![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
E o gluma, Igor. Nu mai da sentinte dedespre ce e normal sau nu, te rog.
Intreaba-i pe colegii mai vechi de zile ce e cu mine. Sunt ortodox ca si tine, cu doua deosebiri majore: primo, nu insult gratuit pe eterodocsi, secundo, lungile mele lecturi din isotira Bisericii m-au facut sceptic. Sceptic, nu agnostic, nu ateu. Adica privesc cu rezerva limbajul acela entuziast-mistic afisat de tine si altii. Daca vrei, iti dau pe privat linkuri cu ce am citit si citesc. Ontologic, nu pot fi ateu. Nici agnostic: Dumnezeu nu e unu' cu masca Care nu vrea sa fie cunoscut. Sunt crestin, dar la mineoptiunea pentru o anume confesiune e mai degraba filosofica. Despre asta e vorba. La mine, scepticismul e doar o armura necesara. Ideea de a fi de a ma lasa purtat de un entuziasm supraindividual, fie el alcredintei, pur si simplu...nu am "receptori celulari" pentru asta. Asa cum nici nu merg la concerte de muzica moderna, sa urlu entuziast si transpirat ca/alaturi de altii. Si nici nu am optiuni politice de tip partinic (adica "tin cu aia, ca aia sunt salvarea!"). Sunt foarte rece la capitolul asta. Daca nu ma insulti, poti avea in mine un coleg ok. Uita-te cum i-am vrbit lui Trice. Pentru mine e o fiinta umana care merge pe un drum gresit. Faptul ca merge pe un drum gresit NU ii scade din umanitate, cel putin pentru mine. Cred ca raportul/conflictul dintre modul de gandire ca al meu, sa ii zicem livresc-sceptic, si modul vostru inflacarat (care e , de fapt, cel normativ) de a trai credinta este o tema straveche. E vorba despre relatia dintre a fi subiectiv si a fi obiectiv. Problema e ca noi oamenii, din nefericire sau din fericire, Dumnezeu Singur stie, suntem subiectivi. Camil Petrescu, in "Jocul ielelor" a abordat asta. Ei, daca ai citit piesa, eu sunt ca Gelu, in timp ce voi sunteti total traitori ai credintei, ai unui subiectivsm hotarat, ca personajul Praida. Eu va d credinta ca pe o optiune asbtracta si nu tocmai fixa. Pur si simplu. Acum, la subiect. Topicul asta nu e despre mine, tine, bin, Trice sau Pelerin. OK? :) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A nu știi cine se mântuiește, este o erezie. Îi spune: erezia ecumenismului. În care sunt mulți. E cea mai mare erezie a tuturor timpurilor. Fiind cea mai mare, poți să cazi ușor în ea, fără să îți dai seama. După logica ereziei ecumenismului: toți, începând de la Hristos, nici Hristos, nu știa cine se mântuie, nu? Sfinții Apostoli, Sfinții Părinți și toți Sfinții, până azi, nu pot știi și nu vor știi cine se mântuie și cine nu. Atunci de ce a mai venit Hristos, dacă nu știm cine se mântuie și cine nu? De ce au mai murit Sfinții Apostoli? Cei 12 și cei 72? De ce s-au mai adunat Sfinții Părinți, la fiecare din cele 9 Sfinte Sinoade Ecumenice? Nu? De ce au mai vorbit atât de concis, răspicat și clar, Sfinții Părinți, contra ereziilor, sute de erezii, în total, de tot felul, din fiecare secol? Pentru că nu știau cine se mântuie și cine nu? Deci? Ei bine, Biserica știe cine se mântuie și cine nu se mântuie. Crezi sau nu, Hristos, Sfinții Apostoli, și toți Sfinții, până azi și până la sfârșitul veacurilor, vor știi cine se mântuie și cine nu. Și de azi, știi și tu acest răspuns: Răspunsul e ăsta: Dacă ești în Biserică, te mântuiești, și dacă nu ești în Biserică, nu te mântuiești. În Biserică dacă ești te numești creștin. Înafara Bisericii te numești eretic. Așa a fost în fiecare sută de ani. Biserica și ereziile. Din anul 1054, Biserica primește numele de Ortodoxia, pentru că era prea mare erezia desprinsă din Biserică. Era jumate din Biserică, tot apusul, devine eretic și se numește "romano-catolic". La fel cum ne spune Hristos, că la căderea lui lucifer, a luat după el o treime din bolta cerească a îngerilor. Deci în erezia ecumenismului, toată lumea se mântuie. Ecumeniștii spun: nu știm noi cine se mântuie, că și acolo e adevărat, și dincolo, uite, ne închinăm la același Dumnezeu, aveam aceași biblie, cu mici diferențe. Să ne adunăm toți, să ne rugăm lui Dumnezeu, cum vrem noi. Dacă ar fi fost așa ceva, Sfinții Părinți, de la Sinoadele Ecumenice (nu ecumeniste) nu ar mai fi existat. Și sfârșitul lumii ar fi venit demult, antihrist ar fi venit demult. E cea mai perfidă și vâscoasă erezie. Cei din altă credință, sunt în alt duh. Imediat îi simți în Biserică. Nu te mai poți ruga. Nu pot să explic... Cum adică să nu știm cine se mântuie și cine nu se mântuie? E absurd. normal că știi cine se mântuie și cine nu se mântuie. În fine. Deci, cam asta ar fi. Iertare.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 23.02.2015 at 17:04:33. |
|
||||
|
||||
![]()
Barsaumas, deci spui că ești ortodox, deci cred că ai duhovnic, nu?
Cred că te ții de el, îl asculți, îl iubești, îi simți ajutorul, îi ceri rugăciunile, că doar știi valoarea duhovnicului, dacă ești ortodox, nu? Asculți de Biserică, dacă ești ortodox, nu? Duhovnicul e glasul Bisericii către tine, dar deja știi asta, nu? Să mai dau versete? Simt că acum, nu are rost să dau versete. Iar pentru că ai duhovnic, ești atâââât de binecuvântat, pentru că te încurajează duhovnicul, spre ce cărți să citești, ce sfinți, sau ce subiect, nu? Că doar nu citești de capul tău, ce îți vine, ce se mai năzare de pe internet. Nu stai pe internet cu orele, pe youtube, facebook, sau alte "surse" de resurse, nu? Și mai știi că nu toate sursele sunt credibile. Deci mântuitoare. Prețuiești timpul dat ție de Mântuitorul, nu? Articolele fără autor și fără bibliografie, scrise de anonimi, nu se citesc. Iar cele care au bibliografie atee, iarăși nu se citesc. Asta, sunt convins că știi deja. Fiindcă ai duhovnic, ai dezlegare când să te sfințești prin Sfintele lui Hristos Taine, să te împărtășești, că doar nu te împărtășești de capul tău, nu? Că dacă facă așa ceva, ai să te îmbolnăvești, știi deja! Fiindcă ești ortodox, mergi cu atâta râvnă la Sfintele Slujbe, la Sfânta Liturghie, îți faci Sfântul Canon de rugăciune, rugăciunea fiind sfântă, ca orice virtute. Faptele sfințeniei. Credința sfinților. Iartă-mă, am fost puțin ironic. Ți-am arătat calea creștină, față de calea pe care ești tu, care nu-i bună. Sfintele Icoane, nu ai să le simți niciodată, dacă nu practici credința. Poți doar să vorbești frumos sau urât, despre ele, dar nu le simți câtă vreme nu înțelegi și nu practici credința creștină, să fi oiță, a Mântuitorului, care ascultă glasul Lui, și Îl urmează, nu căpriță, care nu ascultă.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.
Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice. Biblia Last edited by Igor_Paslusnik; 23.02.2015 at 17:18:21. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu imi indruma duhovnicul fiecare aspect in viata. Ce citesc nu este in nici un caz fara autor sau ateist; am explicat ca ateismul si evolutionismul sunt pentru mine culmi ale prostiei. Insa sunt sceptic institutional in privinta Bisericii, adica rezervat. Adica ma indoiesc permanant; tin in minte permanent o indoiala sanatoasa. Si, repet din nou, e vorba de istoria Bisericii; autorii cititi de mine sunt exclusiv crestini, dar din toate confesiunile. E limpede acum? Pentru tine, un credincios, daca nu e 100% entuziast, e suspect de ateism, erezie sau altele?
Acum, putem trece la subiectul topicului, odata? Last edited by Barsaumas; 23.02.2015 at 17:39:53. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pana n-o sa vina Dumnezeu Insusi sa zica "Uitati, urmati religia asta", nu cred ca este vreo sansa ca expresia "eu am dreptate, ceilalti sunt eretici" sa capete vreo valoare de adevar pentru nici o religie din lume. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De altfel, Insusi Mantuitorul ne cheama la Sine: Cine vrea sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia Crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Deci oamenii pot sa-I urmeze Mantuitorului Hristos? Din chemarea de mai sus se pare ca da! Ce trebuie sa faci sa-I urmezi Lui? Sa te lepezi de tine si sa-ti iei crucea ta! Nu e de mirare ca dintre toate cultele care-si spun crestine, toate, dar absolut TOATE cele protestante si neoprotestante refuza Crucea? De ce crezi oare? Omule, alege Biserica ce-i indeamna pe oameni asa: Cine vrea sa se mantuie, sa-si ia crucea sa si sa-I urmeze lui Hristos!!! Asta trebuie sa faci sa te mantuiesti: sa-ti iei crucea ta!
"Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; unul ca acesta e amăgitorul și antihristul." 2 Ioan 1,7. "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!" |
|
|||
|
|||
![]()
Nu, dar un credincios care e 100% entuziast ... isi traieste credinta, SE BUCURA DE CREDINTA SA! Credinta sa e vie, nu a ajuns o simpla filosofie! Acel credincios inca se mai roaga, deci e VIU!
"Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; unul ca acesta e amăgitorul și antihristul." 2 Ioan 1,7. "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul L-ai nascut, pe tine cea intru adevar Nascatoare de Dumnezeu te marim!" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Inaintea pretioaselor sale postari traseaza principiile de comunicare prin care tine sa-si pregateasca auditoriul cu mult timp inainte de stralucirea sa. Apoi isi lasa auditoriul cu ochii-n soare: va voi lasa in asteptare sa fierbeti in suc propriu pana la a 2-a mea (re)venire... dupa Pasti! Ha!Ha! Cat de mandru poate sa fie omul asta!
|
||||
|
||||
![]()
Cât îi îngăduie Dumnezeu, nu crezi?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa fii crestin inseamna o angajare totala pe niste coordonate ...daca esti crestin nu ai cum sa fii rece,impasibil.Sunt unii pe forum care au o ravna prunceasca sa indrepteze pe altii,dar ei sunt mai buni ca tine pentru ca au inceput sa se implice,intr-un mod gresit la inceput,dar trebuie sa treci prin aceasta greseala ca sa ajungi la ravna duhovniceasca,ei s-au angajat asa cum inteleg ei ,dar experienta si viata va sedimenta si li se vor clarifica anumite aspecte si vor lupta apoi cu o ravna din ce in ce mai aproape de cum ar trebui sa fie.Dumnezeu ,la inceput,se uita la inima lor nu neaparat la rezultate.Tu ii judeci dupa rezultate.Unul care invata un lucru nou,va gresi.Unul care nu se implica,nu va gresi,dar insasi neimplicarea e mult mai grava decat implicarea cu caderi.