![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Atuul fundamental al exegezelor biblico-patristice cu privire la geneza si sfarsitul lumii si al umanitatii grupate in traducere in acest volum tine tocmai de dubla abilitare a autorului lor. Teolog laic grec (decedat in august 1990), dr. Alexandros Kalomiros a studiat in tinerete nu teologia (cum ar fi vrut), ci, la dorinta familiei, medicina" Eu aici inteleg ca dl Kalomiros, in viziunea Pr. Ica, avea un mare atu fata de, sa zicem, Pr. Serafim Rose, care nu fusese binecuvantat cu medicina. Si ca sa va dau cateva citate, pentru lamurirea problemei "ereziilor": „Pana la invierea universala, sufletele dupa moarte nu traiesc intr-o stare netrupeasca ca si cum ar fi naturi spirituale separate de trupurile lor. O perioada de timp de acest fel exista numai pentru cei vii, pentru lumea naturala a carei dimensiune e timpul. Starea de moarte n-a fost niciodata descrisa de Biserica fiindca nu e o stare naturala sau descriptibila”. Asa ca rugaciunile Bisericii despre un "loc luminat, loc cu verdeata", unde sufletele dreptilor se odihnesc sunt basme de pacalit copiii. Lasati ca ne invata doctorul mai jos: "Sufletele n-au nici un contact direct cu cei vii; ele nici nu percep nici nu simt lumea si curgerea timpului. Sufletele, persoanele sfintilor primesc insa rugaciunile noastre si le raspund. Dar acest lucru n-are loc intr-un mod natural. Rugaciunile noastre adresate sfintilor sunt primite de Dumnezeu, iar sfintii le raspund si mijlocesc tot prin Dumnezeu. Ei n-au o existenta de sine a lor. Cu toate acestea mortii exista si sunt vii, nu insa in timp si nu prin natura, ci prin Dumnezeu". Dumnezeu deci e un fel de postas pentru sfinti. In fine, o afirmatie bulversanta este: "Inaintea aparitiei omului pe pamant, toate fiintele vii, chiar si stelele universului, mureau din pricina unui om inca pe cand omul nu exista. Molustele si pestii mureau in oceanele primei zile a creatiei nu numai inainte ca omul sa fi aparut in ziua a sasea, ci si inainte de aparitia primelor reptile pe uscat in ziua a cincea" Cu asta se termina si cu cuvintele Sfantului Apostol Pavel, pe care doctorul ni l-a facut praf. Caci Sfantul Pavel zicea ca "printr-un om a intrat pacatul in lume si prin pacat, moartea". In schimb doctorul e convins ca toate fiintele vii mureau. Mie mi se pare ca doctorul de fapt credea cu toata fiinta lui in evolutie si modifica intelesurile Scripturii ca sa se potriveasca cu credinta sa primordiala. Cat despre Origen, va recomand sa cititi prefata Parintelui Staniloae la Ambigua Sfantului Maxim Marturisitorul, care este edificatoare in aceasta privinta. Ma iertati, nu vreau sa supar pe nimeni, dar trebuie sa ne aparam credinta, ca daca si pe aceasta o pierdem... |
|
|||
|
|||
![]()
Pai bine da asa e ca starea sufletului e nefireasca afara din trup.
Si ca precum trupul are nevoie de aer sa respire ca sa nu piara asa sufletul prin minte are nevoie sa se impartaseasca de har ca sa nu moara. Pe de alta parte zice chiar Sfantul Ioan Damaschinul de locurile spirituale care exista pe cealalta lume,ca sunt doua lumi arata si Sfantul Maxim Marturisitorul la Mystagogia. Lumea vazuta adica materiala si lumea spirituala. Dar de unde sa ajungi de aci pana la a sustine teoria evolutionista si sa zici ca animalele se mancau intre ele nu am idee. Cei care sustin evolutionismul au cam putine schelete de dinozauri. Ca daca sustii teoria evolutionista de aci se ajunge la chestii grave si foarte neplacute lui Dumnezeu precum: ideea ca numai indo-europenii si hamito-semiti se trag din omul de Cromagnon si sunt rasa superioara;asiaticii sunt rasa inferioara,negri la fel. Acestia se trag din omul de Neanderthal. Ca numai astia se pot mantui (cei care se trag din omul de Cromagnon). Adica evreii , arabii,indo-europenii. La indo-europeni se includ toti europenii si cei din India.Si probabil dupa cum arata fizic si unele popoare din America de Nord, America de Sud da astea nu sigur. Pentru cine nu stie Sfantul Moise de la pateric a fost negru get-beget. Si este Sfant Parinte. Foarte probabil si chinezii au Sfinti. Acum Biserica Ortodoxa s-a apucat sa faca misiune prin Africa si prin Asia si este foarte normal. Teoria evolutionista se leaga de rasism si rasismul ar trebui anatemizat. |
|
|||
|
|||
![]()
Parintele Sofronie Saharov a aratat cum au aparut neamurile de oameni:
La Turnul Babel cand s-a pogorat Dumnezeu si a amestecat limbile a schimbat si trasaturile fizice si au aparut neamurile de oameni,dupa limbi. Se poate intelege ca daca Sfantul prooroc Noe,tatal nostru comun al tuturor oamenilor de vietuim acum de pe Terra, a construit asemenea corabie si urmasii sai stiau sa faca corabii de acestea si normal asa au ajuns in America de Nord,America de Sud,Australia si alte insule de pe acolo. |
|
|||
|
|||
![]()
Parintele Serafim Rose nu a fost absolut deloc rasist ba dimpotriva ca iubea pe toti oamenii indiferent de neamul din care proveneau.
La fel si Sfantul Ioan Maximovici care cat era in Paris mergea la spital si se ruga pentru suferinzi indiferent de natia din care proveneau. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca nu este eretic sa faci o analiza si ca ca cea a lui Kalamiros, pe care nu o stiu inca decat din critica lui Seraphim Rose. Inca nu pot sa ma pronunt pentru ca inca nu am citit-o, dar am de gand. Parerile despre cum ar trebui interpretate primele capitole ale Genezei si atitudinea fata de teoria evolutiei sunt impartite in ortodoxie. Exista teologi ca p. Seraphim Rose care vor sa inteleaga Geneza ad literam (si pe parintii care au analizat-o), exista alti teologi ca Doru Costache si Kalamiros care iau in consideratie si evolutia in planul stiintific. Se discuta despre asta pe alte threaduri. Nu a fost vreo decizie a vreunui sinod care sa declare erezie aceste teologumene care iau in considerare stiinta, este work in progress oricum. Asa ca d"e ce nu am citi cu interes o astfel de carte? De ce nu ar lauda-o p. Ica daca lui i se pare buna? Despre articolul celalalt inca nu zic nimic, ca poate noi am citit o varianta prescurtata, o sa citesc mai intai. Mie mi s epare ca cita din parinti canbd afirma lucruri dina stea. Trebuie sa se stie ca viata dupa moarte nu este un domeniu sistematizat de parinti, nu exista in fiecare punct consens. Asa ca el poate alege unele pareri si lasa la o parte altele, cine stie..
|
|||
|
|||
![]()
Bine acum de unde sa stiu eu poate dr. Andre Kalomiros nu sustinea rasismul si nationalismul.
Poate sustinea teoria conform careia din faptura aceea care era Adam scosese mai apoi Dumnezeu pe Eva si din urmasii lor aparuse mai apoi si Sfantul prooroc Noe. Care Sfant prooroc Noe e tata tuturor popoarelor actuale de pe Terra. Poate nici parintele I Ica jr nu sustine rasismul o fi o parere a mea gresita. Toti oamenii de pe Terra sunt copii Sfintei Treimi ca Sfanta Treime le-a creat sufletele. Maica Domnului proorocind a zis: "Iata de acum ma vor ferici toate neamurile". Iar a o ferici inseamna a crede ca Domnul nostru Iisus Hristos este Dumnezeu intrupat,ca Dansa este Cea din care ni s-a nascut Mantuitor,Dumnezeu intrupat,ca Dansa este pururea fecioara ,ca este preasfanta si celalte cate mai sunt. Duhul Sfant vorbind prin Preasfanta Stapana noastra de Dumnezeu Nascatoarea si pururea fecioara Maria a aruncat anatema asupra oricui ar sustine rasismul. De aceea ca toate neamurile Terrei trebuie sa vina la crestin ortodoxie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar tu ai citit cartea pe care o critici?
|
|||
|
|||
![]()
Ca Duhul Sfant a aruncat anatema sa se inteleaga ca Duhul Sfant ne-a aratat ca ideea rasista e gresita si ca duce pe cei care o cred la moarte sufleteasca adica la despartire de Dumnezeu.
Si iata pe Domnul nostru Iisus Hristos aratand ca nu conteaza de ai parinti buni si crestini ortodocsi tot trebuie sa lucrezi in sinergie cu Dansul (cu Dumnezeul nostru Iisus Hristos) spre a te uni cu Dumnezeu , adica spre a fi mantuit: "8. Faceți, dar, roade vrednice de pocăință și nu începeți a zice în voi înșivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam. " In alta Sfanta Evanghelie: "8.Faceți deci roadă, vrednică de pocăință, 9.Și să nu credeți că puteți zice în voi înșivă: Părinte avem pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam." |
|
|||
|
|||
![]()
Un termen comparativ mult mai potrivit spre a desemna dragostea smerita a lui Dumnezeu ar fi fost "caldura" iar nu foc.
"Iisuse, Care ai îmbracat cu putere de sus pe apostolii Tai care sedeau în Ierusalim, îmbraca-ma si pe mine, cel golit de toate faptele cele bune, cu caldura Duhului Tau celui Sfânt, si-mi da mie sa cânt Tie cu dragoste: Aliluia!" Oare nu se toarna apa calda iar nu apa oparita in Sfantul Potir la Sfanta Liturghie? Evolutionismul nu e neaparat rasist? Nu nu e dar de la evolutionism s-a ajuns la rasism. http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin#Eugenics " Darwin was interested by his half-cousin Francis Galton's argument, introduced in 1865, that statistical analysis of heredity showed that moral and mental human traits could be inherited, and principles of animal breeding could apply to humans. In The Descent of Man Darwin noted that aiding the weak to survive and have families could lose the benefits of natural selection, but cautioned that withholding such aid would endanger the instinct of sympathy, "the noblest part of our nature", and factors such as education could be more important. When Galton suggested that publishing research could encourage intermarriage within a "caste" of "those who are naturally gifted", Darwin foresaw practical difficulties, and thought it "the sole feasible, yet I fear utopian, plan of procedure in improving the human race", preferring to simply publicise the importance of inheritance and leave decisions to individuals.[145] Galton named the field of study Eugenics in 1883, after Darwin’s death, and developed biometrics. Eugenics movements were widespread at a time when Darwin's natural selection was eclipsed by Mendelian genetics, and in some countries including the United States, compulsory sterilisation laws were imposed. Following the use of Eugenics in Nazi Germany it has been largely abandoned throughout the world." Darwin a fost interesat de argumentul varului sau vitreg Francis Galton introdus in 1865 care zicea ca analiza statistica a ereditatii a aratat ca trastaturile mentale si morale ar putea fi mostenite,si principiile cresterii animalelor ar putea fi aplicate la oameni.In "Originea omului" Darwin a notat (trebuie vazuta cartea sa se vada daca e numai o nota de subsol sau Darwin face o explicatie a acestei teorii) ca ajutand pe cei slabi sa supravietuiasca si sa aiba familii ar face sa dispara beneficiile selectiei naturale dar a atentionat ca restrangerea unui asemenea ajutor (adica a nu mai sprijini pe cei slabi sa supravietuiasca si sa aiba familii) ar pune in pericol instinctul milosteniei (milei,compasiunii) cea mai nobila parte a naturii noastre si factori precum educatia ar putea fi mai importanti.Cand Galton a sugerat ca daca va fi publicat acest studiu ar putea incuraja casatoriile in interiorul unei caste a celor care sunt natural talentati , Darwin a prevazut dificultatile practice si s-a gandit ca aceasta este "singurul plan fezibil desi imi este frica utopic care se poate aplica pentru imbunatatirea rasei umane", preferand sa publice simplu importanta mostenirii si sa lase deciziile fiecaruia (nu inteleg la ce se refera aci). Galton a denumit aceasta directie de studiu "Eugenie" in 1883 ,dupa adormirea lui Darwin, si a dezvoltat biometria.Miscarile eugenice au devenit larg raspandite cand teoria selectiei naturale a lui Darwin a fost eclipsata de genetica Mendeliana si in unele tari precum Statele Unite legi de sterilizare fortata (a oamenilor considerati necorespunzatori genetic se intelege) au fost impusa.Dupa utilizarea eugeniei de catre nazisti in Germania utilizarea eugeniei a fost abandonata in toata lumea." Se intelege dracii au bagat aceasta noua inselare draceasca a rasismului si a teoriei ca oamenii slabi nu trebuie sprijiniti care ar fi dus omenirea spre auto-distrugere si a fost lucrarea sinergica a lui Dumnezeu Iisus Hristos cu cei care s-au jertfit in al doilea razboi mondial pentru vindecarea umanitatii de aceasta noua si cumplita erezie. Dumnezeu Iisus Hristos le-a dat puterea mentala de a se jertfi pentru umanitate. |
|
|||
|
|||
![]()
Se intelege nazistii au fost inselati de draci.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Carti eretice | Stefan500 | Generalitati | 16 | 03.12.2019 21:36:26 |
Icoanele eretice | glykys | Pictura si Sculptura Bisericeasca | 3 | 24.07.2013 22:25:47 |
Bibliile sectante si eretice trebuiesc arse | colaps | Generalitati | 329 | 31.01.2011 16:59:44 |
Editura Bizantină | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 10.10.2009 21:46:38 |
|