Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.04.2013, 19:24:56
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
In ceea ce priveste BO, textul ierarhului Laurentiu Streza, postat de dna/dra Paraschiva, daca este nu predica, ci pastorala, atunci este document oficial al BO, intrucat pastoralele au caracter magisterial (adica sunt acte prin care Biserica se pronunta ca Maica si Invatatoare).

In ceea ce priveste BC, documentul magisterial cerut este, printre altele, Dignitas Personae.

Prin urmare, acum nu (mai) aveti scuza de a nu cunoaste pozitia Bisericii in materie. Faceti un efort de a adera la doctrina morala a Ecclesiei "cu mintea si cu inima", ca sa va fie bine in viata aceasta si in viata de veci.
Uite Mihnea, am mai spus. Eu n-am facut IVF si usa mea spre copii s-a inchis, dar am ramas cu suferinta in suflet si eu si sotul meu. Crezi ca asa ne este mai bine?
Crezi ca altor milioane de cupluri fara copii de pe lumea asta le este mai bine asa?
Tu ai copii, Mihnea, nu stiu 2 sau 3. Ti-e usor sa vorbesti.
La fel lui Cristi care are copil, lui Lore care are 4 copii si toti cei care scriu pe acest forum.
Cred ca sunt singura fara copii care scriu pe aici. Noi cei fara copii nici nu avem curaj/putere sa mai spunem ceva.
Pe toti ii intereseaza numai acei embrioni, dar de noi cuplurile fara copii nu-i pasa nimanui!!!!!

M-am uitat din nou pe articolele puse de Cristi. Nu stiu de ce totusi admin-ul nu sterge firul. Cristi nici nu mai intra aici. A lovit si a plecat.
Exista doua documente in linkuri:
Scrisoarea asociatiei ProVita - care lupta impotriva IVF, dara fara solutii concrete pentru noi. Pe undeva se intreaba si ei totusi ce se face pentru cuplurile astea amarate?
Nici macar consiliere psihologica. Si pana la urma nici asta nu este crestina/ortodoxa. Aici pe forum sunteti vehemnt si impotriva terapiilor psihologice.

Pastorala arhiepiscopului Streza nu este in link si in citat spune asa in fuga despre adoptie.

Dar intreb din nou: ce se face pentru aceste cupluri care sufera?
Toti acesti care scriu scrisori si documente ce fac concret?
Sa zica: stai domnule, luam totul de la gura unor necajiti, hai sa si facem totusi ceva pentru ei.

In al doilea link se vorbeste despre adoptie si nu stiu ce legatura are cu IVF-ul.
Vechi 15.04.2013, 19:27:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
-nimeni dintre cei care fumeaza nu va ajunge, ca urmare a consumarii actului fumatului, in iad. Pe de alta parte, desi fumatul, nefiind pacat, nu impune, pentru salvarea sufletului, nici act de pocainta, nici reparatie adusa lui Dumnezeu, oricare fumator care, auzind ca renuntarea la fumat ar putea sa-i prelungeasca viata, mai ales daca renunta la fumat spre a-i aduce, prin cult si prin viata sa, o mai mare lauda lui Dumnezeu, face o fapta suprameritorie placuta lui Dumnezeu.
Deci un obice vicios (care creaza dependenta) nu e totusi pacat?
Nici daca cineva isi scurteaza viata, constient, nu este pacat?

Drogurile "recreationale" nu sunt pacat?
Vechi 15.04.2013, 19:30:09
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Pastorala se găsește pe net.
Tu Sophia, împreună cu soțul tău, poți sau nu ține cont de sfaturile și învățătura bisericii. Dar cu siguranță VĂ PUTEȚI RUGA.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2013, 19:31:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Dar intreb din nou: ce se face pentru aceste cupluri care sufera?
Toti acesti care scriu scrisori si documente ce fac concret?
Sa zica: stai domnule, luam totul de la gura unor necajiti, hai sa si facem totusi ceva pentru ei.
Asta este una din probleme majore, si reale ale multor "necajiti": se asteapta sa faca altii pentru ei, mai mult decat sunt dispusi sa faca ei insisi pentru ei.

Adoptia este o posibilitate, nu e simpla, usoara, dar posibila.

Cine crede ca ar trebui sa fie usor sa devii parinte, fie chiar si adoptiv, poate nici n-ar trebui sa fie.
Vechi 15.04.2013, 19:51:39
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
IPS Laurentiu Streaza este Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului,nu episcop. Sa inteleg ca ce spune dansul nu are importanta atata timp cat Patriarhul nu spune sus si tare pozitia sa? Nu reprezinta si dansul Biserica? Pro-vita ortodoxa are in sanul ei multi preoti, si Basilica spune de marsurile lor etc. Plus ca Biserica Ortodoxa nu se rezuma la patriarh si nici la Biserica Romana. N-am auzit de nici o Biserica locala care sa sustina fertilizarea in vitro, din contra. Biserica nu este dealul patriarhiei, mitropolia cutare sau patriarhul x. Patriarhia Moscovei nu este de acord cu fertilizarea in vitro, sunt atatia duhovnici vii si trecuti la cele vesnice care au spus nu fertilizarii in vitro, treburile sunt clare. BOR este impotriva avortului si avand in vedere ca se fac avorturi f.multe cand vine vb. de fertilizarea in vitro. Doar cine nu doreste sa inteleaga nu intelege.
http://www.basilica.ro/stiri/cautare
http://www.doxologia.ro/viata-biseri...ietii-familiei
http://www.crestinortodox.ro/sanatat...tie-72648.html
http://www.provitabucuresti.ro/docs/bioetica/
*
Cine este impotriva fertilizarii in vitro si a inseminarii, nu are nimic cu cei care nu pot avea copii, ci are in vedere drepturile copiilor, acelor embrioni care sunt folositi ca niste obiecte. Aici este vorba de copii nenascuti, care ar trebui sa fie pe primul loc. E interesant cum mereu se uita de acea viata si adultii se pun in centru, uitand ca copii sunt cei mai importanti.
Ba sunteti vehement impotriva celor care nu pot avea copii! Uite-te rog ce afirmi. Vorbesti numai despre drepturile embrionilor. Sa fie pe primul loc. Si spui ca adultii se pun in centru? Cum se pun in centru, daca nu au nici un drept? Nimic nu au voie, nimic nu este acceptat de biserica.

Si spui de episcopi, duhovnici vii si morti. Daca te referi numai la monahi (si cei din ierarhia bisericeasca tot necasatoriti sunt si fara copii), atunci ei nu au probleme. Ce treaba au ei daca altii au sau nu copii, sau isi doresc, etc?

Dar sunt si preoti cu preotese care nu pot avea copii. Si ei se gandesc poate la IVF. Si ei fac ceva sa aibe copii. Nu stiu. Si ei au necazuri.
Poate ca au parte de mai multa rugaciune de la colegii lor, sau obiecte sfinte de care sa se atinga sa faca prunci. Cineva imi spunea o data ca e bine sa te atingi sau chiar incingi (daca ai acces la el), cu Braul Maicii Domnului.

Eu nu stiu regulile cu documentele BOR. Si mai ales nu stiu cand e vorba de parerea personala sau de cea a bisericii a celor din ierarhie. Nu stiu ce este aceea pastorala.

Ar fi trebuit poate sa existe un document clar, emis de Patriarhie.

Am citit un document din semnatura ta, legat de momentul in care se formeaza viata. Tu singura l-ai pus la semnatura.
Si scrie acolo clar: viata apare cand spermatozoidul se uneste cu ovulul.
Ei la oamenii cu probleme de infertilitate exact acest lucru nu se poate face. Cele doua celule nu se pot intalni, sau nu se pot intrepatrunde.
Aici intervine medicul si ajuta. Atat.

Iar in cartea respectiva nu scrie un lucru: ca acesti embrioni ca sa formeze viata trebuie se fie normali/sanatosi si sa se prinda intr-un mediu normal si sanatos, adica in mucoasa uterina. Fara aceste conditii nu se face viata.
Si: conditia si mai importanta este Voia lui Dumnezeu. EL da viata!!!!

In incheiere o intrebare tie: tu ce varsta ai? Vad ca scrie ca esti scolarita. De ce te preocupa atat embrionii? Asteapta sa mai cresti si sa te mariti...

Pentru toti: voi calcati cu picioarele in sufletul nostru, al celor necajiti. Cu ce drept? Si de ce daca va opuneti la niste lucruri nu ne ajutati?
Uite de ex. sa ne dati un copil de la voi? Macar in baby-sitting.
Sau sa vad o vorba buna, un gest concret ceva.
Noi nu intram in sufletul sau viata voastra, nu va interzicem sa aveti copii, sa veti relatii cu sotul/sotia la nesfarsit sau mai stiu eu.

Respectati-ne durerea macar si nu mai puneti tot felul de discutii din astea pe forum.
Vechi 15.04.2013, 19:54:55
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Asta este una din probleme majore, si reale ale multor "necajiti": se asteapta sa faca altii pentru ei, mai mult decat sunt dispusi sa faca ei insisi pentru ei.

Adoptia este o posibilitate, nu e simpla, usoara, dar posibila.

Cine crede ca ar trebui sa fie usor sa devii parinte, fie chiar si adoptiv, poate nici n-ar trebui sa fie.
Tu chiar nu intelegi ca pentru multi nu este posibila nici adoptia? Am explicat de atatea ori.
Daca toti cei care se opun la IVF ar lupta impreuna cu noi, s-ar gasi solutii si
n-ar mai exista copii orfani.
Vechi 15.04.2013, 19:57:24
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Pastorala se găsește pe net.
Tu Sophia, împreună cu soțul tău, poți sau nu ține cont de sfaturile și învățătura bisericii. Dar cu siguranță VĂ PUTEȚI RUGA.
Eu m-am rugat mult. Eu tin cont de Biserica, de aceea sunt asa rupta sufleteste. Altfel nu mi-ar pasa si as fi mers pe alt drum.
Vechi 15.04.2013, 20:06:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Tu chiar nu intelegi ca pentru multi nu este posibila nici adoptia? Am explicat de atatea ori.
Daca te referi la faptul ca ai depasit o anumita varsta si legea nu permite, e adevarat.
Dar asta inseamna ca trebuia sa incerci mai din timp sa adopti un copil.

Daca te referi la faptul ca nu vine nimeni sa-ti lase un copil in brate - iarasi este adevarat, trebuie sa bati ceva orfelinate, sa-i cauti parintii, sa-i convingi sa fie de acord cu adoptia, etc.

Nu e usor, dar nici sa fii parinte nu e usor, cum ziceam, daca astepti sa-ti vina totul pe tava, poate nici nu e cazul sa devii parinte.

In Romania mai este o varianta prin care poti fi aproape de copii: sa-i iei in plasament, primesti o anumita suma de bani ca si salariu (400ron/copil am inteles) si cred ca ti se deconteaza si cheltuielile cu ei (in anumite sume, banuiesc), ai si vechime in munca.

In felul asta ii poti cunoaste mai bine, la un moment dat le poti cunoaste si parintii si cine stie..

Citat:
Daca toti cei care se opun la IVF ar lupta impreuna cu noi, s-ar gasi solutii si
n-ar mai exista copii orfani.
Vor fi mereu - pentru ca am impresia, ca mare parte din cei care nu pot avea copii se ambitioneaza sa obtina "din fond genetic propriu", iar cand isi dau seama ca nu pot altfel, e prea tarziu si poate ca nici Dumnezeu nu-i mai ajuta pentru modul in care au abordat problema inainte, mai ales si daca au deja cateva crime le activ cu IFV -ul, nu mai vorbim de banii cheltuiti aiurea cu care chiar ar fi putut face niste copii fericiti.

Last edited by AlinB; 15.04.2013 at 20:10:57.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2013, 20:09:03
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

In Romania mai este o varianta prin care poti fi aproape de copii: sa-i iei in plasament, primesti o anumita suma de bani ca si salariu (400ron/copil am inteles) si cred ca ti se deconteaza si cheltuielile cu ei (in anumite sume, banuiesc), ai si vechime in munca.
In mai toate tarile este asa. Poti sa iei copii in plasament. Poti sa iei si adolescenti, nu doar copii mici.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2013, 21:01:53
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Citat:
Ba sunteti vehement impotriva celor care nu pot avea copii! Uite-te rog ce afirmi. Vorbesti numai despre drepturile embrionilor. Sa fie pe primul loc. Si spui ca adultii se pun in centru? Cum se pun in centru, daca nu au nici un drept? Nimic nu au voie, nimic nu este acceptat de biserica.
Pai nu copii sunt cei mai importanti, nu ei sunt viitorul? Nu ei sunt cei mai vulnerabili oameni? Evident ca ei trebuie sa fie mai presus de femei si barbati. Sa nu rasucim cuvintele. Daca cineva lupta ptr. drepturile copiilor nascuti si nenascuti NU inseamna ca are ceva cu cuplurile care nu pot avea copii biologici. In primul rand aici nu este vorba despre ei, ci despre acei copii. Nu e asa ca atunci cand cineva spune: sunt de acord cu vitro ptr. ca cuplurile fara copii sufera , nu se gandeste la acei copii care vor fi distrusi?

Citat:
Si spui de episcopi, duhovnici vii si morti. Daca te referi numai la monahi (si cei din ierarhia bisericeasca tot necasatoriti sunt si fara copii), atunci ei nu au probleme. Ce treaba au ei daca altii au sau nu copii, sau isi doresc, etc?
Nu ma refer numai la monahi, monahii si ierarhi, ci la toti duhovnicii si Sfintii. Am avut si avem si preoti de miri f.buni care sunt impotriva ferilizarii ptr. ca stiu ca viata incepe de la conceptie.
Prin duhovnici vorbeste Dumnezeu, chiar daca nu au copii! Doar stii cum lucreaza Dumnezeu, nu? Un monah imbunatatit poate da sfaturi celor casatoriti ptr. ca nu el vorbeste, ci Dumnezeu. Credeam ca se stie treaba asta deja.
Citat:
Dar sunt si preoti cu preotese care nu pot avea copii. Si ei se gandesc poate la IVF. Si ei fac ceva sa aibe copii. Nu stiu. Si ei au necazuri.
Preotesele nu cred ca aleg fertilizarea in vitro din moment ce stiu f.clar ca nu este bine si ca este pacat. Nasterea de prunci trebuie sa fie legata de Taina Casatoriei si unirea celor doi. Ori fertilizarea in vitro scoate nasterea de prunci in afara cununiei. Sunt si preotese care au adoptat si dupa aceea au avut nascut copii lor.
Citat:
Poate ca au parte de mai multa rugaciune de la colegii lor, sau obiecte sfinte de care sa se atinga sa faca prunci. Cineva imi spunea o data ca e bine sa te atingi sau chiar incingi (daca ai acces la el), cu Braul Maicii Domnului.
Da asa este, Braul Maicii Domnului ajuta la nasterea de prunci. Din fericire am si eu o bucatica din Brau. Insa, Braul nu este ceva magic. Braul nu face nimic daca noi nu avem credinta sincera.
Citat:
Eu nu stiu regulile cu documentele BOR. Si mai ales nu stiu cand e vorba de parerea personala sau de cea a bisericii a celor din ierarhie. Nu stiu ce este aceea pastorala.
Din moment ce mai multi monahi,preoti,ierarhi,Biserici locale au spus nu fertilizarii in vitro treburile sunt clare.
Citat:
Ar fi trebuit poate sa existe un document clar, emis de Patriarhie.
Da, ar fi bine. Asa poate ar fi si mai clar. Alte Patriarhii s-au pronuntat in aceasta problema.
Citat:
Am citit un document din semnatura ta, legat de momentul in care se formeaza viata. Tu singura l-ai pus la semnatura.
Si scrie acolo clar: viata apare cand spermatozoidul se uneste cu ovulul.
Ei la oamenii cu probleme de infertilitate exact acest lucru nu se poate face. Cele doua celule nu se pot intalni, sau nu se pot intrepatrunde.
Aici intervine medicul si ajuta. Atat.
Sunt mai multe probleme. Cum am spus mai sus, nasterea de prunci este scoasa din afara casatoriei. Dumnezeu da viata, El da suflarea. Medicul devine un fel de mic dumnezeu. Se joaca cu viata si cu moartea practic. In timpul fertilizarii in vitro se omor copii, se stie asta. Apoi acel copil o sa aiba frati omorati, si mai multi parinti. (depinde)
Citat:
Iar in cartea respectiva nu scrie un lucru: ca acesti embrioni ca sa formeze viata trebuie se fie normali/sanatosi si sa se prinda intr-un mediu normal si sanatos, adica in mucoasa uterina. Fara aceste conditii nu se face viata.
Si: conditia si mai importanta este Voia lui Dumnezeu. EL da viata!!!!
Viata incepe la conceptie, nu la impantare! Dumnezeu da suflarea de viata in momentul cand cele doua seminte se unesc, este simultan. Daca zigotul(prunul) moare dupa o ora de la conceptie, tot copil este si mama trebuie sa faca canon. Anticoneptionalele nu lasa zigotul sa se implanteze de unde rezulta ca sunt avortive si provoaca avort hormonal!
Sa nu ne folosim de faptul ca Dumnezeu da viata ptr. a ne scuza mijloacele. Sa nu uitam ca si omul este liber sa asculte de Dumnezeu sau ba.

Citat:
In incheiere o intrebare tie: tu ce varsta ai? Vad ca scrie ca esti scolarita. De ce te preocupa atat embrionii? Asteapta sa mai cresti si sa te mariti...
Nu are importanta ce varsta am. Pot sa am 30, pot sa am 15. Scoala poate sa insemne facultate,master, doctorat, cursuri etc. Nu conteaza ce varsta ai, si copii din scolile generale pot intelege ca embrionii sunt copii si ca avortul este crima. Nu cred ca sunteti in masura sa imi spuneti ce sa ma intereseze sau nu. Este foarte urat din partea oamenilor in varsta sa inchida gura celor mai tineri, mai ales daca acesti tineri spun adevarul sau ceva bun. Cu aceasta mentalitate nu o sa ajungem nicaieri. Hristos a avut 30 de ani cand a iesit la propovaduit! Traian 18 ani si a facut un imperiu. Sf.Dimitrie 21 de ani si la marturisit pe Hristos. Stiti ca este o asociatie a studentilor si tinerilor romani care au studiat in strainatate care vor sa faca ceva in Romania si se izbesc exact de mentalitati de genul asta? Respectul trebuie sa fie de ambele parti.
Eu nu am spus decat ceea ce spune invatatura ortodoxa. Nu cred ca trebuie sa ai 60 de ani ptr. a intelege ce spun Sfintii si duhovnicii.
Citat:
Pentru toti: voi calcati cu picioarele in sufletul nostru, al celor necajiti. Cu ce drept? Si de ce daca va opuneti la niste lucruri nu ne ajutati?
Acum daca suntem impotriva fertilizarii in vitro calcam in picioare pe cei necajiti? Ce duhovnic a spus asta? Dar cei care fac fertilizare in vitro nu calca in picioare acei copilasi?
Aici este vb. despre fecundarea in vitro, daca este ortodoxa sau nu, daca este etica sau nu, nu vorbim despre altceva. Nu este vina noastra ca se iau vorbele personal. Oricum, daca doreste cineva sa adopte cu siguranta vor gasi sprijin la Parintii bisericii, aici, etc.

Citat:
Uite de ex. sa ne dati un copil de la voi? Macar in baby-sitting.
Sau sa vad o vorba buna, un gest concret ceva.
Noi nu intram in sufletul sau viata voastra, nu va interzicem sa aveti copii, sa veti relatii cu sotul/sotia la nesfarsit sau mai stiu eu.
Nasterea de prunci este un drept dat de Dumnezeu, nu il poate lua nimeni.
Solutii sunt. Cercetati copii de la orfelinat, vorbiti cu ei, o familie mai saraca se gaseste si ea. Botezati si astfel veti fi nasa unui copil ptr. toata viata. Etc. Daca se doreste se poate, nu sunt obligati cei cu copii sa ii dea la cei fara copii, de parca copii aia nu isi iubesc proprii parinti si sunt niste bibelouri.
Citat:
Respectati-ne durerea macar si nu mai puneti tot felul de discutii din astea pe forum.
Noi respectam durerea, insa trebuie sa se respecte si invatatura ortodoxa si viata celor nenascuti. Nu putem sacrifica copii ptr. cei fara copii. Multi au dat sfaturi bune si au oferit mangaieri, dar au cam fost ignorate. E foarte dificil sa discuti cu cineva care intoarce cuvintele pe toate partile si le ia personal, mai ales cand nu este vb. despre el/ea.
Si daca va deranjeaza discutiile despre vitro/avort/familie nu mai intrati pe ele. Nu puteti sa interziceti sa se vorbeasca despre aceste teme.

Din cate am inteles in Romania se depunde dosar si in jur de 2 ani se primeste raspuns. Poate chiar mai repede. Chiar credeti ca Dumnezeu nu o sa ajute parintii care doresc sa adopte? Plus ca foarte putini doresc sa adopte sau sa isi dea copilul spre adoptie cand e vb. de sarcina nedorita.
Reply With Quote
Răspunde