|
|
|||
|
|||
Citat:
|
|
||||
|
||||
Citat:
Multumesc pentru dar! E ca si cum mi-ai fi facut cadou o carte intr-o limba necunoscuta sau pe o tema sofisticata. Ai dreptate, te cred ca te intristezi. Poate pentru neintristarea noastra, a celor ce incercam sa rezolvam semantic cumva „de neintelesul”, „ne-mai-ganditul”, dandu-i numele de "paradox". Anticipam cumva genul acesta de raspuns, de aceea m-am pus, ca sa zic asa, la adapostul auto-criticii din nota de final. Desi stiu. Despre cele ce n-ai experimentat, mai bine sa pastrezi tacerea. Asa ne invata sfintii. Sa taci. Dar sa taci semnificativ, cu sens. Sa intelegi de ce taci... Ca sa nu ne vatamam si mai mult singuri. Ziceam ca ceea ce pentru cautatorii experimentati din adancuri e ceva firesc, pentru neinitiati sau farseuri e doar paradox, ceva ce, dupa logica de creaturi cazute, sfideaza logica. A te inalta n-ar cum sa fie a cobori. E impotriva logicii lumii acesteia. Susul e sus si josul e jos. Pentru mintea nedusa in inima, sus/jos e iremediabil o antinomie. Dezambiguizarea, depasirea paradoxului, intelegerea pe viu ca inaltarea e totuna cu adancirea, trece musai prin ceea ce, eu doar intuiesc ca asa e, dar tu amintesti la tot pasul, si anume, metanoia, rasucirea nous-ului, aducerea mintii la pozitia de dinaintea caderii, acolo unde ii e locul: laolalta cu inima. Continuitate prin contrarii, rasturnarea perspectivei, cum ii zici. Or, eu „stiu” de asta doar din auzite/citite, nu din ce as fi experimentat, si de aici, asa cum bine ai sesizat, dovada ca mintea numeste din afara ei ceea ce tine de launtrul experientei launtrice. Despre ce as putea vorbi eu din experienta duhovniceasca? Despre lipsa acestei experiente. Despre iluzia ca i-as fi pus inceput, despre confuzie, stagnare, refuz, despre instalare in inflexibilitate, ne-participare, clivaj si alte asemenea, enumerate si de tine. Nu ma mir ca pentru cei ce traiesc pe viu firescul, a auzi la altii despre refuzul experientei bucuriei prin cainta si suferinta asumata, de exemplu, si a vorbi despre asta in termenii paradoxului ireconciliabil, nu ma mir deci ca pentru tine e ceva dureros. Durere pentru nedurerea celor ce-si refuza depasirea suferintei. Dar sa ma opresc aici. Cu rugamintea de iertare ca am divagat discutia de la profunzimea comentariului ascetic la ermetismul teoriei despre Theorie. (Intelegi la ce ma refer. Nevazator vorbind despre vedere). Multumesc de dar si pentru ca te doare nedurerea mea. |
|
|||
|
|||
Citat:
Last edited by Ioan_Cezar; 13.06.2015 at 02:01:19. |
|
Subiecte asemănătoare | ||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ziua de Rusalii | Danut7 | Rusaliile | 27 | 09.06.2014 13:47:16 |
Pelicanul, chip al Mantuitorului | MoldoveanCo | Intrebari utilizatori | 2 | 15.07.2013 21:47:44 |
Ziua X | Gabriel_ND | Intamplari adevarate | 10 | 12.10.2011 14:51:05 |
Despre iubirea pentru Hristos-D, in si cu Hristos! | alecsandru | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 3 | 05.11.2009 03:45:24 |
|