Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.11.2013, 12:56:39
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Dar eu stiu ca Postul Craciunului este cu data fixa. Deci in fiecare an cade la fel.
Așa e.
Citat:
N-am inteles de ce in mijlocul saptamanii (La Postul Pastelui este altfel - incepe de lunea si se este harti inainte). Nu sunt amandoua de 40 zile?
Păi postul Crăciunului este între 14 noiembrie - 24 decembrie în fiecare an, și din punct de vedere al zilelor săptămânii variază.
Postul Paștelui ține aproapre 7 săptămâni, dacă includem și săptămâna Patimilor. De luni, prima săptămână, până în sâmbăta ultimei săptămâni...

Last edited by Annyta; 14.11.2013 at 18:39:08.
Reply With Quote
Vechi 14.11.2013, 20:15:02
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Dar eu stiu ca Postul Craciunului este cu data fixa. Deci in fiecare an cade la fel.
Da, este cu data fixa dar uneori se lasa sec pe 13 Noiembrie.
Cred ca atunci cand 14 cade miercurea sau vinerea, cand este zi de post.
Reply With Quote
Vechi 14.11.2013, 21:28:22
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
N-am inteles de ce in mijlocul saptamanii (La Postul Pastelui este altfel - incepe de lunea si se este harti inainte). Nu sunt amandoua de 40 zile?

Da, postul Craciunului incepe in fiecare an in 15 noiembrie. In plus, daca in vreun an, ziua de 15 noiembrie se nimereste intr-o joi sau sambata, atunci se ia in calcul si ziua anterioara de miercuri sau vineri in care oricum e post.
Apropo, si ziua ta de nastere e o data fixa, dar in fiecare an se nimereste in alta zi a saptamanii. Nu-i asa mare dilema.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2013, 12:19:56
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

16 Noiembrie

Astazi il sarbatorim pe Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, unul din cei 12 apostoli ai Domnului si autorul primei Evanghelii.

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...tei-97725.html

Am o nedumerire: in articolele de pe site exista o greseala.

De pilda in articolul dedicat Sf. Matei spune la sfarsit asa:

"Maine, 16 noiembrie, facem pomenirea Sfantului Grigorie Taumaturgul, episcopul Neocezareei."

Dar Sf. Matei se serbeaza azi, pe 16 noiembrie, iar Sf. Grigorie Taumaturgul se serbeaza maine pe 17 noiembrie. Asa scrie si in calendarul meu bisericesc.
Vechi 16.11.2013, 17:06:40
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Păi e simplu, cum s-a întâmplat anul ăsta la Postul Adormirii Maicii Domnului: se lasă sec doar duminica, lunea, martea, joia și sâmbăta. Deci dacă postul începe sâmbătă, ar trebui să lăsăm sec vineri. Dar nu se poate, e post. Deci lăsăm joi.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2013, 19:26:13
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Pomenirea Sfântului Evanghelist Matei

În fiecare an, pe 16 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, unul din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. De neam evreu, acesta era vameș în Capernaum, lângă lacul Galileii, și se numea Levi. Ca ucenic al Mântuitorului, Sfântul și-a schimbat nu numai numele, ci a lăsat în urmă tot ce îl lega de viața de până atunci.

După Ziua Cincizecimii, la fel ca și ceilalți apostoli, Sfântul Matei a început să propovăduiască cuvântul Domnului înaintea oamenilor. Pentru a-L face cunoscut cât mai multor popoare, a scris Evanghelia ce-i poartă numele, în care a așezat cele mai importante învățături, minuni și evenimente din viața Mântuitorului. A scris-o în dialectul aramaic – limba vorbită în vremea aceea de către evrei și limba în care Domnul Iisus Hristos a predicat. Această carte - prima din colecția Noului Testament - s-a răspândit mai ales la comunitățile de evrei care primiseră botezul creștin. Evanghelia a fost apoi tradusă și în limba greacă.Tradiția Bisericii ne spune că Sfântul Apostol Matei a predicat Evanghelia și altor popoare, nu doar evreilor, ci și la perși, nubieni și etiopieni. A suferit moarte martirică la o dată necunoscută, fiind ars pe rug de păgâni, lângă cetatea Mirmeniei din Etiopia.
Vechi 23.11.2013, 02:48:58
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit 23 Noiembrie - Cuviosul Antonie de la Iezerul - Vâlcea

Acest fericit părinte Antonie era de neam român și a trăit pe vremea binecredinciosului voievod Matei Basarab și a voievodului martir Sfîntul Constantin Brîncoveanu. A crescut în dreapta credință mergînd de mic la Sfînta Biserică, unde își găsea desfătarea sufletească. Înaintînd cu vîrsta a ajuns preot, spre slava lui Dumnezeu și bucuria duhovnicească a părinților săi.

Cuviosul Antonie era mic de stat și gîrbov de bătrînețe, barba deasă, scurtă și destul de albă, vesel la căutătură, obrazul frumos, puțin iute din fire și lesne iertător. Îmbrăcămintea sa era simplă și numai cele de trebuință purta.

Pentru înfrînarea trupului purta un brîu din lanțuri de fier împrejurul său, iar hrana sa o lua abia la al nouălea ceas și atunci numai pîine uscată și apă, dar acelea cu măsură. Vin și băutură amețitoare nu a gustat niciodată. Pe pat nu dormea, ci numai pentru osteneală stătea rezemat de niște pietre. Lacrimile nu-i lipseau din ochi niciodată la rugăciune.

http://www.vietile-sfintilor.ro/viet...ru_vilcea.html
Reply With Quote
Vechi 25.11.2013, 18:44:09
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

25 Noiembrie

Azi sarbatorim pe Sfanta Ecaterina

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...rie-97937.html
Vechi 26.11.2013, 02:58:27
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
25 Noiembrie

Azi sarbatorim pe Sfanta Ecaterina

http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...rie-97937.html

Și tot azi l-am sărbătorit pe Sf. Mare Mucenic Mercurie.

Apar amândoi în icoana de mai jos :

Reply With Quote
Vechi 26.11.2013, 03:04:10
tabitha's Avatar
Senior Member

Lightbulb 26 Noiembrie - Sf. Stelian Paflagonul

Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor

Unul dintre sfinții cei mai apropiați copiilor este prăznuit în luna noiembrie, pe data de 26. Este vorba de Sfântul Stelian Paflagonul, considerat ocrotitor al pruncilor și al familiei creștine. Viața sa de rugăciune, râvna și iubirea de Dumnezeu l-au învrednicit de darul facerii de minuni, tămăduindu-i mai ales pe copiii bolnavi.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Vecernia zilei + cristiboss56 Despre Vecernie 15 01.02.2016 21:26:36
Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. voxdei55 Generalitati 8 04.12.2010 22:48:51
Versetul zilei Daniela-Iulia Din Noul Testament 1 13.05.2009 09:22:30
Informatia zilei silverstar Stiri, actualitati, anunturi 4 24.04.2009 08:30:11