![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De ex. zice ca sa stai in genunchi nu stiu in cate locuri, or exista chiar un canon f vechi ca duminica nu se sta in genunchi, din cauza invierii. Eu nu cred ca toate canoanele trebuie respectate ad literam, dar mi se pare incorect sa spui ca ceva este canonic cand de fapt contrazice un canon.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
O sa-mi pun batic atunci cand si ei osa respecte ce scrie df. Pavel despre parul lung si acoperamant.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu nu cred ca trebuie luate cuvintele sfantului Pavel ad literam. Este vorba si de simbolistica. Intre timp, portul femeilor s-a schimbat. Daca nu este dezonorant si indecent sa umbli fara batic pe strada sau sa ai parul scurt (cum spune el), nu este nici in Biserica. De altfel, ma deranjeaza si ma impiedica sa ma concentrez.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Daca nu ai batic nu e de condamnat,dar mai bine este sa ai.Daca esti in pantaloni,iar nu e de judecat,dar mai bine ne sta in fusta.
|
|
||||
|
||||
![]()
Spunea cineva mai sus ca guma mestecata in ziua in care te impartasesti trebuie ARSA!!Eu nu stiu asa.....Trebuie poata ingropata in loc curat.Sau mai bine inghitita :D
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bine, cu timpul cand oamenii au devenit mai neglijenti si mai putin atenti cu cele sfinte, in mod paradoxal s-au facut mai speriosi sa nu le spurce,; si s-au facut tot felul de reguli din astea legate de impartasanie, ce sa faci in ziua in care te-ai impartasit etc., saliva sau sangele care ies din corp etc. Sa nu facem deci fetisism din impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos.
|
||||
|
||||
![]()
Sunt băbisme din neștiință, sunt băbisme împrumutate din tradițiile păgâne, sunt băbisme din bună voință...etc. Mai sunt și obiceiuri, mai sunt reguli rituale și / sau canoane, rezultat al bunei cuviințe care pot fi asimilate ca reguli de bună practică și conviețuire duhovnicească.
Multe din băbisme trebuie ignorate și evitate de către preot și cei care cunosc aceste lucruri, „fără a da cu bota”, fără chiar a încerca să convingi pe alții, care din neștiință și obișnuință le practică, ci doar a te feri de ele și a urma ceea ce știi tu, potrivit rânduielilor ancestrale ale Bisericii, că trebuie respectat. Cred că astăzi trebuie să aibă loc o reîntoarcere la ortodoxie, adică la ceea ce sinoadele și scrierile sfinților părinți au acceptat ca veritabil ortodox. Încet, pe îndelete, cu respect și cuviință față de înaintașii noștri și „babele” din biserică și cu multă, multă, evlavie. Ar trebui, totuși, să luăm de la babele noastre evlavia și frica de Dumnezeu, de care și eu, din prea multă raționalitate și criticism al băbismelor am uitat. Doamne iartă și ajută! P.S. În zona mea, de Paști nu se merge cu coșul la biserică, ci primești "paștile" (pâinea și vinul sfințite). E un obicei (sau băbism), care spune că, dacă nu ai consumat "paștile" și s-a stricat, după o vreme, le vei îngropa în pământ, nu le vei arunca la gunoi. Un băbism, care vine totuși din respect / bună cuviință și evlavie față de ceea ce a fost sfințit.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
tratamente babesti | padrevicentiu | Generalitati | 44 | 07.12.2012 12:51:24 |
Dogme in diferite biserici | Tartaruga | Dogmatica | 140 | 06.09.2012 16:39:29 |
Superstitii babesti si obiceiuri gresite | tigerAvalo9 | Generalitati | 22 | 02.04.2012 23:37:38 |
Inventii preotesti sau babesti... | Va_iubesc | Reguli in Biserica | 51 | 26.07.2010 18:18:53 |
Credinta fara dogme? | georgeval | Generalitati | 29 | 08.07.2010 00:46:11 |
|