![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu avea cum Biserica Catolica sa devina schismatica vreodata.Ea a ramas aceiasi de 2000 de ani in ciuda plecarii din sanul ei a unor comunitati din motive in general politice. Cat despre faptul ca ar fi vreo urma de erezie cine afirma acest lucru?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De fapt, de ce ma mir? A spus-o mai devreme Ancah"Raspunsurile catolicilor evita intotdeauna cele intrebate. Catolicii raspund intotdeauna cum le convine lor. Avem deja experienta in acest sens." |
|
|||
|
|||
![]()
La 1054 a existat un moment de ruptura, majoritatea rasaritenilor nemaifiind in comuniune cu Roma.Majoritatea crestinilor au ramas pana azi in aceasta comuniune, inclusiv o parte din orientali.
|
|
|||
|
|||
![]()
Padre, sunteti cel putin tendentios. Orientalii ramasi in "comuniune" cu Roma sunt necalcedoneenii. De fapt stiti aste, dar va faceti ca nu stiti. Era vorba despre altceva! "Subiectul", pe care vad ca-l evitati cu "diplomatie" tipic papistasa, era filioque. Asta-i erezia de care era vorba! Acum ati inteles?
|
|
|||
|
|||
![]()
Care sunt orientalii in comuniune cu Roma?Sunt de traditie bizantina,antioheana, alexandrina si armeana.
Chestiunea Filioque nu incerc sa o neg.Ramane de clarificat intre Biserica Catolica si ortodocsi. |
|
|||
|
|||
![]()
Padre, continuati in acelasi stil!. E ultima mea interventie! Vad ca nu am cu cine! Clarificarea dvs. e nula. Eu am spus intr-un cuvant: necalcedoneeni. Adica, rupti din comuniune dupa al IV Sinod ecumenic de la Calcedon. E vorba de cei de "traditie bizantina" - adica monofiziti, "traditie antioheana" - adica maronitii, "traditie alexandrina" - adica coptii si de armeni. Acestia toti sunt necalcedoneeni si erau eretici si inainte si dupa Schisma din 1054. Roma a intrat in comuniune cu ei dupa aceasta data! Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti! Punct.
|
|
|||
|
|||
![]()
Cand ma refer la traditia bizantina oricine stie ca nu e vorba de precalcedoneni.Este vorba de comunitatile de rit bizantin din Italia.
Este adevarat ca in mileniul al II-lea mai multe Biserici precalcedonene s-au intors la comuniunea cu Roma abandonand punctele de posibila erezie. Nu inteleg de ce nu se poate dialga cu mai mult calm. |
|
|||
|
|||
![]()
Padre, scuze pentru inflacarare.
Dar, chestia cu dialogul nu va caracterizeaza. Dvs nu dialogati. Vorbirea in paralel nu se numeste dialog. Bine-nteles ca nu era vorba de sicilienii din Italia care au fost multa vreme sub jurisdictia Constantinopolelui! Si cat despre "punctele de erezie"... Nu le-au abandonat unii, ci le-au imbratisat altii! Daca le-ar fi abandonat, nu mai erau necalcedoneeni (logic, nu?). Si ar fi fost in comuniune cu Bisericile de Rasarit. Cele "ortodoxe" si "catolice". Ca asa spune Crezul niceeo-constantinopolitan: "una apostoliceasca si catoliceasca Biserica". Adica Biserica Una si indivizibila, "pe care portile iadului nu o vor sfarama" : Biserica Ortodoxa! |
|
|||
|
|||
![]()
Nimeni nu putea intra in comuniune cu Roma fara sa fi abandonat orice urma de erezie.Nu toti precalcedonenii s-au intors insa la comuniunea cu Roma unii ramanand rupti de aceasta comuniune pana azi.
Vad ca e greu dee inteles ca BC este o unitate in diversitate .Toti catolicii insa au aceiasi credinta. Eu dialoghez dar nu patimas ci incercand sa vad in mod obiectiv un eveniment istoric.S-ar putea sa avem insa nu numai o interpretare diferita asupra istoriei ecleziastice dar si un limbaj diferit. |
|
|||
|
|||
![]()
Prin limbaj vreau sa spun ca poate uneori avem aceleasi idei dar suntem obisnuiti sa le denumim in mod diferit.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce suntem ortodocsi? | Lucian008 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 56 | 23.07.2012 18:50:27 |
85% Ortodocsi | andreicozia | Generalitati | 100 | 11.01.2010 22:40:12 |
SI EI SUNT ORTODOCSI ! | cristiboss56 | Generalitati | 13 | 09.11.2007 04:17:11 |
Cinefili ortodocsi | Aalin | Generalitati | 5 | 08.01.2007 19:55:10 |
|