![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca sa nu mai vorbim ca problema se poate pune si din alte unghiuri. Concubinajul duce la o casatorie fericita? Cum se raporteaza facerea de copii la concubinaj? Ce zici daca exista o legatura direct proportionala intre concubinaj (fie si urmat de casatorie) si numarul de copii dintr-o familie? etc.
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu dom`le...care, cum, cat de fericiti sunt. Despre fericire intreaba-i pe sfinti si pe poeti. Eu nu ma pricep la asta.
Eu incercam sa fiu on-topic. Daca "baieti crestini" inseamna virgini si dispusi sa ceara prima data mana fetei inainte sa o cunoasca atat platonic cat si erotic, sunt sceptic. Ce tot atata dezbatere... |
|
|||
|
|||
![]()
Sa nu punem egal intre pierderea virginitati si concubinaj.
Pierderea virginitatii se poate intampla in cateva minute, concubinajul inseamna un compromis acceptat sistematic zi de zi, timp de multi ani. Este sa zicem un soi de legiferare a perversiunii si a inlocuirii unui sistem de valori cu altul. Inseamna inlocuirea notiunilor de casatorie si iubire cu concubinaj si "relatie reciproc avantajoasa si deplin satisfacatoare". Daca pe urma apare si casatoria, surpriza s-ar putea sa fie mare, daca in decursul catorva ani relatia s-a dovedit "reciproc avantajoasa si deplin satisfacatoare", casatoria, mai ales pe termen lung este rareori "reciproc avantajosa si deplin satisfacatoare". Copii in special au tendinta nefasta sa complice relatia unor oameni imaturi afectiv si duhovniceste dar sunt si alti factori. Dar deja concubinajul ca "relatie reciproc avantajoasa si deplin satisfacatoare" este SF, cei care traiesc in concubinaj rareori sunt sau se opresc la prima relatie de concubinaj. Si daca se opresc, de multe ori o fac din cauza unor constrangeri, din care timpul e cel mai presant, nu neaparat ca au invatat ceva din acele relatii sau si-au schimbat reperele.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 18.03.2016 at 16:12:33. |
|
|||
|
|||
![]()
Pacat.
Ce, te-a oprit cineva sa fii sfant si poet? Uite la Cohen, de pilda! Ce poet!... Il ai cu tine mereu, la cafenea. Oare nu il asculti (cu adevarat) niciodata? |
|
|||
|
|||
![]()
Eu am raspuns doamnei/domnisoarei care a initiat topicul dupa exemplele pe care le stiu personal. Toti oamenii pe care ii cunosc si s-au casatorit au trait in concubinaj anterior. Ca e bine sau e rau, nu voiam sa dezbat. Asta e realitatea pe care o cunosc eu. :)
Citisem azi un articol in legatura cu casatoria pe meleagurile nostre acum cateva secole: http://adevarul.ro/locale/hunedoara/...cc1/index.html |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Interesanta descrierea barbatilor romani din trecut :))
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() "Se lăsau cumpărate de la părinți, iar viața de familie însemna a purta grija casei și a copiilor". "În cazul în care părinții fetei refuzau să o dea în căsătorie pețitorului, deseori se întâmpla ca tinerele să fie răpite". " Fetele și zestrea erau disputate de flăcăii care se opreau în fața corturilor. Cei care voiau să se însoare trebuiau să ajungă la tocmeală cu părinții fetelor, altfel erau nevoiți să plece mai departe. Pe unele dintre fete le țin tare la preț, pe altele le vând cât ai bate din palme, la primul client care se prezintă. Perechea nouă urmată de cântece de fluier și cimpoiu pleacă până la primul călugăr care le dă binecuvântarea căsătorieiâ, informa autorul." "Femeile românce nu stau cu bărbații lor la masă, mănancă după ei, stând mai totdeauna în picioare, îndeletnicindu-se în același timp cu vreo treabă casnică. Nici în timpul sarcinii nu se abat de la această regulă, ci numai câteva zile înainte și după naștere". "În raport cu femeile, bărbații erau considerați brutali, potrivit descrierilor unor călători străini care au vizitat ținuturile românilor. ' Ma abțin să judec indolența, brutalitatea și nepăsarea lor. Doresc sä spun doar atât, că părul lor încâlcit, ochii lor mici și sfredelitori, modul lor bănuitor de gândire, înclinația lor spre băutură și lipsa oricărei educații îi așează destul de jos în raport cu alte popoare, în ceea ce privește nivelul de educație. Rar am văzut un român fără un ciomag ca lumea în mână și fără un brâu în care să se afle câteva cuțite." E intotdeauna interesant sa citesti relatarile strainilor, pentru ca sunt obiective si arata starea in care se afla poporul roman. In orice caz, femeile erau vandute de parinti sau prezentate spre vanzare la targul de fete, ca niste vite sau ca niste sclavi din Africa, si apoi ce soarta nenorocita aveau. Foarte trist.Sau rapite. Nici nu stateau cu barbatii la masa, tocmai pentru a arata clar gradul de inferioritate in raport cu acestia, nu exista pic de egalitate, se intelege, nici de respect. Last edited by aubergine; 18.03.2016 at 20:32:50. |
|
||||
|
||||
![]()
Noroc cu vremurile astea ca ati scăpat.
Trist .
|
|||
|
|||
![]()
Trist este ca in Romania este aproape la fel ca atunci in unele aspecte.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si intradevar, astazi nici un barbat cu o buna judecata si care respecta femeile nu ar putea fi de acord cu asa ceva. Insa la vremea respectiva acelea erau mentalitatile sociale (si sunt convins ca nu numai in Tarile Romane, ci si in multe alte tari europene si de pe alte continente) si nu le putem judeca dupa standardele de azi! |
|