Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.09.2012, 11:02:52
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Cum tu nu crezi doar aceste lucruri, dar le si propovaduiesti ca fiind ortodoxe si ii si certi pe cei ce nu le cred, iti propun daca doresti sa mergem impreuna la preotul tau sa il intrebam ce parere are. Sunt curios daca el stie ce faci si daca si el are aceleasi conceptii si te indeamna sa faci aceste lucruri.
Draga frate Catalin, una este credinta si alta este intelegerea.
Inteleg dupa puterea mea (prin studiu adecvat) ce spune teoria relativitatii, mecanica cuantica, arborele filogenetic... si de asemnea si teologia ortodoxa (inclusiv filocalica... tot prin studiu adecvat precum si trairea aferenta implicata... sunt mic, sunt la inceput... dar Hristos Iisus e mare).

Bineinteles ca sunt de acord sa mergem la universitati ortodoxe, la conferinte ortodoxe pe aceste teme. Am propus acesta in nenumarate randuri.
(Nu doresc sa afisez pe forum osentativ, intr-o panoplie, licentieri, diplome, certificari etc... insa evident ca acestea sunt necesare pentru discutii la nivel academic. Consider ca din ceea ce scriu reiese inechvoc faptul ca inteleg ceea ce vorbesc, atat din punct de vedere stiintfic cat si teologic caci "Nu pretind ca stiu ceea ce stiu sigur ca nu stiu").

Te rog sa organinezi dumneanta intrevederi cu teologi ortodocsi contemporani de marca precum Ahidiac. Prof. Univ. Dr. Ioan Ica Jr, Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Mosoiu, Pr. Prof. Univ. Dr. Nikolaos Matsoukas, Pr. Doru Costache, Diac Andrei Kuraev... si lista ar putea continua.

Consider ca sunt destul de prgatit (si vor fi cu ajutorul Domnului Iisus Hristos si al Maicii Domnului Nascatoara de Dumnezeu) pentru discutii pertinente la cest nivel (articole, carti, referinte patristice, filocalice).
(Permite-mi putina "nebunie" si astfel precizez ca nu sunt strain de discutii la nivel academic cu unele din presonale susmentionate.)

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 27.09.2012 at 11:09:29.
Vechi 27.09.2012, 19:25:27
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Un mic respiro intre atatate "universitati ortodoxe "

In afara subiectului dezbatut , dar care legatura cu derularea discutilor dintre anumiti useri :

Deci :
INFORMARE
Paranoia

psihoza caracterizata printr-un delir sistematic, fara diminuarea capacitatilor intelectuale.
Paranoia apare de cele mai multe ori la subiectii predispusi: supraestimarea de sine (orgoliu, megalomanie), rigiditate psihica (neincredere, dogmatism), erori de judecata cauzate de premise subiective, desi rationamentul este logic. delirul de paranoia se dezvolta in mod coerent, uneori plauzibil, urmand o serie de interpretari si de polarizari afective: idealism pasionat, gelozie, revendicare privind un prejudiciu minor sau imaginar, erotomanie etc. Acest delir sfarseste prin a se constitui intr-un sistem permanent si de neclintit, functionarea gandirii, vointei si actiunii ramanand clara si ordonata.

tratament - Acesta necesita, in general, spitalizarea. El asociaza neurolepticele cu psihoterapia.

Pe aceeasi tema

Vechi 28.09.2012, 01:16:57
ioan cezar
Guest

Implicit

Asta cu transplantul de organe mi-a placut cel mai mult..:))

P.S. Din mica mea experienta profesionala, iti vand un pont: fereste-te sa ii spui paranoicului ca e paranoic... In orice caz, nu-l ajuti.
Vechi 28.09.2012, 11:15:25
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
In afara subiectului dezbatut , dar care legatura cu derularea discutilor dintre anumiti useri :

Deci :
INFORMARE
Paranoia
Postare (ne)academica:
Stimante BOSS(cristi), intreb retoric, nu cumva "semnatura" dumitale e "mai MARE" decat "mesajul"?

Doamne ajuta.

P.S. "Nu pretind ca stiu ceea ce stiu sigur ca nu stiu."
"Stiu ca nu stiu nimic insa stiu ca pot sti mai multe decat stiu"
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Vechi 28.09.2012, 11:30:21
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Din mica mea experienta profesionala, iti vand un pont: fereste-te sa ii spui paranoicului ca e paranoic... In orice caz, nu-l ajuti.
A spune e una... a arata (si a determina sa inteleaga) e altceva.

"Nu certa pe cel batjocoritor ca să nu te urască; dojenește pe cel înțelept, și el te va iubi. "(Pilde 9,8)
"Cel ce ceartă pe batjocoritor își atrage disprețul, și cel ce dojenește pe cel fără de lege își atrage ocara."(Solomon)
"Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu te asemeni și tu cu el.
Răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înțelept în ochii lui. "(Solomon 26,4-5)

Doamne ajuta cu harul tau pe cei abilitati sa poate ARATA oamenilor CAUZA bolilor lor, trupesti, sufletesti... duhovnicesti... caci vai de cel ce nu stie ca este bolnav. "Boala lunga moarte sigura".

Cel cuprins de slava desarta, madrie, trufie nu stie, nu intelege ca este bolnav si in cele mai multe cazuri va dispretui pe medic... chiar si pe "Doctorul Sufletelor si al trupurilor noastre".

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
Vechi 28.09.2012, 11:44:26
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

"Pe planeta Pamant locuiesc oamenii, care fiind fiinte evoluate in raport cu celelalte creaturi au menirea de a se desavarsi si de a ajunge la sfintenie, in cele din urma.
[...]
Perfectiunea este o stare de continuu progres a carei finalitate dinamica se regaseste in acest progres al fiintelor de a tinde la infinit spre Fiinta absolut perfecta, care este Dumnezeu.

Asadar, desavarsirea nu este un punct terminus, o stare finala, ci este o miscare ascendenta in si spre indumnezeirea creaturilor, deci si a omului. Nici ingerii nu se opresc in cunoasterea lui Dumnezeu, nu s-au asezat static in contemplare, ci sunt mai aproape sau mai departe de Domnul, in asemanare si nu in sensul unei pozitii identificabila in coordonate de spatiu si timp. "
http://www.crestinortodox.ro/editori...pa-137508.html

Intrucat sunt in asentimentul autorului, imi permit o precizare pe marginea textului: indumnezeira creaturilor in limitele ontologice ale speciei. Indivizii fiecarei specii sunt chemati la "partasia" harului Duhului Sfant, la viata. Desigur in cazul animalelor este vorba doar de viata biologica (psiho-somatica) iar in cazul oamenilor si al ingerilor este vorba si de viata duhovniceasca (conlucrarea ontologica fireasca cu harul Duhului Sfant, care pentru om inseamna hristificarea, sfintenita, indumnezeirea prin har).

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
Vechi 28.09.2012, 14:29:30
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Ce o sa mai "tremure" adeptii creationismului ad litteram cad se vor descopri forme de viata biologica in univers la un nivel mai complex (organisme pluricelulare). Multi se vor poticni in "credinta" atunci (de fapt acel "atunici" e mai aproape decat ne asteptam).
Prigoana adevarului descoperit de Galileii si incercarea de promovare a ignorantei intelctuale si duhovnicesti prin sustinerea minciunii... am vazut la ce rezultate dezastruoase a condus societatea si Biserica in vest.
Galileii a fost ostracizat i s-a "spar telescopul" pentru ca... era mai facila simularea si "demonstrarea" credintei in Dumnezeu printr-un geocentrsim si interpretare a Sfintei Scripturi.
Ne mai miram ca umanismul si iluminismul au facut ravagii (sociale si ecleziale) cand hristocentrismul Sfintei Scripturi si al invataturii patristice a fost ignorat?
Adeptii creationismului biblic sunt toti ortodocsii, dar si din alte culte, doar la catolici e un procentaj mai mare probabil (desi catolicii pe care i-am intalnit prin alte parti respingeau evolutionismul, doar cativa nu stiau ce sa creada, doar pe forumul acesta am gasit un catolic adept al evolutionismului teist). In ortodoxie sunt doar cativa adepti ai lui Kalomiros, in general in SUA. Poate mai sunt si din ortodocsii nepracticanti.
Din cauza ca numarul celor ce sustin asa ceva e nesemnificativ nici nu sunt disuctii in ortodoxie pe tema asta, asa cum sunt despre ecumensim. Se considera ca e evident ca toti cred in facerea din Sfanta Scriptura si nu in stramosi primate, o teorie luata din ateism.
Te referi de multe ori la Biserica din vest si ce s-a intamplat la ei, dar e doar o singura Biserica si noi nu avem legatura cu greselile din cultele care ori s-au despratit de noi, ori nu au fost niciodata. De aceea nu avem nicio legatura cu inchizitia, cruciadele, etc., cum nu avem legatura nici cu ce au facut calvinii sau luteranii.
In al doilea rand, invatatura ortodoxa nu depinde in niciun fel de diversele teorii lumesti sau ce credinte mai au diversi oameni. Este neschimbata si nu se va schimba niciodata, despre crearea lumii stiu oamneii inca de acum 3500 cand Dumnezeu i-a revelat lui Moise cum a fost creata lumea. Noi nu ne indoim de ceva, ci stim sigur. Nu am nici cea mai mica indoiala ca a fost asa cum a spus Dumnezeu, doar El a creat-o, nu Darwin.
Apoi vorbim de pielea ursului din padure, daca in viitor se va descoperi nu stiu ce. Putem spune si ca poate se va dovedi de stiinta ca teoria evolutionista e adevarata, ambele evenimente au rata zero de probabilitate.
Vechi 28.09.2012, 15:50:26
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Bineinteles ca sunt de acord sa mergem la universitati ortodoxe, la conferinte ortodoxe pe aceste teme. Am propus acesta in nenumarate randuri.
Te rog sa organinezi dumneanta intrevederi cu teologi ortodocsi contemporani de marca precum Ahidiac. Prof. Univ. Dr. Ioan Ica Jr, Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Mosoiu, Pr. Prof. Univ. Dr. Nikolaos Matsoukas, Pr. Doru Costache, Diac Andrei Kuraev... si lista ar putea continua.

Consider ca sunt destul de prgatit (si vor fi cu ajutorul Domnului Iisus Hristos si al Maicii Domnului Nascatoara de Dumnezeu) pentru discutii pertinente la cest nivel (articole, carti, referinte patristice, filocalice).
(Permite-mi putina "nebunie" si astfel precizez ca nu sunt strain de discutii la nivel academic cu unele din presonale susmentionate.)
Noi tot vorbim de evolutionismul teist ortodox, dar despre evolutionism nimic. Eu am dat si argumente stiintifice, nu stiu daca tu ai scris vreun mesaj pe tema asta pana acum, doar niste liste. E si normal, singurul argument folosit de evolutionisti este ca oamneii de stiinta stiu mai bine si au si diplome. Eu am scris principalele dovezi evolutioniste si am dat si arguemntele ca sunt gresite. Se putea scrie un raspuns cu contracararea argumentatiei, dar marea problema e ca aceasta nu exista, nu-i asa? De aceea nu poate fi si un raspuns stiintific.
Si atunci ce rost mai are sa vorbim de evolutionismul teist?
In legatura cu evolutionismul teist, aici am discutat. Si la toate argumentele tale am raspuns, am aratat ce e gresit, de aceea nu le-ai mai repetat pe unele apoi. Si lista am tot subtiat-o, unii autori nu scriau deloc pentru evolutionism, ci impotriva. Tu ai ales cativa ortodocsi care crezi ca ar sustine evolutionismul teist, dar si aici Arh. Ioan Ica jr. cred ca l-ai inclus doar pentru prefata la cartea cu animalul indumnezeit, dar aceatsa nu are nimic de-a face cu evolutionismul.
Sa ma opresc la preot Doru Costache, a fost retras de la parohia din Australia chiar la cererea enoriasilor pentru ca a dezbinat parohia, unii credinciosi nu au mai mers la biserica aceea. A vrut sa introduca modernismul, a facut un balet in biserica, iar protagonistii se schimbau in altar.
Bun, eu am zis de preotul duhovnic, mi-ai raspuns indirect ca probabil nu e de acord cu evolutionismul teist, asta daca stie ca tu crezi asta. Nu cred ca exista preot in Brasov care sa creada in evolutionismul teist.
O conferinta ortodoxa pe tema evolutionismului teist ar trebui sa dureze maxim un sfert de ora. Se citeste Facerea si interpretarea sfintilor parinti si s-a terminat conferinta. Ce spun sfintii? Sf. Efrem Sirul spune explicit ca ziua a durat 12 ore si al fel si ceilalti sfinti. Sfantul Vasile si ceilalti spun ca la cuvantul lui Dumnezeu creatia din acea zi a aparut intr-o clipita, nici macar o secunda. Si ne si explica faptul ca erau copacii intregi, animalele de toate felurile, etc. Ce poate spune altcineva, ca ii contrazice pe sfinti? Are curajul?
Desigur ca as vrea sa participam la conferinte sau sa discutam cu unii ortodocsi, e o buna ocazie sa marturisim adevarul in privinta asta si sa combatem evolutionismul, ca sa fie siguri oamenii si pe baza argumentelor. Eu sunt foarte deschis la asta.
Vechi 28.09.2012, 16:08:03
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Deci, domnule Cătălin, credeți că oamenii au călărit pe dinozauri ?

Credeți că universul are 5000 de ani vechime ? Și credeți că ați "dovedit" acest lucru, în răspăr cu consensul cvasi-unanim al oamenilor de știință ?!

We, the undersigned Academies of Sciences, have learned that in various parts of the world, within science courses taught in certain public systems of education, scientific evidence, data, and testable theories about the origins and evolution of life on Earth are being concealed, denied, or confused with theories not testable by science. We urge decision makers, teachers, and parents to educate all children about the methods and discoveries of science and to foster an understanding of the science of nature. Knowledge of the natural world in which they live empowers people to meet human needs and protect the planet.

We agree that the following evidence-based facts about the origins and evolution of the Earth and of life on this planet have been established by numerous observations and independently derived experimental results from a multitude of scientific disciplines. Even if there are still many open questions about the precise details of evolutionary change, scientific evidence has never contradicted these results:

In a universe that has evolved towards its present configuration for some 11 to 15 billion years, our Earth formed approximately 4.5 billion years ago.
Since its formation, the Earth – its geology and its environments – has changed under the effect of numerous physical and chemical forces and continues to do so.
Life appeared on Earth at least 2.5 billion years ago. The evolution, soon after, of photosynthetic organisms enabled, from at least 2 billion years ago, the slow transformation of the atmosphere to one containing substantial quantities of oxygen. In addition to the release of the oxygen that we breathe, the process of photosynthesis is the ultimate source of fixed energy and food upon which human life on the planet depends.
Since its first appearance on Earth, life has taken many forms, all of which continue to evolve, in ways which palaeontology and the modern biological and biochemical sciences are describing and independently confirming with increasing precision. Commonalities in the structure of the genetic code of all organisms living today, including humans, clearly indicate their common primordial origin.

We also subscribe to the following statement regarding the nature of science in relation to the teaching of evolution and, more generally, of any field of scientific knowledge :

Scientific knowledge derives from a mode of inquiry into the nature of the universe that has been successful and of great consequence. Science focuses on (i) observing the natural world and (ii)formulating testable and refutable hypotheses to derive deeper explanations for observable phenomena. When evidence is sufficiently compelling, scientific theories are developed that account for and explain that evidence, and predict the likely structure or process of still unobserved phenomena.

Human understanding of value and purpose are outside of natural science’s scope. However, a number of components – scientific, social, philosophical, religious, cultural and political – contribute to it. These different fields owe each other mutual consideration, while being fully aware of their own areas of action and their limitations.

While acknowledging current limitations, science is open ended, and subject to correction and expansion as new theoretical and empirical understanding emerges.

The following academies have endorsed this statement:

Albanian Academy of Sciences
National Academy of Exact, Physical and Natural Sciences, Argentina
Australian Academy of Science
Austrian Academy of Sciences
Bangladesh Academy of Sciences
The Royal Academies for Science and the Arts of Belgium
Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina
Brazilian Academy of Sciences
Bulgarian Academy of Sciences
RSC: The Academies of Arts, Humanities and Sciences of Canada
Academia Chilena de Ciencias
Chinese Academy of Sciences
Academia Sinica, China, Taiwan
Colombian Academy of Exact, Physical and Natural Sciences
Croatian Academy of Arts and Sciences
Cuban Academy of Sciences
Academy of Sciences of the Czech Republic
Royal Danish Academy of Sciences and Letters
Academy of Scientific Research and Technology, Egypt
Académie des Sciences, France
Union of German Academies of Sciences and Humanities
The Academy of Athens, Greece
Hungarian Academy of Sciences
Indian National Science Academy
Indonesian Academy of Sciences
Academy of Sciences of the Islamic Republic of Iran
Royal Irish Academy
Israel Academy of Sciences and Humanities
Accademia Nazionale dei Lincei, Italy
Science Council of Japan
Kenya National Academy of Sciences
National Academy of Sciences of the Kyrgyz Republic
Latvian Academy of Sciences
Lithuanian Academy of Sciences
Macedonian Academy of Sciences and Arts
Academia Mexicana de Ciencias
Mongolian Academy of Sciences
Academy of the Kingdom of Morocco
The Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences
Academy Council of the Royal Society of New Zealand
Nigerian Academy of Sciences
Pakistan Academy of Sciences
Palestine Academy for Science and Technology
Academia Nacional de Ciencias del Peru
National Academy of Science and Technology, The Philippines
Polish Academy of Sciences
Académie des Sciences et Techniques du Sénégal
Serbian Academy of Sciences and Arts
Singapore National Academy of Sciences
Slovak Academy of Sciences
Slovenian Academy of Sciences and Arts
Academy of Science of South Africa
Royal Academy of Exact, Physical and Natural Sciences of Spain
National Academy of Sciences, Sri Lanka
Royal Swedish Academy of Sciences
Council of the Swiss Scientific Academies
Academy of Sciences, Republic of Tajikistan
The Caribbean Academy of Sciences
Turkish Academy of Sciences
The Uganda National Academy of Sciences
The Royal Society, UK
US National Academy of Sciences
Uzbekistan Academy of Sciences
Academia de Ciencias Físicas, Matemáticas y Naturales de Venezuela
Zimbabwe Academy of Sciences
African Academy of Sciences
The Academy of Sciences for the Developing World (TWAS)
The Executive Board of the International Council for Science (ICSU)

Last edited by MihaiG; 28.09.2012 at 16:16:02.
Vechi 28.09.2012, 16:26:46
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Deci, domnule Cătălin, credeți că oamenii au călărit pe dinozauri ?

Credeți că universul are 5000 de ani vechime ? Și credeți că ați "dovedit" acest lucru, în răspăr cu consensul cvasi-unanim al oamenilor de știință ?!
Nu cred ca ati inteles (si era clar ca nu aveati cum), in fata mea ati pierdut si bruma de respect pe care o mai aveam cat de cat, desi stiam cam cum faceti. Eu am discutat si cu atei, am ramas in relatii bune, rar am intalnit o persoana si pe jumatate agresiva si fara respect ca dvs. Practic pareti din punctul meu de veder ca nu aveti scrupule, ati face orice.
De aceea nu doreasc un dialog, nu ma intereseaza ce credeti, cum credeti, nu are nicio importanta pentru mine. O sa constat doar plecarea sau banarea dvs., in rest nu ma intereseaza deloc, sunt indiferent.
Subiect închis

Tags
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CREATIE sau EVOLUTIE? C.tin Teologie si Stiinta 550 30.09.2017 17:36:17
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie neica_nimeni_altul Teologie si Stiinta 59 27.11.2012 12:25:23
creatie sau evolutionism? codana Generalitati 11 15.09.2010 19:10:27
Crezi in evolutie? radugherasim Teologie si Stiinta 680 07.03.2010 19:25:54
Evolutie sau involutie? silverstar Generalitati 34 17.02.2007 22:09:45