Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.02.2011, 08:05:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Cica e mare pacat sa te duci la impartasanie fara batic pe cap. Eu nu folosesc batic. M-am impartasit intr-un an in Canada si acolo patru babe au alergat la mine cu batic sa imi acopere capul. Am intrebat multi preoti care e adevarul cu batic sau fara. Toti mi-au zis cum simti. Voi va acoperiti capul?
În mod normal, în tot timpul cât stau în biserică și mai ales în prezența substanțială a lui Cristos, bărbații trebuie să aibă capul descoperit, iar femeile capul acoperit. Dar nu aș spune că nerespectarea acestei reguli rituale este "mare păcat". Ce-i drept, poate arăta fie ignoranță (cel mai adesea), fie mentalitate anti-tradițională și egalitaristă.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 11:17:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Mai intai sa ne informam.
Aceasta nu este o "dogma babeasca"!!

10. A zecea conditie canonica. Dupa ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la usa diaconeasca, ca acolo sa-ti dea anafora si un paharut de vin. Apoi treceti la strana sau in pridvor, sa va cititi molitfele sau rugaciunea de multumire dupa Sfanta Impartasanie.

Trebuie sa stiti ca nimeni nu are voie sa se impartaseasca daca nu si-a citit rugaciunile de impartasire ( molitfele ). Apoi, cele de multumire.

Cel ce s-a impartasit, nu mai are voie sa sarute mana preotului. Pana nu stai la masa nu mai ai voie sa saruti nici sfintele icoane, nimic, ca ai primit pe Hristos atunci. Dupa masa poti sa saruti mana si sfintele icoane.

Dupa impartasanie n-ai voie sa scuipi trei zile si trei nopti. Asa-i dupa randuiala canonica. Dar macar pana a doua zi, macar 24 de ore sa tineti minte. Dar, trei zile arata cartea. Asa este dupa Sfanta Impartasanie.

Cei casatoriti, care vor sa se impartaseasca cu Preacuratele Taine, trebuie sa pazeasca curatia in familie, macar trei zile, iar dupa ce s-au impartasit sa tina macar doua zile. Iar in posturi, trebuie sa traiasca toate zilele in curatie.
Am mai citit acest text de p. Cleopa pe forum, si am mai comentat si eu, si altii de altfel: unele din conditiile pe care el de declara canonicxe nu sunt.
De ex. zice ca sa stai in genunchi nu stiu in cate locuri, or exista chiar un canon f vechi ca duminica nu se sta in genunchi, din cauza invierii.
Eu nu cred ca toate canoanele trebuie respectate ad literam, dar mi se pare incorect sa spui ca ceva este canonic cand de fapt contrazice un canon.
Vechi 22.02.2011, 11:19:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În mod normal, în tot timpul cât stau în biserică și mai ales în prezența substanțială a lui Cristos, bărbații trebuie să aibă capul descoperit, iar femeile capul acoperit. Dar nu aș spune că nerespectarea acestei reguli rituale este "mare păcat". Ce-i drept, poate arăta fie ignoranță (cel mai adesea), fie mentalitate anti-tradițională și egalitaristă.
Faptul ca aceasta regula nu trebuie luata neaparat in sens strict acum se vede din purtarea calugarilor: ei au capul acoperit la slujba.
O sa-mi pun batic atunci cand si ei osa respecte ce scrie df. Pavel despre parul lung si acoperamant.
Vechi 22.02.2011, 11:22:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cica e mare pacat sa te duci la impartasanie fara batic pe cap. Eu nu folosesc batic. M-am impartasit intr-un an in Canada si acolo patru babe au alergat la mine cu batic sa imi acopere capul. Am intrebat multi preoti care e adevarul cu batic sau fara. Toti mi-au zis cum simti. Voi va acoperiti capul?
Nu.
Eu nu cred ca trebuie luate cuvintele sfantului Pavel ad literam. Este vorba si de simbolistica.
Intre timp, portul femeilor s-a schimbat. Daca nu este dezonorant si indecent sa umbli fara batic pe strada sau sa ai parul scurt (cum spune el), nu este nici in Biserica.
De altfel, ma deranjeaza si ma impiedica sa ma concentrez.
Vechi 22.02.2011, 11:39:11
Melissa
Guest

Implicit

Citat:
Nu, nici eu nu folosesc batic.Si sa stii ca unde merg eu, doar babele au batic pe cap,pentru ca il poarta tot timpul.Si nu am vazut sa faca preotii nici o grimasa ca nu suntem acoperite pe cap.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 12:21:02
caty_deea's Avatar
caty_deea caty_deea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.07.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Melissa Vezi mesajul
Nu, nici eu nu folosesc batic.Si sa stii ca unde merg eu, doar babele au batic pe cap,pentru ca il poarta tot timpul.Si nu am vazut sa faca preotii nici o grimasa ca nu suntem acoperite pe cap.
Daca nu ai batic nu e de condamnat,dar mai bine este sa ai.Daca esti in pantaloni,iar nu e de judecat,dar mai bine ne sta in fusta.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 12:22:46
caty_deea's Avatar
caty_deea caty_deea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.07.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Spunea cineva mai sus ca guma mestecata in ziua in care te impartasesti trebuie ARSA!!Eu nu stiu asa.....Trebuie poata ingropata in loc curat.Sau mai bine inghitita :D
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 16:22:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de caty_deea Vezi mesajul
Spunea cineva mai sus ca guma mestecata in ziua in care te impartasesti trebuie ARSA!!Eu nu stiu asa.....Trebuie poata ingropata in loc curat.Sau mai bine inghitita :D
Mi-a spus cineva ca sf. Ioan Gura de Aur a spus ca impartasania se imprastie in corp in momentul in care atinge buzele credinciosului. Nu am din pacate referinta exacta.
Bine, cu timpul cand oamenii au devenit mai neglijenti si mai putin atenti cu cele sfinte, in mod paradoxal s-au facut mai speriosi sa nu le spurce,; si s-au facut tot felul de reguli din astea legate de impartasanie, ce sa faci in ziua in care te-ai impartasit etc., saliva sau sangele care ies din corp etc.
Sa nu facem deci fetisism din impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos.
Vechi 22.02.2011, 16:44:18
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit Sunt băbisme și băbisme, obiceiuri și obiceiuri

Sunt băbisme din neștiință, sunt băbisme împrumutate din tradițiile păgâne, sunt băbisme din bună voință...etc. Mai sunt și obiceiuri, mai sunt reguli rituale și / sau canoane, rezultat al bunei cuviințe care pot fi asimilate ca reguli de bună practică și conviețuire duhovnicească.

Multe din băbisme trebuie ignorate și evitate de către preot și cei care cunosc aceste lucruri, „fără a da cu bota”, fără chiar a încerca să convingi pe alții, care din neștiință și obișnuință le practică, ci doar a te feri de ele și a urma ceea ce știi tu, potrivit rânduielilor ancestrale ale Bisericii, că trebuie respectat.

Cred că astăzi trebuie să aibă loc o reîntoarcere la ortodoxie, adică la ceea ce sinoadele și scrierile sfinților părinți au acceptat ca veritabil ortodox. Încet, pe îndelete, cu respect și cuviință față de înaintașii noștri și „babele” din biserică și cu multă, multă, evlavie. Ar trebui, totuși, să luăm de la babele noastre evlavia și frica de Dumnezeu, de care și eu, din prea multă raționalitate și criticism al băbismelor am uitat.

Doamne iartă și ajută!

P.S. În zona mea, de Paști nu se merge cu coșul la biserică, ci primești "paștile" (pâinea și vinul sfințite). E un obicei (sau băbism), care spune că, dacă nu ai consumat "paștile" și s-a stricat, după o vreme, le vei îngropa în pământ, nu le vei arunca la gunoi. Un băbism, care vine totuși din respect / bună cuviință și evlavie față de ceea ce a fost sfințit.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2011, 16:50:04
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
P.S. În zona mea, de Paști nu se merge cu coșul la biserică, ci primești "paștile" (pâinea și vinul sfințite). E un obicei (sau băbism), care spune că, dacă nu ai consumat "paștile" și s-a stricat, după o vreme, le vei îngropa în pământ, nu le vei arunca la gunoi. Un băbism, care vine totuși din respect / bună cuviință și evlavie față de ceea ce a fost sfințit.
De fapt acest obicei nu este babism. Orice a fost binecuvantat gen icoana, crengute cu frunze de tei sau cele de Florii, nu trebuie sa se arunce la gunoi atunci cand nu mai ai nevoie de ele sau cand s-au deteriorat. Trebuie sa le arzi si cenusa sa o pui in pamant intr-un loc curat, adica unde nu se calca, nu se arunca gunoiul. Exact, din respect pentru ceva care a faost sfintit si asupra caruia s-a invocat bisecuvantarea lui Dumnezeu.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tratamente babesti padrevicentiu Generalitati 44 07.12.2012 12:51:24
Dogme in diferite biserici Tartaruga Dogmatica 140 06.09.2012 16:39:29
Superstitii babesti si obiceiuri gresite tigerAvalo9 Generalitati 22 02.04.2012 23:37:38
Inventii preotesti sau babesti... Va_iubesc Reguli in Biserica 51 26.07.2010 18:18:53
Credinta fara dogme? georgeval Generalitati 29 08.07.2010 00:46:11