Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2007, 23:07:01
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Preotul nu are cum sa fie psiholog singur. Sf. Siluan spunea ca atunci când se calauzea cu mintea lui gresea, iar greselile pot fi mici dar pot fi si mari.

Ideea de dialog e o idee iluminista, draceasca, fie ca se manifesta în ecumenism fie în alte situatii ca si aceasta. Ea presupune relativizarea adevarului de credinta deoarece în cadrul dialogului principiul este acela al egalitatii participantilor.

Sf. Pavel a dialogat cu atenienii numai pentru a-i atrage la credinta, nu pentru ca acorda vreo valoare credintelor lor pagâne si filozofice.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2007, 23:24:31
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Adevarul este ca noi suntem impregnati pina-n maduva oaselor de gindirea umanista care ne si face credinciosi caldicei iar ca o consecinta imediata este perceptia cantitativa a lucrurilor, nu cea calitativa asa cum suntem indemnati de Hristos.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2007, 21:14:27
Chriss-tian78 Chriss-tian78 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
Stie oare cineva:
Cum lucrau Doctorii fara de Arginti, ce anume foloseau in practica lor medicala?, doar rugaciunea, punerea miinilor, plante medicinale, postirea?
Stiu ca la Venetia s-a pastrat si cladirea unde "operau" cei doi Sfinti...
Si Sfantul Apostol LUCA era medic si aramas medic si dupa convertirea la crestinism. Orice stiinta e buna in sine daca e folosita in scopuri nobile, si Dumnezeu a lasat omului stiinta ca o mangaiere din cauza caderii in pacat si a neputintei sale, si acolo unde omul poate interveni prin stiinta lucreaza iar acolo unde nu poate face nimic intervine Dumneseu, caci cele cu neputinta la oamnei sunt cu putinta la Dumnezeu
Reply With Quote
Vechi 18.12.2007, 21:16:47
Chriss-tian78 Chriss-tian78 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.12.2005
Implicit

si trebuie sa fim un pic realisti caci daca cineva isi fractureaza femurul nu ispiteste pe dumneseu ca Sa Il repare ca medici nu sunt buni ci se duce la medici, nu?
Reply With Quote
Vechi 18.12.2007, 22:36:36
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie
Ideea de dialog e o idee iluminista, draceasca, fie ca se manifesta în ecumenism fie în alte situatii ca si aceasta. Ea presupune relativizarea adevarului de credinta deoarece în cadrul dialogului principiul este acela al egalitatii participantilor.
Nu cred ca dialogul este o chestie iluminista sau draceasca. Spovedania fara dialog intre preot si penitent nu este spovedanie.
Reply With Quote
Vechi 18.12.2007, 23:32:20
Senior Member

Implicit

Chriss, pe vremea aceea medicii erau de fapt niste vrajitori, nu exista o stiinta medicala ci se încercau tot felul de lucruri extravagante, deseori pacientul murind.

Daca cineva îsi fractureaza femurul poate sa astepte si o minune dumnezeiasca sau sa mearga la medici (ca sa nu se mândreasca), nu este o regula.

George, tu folosisesi cuvântul dialog în sensul schimbului de idei oficializat, adica în sensul iluminist de care spusesem.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2007, 00:06:52
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie
George, tu folosisesi cuvântul dialog în sensul schimbului de idei oficializat, adica în sensul iluminist de care spusesem.
Imi pare rau daca ai inteles asta, eu am vorbit de Taina Spovedaniei care nu inseamna un schimb de idei oficializat. Cred ca exagerezi prin parerile tale personale.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2007, 00:22:15
Senior Member

Implicit

Tu ai vorbit de dialog între teologie si psihanaliza. Asta presupune schimb de idei de pe pozitii egale.

Si este gresit, dupa parerea mea.

Sfintii Parinti erau cei mai buni psihologi, ei aratau felul cum dracii atrag oamenii la pacat prin gânduri. Aceasta este adevarata psihologie iar adevarata psihiatrie e lupta cu patimile (adica cu pacatele) si cu gândurile, pentru ca prin aceasta lupta lupta ramânem în Dumnezeu si El ne ajuta sa ne vindecam întelegerea gresita a mintii.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2007, 14:56:00
oni91 oni91 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.12.2007
Implicit

"Sport? Adica alergat prin parc, mers la sala? Ti se pare crestineste? De ce nu accepti ca principiile medicinei sunt anti-crestine?"
Cum poti sa spui asa ceva?Bine, bine, poate nu te duci la sala ca sa te vada toata lumea in haine mulate(daca asta este greseala???), dar sportul in sine este benefic pentru organism...eu cred ca Dumnezeu ne-a dat corpul ca sa avem grija de el si prin sport.Atata timp cat nu ne formam un cult al corpului
(asa cum fac toate vedetele, mass-media etc)nu cred ca este "anti-crestineste" sa faci sport :dozingoff: .
Reply With Quote
Vechi 19.12.2007, 14:59:53
Senior Member

Implicit

Daca prin sport întelegi miscare (munca fizica, mers pe jos), e mai putin grav, dar totusi e o greseala sa crezi ca trebuie sa antrenam trupul.

Daca prin sport întelegi alergare, înot, tenis sau altele ca astea, ramân la convingerea ca sunt sminteli.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credeti ca intr-o oarecare masura putem imbina psihologia cu duhovnicia? Marcel_Ionut Spiritualitatea ortodoxa 3 24.01.2013 14:45:16
BOR fata in fata cu ecumenism&globalizare sofiaiuga Biserica Ortodoxa Romana 21 30.10.2012 23:32:47
Psihologia ereziilor Traditie1 Alte Religii 23 19.03.2011 08:42:02
Psihologia si foloasele ei Delirul Generalitati 20 06.02.2010 10:48:17