Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.12.2010, 10:29:13
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Am gasit un calendar din 1996 si singurele dezlegari la peste in Postul Craciunului erau pe 21 noiembrie si 6 decembrie.
Da, se faceau mai cu intelepciune calendarele astea (inclusiv dezlegarile) pe vremea PF Teoctist.
Dumnezeu sa-l odihneasca cu Sfintii.
Eu si acum port in poseta ultimul calendar de buzunar aparut pe vremea dansului (2007). Are o grafica si o alcatuire deosebita, rugaciuni bine alese si folositoare. Copertile au sfanti romani, dar mi-e drag sa ma uit din cand in cand si la poza PF Teoctist si sa ii cer ajutorul.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2010, 14:46:42
Don_Juan's Avatar
Don_Juan Don_Juan is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.02.2010
Locație: Terra, Calea Lactee
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Postim de carne , ouă si brânză . Lunea , Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Martea si Joia se dezleagă la untdelemn si vin. Sâmbetele si duminicile ,până la 20 decembrie exclusiv , se dezleagă la untdelemn , vin si peste.

Dacă în zilele de Luni , Miercuri si Vineri prăznuim vre-un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+) , mâncăm untdelemn si bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce rosie (+) , atunci dezlegăm si la peste. Martea si joia mâncăm peste , untdelemn si bem vin , când cade în aceste zile : vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu rosu.
Asta am gasit pe un articol pe net.
Sursa: http://www.credo.ro/postul-nasterii-domnului.php

Last edited by Don_Juan; 05.12.2010 at 14:49:01.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2010, 15:42:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
exact

consideri ca "e dreptul tau" sa schimbi regulile postului

fiecare vine si zice: "cei dinaintea mea, Sfintii Parinti ... sunt prosti; nu au gasit solutia cea mai simpla si mai buna; eu am solutia cea mai buna .... asa au aparut toate sectele si ereziile"
Pur si simplu nu inteleg de ce ma acuzi.
Eu mi-am spus o parere. Nu am considerat de loc ca as avea vreun drept.
Iar parerea asta era bazata si pe ce fac alte biserici locale ortodoxe (a Greciei).
Din moment ce nu exista consens, nici macar intre calendarele romanesti, darmite in oprtodoxia intreaga, mi se pare exagerat sa spui ca 'vreau sa schimb ce au hotarit sfintii parinti', cu atat mai putin ca 'ar fi prosti'... Cum sa spun asa ceva, Doamne fereste?

Insa reactia ta dovedeste ca intelegi bine difrenta dintre reguli si dogme - din moment ce vorbesti de erezie. Erezia priveste o chestiune de credinta, nu de reguli de post. Regulile de post se mai pot schimba, si s-au schimbat pe parcursul timpului, insa dogmele nu.

Last edited by Fani71; 05.12.2010 at 16:04:25.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2010, 19:44:43
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Pur si simplu nu inteleg de ce ma acuzi.
Eu mi-am spus o parere. Nu am considerat de loc ca as avea vreun drept.
Iar parerea asta era bazata si pe ce fac alte biserici locale ortodoxe (a Greciei).
Din moment ce nu exista consens, nici macar intre calendarele romanesti, darmite in oprtodoxia intreaga, mi se pare exagerat sa spui ca 'vreau sa schimb ce au hotarit sfintii parinti', cu atat mai putin ca 'ar fi prosti'... Cum sa spun asa ceva, Doamne fereste?

Insa reactia ta dovedeste ca intelegi bine difrenta dintre reguli si dogme - din moment ce vorbesti de erezie. Erezia priveste o chestiune de credinta, nu de reguli de post. Regulile de post se mai pot schimba, si s-au schimbat pe parcursul timpului, insa dogmele nu.

"alte biserici" ... e doar una

lipsa consensului pe care il invoci ... este complet fals
exista o singura regula in ortodoxie ... faptul ca unii editori fac greseli nu inseamna ca exista divergente in regulile postului

nu am spus ca ereziile au aparut din cauza postului ... am spus ca ereziile au aparut din cauza "parerii de sine" ... a interpretarilor "originale"

si nu cred ca adaptarea credintei la slabiciunile lumii moderne este o solutie (ce urmeaza? sa se dea dezlegare la lactate si oua? aggiornamento in toata regula)

daca nu acesta a fost sensul mesajului, imi cer iertare
Reply With Quote
Vechi 05.12.2010, 20:03:33
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
Da, se faceau mai cu intelepciune calendarele astea (inclusiv dezlegarile) pe vremea PF Teoctist.
Dumnezeu sa-l odihneasca cu Sfintii.
Eu si acum port in poseta ultimul calendar de buzunar aparut pe vremea dansului (2007). Are o grafica si o alcatuire deosebita, rugaciuni bine alese si folositoare. Copertile au sfanti romani, dar mi-e drag sa ma uit din cand in cand si la poza PF Teoctist si sa ii cer ajutorul.

Iti dai seama ca nu Patriarhul Teoctist selecta pozele pentru calendar sau se ocupa personal in legatura cu dezlegarile la peste. Apoi calendarele sunt editate de fiecare episcopie in parte, in conditii grafice diferite.

Cred ca mai important ar fi ca, in loc sa se planga unii si altii de dezlegarile "prea dese", mai bine ar reflecta la motivul pentru aceste dezlegari. Sunt in zile de sambata si duminica sau in zile in care sarbatorim sfinti mai importanti. Sigur, poate mai folositor ar fi fost ca in loc de dezlegare la peste sa scrie: "obligatoriu de citit din Sinaxar despre viata sfantului de astazi si apoi de mancat peste in pregustarea bucuriei pe care sfintul de astazi se bucura si de care ne vom putea si noi bucura daca ii urmam exemplul."
Vechi 05.12.2010, 21:52:22
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Cred că se confundă "dezlegare" cu "obligație".
Deci, "dezlegare la pește" nu înseamnă "obligatoriu să mănânci pește". Cine poate și vrea să facă mai mult decât este minimul necesar, poate să nu mănânce pește în zilele în care pe calendarul lui scrie "dezlegare la pește".

La fel e și cu harțiul. "Harți" nu înseamnă "Porc obligatoriu".

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.12.2010, 22:33:02
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Iti dai seama ca nu Patriarhul Teoctist selecta pozele pentru calendar sau se ocupa personal in legatura cu dezlegarile la peste. Apoi calendarele sunt editate de fiecare episcopie in parte, in conditii grafice diferite.
Calendarele aparute la Bucuresti pe vremea PF Teoctist erau dintre cele mai bune, lucru care nu se poate spune despre cele aparute acum. Sunt sigura ca dansul dadea girul si aprobarea finala pentru macheta calendarului respectiv (mai ales ca avea si poza personala acolo, ca Patriarh). Rugaciunile sunt cele mai importante, si lipsa de junk info, greseli de tot felul si paginatie aiurea de care sunt pline unele calendare bisericesti in ziua de azi. Un bun manager da tonul si rezultatele se vad si dupa oamenii din echipa sa.

Btw, ca sa fiu on topic m-am uitat de curiozitate pe acel calendar din 2007 si intra-adevar si acolo este dezlegare la peste in toate sambetele si duminicile din Postul Craciunului. Deci, astea sunt semnele vremurilor! dar pana la urma este la latitudinea noastra daca tinem sau nu post cu peste, cum zicea si Mihnea si altii, nu-i musai sa mananci 5 zile la rand, cum este acum de exemplu. Mai ales ca pestele este cam scumput, nu este deloc mancarea saracului cum poate era odata.
Reply With Quote
Vechi 06.12.2010, 00:19:23
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Felicitări !

[quote=mirelat;310500]Calendarele aparute la Bucuresti pe vremea PF Teoctist erau dintre cele mai bune, lucru care nu se poate spune despre cele aparute acum. Sunt sigura ca dansul dadea girul si aprobarea finala pentru macheta calendarului respectiv (mai ales ca avea si poza personala acolo, ca Patriarh). Rugaciunile sunt cele mai importante, si lipsa de junk info, greseli de tot felul si paginatie aiurea de care sunt pline unele calendare bisericesti in ziua de azi. Un bun manager da tonul si rezultatele se vad si dupa oamenii din echipa sa.

Btw, ca sa fiu on topic m-am uitat de curiozitate pe acel calendar din 2007 si intra-adevar si acolo este dezlegare la peste in toate sambetele si duminicile din Postul Craciunului. Deci, astea sunt semnele vremurilor! dar pana la urma este la latitudinea noastra daca tinem sau nu posm impresia că-i "făcătură" cu comercianții , ce au umflat prețurile la MAXIM ! Hm . . . Rușinică la păpică . . . !
Vechi 06.12.2010, 00:24:17
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Scuze

A ieșit redactarea de mai sus aiurea , dar în esență , românul de rând , cam 90%, nu-și permite să cumpere atâta pește ! Pește , peste preț în aste zile ! Rușinică . . . la păpică , și nu numai ! Na .
Vechi 07.12.2010, 16:31:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
"alte biserici" ... e doar una

lipsa consensului pe care il invoci ... este complet fals
exista o singura regula in ortodoxie ... faptul ca unii editori fac greseli nu inseamna ca exista divergente in regulile postului

nu am spus ca ereziile au aparut din cauza postului ... am spus ca ereziile au aparut din cauza "parerii de sine" ... a interpretarilor "originale"

si nu cred ca adaptarea credintei la slabiciunile lumii moderne este o solutie (ce urmeaza? sa se dea dezlegare la lactate si oua? aggiornamento in toata regula)

daca nu acesta a fost sensul mesajului, imi cer iertare
Pai da, nu asta a fost sensul.

Sigur ca exista o singura Biserica. Insa exista o multime de biserici locale, in comuniune una cu alta. Una este cea din Romania, alta cea din Grecia, etc.

Eu, din cauza ca traiesc in occident de mult, am acvut de a face cu ortodocsi care vin din toate aceste biserici locale si pot sa iti spun sigur ca exista mici diferente de tipic in toate domeniile, inclusiv al postului. Postul nu este stabilit monolitic, la fel pt toti ortodocsii.

Nu am vorbit de adaptari la slabiciunile lumii moderne. Asta este cu totul alta discutie in care nu vreau sa intru aici. Am propus o uniformizare a regulei, dupa cum se face deja in Grecia, care ar evita discutiile sterile.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
In sambata lui Lazar este dezlegare la icre de peste ? PsY2005 Postul 56 07.04.2012 09:18:56
,,Dezlegare la..." in limba Engleza Hector Postul 5 13.03.2010 01:22:57
DEZLEGARE Lisa_Maria Stiri, actualitati, anunturi 1 25.08.2008 11:35:17