Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2011, 15:10:35
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
ce anume ti se pare o nedreptate?

ti se pare drept ca un om care a fost parasit si caruia i s-a interzis dreptul sau de a fi casatorit sa mai iubeasca? sau sa se mai casatoreasca?
Fără foc nu iese aproape niciodată fum, știi tu! Asta una la mână.
Nedreptate mi se pare făcută de ex. celor rămase văduve/văduvi care n-au avut NICI o vină că s-a întâmplat așa, si totuși li se face cununia a doua sau a treia, după caz (cu toate că la a treia deja mai bine te duci să te culci decât s-o faci, în fine)

Citat:
ti se pare drept ca acel om nu-si mai poate vedea copilul decat daca-si da in judecata fosta sotie?

dupa parerea ta ce ar fi trebuit sa faca? sa doarma pe pres in fata usii ei? asta presupunand ca ar fi aflat unde locuieste dupa ce a plecat din casa?
Asta deja nu mă/ne mai interesează, sunt rufele voastre și n-au nici o legătură cu subiectul topicului.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:21:29
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

nu gasesc acum pe internet canonul (voi intreba pe parintele caci dansul mi-a dat sa citesc) insa uitati si aici in acest articol, scrie clar: "In cazul in care unul dintre miri nu a mai fost casatorit, se tine seama de randuiala primei casatorii."

http://www.crestinortodox.ro/nunta/t...ria-69131.html

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:24:08
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

vedeti si marturiile de aici: http://forum.teologie.net/viewtopic.php?p=24609

Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:32:13
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Smile

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
..si te impaci foarte bine cu asta..stim povestea :)

Oricum n-am inteles prea bine ce ai vrut sa zici cu mesajul anterior astuia..

Nu stiu exact ce n-ai inteles. :D

Sa zicem ca s-ar intampla ca viitorul meu sot sa fie divortat.
Daca eu stiu ca motivul divortului a fost adulterul, este singurul lucru "bun" din faptul ca a mai fost casatorit, ca stiu ca asa se poate obtine divort religios.

Si de exemplu eu daca ma casatoresc cu un barbat divortat, fara sa fie divortat religios, eu primesc Taina Cununiei si el un fel de dezlegare prin care este unit cu mine, si nu cununia propriu-zisa.

Adica evident ca m-ar oftica ca n-a fost doar sotul meu :D, dar as fi bucuroasa sa fim cununati amandoi religios si unul cu celalalt.

"215. Slujba la a doua și a treia nuntă e ca și la cea dintâi?

Nu este la fel. Cununia a doua și a treia se săvârșesc după o rânduială deosebită, în care se vede încă vechea disciplină a asprimii cu care erau privite de către Biserică asemenea căsătorii.

Această rânduială este, în prima ei parte, mult mai simplă și mai puțin sărbătorească decât cea de la prima cununie. Logodna este împreunată aici cu cea a cununiei, ca o singură slujba, având binecuvântarea de la început nu ca la Taine («Binecuvântată este Împărăția Tatălui…»), ci ca la slujbele de binecuvântare și sfânțire, numite ierurgii («Binecuvântat este Dumnezeul nostru…»).

Atât, ectenia, cât și molitvele de la logodnă, cât și cele dinaintea punerii cununiilor, cuprind rugăciuni pentru pocăință și iertarea mirilor, pentru că însoțirea lor prin a doua sau a treia nuntă le e socotită ca un păcat izvorât din aprinderea trupească, pe care ei n-au putut-o birui. Începând de la punerea cununiilor pe cap, rânduiala slujbei la a doua și a treia nunta e întocmai ca și la prima nuntă."

"«Și pe care i-a unit Dumnezeu, omul să nu-i despartă…», adaugă Biserica, citând pe Mântuitorul. Numai păcatul adulterului de care s-ar face vinovat unul din soți dă celuilalt dreptul de a rupe legătura căsătoriei, pângărită prin păcat."

Citat:

Divortul canonic se considera incheiat cand intre soti au urmat motivele de divort aratate mai sus (adica: adulterul, lepadarea de credinta, intrarea in monahism etc). Trebuie, insa, pe langa motivele canonice aratate mai sus, sa se tina seama si de motivele de divort hotarate de legislatia civila.

135. Care sunt efectele divortului canonic?

Efectele de drept ale divortului canonic se refera pe de o parte la sotii divortati, iar pe de alta parte la copiii nascuti din casatorie. Divortul canonic desface in orice privinta legatura conjugala si pune pe soti in acel raport in care se gaseau inainte de casatorie (dupa Dreptul bisericesc oriental de episcopul Nicodim Milas, cap. 202).
Pe prima pagina a acestui thread, vei vedea in primele 3 postari detalii despre "hartiuta".

Sper sa nu jignesc :daca reuseste s-o intrebe pe fosta sotie daca s-a "indragostit" in timpul casniciei si raspunsul este da, inseamna "ca exista si ceva pozitiv in urma plecarii" pentru voi. Ca ar fi mai usor sa primesti divortul canonic.

Dar dupa ce-ai mentionat mai sus, s-ar putea obtine si in alte cazuri.

Chiar daca ai primit binecuvantare de la duhovnic, eu as incerca ca cei doi sa divorteze canonic si sa fie valabil ce-ai spus tu la punctul 135.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:34:07
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul
Nu stiu exact ce n-ai inteles. :D

Sa zicem ca s-ar intampla ca viitorul meu sot sa fie divortat.
Daca eu stiu ca motivul divortului a fost adulterul, este singurul lucru "bun" din faptul ca a mai fost casatorit, ca stiu ca asa se poate obtine divort religios.

Si de exemplu eu daca ma casatoresc cu un barbat divortat, fara sa fie divortat religios, eu primesc Taina Cununiei si el un fel de dezlegare prin care este unit cu mine, si nu cununia propriu-zisa.

Adica evident ca m-ar oftica ca n-a fost doar sotul meu :D, dar as fi bucuroasa sa fim cununati amandoi religios si unul cu celalalt.

"215. Slujba la a doua și a treia nuntă e ca și la cea dintâi?

Nu este la fel. Cununia a doua și a treia se săvârșesc după o rânduială deosebită, în care se vede încă vechea disciplină a asprimii cu care erau privite de către Biserică asemenea căsătorii.

Această rânduială este, în prima ei parte, mult mai simplă și mai puțin sărbătorească decât cea de la prima cununie. Logodna este împreunată aici cu cea a cununiei, ca o singură slujba, având binecuvântarea de la început nu ca la Taine («Binecuvântată este Împărăția Tatălui…»), ci ca la slujbele de binecuvântare și sfânțire, numite ierurgii («Binecuvântat este Dumnezeul nostru…»).

Atât, ectenia, cât și molitvele de la logodnă, cât și cele dinaintea punerii cununiilor, cuprind rugăciuni pentru pocăință și iertarea mirilor, pentru că însoțirea lor prin a doua sau a treia nuntă le e socotită ca un păcat izvorât din aprinderea trupească, pe care ei n-au putut-o birui. Începând de la punerea cununiilor pe cap, rânduiala slujbei la a doua și a treia nunta e întocmai ca și la prima nuntă."

"«Și pe care i-a unit Dumnezeu, omul să nu-i despartă…», adaugă Biserica, citând pe Mântuitorul. Numai păcatul adulterului de care s-ar face vinovat unul din soți dă celuilalt dreptul de a rupe legătura căsătoriei, pângărită prin păcat."

Pe prima pagina a acestui thread, vei vedea in primele 3 postari detalii despre "hartiuta".

Sper sa nu jignesc :daca reuseste s-o intrebe pe fosta sotie daca s-a "indragostit" in timpul casniciei si raspunsul este da, inseamna "ca exista si ceva pozitiv in urma plecarii" pentru voi. Ca ar fi mai usor sa primesti divortul canonic.

Chiar daca ai primit binecuvantare de la duhovnic, eu as incerca ca cei doi sa divorteze canonic si sa fie valabil ce-ai spus tu la punctul 135.
noua ne-a spus parintele duhovnic ca nu exista divort in BOR si ca nu avem nevoie de niciun fel de act in acest sens. Asa ca....

Last edited by maria32; 09.08.2011 at 15:36:54.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:40:04
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul

Pai si cum sa facem asta daca noua duhovnicul ne-a spus ca nu exista asa ceva? ma duc si-i spun ca am citit eu pe forum ca exista iar dansul ca preot nu stie?

Si nu, nu jignesti, dar cu fosta nu se poate comunica, nici macar nu mai locuieste in tara.

Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:44:57
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai si cum sa facem asta daca noua duhovnicul ne-a spus ca nu exista asa ceva?
Înseamnă că Părintele Ilarion Argatu n-a știut nimic! (vezi secțiunea "Divorțul"
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:49:28
maria32's Avatar
Senior Member

Implicit

Eu nu spun ca nu a stiut Parintele Argatu ce spune (departe de mine asa ceva), eu spun doar ca noi ne-am dus la parintele duhovnic sa-l intrebam ce e de facut in situatia noastra si v-am povestit ce ne-a indicat dansul sa facem.

Acum, eu stiu ca dansul este cu Pidalionul pe masa mereu cand sfatuieste pe cineva, si nu cred ca ne-ar da sfaturi necanonice. Sau daca o face stie dansul ce iconomie aplica. Eu stiu doar ca de duhovnic se face ascultare si nu te apuci sa-i spui tu ca stii mai bine ca asa ai citit nu stiu pe unde. Daca am face asa la ce ne-ar mai trebui duhovnic?

Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:51:22
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Smile

Citat:
Pai si cum sa facem asta daca noua duhovnicul ne-a spus ca nu exista asa ceva? ma duc si-i spun ca am citit eu pe forum ca exista iar dansul ca preot nu stie?

Si nu, nu jignesti, dar cu fosta nu se poate comunica, nici macar nu mai locuieste in tara.
Divortul canonic nu e o inventie noua. Adica stiam de mult ca te poti duce duce la episcop sa-ti desfaca casnicia, nu stiam in ce mod si cum se poate face.

Si aici am vazut exact cum poti obtine "hartiuta".

Practic n-ai nevoie, ca te "casatoreste" si fara, dar tu vei primi Taina si el dezlegare. Adica se considera ca el pacatuieste, ca, comite un fel de bigamie, adulter si ca primeste dezlegare ca sa puteti trai impreuna si sa nu traiasca in pacat.

Dar daca ar avea divort canonic:

"
Citat:
Divortul canonic desface in orice privinta legatura conjugala si pune pe soti in acel raport in care se gaseau inainte de casatorie (dupa Dreptul bisericesc oriental de episcopul Nicodim Milas, cap. 202).
Reply With Quote
Vechi 09.08.2011, 15:51:38
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Măi dragă, dacă-ți zice să te arunci în fața trenului că sigur te mântuiești, eu cred că poți ieși din ascultare. Tu nu crezi?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Povesti de divort costel Nunta 61 18.08.2011 14:47:22
divort recunoscut de biserica? alex190 Nunta 48 05.10.2009 20:54:05
Divort mai usor fllorina Stiri, actualitati, anunturi 9 12.09.2008 18:28:24
despre divort fyr Generalitati 28 10.03.2008 22:55:07
Divort nemtesc Laurentiu Generalitati 1 31.03.2007 12:52:07