Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.05.2011, 13:46:51
vintage
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
In zilele noastre cand multi nu mai vor sa stie de Dumnezeu a spune ca postesti inseamna a-ti afisa habotnicia ,nicidecum a te lauda.
Postul trebuie tinut ca sa ne intarim in lupta cu patimile si de ce sa nu recunoastem eu vad postul ca o victorie asupra vrajmasului (i-ai aratat ca tinanad post ai biruit ispitele si capcanele pe care ti le intinde).
E destul ca de multe ori facem pacate cu vorba sau gandul ,macar acest post de bucate ,sa incercam sa il tinem ,pentru ca nimeni nu stie daca poate sa il duca pana in ultima zi.
Unii, da, catalogheaza tinerea postului habotnicie,altii lauda si altii moda. Dar eu zic ca cei care tin post pentru ca "se poarta", s-o faca pt ca, uite-asa usor, usor, intai de moda, apoi de lauda, apoi din obisnuinta... or sa vina si ei pe calea Adevarului. Eu imi incurajez prietenii, colegii sa tina post. Chiar daca la inceput ei nu o fac pentru jertfa, pentru Hristos, nu-i nimic. Dumnezeu cu Harul lui lucreaza si face minuni.... Azi un pic de post, de moda, maine o plimbare la biserica, la Sf. Liturghie, apoi la un Maslu... si asa le mai face si pe ale lui Dumnezeu, chiar daca nici nu stie de ce le face. Dumnezeu vede si-l intoarce pe om la cele bune.
Reply With Quote
Vechi 27.05.2011, 13:34:04
vintage
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Acuma sa ma iertati, dar sunt si cate unii care chiar vor sa se laude cu postul lor. Mie nu imi miroase deloc a bine cand vad babute care vin la masa, in biserica, chiar in manastire si daca primesc pomana in zi de post, intreaba cu atata fandoseala: "Dar e de post? Ca azi se mananca post!" Ca si cum respectivul care da de pomana in biserica nu ar sti si el ca e zi de post! Nu mi s-a intamplat mie personal, dar am auzit. Mi se pare o mare jignire la adresa persoanei respective. Daca ti-e frica sa nu te "spurci", nu mai vii la masa, sa primesti de pomana alimente care poate or fi de dulce.

Am fost insa si in situatia cealalta, sa primesc ceva de dulce in zi de post si nu mi-am dat seama si am mancat, dar asta nu mi s-a parut o tragedie, pentru ca am fost de buna credinta si am crezut ca e de post. Tot asa cum am vazut in postul mare, langa mine, o coliva sofisticata, care avea pe ea niste fondante care clar nu erau de post. Ce era sa ii zic respectivei: cucoana, vezi ca e pacat mare, ca ai facut coliva de dulce in post?! Bine ca nu s-a gasit vreo baba care sa ii faca in ciuda. Sunt sigura ca acei copii care au mancat din ea nu tineau post si s-au bucurat foarte tare.
Asa este, ai dreptate. Multe babute si nu numai, intreba de e sau nu de post mancarea primita... dar, doar intreaba si ele... saracutele, unele-s chiar pisaloage si par fandosite si nesuferite dar noi ar trebui sa le raspundem frumos "da, maicuta, sunt de post, manaca cu incredere si da slava Domnului pt bucate". Unele zic din evlavie, poate, dar au ele tonul mai...special. Trebuie sa avem intelegere pt neputintele unora... ca sunt mai mandri, fandositi sau atoatestiutori trebuie sa-i iubim asa si sa ne gandim ca nici noi nu suntem perfecti. Avem si noi mandriile noastre, hachitele noastre. Sa nu-i judecam sau daca o facem in sinea noastra, sa ne cerem iertare de la Domnul pt slabiciune.
Si cat priveste coliva, fiecare vrem sa o dichisim cat mai frumos si mai gustos, din dragostea si placerea cu care facem jertfa... Uneori eu imi zic: Doamne, nu ca-i faina coliva? Uite Doamne al meu ce frumoasa si gustoasa este, iti place? vorbesc, asa, cu Dumnezeu... eu cu El. Nu-mi raspunde insa bucuria mea este confirmarea Lui
Sa ma iertati!
Iertati-ma!
Reply With Quote
Vechi 02.06.2011, 15:17:34
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ana ana Vezi mesajul
Ar trebui sa spunem clar si raspicat: "DA citesc rugaciuni, merg la Biserica, postesc etc.!!! " , sau sa incercam sa ne ascundem ca suntem crestini si il marturisim pe Hristos?
Consider ca nu este firesc sa devenim nefiresti, adica sa fiu crestin si eu sa spun ca nu sunt.

Daca esti invitat sa iei o bomboana, o prajitura de dulce intr-o zi de post, depinde cu ce gand o faci? Daca iti spui tare mi-e pofta, si o iei, nu-i un castig. Dar daca o iei cu gandul de a nu-l intrista pe cel sarbatorit nu cred ca este un pacat. Iti poti continua dupa aceea postul.

La fel se poate intampla sa ai in fata o persoana care se bucura de prezenta ta si care nu se supara daca nu iei nimic. Ii este de ajuns urarea. A retinut ca pe viitor trebuie sa aduca si cateva produse de post, ca nimeni sa nu fie lipsit de daruri.

Asa ca faptele noastre depind si de intentii, dar si de persoanele pe care le avem in fata.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Umilirea ca metoda de curatare de mandrie Traditie1 Pocainta 39 07.04.2014 20:22:26
Icoana - marturisirea intruparii lui Hristos georgeval Pictura si Sculptura Bisericeasca 16 19.03.2013 17:24:04
Marturisirea credintei - o dovada a dragostei pentru Hristos laurastifter Morala Crestina 20 19.06.2012 01:04:52
Alpinista Crina Coco Popescu - motiv de mândrie pentru români camy_d Generalitati 37 25.02.2011 14:46:51
Despre mandrie oni91 Intamplari adevarate 12 16.05.2010 14:30:41