Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.05.2013, 23:19:17
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Excelenta observatie!

Este ultima cheie a rugaciunii. Cea mai importanta.

Facand o paralela cu tantrele inferioare (Tantra Actiunii) in sistemul crestin putem traduce astfel:

cheia 1: iconografia biblica (care impresioneaza mintea prin citit si meditatii) ne face sa ne impartasim de trupul Lui Hristos;

cheia 2: caldura fina care apare in inima in timpul rugaciunii ne face sa ne impartasim de glasul Lui Hristos;

cheia 3: pauza la sfarsitul sunetului launtric - clipa in care suspendam miscarea rugaciunii si ascultam - ne face sa ne impartasim de mintea Lui Hristos.
Florine, știi bine că nu pot să amestec ce își imaginează cei aflați în afara Bisericii cu ceea ce trăiesc efectiv, experimentînd ca mădulare ale Bisericii, creștinii. Filosofia analitică a celor din afara Bisericii naște cu totul alte roade decât viețuirea organică din Biserică.
Deși se pot face mii de paralele și tot atâtea interpretări, fie ele și frumoase pentru intelectul amator de gândire, paralelele tot paralele rămân. Nu poți să te împărtășești de Hristos când nu faci parte din Trupul al cărui Cap este El. Dar poți să-ți imaginezi, ce-i drept, chiar cu mare intensitate... Părinții numesc această imaginație cu termenul de înșelare, după cum probabil știi prea bine (îmi amintesc că ai participat la alte discuții arătînd că ai cunoștințe precise despre scrierile Sfinților Părinți).
Eu așa cred, sper că nu te supără prea tare credința mea.

P.S. Cât privește psihologia omului care se împărtășește de Hristos, îți recomand cu toată căldura două cărți: Sfântul Teofan Zăvorâtul (orice lucrare despre rugăciune) și cartea "Starețul meu - Gheron Iosif Isihastul". În aceste texte, un căutător al Adevărului poate găsi mii de subtilități privind psihologia rugăciunii și, în general, a vieții unor trăitori autentici în Hristos.

Last edited by cezar_ioan; 12.05.2013 at 23:35:46.
Reply With Quote
Vechi 13.05.2013, 18:37:32
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Florine, știi bine că nu pot să amestec ce își imaginează cei aflați în afara Bisericii cu ceea ce trăiesc efectiv, experimentînd ca mădulare ale Bisericii, creștinii. Filosofia analitică a celor din afara Bisericii naște cu totul alte roade decât viețuirea organică din Biserică.
Deși se pot face mii de paralele și tot atâtea interpretări, fie ele și frumoase pentru intelectul amator de gândire, paralelele tot paralele rămân. Nu poți să te împărtășești de Hristos când nu faci parte din Trupul al cărui Cap este El. Dar poți să-ți imaginezi, ce-i drept, chiar cu mare intensitate... Părinții numesc această imaginație cu termenul de înșelare, după cum probabil știi prea bine (îmi amintesc că ai participat la alte discuții arătînd că ai cunoștințe precise despre scrierile Sfinților Părinți).
Eu așa cred, sper că nu te supără prea tare credința mea.

P.S. Cât privește psihologia omului care se împărtășește de Hristos, îți recomand cu toată căldura două cărți: Sfântul Teofan Zăvorâtul (orice lucrare despre rugăciune) și cartea "Starețul meu - Gheron Iosif Isihastul". În aceste texte, un căutător al Adevărului poate găsi mii de subtilități privind psihologia rugăciunii și, în general, a vieții unor trăitori autentici în Hristos.
Stiu si iti respect punctul de vedere.

Scrierile Sfintilor Parinti sunt surse inepuizabile de inspiratie duhovniceasca.

De viata. De traire elevata.
Miezul lor este puternic si foarte curat.

Intradevar, fructele difera foarte mult. Ele se hranesc esentialmente din calitatea intentiei.

Fara Biserica omul nu poate nimic.
Depinde ce intelegem prin Biserica.

Multumesc de recomandari.

Reply With Quote
Vechi 13.05.2013, 19:10:41
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Hristos a Inviat !

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
știi bine că nu pot să amestec ce își imaginează cei aflați în afara Bisericii cu ceea ce trăiesc efectiv, experimentînd ca mădulare ale Bisericii, creștinii.
Si nu putem sa slujim la doi stapani , sau sa ne aflam in doua luntrii in acelasi timp , caci mare amagire este asa ceva !
Frate Ioan iti multumesc pentru ultimile zeci de postari de pe acest forum , caci ele denota maturitate , intelegere si mult echilibru !
Doamne ajuta !
Vechi 14.05.2013, 02:35:10
Banned

Implicit

Mulțumesc, Cristian, pentru cuvântul de încurajare. M-aș bucura să fiu vrednic de el, cu adevărat. Mulțumesc, Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 14.05.2013, 02:39:02
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin.oltean75 Vezi mesajul
Depinde ce intelegem prin Biserica.
Păi ce-am putea înțelege, Florine?
În afară de Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească.
Mai putem înțelege și altcumva?

Cu adevărat mă nedumerește precizarea ta.

Last edited by cezar_ioan; 14.05.2013 at 02:49:00.
Reply With Quote
Vechi 02.07.2013, 19:30:54
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Sunt un mare "consumator " de rugaciune , si nu concep ca ziua sau seara ( noaptea ) sa treaca fara ea , dar nu pot spune ca sunt un mare "consumator" al Rugaciunii lui Iisus , iar aceasta lipsa o compensez , cu binecuvantare bineanteles , in citirea zilnica din Psaltirea lui David , a unei Catisme pe seara , si simt o mare bucurie de cand practic citirea zilnica a Psaltirei ,
Am gasit pentru fratele nostru Ioan Cezar un cuvant de folos despre rugaciunea lui Iisus , caci imi aduc aminte cu placere cand Ioan s-a inscris prima data pe Forum a deschis vorba despre aceasta rugaciune , si a ramas pentru el un subiect extrem de important !
Deci :
Esența rugăciunii lui Iisus

Rugăciunea Iui Iisus este de fapt esența lucrătoare a pocăinței, indicată de către Mântuitorul

„Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine, paharul acesta; Însă nu precum voiesc eu, ci precum tu." (Mt. 26,39).
Două idei exprimate aici - „Doamne miluiește-mă” și „Fie Doamne voia Ta cea sfântă”- constituie esența rugăciunii lui Iisus. Mai întâi de toate, trebuie știut că rugăciunea Iui Iisus este de fapt esența lucrătoare a pocăinței, indicată de către Mântuitorul. Aceasta îl învață pe lucrător să și taie voia, să-L iubească pe Dumnezeu mai mult decât făptura, să nu se încreadă în sine, să se smerească cu adevărat, să se cerceteze pe sine, să nu-și atribuie sieși tot ce face el mai bun, ci lui Dumnezeu, Căruia să-i dea slavă pentru toate. Rugăciunea Iui Iisus te apropie de Dumnezeu, iar împăcarea cu El naște adevărata dragoste de aproapele. Rugăciunea unește sufletul cu Mirele Ceresc, adică cu Dumnezeu, și devine o împreună-vorbire între suflet și Creator...

(Vlădica Antonie Mărturisitorul, "Manualul isihiei. Calea rugăciunii lăuntrice")
Vechi 02.07.2013, 23:28:06
Banned

Implicit

Mulțumesc frumos, Cristiane!
Am citit și eu cartea în care Vlădica își face cunoscută experiența fericită de om al lui Dumnezeu, mulțumind Domnului că, iată, avem o mulțime de mărturii care să ne lumineze și să ne aducă îndreptarea. Recomand tuturor, la rândul meu, această minunată carte.
Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 11.07.2013, 13:51:57
zargan zargan is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.07.2012
Implicit

"Excelenta observatie!
Facand o paralela cu tantrele inferioare (Tantra Actiunii) in sistemul crestin putem traduce astfel:
cheia 1: iconografia biblica (care impresioneaza mintea prin citit si meditatii) ne face sa ne impartasim de trupul Lui Hristos;
cheia 2: caldura fina care apare in inima in timpul rugaciunii ne face sa ne impartasim de glasul Lui Hristos;
cheia 3: pauza la sfarsitul sunetului launtric - clipa in care suspendam miscarea rugaciunii si ascultam - ne face sa ne impartasim de mintea Lui Hristos."

Buna ziua tuturor
Legat de cele de mai sus, postate de Florin Oltean:
Nu are rost sa te apuci sa cauti tot felul de paralelisme sau doctrine/idei comune intre Ortodoxie si alte religii – in cazul de fata Budism. Trebuie sa intelegi ca sunt complet separate, iar a incerca sa raportezi rugaciunea lui Isus la tot felul de “tehnici de iluminare” este o mare greseala care, din pacate, este foarte “la moda” in aceste zile. Amestecam lucrurile fara sa stim despre ce este vorba. Rugaciunea lui Isus nu are nimic de a face cu filosofia orientala (si includ aici si yoga cu faimoasele ei chakre). Ca idee, yoga are la baza premisa ca energia pleaca din prima chakra, iar noi trebuie sa-l trezim pe kundalini ( :) ) care va urca din chakra in chakra pana la ultima, cea a iluminarii (adica de la o energie murdara la o energie curata – hm, nu stiu cum te poti purifica prin impurificarea energiilor superioare cu energii inferioare). Toti practicantii de yoga sau budistii, in momentul in care descopera Rugaciunea lui Isus, considera ca au descoperit Sfantul Graal “uite, vezi si crestinii se raporteaza la chackra inimii, si drumul catre mantuire se face prin intermediul chakrelor, asa cum spunem noi de mii si mii de ani”, dar asta nu este decat un vis al lor (daca este sa luam numai pozitia inimii duhovnicesti fata de chakra inimii si vom vedea ca sunt complet diferite) Oricum, nu am de gand sa stau sa explic diferentele, pentru ca nu are rost sa le compari. Ideea pe care am vrut sa o transmit este sa incetezi a mai cauta asemanari, pentru ca ele nu exista. Budismul si Crestinismul sunt complet diferite si au la baza idei si legi complet diferite ( budismul are la baza ciclicitatea, iar crestinismul credinta in Sfanta Treime si viata de dupa moarte ( imi cer scuze, dar nu stiu cum sa o spun doar in cateva cuvinte) iar a te apuca sa le compari este ca si cum ai compara o roaba cu o naveta spatiala si ai ajunge la concluzia ca de fapt sunt identice pentru ca amandoua servesc la .... carat, adica poti cara "ceva" cu ele.
“…Eu inca mai am de luptat cu ele - poate ca una din ele este si aceasta sondare/exprimare a perspectivei budiste.”
Te-ai intrebat vreodata de ce continui sa cauti si sa lupti? De ce acum, cand esti in “perioada budista”, fata ta se intoarce tot catre ortodoxie, unde cauti asemanari ? Nu te cunosc, este prima oara cand discutam, insa eu nu vad decat 2 variante:
1) Ai luat deja o hotarare, si anume ca budismul este alegerea ta, dar, undeva acolo in tine, inima (a se citi sufletul) ta cauta o “scuza”, pentru ca se simte vinovata. Iar cea mai buna scuza este gasirea de tot felul de asemanari care sa-ti dea tie liniste. Aici nu pot sa-ti spun decat ca cele mai mari si mai reusite minciuni/dezinformari sunt cele care sunt bazate pe franturi de adevar. Daca tu vei cauta sa cauti asemanari, nu vei face decat sa construiesti o minciuna si mai mare, care sa te multumeasca. Dar ai mare grija, vei trai in minciuna.
2) Nu esti hotarat cu adevarat ce vrei, iar inima ta cauta calea cea dreapta, calea crestinului, chiar daca tu nu vrei sa recunosti asta. Sa nu uitam ca in inima fiecarui crestin ortodox botezat, se afla insusi Domnul nostru, Isus Hristos, care plange pentru noi. Plange pentru ca noi nu dam curs putinelor rugaminti pe care le are el, plange pentru ca noi mereu ii intoarcem spatele. In acest caz, urmeaza-ti chemarea sufletului si indrazneste sa intri pe Calea lui Isus. Nu este greu, cauta un duhovnic, si el te va calauzi.
Vechi 11.07.2013, 16:54:19
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zargan Vezi mesajul
"Excelenta observatie!
cheia 3: pauza la sfarsitul sunetului launtric - clipa in care suspendam miscarea rugaciunii si ascultam - ne face sa ne impartasim de mintea Lui Hristos."

Buna ziua tuturor
Legat de cele de mai sus, postate de Florin Oltean:
Nu are rost sa te apuci sa cauti tot felul de paralelisme sau doctrine/idei comune intre Ortodoxie si alte religii – in cazul de fata Budism. Trebuie sa intelegi ca sunt complet separate, iar a incerca sa raportezi rugaciunea lui Isus la tot felul de “tehnici de iluminare” este o mare greseala care, din pacate, este foarte “la moda” in aceste zile. Amestecam lucrurile fara sa stim despre ce este vorba. Rugaciunea lui Isus nu are nimic de a face cu filosofia orientala (si includ aici si yoga cu faimoasele ei chakre). Ca idee, yoga are la baza premisa ca energia pleaca din prima chakra, iar noi trebuie sa-l trezim pe kundalini ( :) ) care va urca din chakra in chakra pana la ultima, cea a iluminarii (adica de la o energie murdara la o energie curata – hm, nu stiu cum te poti purifica prin impurificarea energiilor superioare cu energii inferioare). Toti practicantii de yoga sau budistii, in momentul in care descopera Rugaciunea lui Isus, considera ca au descoperit Sfantul Graal “uite, vezi si crestinii se raporteaza la chackra inimii, si drumul catre mantuire se face prin intermediul chakrelor, asa cum spunem noi de mii si mii de ani”, dar asta nu este decat un vis al lor (daca este sa luam numai pozitia inimii duhovnicesti fata de chakra inimii si vom vedea ca sunt complet diferite) Oricum, nu am de gand sa stau sa explic diferentele, pentru ca nu are rost sa le compari. Ideea pe care am vrut sa o transmit este sa incetezi a mai cauta asemanari, pentru ca ele nu exista. Budismul si Crestinismul sunt complet diferite si au la baza idei si legi complet diferite ( budismul are la baza ciclicitatea, iar crestinismul credinta in Sfanta Treime si viata de dupa moarte ( imi cer scuze, dar nu stiu cum sa o spun doar in cateva cuvinte) iar a te apuca sa le compari este ca si cum ai compara o roaba cu o naveta spatiala si ai ajunge la concluzia ca de fapt sunt identice pentru ca amandoua servesc la .... carat, adica poti cara "ceva" cu ele.
“…Eu inca mai am de luptat cu ele - poate ca una din ele este si aceasta sondare/exprimare a perspectivei budiste.”
Te-ai intrebat vreodata de ce continui sa cauti si sa lupti? De ce acum, cand esti in “perioada budista”, fata ta se intoarce tot catre ortodoxie, unde cauti asemanari ? Nu te cunosc, este prima oara cand discutam, insa eu nu vad decat 2 variante:
1) Ai luat deja o hotarare, si anume ca budismul este alegerea ta, dar, undeva acolo in tine, inima (a se citi sufletul) ta cauta o “scuza”, pentru ca se simte vinovata. Iar cea mai buna scuza este gasirea de tot felul de asemanari care sa-ti dea tie liniste. Aici nu pot sa-ti spun decat ca cele mai mari si mai reusite minciuni/dezinformari sunt cele care sunt bazate pe franturi de adevar. Daca tu vei cauta sa cauti asemanari, nu vei face decat sa construiesti o minciuna si mai mare, care sa te multumeasca. Dar ai mare grija, vei trai in minciuna.
2) Nu esti hotarat cu adevarat ce vrei, iar inima ta cauta calea cea dreapta, calea crestinului, chiar daca tu nu vrei sa recunosti asta. Sa nu uitam ca in inima fiecarui crestin ortodox botezat, se afla insusi Domnul nostru, Isus Hristos, care plange pentru noi. Plange pentru ca noi nu dam curs putinelor rugaminti pe care le are el, plange pentru ca noi mereu ii intoarcem spatele. In acest caz, urmeaza-ti chemarea sufletului si indrazneste sa intri pe Calea lui Isus. Nu este greu, cauta un duhovnic, si el te va calauzi.
Buna Zargan,

Inainte de a fi musulman, hindus, budist sau crestin, fiecare a invatat cuvinte care denomineaza "ceva" /"cineva".

Fiecare religie are in spate o poveste "cu cuvinte" despre “fericirea fara sfarsit”, “suferinta cu si fara sfarsit” sau “extinctie’.

Inainte de a intelege "cuvinte" si a-ti asuma o apartenenta, de facto nimeni nu apartine niciunui curent de gandire conceptuala.

Nici dupa o autoidentificare conceptuala religoasa nu exista garantia ca apartenenta / afinitatea ramane imuabila.

Cel ce cauta fara prejudecati, in opinia mea trebuie sa plece de la premisa ca exista un singur adevar dupa care realitatea este functionala.

Intelegerea corecta a realitatii, in primul rand, trebuie sa se bazeze pe observatie si rationament.

Metodologic, a nu compara puncte de vedere diferite, marturii, afirmatii despre o anumita stare de fapt este o abordare limitativa care nu poate genera perspectiva si intelegere profunda.

Sunt de acord ca atunci cand amesteci mai multe mancaruri poti sa faci indigestie dar realitatea ne ofera si exemple in care amestecul este mai puternic si rezistent.

Cand se inteleg principii functionale din mai multe domenii, sinteza lor poate conduce la o descoperire remarcabila.

Eu inteleg si respect abordarea dogmatica care are resursele ei psihologice incontestabile, insa nu toti suntem construiti la fel.

De aceea, in opinia mea, chiar daca nu suntem de acord cu alte abordari, respectul pentru acestea, daca sunt bine intentionate si sincere, este un respect pe care ni-l acordam de fapt noua insine.

Last edited by florin.oltean75; 11.07.2013 at 17:24:02.
Reply With Quote
Vechi 17.07.2013, 21:00:34
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

"Inainte ca vrajmasul sa inceapa lupta, incepe bombardarea cu ganduri. Rugaciunea lui Iisus este arma cea mai grea (puternica) impotriva gandurilor vrajmasului." (Parintele Paisie Aghioritul)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciunea lui Iisus Seraphim7 Rugaciuni 192 21.07.2012 22:09:20
"Minunea" unui fachir si rugaciunea lui Iisus (de Arhimandrit Nicolae Drobiazghin) andrei_im Alte Religii 1 14.05.2011 02:05:28
Rugaciunea lui Iisus MadalinS Rugaciuni 8 10.04.2011 19:11:36
DESPRE RUGACIUNEA LUI IISUS emanuel2007 Despre Biserica Ortodoxa in general 114 16.03.2011 22:26:15
Cleopa Paraschiv Mina Dobzeu Rugaciunea lui Iisus mihailt Rugaciuni 1 18.05.2008 13:06:37