de cat finalizate)

Biserica ortodoxa “Pogorarea Duhului Sfant
Cluj-Napoca, str. Fantanele nr.30A
Data inceperii executiei: iul. 1999

Biserica ortodoxa “Inaltarea Domnului
Cluj-Napoca, str. Dorobanti nr.70
Daca inceperii executiei: apr. 1999

Biserica ortodoxa “Inaltarea Sfintei Cruci
Cluj-Napoca, str. Plopilor
Data inceperii executiei: 1997

Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 17:25:54
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

În prima poză e biserica "brâncovenească" plantată nepotrivit în ambientul ardelenesc al Clujului?
Vechi 17.09.2011, 17:31:03
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Biserica ortodoxa “Sfantul Toma
Cluj-Napoca, str. Dorobanti nr.96
Data inceperii executiei: iulie 1997

Biserica ortodoxa “Sfantul Dumitru cel Nou
Cluj-Napoca, str. Unirii 1A

Uneori e bine sa ne mai aruncam ochiul si in curtea fratilor nostri greco-catolici :) Biserica asta o vad aproape zilnic, iar gandul imi zboara la Roma si bazilicile romane.

Biserica greco-catolica Manastur I
Cluj-Napoca, str. Primaverii
Data inceperii executiei: 1995

Mai sunt si altele finalizate si care-s destul de interesante (nu am acuma poze cu ele), altele in faza de executie, insa ma opresc aici.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 17:43:25
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prima poză e biserica "brâncovenească" plantată nepotrivit în ambientul ardelenesc al Clujului?
Dar sa recunoastem ca E CEA MAI FRUMOASA !!
Celelalte, multe au detalii ca nuca'n perete, scuzati expresia.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 17:47:59
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ai o memorie foarte buna :) Da, e singura din Cluj in acest stil (cred), insa mai e de lucru la finisaje (a se vedea braul superior)

p.s mie imi place biserica a 2-a si a 3-a, in special turlele celei de a 2-a. (nu suport bulbi,cepe etc.)

Last edited by ioanna; 17.09.2011 at 17:56:36.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 18:02:00
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Da, e singura din Cluj in acest stil (cred), insa mai e de lucru la finisaje (a se vedea braul superior)
p.s mie imi place biserica a 2-a si a 3-a, in special turlele celei de a 2-a. (nu suport bulbi,cepe etc.)
Totuși, domniță, ai trecut prea repede peste biserica din Oradea fără să exprimi o opinie!

Last edited by Mihailc; 17.09.2011 at 18:07:04.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 18:21:15
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
De fapt imi plac bisericile cu cupola, nu cu turla, insa daca e musai sa fie turla, atunci una cum e cea din a 2-a poza imi tihneste :)

Citat:
Totuși, domniță, ai trecut prea repede peste biserica din Oradea fără să exprimi o opinie!
Cred ca poza vorbeste de la sine, n-ar fi multe de adaugat, e un elogiu adus bizantinului, iar alternanta bicolora a asizelor de caramida incalzeste dimensiunea apreciabila a lacasului, legandu-l de glie. Interiorul e superb. Nu-mi dau seama exact din poza postata, insa iconostasul nu pare din lemn, ci sculptat in piatra, probabil marmura colorata. Imi place masivitatea turnului, care face din biserica un obiect evident urban si cupola pentru ca e joasa, ce te duce cu gandul la crestinismul primar.

Last edited by ioanna; 17.09.2011 at 18:36:55.
Reply With Quote
Vechi 17.09.2011, 18:38:00
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
De fapt imi plac bisericile cu cupola, nu cu turla, insa daca e musai sa fie turla, atunci una cum e cea din a 2-a poza imi tihneste :)

Cred ca poza vorbeste de la sine, n-ar fi multe de adaugat, e un elogiu adus bizantinului, iar alternanta bicolora a asizelor de caramida incalzeste dimensiunea apreciabila a lacasului, legandu-l de glie. Interiorul e superb. Nu-mi dau seama exact din poza postata, insa iconostasul nu pare din lemn, ci sculptat in piatra, probabil marmura colorata. Imi place masivitatea turnului, care face din biserica un obiect evident urban.
De fapt poza postată de Mirela e de la demisol. Uite link-ul unde găsești pozele cu tot complexul:

http://sfantulapostolandrei.ro/index...ul-bisericii-1
Vechi 17.09.2011, 19:01:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
De fapt poza postată de Mirela e de la demisol. Uite link-ul unde găsești pozele cu tot complexul:

http://sfantulapostolandrei.ro/index...ul-bisericii-1
Multumesc se vede mult mai bine. Eu m-am uitat pe un alt site, unde se vedea iconostasul din marmura, insa pe linukul acesta pozele sunt mult mai clare. Impresionanta grija pentru detaliu. Pana si garduletul are un design care foloseste linia ondulatorie, in concordanta cu linia bisericii, totul e studiat.

As vrea sa amintesc de un complex ortodox, care mi se pare o reusita pentru arhitectura ultimului deceniu, din categoria 'traditionalist-regionalist'. E vorba de Asezamantul ortodox de la Ierihon, care celebreaza spiritul locului (decoratia fatadelor)
Detalii aici: http://www.crestinortodox.ro/reporta...hon-72406.html

later edit: acuma am descoperit ca judetul meu e pe locul 1 la nr. de biserici ortodoxe (977), conduce detasat , urmat de Bihor (792) si Bacau (778) :) http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri-harta/

Last edited by ioanna; 17.09.2011 at 22:15:29.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe ioanna Arta bisericeasca in general 2 20.03.2014 17:05:04
Recaderea de dupa fallen Impartasania (Taina Euharistiei) 17 12.05.2012 20:57:32
Setea dupa Liniste, setea dupa Dragoste.... Mihailescu-Marin Daniel Generalitati 8 27.06.2011 23:03:13
Ce ramane dupa noi? Ioan_Ciobota Generalitati 0 22.09.2008 19:27:45
Dupa 20 de ani. Ioan_Ciobota Generalitati 10 22.08.2008 11:33:25