![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Este trebuință de discernământ și chiar de foarte mult discernământ, atunci când cineva are de-a face cu suflete. In viața duhovnicească nu există o rețetă, o regulă. Fiecare suflet are propria sa calitate și capacitate.
- Părinte, cum vor putea fi ajutate unele caractere dificile, sucite? - Eu ca tâmplar am lucrat și cu lemne sucite. Dar trebuie răbdare, pentru că lemnele răsucite dacă le rindeluiești dintr-o parte ridică fibră, iar dacă le rindeluiești din cealaltă parte, iarăși ridică fibră. Le luam atunci cu rindeaua cu lamă dublă, puțin contra dintr-o parte, puțin din cealaltă, și așa le aduceam la socoteală. Deveneau chiar și foarte frumoase, deoarece au și ape plăcute și nu crapă ușor; au multă rezistență. Dacă nu știai aceasta, se poate să te fi uitat la ele și să le fi aruncat. Vreau să spun prin acestea că și oamenii care au un caracter dificil, au înlăuntrul lor și calități, și dacă se lasă să-i lucrezi, pot face salturi mari în viața duhovnicească; însă trebuie să staruiești destul timp. Apoi, niciodată nu am folosit cuie mari ca să strâng două scânduri strâmbe, ci mai întâi le rindeluiam, le îndreptam și apoi le uneam cu un cuișor. Nu le forțam să se strângă, pentru ca atunci când încercăm să unim două scânduri strâmbe cu cuie mari, se vor crăpa și iarăși vor ieși din strânsoarea lor forțată. Și atunci ce am câștigat? Este trebuință de discernământ și chiar de foarte mult discernământ, atunci când cineva are de-a face cu suflete. In viața duhovnicească nu există o rețetă, o regulă. Fiecare suflet are propria sa calitate și capacitate. Există vase de mare capacitate și vase de capacitate mică. Unele sunt din plastic, nu rezistă mult, iar altele sunt metalice și rezistă. Atunci când duhovnicul știe calitatea și capacitatea sufletului, va acționa potrivit cu posibilitățile și cu moștenirea ereditară ce o are, precum și cu sporirea ce a realizat-o. Purtarea lui va fi potrivită cu starea în care se află cel ce se spovedește, cu păcatele pe care le-a făcut și cu o mulțime de alte elemente. Față de cel obraznic va lua aminte ca să nu-i dea drepturi de obrăznicie. Sufletul celui sensibil va căuta cum să-l ajute ca să înfrunte cu bărbăție problemele lui. De asemenea trebuie luare aminte să nu se bazeze cineva pe ceea ce vede la exterior la un om și să nu creadă ușor cele pe care i le spun unii și din aceasta să tragă concluzii, mai ales dacă nu are harisma de a vedea mai în profunzime. Unele scânduri, deși se văd foarte tari pe dinafară, pe dinăuntru însă sunt numai fibre. După ce rindeluiești puful ce îl au pe deasupra, atunci se arată ce sunt. Altele iarăși, pe dinafară se văd a fi nefolositoare, însă pe dinăuntru sunt rezistente. Mânuirea sufletului cere finețe. Nu trebuie să se facă greșeli în rețete. Vedeți, fiecare organism are nevoie de vitamina care îi lipsește, iar fiecare boală de medicamentul potrivit.
|
||||
|
||||
![]()
“Vei afla ușor într-un om lucrările parțiale ale multor altor virtuți, dar căutând în el mireasma smereniei, abia dacă o vei găsi. De aceea, este nevoie de multă smerenie pentru a dobândi acest lucru.”
Dacă-i analizezi pe oameni, la toți vei găsi cu ușurință unele virtuți sau unele nevoințe duhovnicești. Dacă vei căuta însă mireasma smereniei, abia de o vei găsi. Câte fapte bune avem fiecare dintre noi! Dar smerenie, câti avem? De aceea este nevoie de multă smerenie. Varianța corectă este “silință” în loc de smerenie. Ca să dobândești smerenia, e nevoie să-ți zdrobești sinele, sa-l jertfești. Să te smerești înaintea oamenilor. E nevoie să-ti pui în acțiune existența ta cu silire, să o iei în serios și să spui: “Gata, smerenia este unealta mea!” Când vei face aceasta, smerenia va deveni proprietatea ta. (Arhim. Emilianos Simonopetritul - Cuvânt despre trezvie. Tâlcuire la Sfântul Isihie)
|
||||
|
||||
![]()
Până când, Dumnezeul meu, vom rămâne leneși și nesimțitori față de marea noastră menire? Trimite-ne nouă puțină lumină!
Moara lucrează întotdeauna, ca și mintea noastră. Vrei să ai o o producție bună de faină? Aruncă, pune înăuntrul acestei mori grânele cele bune. Vrei să dobândești lacrimi, priveghere, bucurie, pace, etc.? Pune în moara minții gânduri bune! De exemplu: gânduri despre suflet, despre amintirea morții, despre judecată etc. și atunci vei scoate o "făină" duhovnicească pe măsură. Dacă omul pune însă în moara minții lui gânduri păcătoase, neapărat va avea ca rezultat păcatul. Să ne străduim întotdeauna să avem gînduri mântuitoare în mintea noastră, imagini folositoare, ca să nu-i facem loc satanei să le arunce pe-ale lui, să nu ne aducă gândurile și închipuirile păcătoase. Acum depinde de intenția omului, ce material îi va da minții. Și intenția aceasta sau îl va umple de slavă, sau îl va osândi. Ascultarea, tăierea voii, propria osândire, răbdarea în general, acestea întăresc sufletul, păstrează râvna și lacrimile fierbinți. Să luăm aminte la viața noastră, să avem iubire și răbdare în toate, să nu osândim, să alungăm gândurile cele rele, să ne smerim, să ne amintim de greul ceas al morții și al Judecății. Până când, Dumnezeul meu, vom rămâne leneși și nesimțitori față de marea noastră menire? Trimite-ne nouă puțină lumină! (Avva Efrem Filotheitul - Sfaturi duhovnicești)
|
||||
|
||||
![]()
Un om în care nu există nici o mișcare și acțiune a duhului nu se află la nivelul demnității umane.
Acesta se exprimă în universala dorință pentru binele suprem și se vede și mai clar în nemulțumirea universală față de tot ceea ce este creat de om. Ce arată această nemulțumire? Ea arată faptul că nimic din ceea ce a fost creat nu este în stare să mulțumească duhul. Duhul vine de la Dumnezeu, el Îl caută pe Dumnezeu, el vrea să Îl guste și, rămânând în legătură vie și supus față de Dumnezeu, se odihnește în el. Când ajunge la aceasta, el se află în pace, pe care nu a putut-o avea anterior. Oricât confort și fericire omenească are o persoană, ea are foarte puțin. După cum ai observat deja. fiecare caută permanent. Oamenii caută și găsesc ceva, dar după ce au găsit, ei dau la o parte și încep să caute totul din nou, ca să poată arunca din nou ceea ce găsesc. Și se continuă așa la nesfârșit. Aceasta înseamnă că ei caută ceea ce este rău, în locul cel rău, și nu ceea ce ar trebui ei să caute și în locul potrivit. Nu este aceasta o dovadă clară că există o forță în noi care ne trage spre Cer de la pământ și de la durerile pământești? Nu-ți dau o explicație detaliată a tuturor acestor manifestări ale duhului, ci doar îți îndrept gândurile către prezența duhului în noi și îți cer să mai meditezi puțin, ca să te convingi pe deplin că se află un duh în noi. Pentru că trăsătura specifică omului se află în duh. Sufletul uman ne ridică puțin deasupra nivelului animalelor, în timp ce duhul ne plasează puțin sub nivelul îngerilor. Desigur că înțelegi sensul diferitelor expresii ca „spiritul scriitorului”, „spiritul unui popor” și așa mai departe. Este suma totală a caracteristicilor distinctive reale, dar într-o anumită măsură ideale, care au înțelesul de ceva sigur, evaziv și intangibil. La fel este și „duhul uman”, „spiritul unui scriitor”, pe de altă parte, este văzut pur și simplu ca ceva idealizat, pe când duhul uman este prezent într-un om ca o forță vie, cu mișcări viabile și senzoriale care îi atestă prezența. Din ceea ce s-a spus, sper că vei ajunge la următoarea concluzie: Un om în care nu există nici o mișcare și acțiune a duhului nu se află la nivelul demnității umane. (Sf. Teofan Zăvorâtul, Viața duhovnicească și cum o putem dobândi, p. 58-59)
|
||||
|
||||
![]()
În toate și pentru toate așează Numele lui Iisus ca temelie, acoperământ, și podoabă, și nu te teme de vrajmași! Să te înfricoșezi doar dacă le faci pe toate fără Iisus.
Pomenește-L în tot locul pe Iisus, ca să găsești în toate neputințele medicamentul potrivit. Ai durere? Prin chemarea Numelui lui Iisus, vei găsi ușurare și lumină! Ai mâhnire? Cheamă-L pe Iisus, și mângâierea se va arata înlăuntrul inimii tale! Te cuprinde deznădejdea? Nu șovăi, pune-ți nădejdile în Iisus, și sufletul tău se va umple de îndrăzneală! Te năcăjesc gândurile trupești și te atrag plăcerile simțurilor? Primește focul mistuitor al Numelui lui Iisus, și aruncă neghina în cuptor! Te tulbură grijile lumești? Grăiește: "Luminează-mă, Iisuse, cum să îmi rezolv problema, și fă să mă port după voia Ta sfântă!" Și degrabă te vei liniști, și vei păși cu nădejde. În toate și pentru toate așează Numele lui Iisus ca temelie, acoperământ, și podoabă, și nu te teme de vrajmași! Să te înfricoșezi doar dacă le faci pe toate fără Iisus. Fără medicament să nu aștepți vindecarea și înlăturarea putreziciunii. (Avva Efrem Filotheitul, Sfaturi duhovnicești)
|
||||
|
||||
![]()
Sapă și tu în tine însuți și rânduiește-ți viața în așa fel, încât să nu trebuiască apoi să o schimbi.
Sapă și tu în tine însuți și rânduiește-ți viața în așa fel, încât să nu trebuiască apoi să o schimbi. Nu este corect ca omul lui Dumnezeu, care are luminarea Sfântului Duh, să facă greșeli. Păcat înseamnă greșeală, scăpătare, în timp ce a regreta înseamnă pocăință. Nu schimb, nu corectez, nu fac greșeli, am ajuns invulnerabil. Atât cât îmi este mie cu putință, sunt dator cu adevărat să nu păcătuiesc, să nu dau greș, să nu fac greșeli. "A păcătui de două ori nu e a bărbatului înțelept" (Aforism al lui Menandru). E nevoie să devin înțelept, un om statornic, pentru ca viața mea să fie întărită, astfel încât Dumnezeu să nu fie în pericol să cadă la picoarele mele. (Arhim. Emilianos Simonopetritul - Cuvânt despre trezvie. Tâlcuire la Sfântul Isihie)
|
||||
|
||||
![]()
Vrăjmașul omului spune acestuia că Dumnezeu e iubitor de oameni și dă iertare pentru păcate, dar să luăm seama că aceasta e viclenia dracilor.
Vrăjmașul omului, ocrotitorul curviei, spune acestuia că Dumnezeu e iubitor de oameni și dă iertarea pentru patima aceasta, ca una ce e naturală. Dar de vom lua seama la viclenia dracilor, vom vedea că după săvârșirea faptei, ei îl numesc Judecător drept și fără milă. La început au făcut așa, ca să ne îndemne la păcat; iar acum, ca să ne scufunde în deznădejde. Născându-se astfel întristarea și deznădejdea, nu ne putem plânge pe noi, sau ocărî, sau căi pentru păcat. Iar când aceasta se stinge, ne ia iarăși în primire tiranul cu motivul iubirii de oameni. (Sf. Ioan Scărarul, Scara dumnezeiescului urcuș, Filocalia volumul al IX-lea, Cuvântul XV, pag. 229-230).
|
||||
|
||||
![]()
Nu te teme. Este luptă și vom avea și răni. Acestea se vindecă prin spovedanie.
- Părinte, intru în panică atunci când am cădere în nevoința mea! - Nu te teme. Este luptă și vom avea și răni. Acestea se vindecă prin spovedanie. Iată, soldații aflați în război, atunci când sunt răniți într-o luptă, aleargă imediat la medic, își leagă rana, și contiuă să se lupte cu mărime de suflet. Între timp dobândesc și experiență din rănire și se păzesc tot mai bine, așa încât să nu mai fie răniți. Așa și noi, atunci cînd suntem răniți în nevoința noastră, nu trebuie să ne pierdem curajul, ci să alergăm la medic – la duhovnic -, să-i arătăm rana să ne vindecăm duhovnicește și să continuăm din nou “lupta cea buna”. Rău este atunci când nu căutăm să-i aflăm pe vrăjmașii cei înfricoșători ai sufletului, patimile, și nu ne nevoim ca să-i omorâm. (Cuviosul Paisie Aghioritul, Nevoința duhovnicească, p. 259)
|
||||
|
||||
![]()
sursa: soundingblog.com
Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; și cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului. Preot fiind, aud multe la spovedanie. De fapt, lumea mi se spovedește tot timpul, nu doar când sunt la Taina Spovedaniei. Din păcate însă, de cele mai multe ori oamenii cred că se spovedesc lui Dumnezeu, când de fapt nu fac altceva decât să îmi povestească o întâmplare nefericită ce continuă să le întunece viața. Mai precis, nu îmi spun că au făcut ceva greșit, ci mai degrabă că au fost victimele unei nedreptăți care încă îi mai afectează. Pentru frații preoți, precizez că nu este vorba despre cei care mărturisesc păcatele altora pentru a le justifica pe ale lor, sau despre cei care fac asta pentru a îi înjosi. Știu cazul unui preot care a oprit pe cineva care se spovedea și și-a dat jos epitrahilul. Enoriașa începuse să povestească momente în care soțul ei a păcătuit și cât de afectată a fost. Uimită de gestul părintelui l-a întrebat de ce s-a ridicat și a încheiat spovedania. Acesta i-a spus să îl trimită pe soțul său pentru a auzi restul spovedaniei și pentru ca el să poată primi iertarea păcatelor de la Dumnezeu. Aici este vorba despre cei care vin la spovedanie fără încredere în sine, care nu mai au speranțe pentru viitor, în ciuda darurilor cu care au fost înzestrați, sau chiar care vin la spovedanie cu gânduri sinucigașe, deznădăjduiți, preotul fiind singurul care îi mai poate face să se răzgândească. De cele mai multe ori când îi pun persoanei în cauză câteva întrebări, descopăr că altcineva din trecutul său i-a spus câteva lucruri despre el. În mod inevitabil, acele lucruri au fost negative și depreciative. Din păcate, credinciosul le-a ascultat și a început să le creadă, schimbându-și părerea despre sine. Chiar și după trecerea anilor, încă mai trăiesc în agonie din cauza răului adus asupra psihicului. Se pare că zicala copiilor poate că pietrele mă lovesc dar cuvintele nu mă rănesc este chiar greșită. Dacă un copil are un accident minor, ca de exemplu își fracturează un os în timp ce se joacă, acesta se va vindeca la loc și nu va rămâne cu o amintire legată de evenimentul respectiv. Însă realizez că nu e și cazul accidentelor mai traumatizante, de aceea nu generalizez. Atunci când ne fracturăm un os în timpul unui joc, amintirea rămâne o simplă poveste pe care o spunem peste ani, despre cum am căzut, cum ne-am sucit glezna etc. Relatarea este lipsită de încărcătură negativă, ci mai degrabă însoțită de un zâmbet și o ridicătură din umeri urmată de un asta-i viața. Asta nu se întâmplă în cazurile cuvintelor ce au fost repetate de-a lungul anilor sub o formă sau alta. Fie că au fost spuse în copilărie, adolescență sau în timpul căsătoriei, ele rămân și cauzează răni deschise ce nu se vindecă. Spre deosebire de osul fracturat care s-a vindecat sau încheietura sucită ce și-a revenit, aceste răni rămân și cauzează dureri chinuitoare. Chiar după trecerea anilor, încă mai aud poveștile și văd cum rănile s-au deschis din nou, distrugând viața persoanei care mi se spovedește. Astfel, cu timpul am început să înțeleg învățătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos: Ați auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu ucizi”; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; și cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului. Deci, dacă îți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, înaintea altarului, și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău și apoi, venind, adu darul tău (Mt. 5, 21 -24). Aceasta nu este o declarație spirituală menită să ne arate cât de sfânt este Dumnezeu ci mai degrabă ne arată efectul cuvintelor adresate altora, mai ales celor apropiați, precum frații. Spuse în mod repetat de-al lungul anilor ele pot constitui de-a dreptul o crimă. Una lentă și subtilă care începe să distrugă psihicul persoanei asupra căreia sunt îndreptate aceste cuvinte răuvoitoare. Iar rezultatul la care ajungem este că, nu mai avem șansa să vedem ce ar fi putut să devină persoana în cauză. Ceea ce vedem este doar răul făcut și orizontul închis al acesteia odată devenită adult. Într-un fel, cel care a adresat acele cuvinte l-a ucis pe credinciosul care se spovedește acum în fața mea. De multe ori acesta nu are multe păcate ce trebuiesc iertate. Acela care trebuie chemat la judecată și care are nevoie să vină urgent la preot dacă nu vrea să meargă și să dea socoteală în fața Domnului purtând în suflet greutatea acestui păcat este cel care a făcut acest rău. Așadar, nu este de mirare că Iisus îi spune să-și lase lucrul și să meargă la fratele său pentru ca darul lui să fie primit de Domnul. Când imitați fapta lui Cain, care și-a omorât fratele, prin cuvintele pe care le rostiți, ar fi bine să fugiți și să căutați iertarea de păcate. Să încercăm cu toții să punem strajă gurii și să nu facem rău altora prin cuvintele noastre. Iar dacă ați făcut-o deja, DAȚI FUGA, la fratele vostru și împăcați-vă cu el, pentru ca darul vostru să fie acceptat de Domnul. soundingblog.com
|
||||
|
||||
![]()
În greutățile neputințelor și ale schimbărilor firii noastre, care ne chinuiesc, și în cele provocate de însuși dioavolul, care ne războiește neobosit, ne rămâne o singură armă și un singur ajutor, curajul.
Domnul nostru atrage atenția că “toate sunt cu putință celui ce crede”. Toți cei ce au nevoie de curaj în lupta pe care o avem de săvârșit să-și impulsioneze mai profund propria credință. Credința este izvorul curajului, iar pe aceasta iarăși curajul o sprijină. În greutățile neputințelor și ale schimbărilor firii noastre, care ne chinuiesc, și în cele provocate de însuși dioavolul, care ne războiește neobosit, ne rămâne o singură armă și un singur ajutor, curajul. Produs al personalității noastre, el ne ridică la luptă și veghere. Noi credem că nu suntem singuri, ci cu Dumnezeu, care ne-a chemat în oastea Sa. Cu voia noastră am luat hotărârea de a ne supune voii dumnezeiești, pe care o punem în practică și o considerăm îndatorire. Unelte ale voinței și forțe motrice sunt zelul și curajul. Diavolul, întrucât cunoaște acest lucru, încearcă să le paralizeze sub pretextul greșelilor și al erorilor noastre. El mustră pentru fărădelegile săvârșite și-l înfricoșează pe om ca un “avocat”: “Iată! Ești călcător de lege! Iarăși te-ai arătat trădător! Nu ești bun de nimic! De ce te mai străduiești, de vreme ce ești neputincios?” Tot acest ciclu al vicleniei diavolești, mai cu seamă la cei necercați, provoacă decăderea fizică și apatia, care este produsul descurajării. De aceea nevoitorul are nevoie de multă luare aminte ca să nu cadă în cursa “avocatului” diavol și să-i fie paralizată activitatea prin pretexte înșelătoare. (Gheronda Iosif Vatopedinul, Dialoguri la Athos, p. 86-87)
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Daca pot primi niste raspunsuri | andrei23 | Generalitati | 28 | 19.06.2011 18:13:32 |
Caut niste raspunsuri | NeInocentiu | Secte si culte | 108 | 18.04.2011 13:43:12 |
|