Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.10.2010, 00:15:29
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
te supara ca m-am declarat ortodox? pai sunt ortodox, asa m-au botezat parintii. acuma, ca nu iau de bune orice afirmatii care nu stau in picioare, asta n-am ce sa fac, Dumnezeu mi-a dat minte, o folosesc.
Nu putem decat sa ne bucuram ca esti orodox. Dar a fi ortodox inseamna nu numai sa fii botezat, ci mai inseamna multe alte lucruri, printre care si sa ai cunoastere. Vazand ca ai probleme de intelegere a ceea ce inseamna ortodoxia, iti recomand, ca in paralel cu intrebarile pe care le pui aici pe forum, sa faci si tu un mic efort si sa te documentezi. In acest sens iti recomand cartea Pr. Dumitru Staniloae "Ascetica si Mistica":
http://www.scribd.com/doc/2160267/Pr...ica-si-Mistica
Aceasta carte iti va raspunde f bine la multele tale intrebari.
Nu trebuie sa iei nimic drept bun fara a cerceta, dar cerceteaza macar acolo unde poti gasi raspunsul adevarat. Cand Pr. Staniloae face o afirmatie, o face documentat; el explica si de ce alte pareri sunt eronate.
Spor la citit.
Reply With Quote
Vechi 11.10.2010, 05:43:20
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
In acest sens iti recomand cartea Pr. Dumitru Staniloae "Ascetica si Mistica":

Spor la citit.
Par Staniloaie explica superior, frumos, elocvent, filozofic si foarte profund dar tot din perspectiva "crede, taci din gura si nu cerceta"
Alta carte mai ai? care poate explica tineretului rebel mai pe inteles si cu trimiteri la dovezi istorice documentate? Doar stii si tu ca asta vor tinerii!
Reply With Quote
Vechi 15.10.2010, 14:28:31
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Aici, domnul meu, ati pus, fara sa vreti, punctul pe i. Intr-adevar, citata cu atentie (a se citi - cu tendentiozitate) Biblia poate contine referiri la orice, si poate justifica orice.

Citita insa cu atentie, si mai ales cu indrumare, Scriptura sustine 100% dogmele ortodoxe.
Ma gandeam ce inseamna ID-ul dv, dle Erethorn: "eret" vine cumva de la eretic? Ca "horn" stiu ce inseamna.

Last edited by Miha-anca; 15.10.2010 at 14:33:09.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2010, 14:36:23
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Par Staniloaie explica superior, frumos, elocvent, filozofic si foarte profund dar tot din perspectiva "crede, taci din gura si nu cerceta"
Alta carte mai ai? care poate explica tineretului rebel mai pe inteles si cu trimiteri la dovezi istorice documentate? Doar stii si tu ca asta vor tinerii!
Nu ai ghicit, Andrei. Poti cerceta, caci Pr. staniloae iti da si bibliografia si te poti duce la toate sursele folosite in scrierea lucrarii asa cum face orice autor serios. Poate ca noi nu suntem prea seriosi si in loc sa cercetam, ramanem la parerile noastre preconcepute si lipsite de orice baza, respingand in rest totul.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2010, 14:42:40
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
"Noi credinciosii crestini ortodocsi" am citit Sfanta Scriptura in primele secole si am emis pareri. Ce am inteles atunci a ramas ca dogma si cei nascuti dupa noi trebuie numai sa accepte ce am gandit noi. Pot sa citeasca, dar sa nu gandeasca prea mult. Si, in nici un caz sa nu ne contrazica.

PS. Nu cred in reincarnare. In nici un caz.
Sa stii ca nici in primele secole ortodoxul nu a priceput mai mult si atunci a venit Duhul Sfant si l-a invatat din Intelepciunea Dumnezeiasca. Crezi ca poate cineva s se ridice peste aceasta Intelepciune Dumnezeiasca? Unii cred totusi ca da... Pe acestia nu avem cum sa-i ajutam.
Reply With Quote
Vechi 21.10.2010, 14:41:57
wassabi wassabi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.10.2010
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru wassabi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Textele "Originale"sunt bucuria zilelor tale ? Frumoasă iubire ai ! O zi pe măsură !
ce este rau in a dori sa citesti textele originale? nu ti-ai dori sa stii cu exactitate spusele lui Isus sau orice virgula schimbata in biblia citita de tine (retine este o traducere a unei traduceri a unei copii a unei traduceri etc) te-ar da peste cap?

ca tot veni vorba de textele originale, un banc (auzit de la un italian):

inaintea tiparului un calugar franciscan fu pus sa copieze cartile sfinte ale unei manastiri. se apuca acesta sa copieze. dupa vreo luna de copiat vine acesta la staret si-i spune:
- sfintia ta, eu vad ca ceea ce copiez eu sunt niste copii la randul lor, iar daca este strecurata vreo greseala as perpetua greseala. unde sunt originalele, cred ca ar fi mult mai bine sa copiez direct de pe originale?
staretul zise:
-mare dreptate ai, hai sa mai facem o serie de copii dupa scrierile originale. originalele sunt in turnul din sudul manastirii.
se duse calugarul in turn si incepu sa copieze dupa originale
dupa cateva zile ceilalti ii observara lipsa si se dusera dupa el. calugarul nu mai venise la masa de 2 zile. in turn, il gasira pe calugar, livid la fata, cu ochii pierduti, repetand intr-una:
"era il voto di carita, non di castita"
Reply With Quote
Vechi 22.10.2010, 16:41:47
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Parintele Calistrat Chifan zicea ca "duhul si puterea lui Ilie" la Sfantul Ioan Botezatorul inseamna ca a venit cu acelasi fel de vietuire ascetica precum Sfantul Ilie (duhul lui Ilie,precum zici de cineva ca e in duhul Sfintilor Parinti) si ce mai zicea pe acolo parintele Calistrat ca nu mai tin minte exact.
Vechi 27.06.2015, 23:10:08
Roxana Ana Roxana Ana is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.05.2012
Implicit Despre reincarnare

Va sugerez sa cititi articolul de pe acesteasta pagina: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...mari-inselari/

Va redau mai jos cateva paragrafe:

"(...) Pentru creștinul ortodox de astăzi, care este ispitit de această idee sau care își pune întrebări în legătură cu presupusele „dovezi” ale ei, este poate de ajuns să cugetăm asupra a trei învățături creștine fundamentale care resping definitiv însăși posibilitatea reîncarnării.

1. Învierea trupului. Hristos a înviat din morți în același trup care murise cu moartea tuturor oamenilor și s-a făcut pârga tuturor oamenilor, ale căror trupuri vor fi și ele înviate în Ziua de Apoi și se vor uni iarăși cu sufletele lor pentru a trăi veșnic în Rai sau în iad, după dreapta judecată a lui Dum*nezeu făcută faptelor lor de pe pământ. Acest trup înviat, asemenea trupului lui Hristos, se va deosebi de trupurile noastre pământești, fiind mai subțire și mai asemănător firii îngerești, altminteri neputând locui în Împărăția Cerurilor, unde nu este moarte, nici stricăciune; dar va fi tot același trup, restaurat și pregătit pentru viața veșnică în chip minunat de Dumnezeu, precum a văzut Iezechiel în arătarea „oaselor uscate” (Iezechiel 37, 1-14). În ceruri, cei mântuiți se vor recunoaște unii pe alții. Astfel, trupul este o parte ce nu poate fi neglijată a per*soanei integrale care va trăi veșnic, iar ideea mai multor tru*puri aparținând aceleiași persoane neagă însăși firea împărăției Cerurilor, pregătită de Dumnezeu pentru cei care îl iubesc.

2. Răscumpărarea noastră de Iisus Hristos. Dumnezeu S-a întrupat și prin viața, patimile și moartea Sa de pe Cruce ne-a răscumpărat de sub stăpânirea păcatului și a morții. Prin Biserica Lui, noi suntem mântuiți și pregătiți pentru împără*ția Cerurilor, fără a trebui să plătim vreo „penalizare” pentru fărădelegile noastre din trecut. Însă conform ideii de reîncar*nare, dacă omul este „mântuit” cumva, aceasta nu se petrece decât după multe „vieți” în care a ispășit urmările păcatelor lui. Acesta este legalismul rece și uscat al religiilor păgâne, care a fost cu desăvârșire desființat de jertfa de pe Cruce a lui Hristos; tâlharul din dreapta Sa a primit mântuirea într-o cli*pă, prin credința în Fiul lui Dumnezeu, „karma rea” a fărăde*legilor sale fiind ștearsă de harul lui Dumnezeu.

3. Judecata. “Este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata” (Evrei 9, 27). Viața omenească este o perioadă de încercare unică, precisă, după care nu mai există „încă o șansă“, ci numai judecata lui Dumnezeu (care este atât dreaptă, cât și milostivă) făcută omului după starea în care se găsește sufletul lui la sfârșitul vieții.

În aceste trei învățături revelația creștină este foarte precisă și clară, în comparație cu religiile păgâne care nu cred nici în înviere, nici în mântuire și nici nu au o învățătură limpede cu privire la judecata și viața viitoare. Singurul răspuns pentru toate presupusele experiențe sau amintiri ale „vieților an*terioare” este tocmai învățătura lămurită a creștinismului despre viața omenească și relațiile lui Dumnezeu cu oamenii.

(Ieromonah Serafim Rose, “Sufletul dupa moarte”, Editura Sophia, 2007)"
Reply With Quote
Vechi 28.06.2015, 08:57:26
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Daca in reincarnare se vede "o alta sansa" atunci reincarnarea trebuie combatuta ca fiind o invatatura gresita.

Perspectiva unor "alte sanse" submineaza perceptia crizei si insecuritatii in care se afla, de fapt, sufletul.

Submineaza "rugaciunea neincetata".

Budismul nu vede in reincarnare "alte sanse" ci o stare conditionata ( inrobita), o condamnare la suferinta perpetua - fara putinta de alegere.

Reincarnarea este perceputa ca un esec spiritual.

Alegoric: "Ti se porunceste sa te nasti doar pentru a suferi si muri, fara oprire"

Reincarnarea este o stare mizera extrem de periculoasa, pentru ca mici imperfectiuni ne pot arunca in stari de suferinta inconceptibile, pentru perioade de timp incalculabile.

Existenta efemera umana este privita ca o oportunitate extraordinara, o usita de scapare deschisa pentru foarte putin timp.

De regula, o a doua sansa de trup uman este extrem de mica, tinde catre zero.

Iadurile budiste sunt descrise cu multa acuratete.

Circulatia in samsara este asemanata cu drumul pe verticala pe care il face o galeata plina cu apa din fantana - foarte greu este trasa in sus de disciplina spirituala, dar coboara vertiginos in jos la cele mai mici greseli.

Deci samsara nu este privita ca oportunitate pentru corectii ulterioare, posibilitatea examenelor de restanta, ci efectiv un taram aflat in puterea Mortii care sfarteca fiecare trup fara incetare.

Orice faptura circumstantiala - este irepetabila - se naste o data si moare o data. In samsara se pierde identitatea circumstantiala asumata intre o nastere si o moarte. Memoria fapturilor este slaba, de scurta durata.

Gasirea identitatii in Adevar este singura posibilitate ca acest cosmar numit samsara sa inceteze.

Aceasta este viziunea dihotomica de baza.

Insa, din perspectiva mai profunda, de fapt, samsara nu este separata de nirvana, pamantul nu este despartit de cer, iadul de rai - ci toate, fundamental au aceeasi natura si sunt perfecte.

Samsara este, de fapt, imperfectiunea din noi insine care se arata in afara.

Last edited by florin.oltean75; 28.06.2015 at 09:23:45.
Reply With Quote
Vechi 28.06.2015, 23:14:32
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Reincarnarea este o stare mizera extrem de periculoasa
Este o invatatura mizera si extrem de periculoasa. Corect.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biblie si... mihaiparaschiv Teologie si Stiinta 14 13.06.2011 20:26:56
Reincarnarea si primii Crestini zsuleica Generalitati 12 19.01.2011 12:42:34
utentul Antoni0 disparut ucristian Umanitare 203 18.07.2010 16:26:06