![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Noi credem ca Biblia este o parte din scrierile Sfintei Traditii care a existat din cele mai vechi timpuri si transmisa pe cale scrisa si vorbita pana in zilele noastre. Spre exemplu, cand eram mic un batran, vecin cu mine, mi-a zis ca demult au trait uriasi pe pamant - si am ras de el. Dupa cate il stiam, nu cred ca a citit vreodata VT. Acum, daca ma uit pe Internet, gasesc si fotografii cu scheletele lor gasite in unele saituri arheologice.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
,,fiii lui Dumnezeu, vazand ca fiicele oamenilor sunt frumoase, si-au luat dintre ele sotii, care pe cine si-a ales" Exista acolo un indice 1.Daca dai click pe el apare scris> ,,Versetele 1-4: text enigmatic; insertia unei stravechi traditii pe care autorul Genezei nu si-a permis s'o omita. In limbajul biblic, "fii ai lui Dumnezeu" sunt oamenii superiori, evoluati, virtuosi, in timp ce "fii ai oamenilor" sunt cei inferiori, primitivi, instinctuali, pacatosi. Din unirea acestor doua "specii" atat de diferite s'au nascut "uriasii", ca o culme a rautatii de pe pamant, rautate pe care Domnul o va eradica prin potop." Deci uriasii urmau,si ei,sa fie rasi de pe fata pamintului.Dar nu asta este problema.Daca renuntam la criteriul,,canon biblic"si aducem drept argumentatie alte scrieri,inclusiv apocrifele,atunci imi este teama ca vom deschide o discutie cu un final greu de prevazut.Si cand spun asta ma refer,de exemplu, la ,,Cartea lui Enoch",patriarh amintit atat in Vechiul Testament(,,Și a plăcut Enoh lui Dumnezeu și apoi nu s-a mai aflat, pentru că l-a mutat Dumnezeu">Geneza 5:24) dar si in Evrei 11:5,de unde aflam ceva extraordinar: ,,Prin credință, Enoh a fost luat de pe pământ ca să nu vadă moartea, și nu s-a mai aflat, pentru că Dumnezeu îl strămutase, căci mai înainte de a-l strămuta, el a avut mărturie că a bine-plăcut lui Dumnezeu." Ca sa nu ma indepartez prea mult>daca renuntam la canonul biblic,atunci as putea cita Cartea lui Enoch(desi eu sunt sceptic cu privire la posibilitatea ca ea sa fie scrisa chiar de catre Enoch) iar daca ma uit la cele scrise in Capitolul 7(parca) cu trimitere la Geneza 6:2 atunci vom incepe o discutie ce va fi greu de dus pina la capat,din mai multe motive.Unul dintre motive ar fi semnul de egalitate(si implicit de credibilitate) ce s-ar pune intre cartile Bibliei si alte scrieri cu toate consecintele ce decurg din acest demers,pe care l-as cataloga(discret) drept lejer riscant. In situatia de fata,fiind vorba de un sfant,in speta Sf.Nectarie de la Optina,eu inclin sa cred ca acesta nu a intentionat in nici un mod sa eludeze canonul biblic.Precizez ca nu am nici o informatie cu privire la aspecte din Sfanta Traditie care sa prezinte o alta varianta cu privire la Potop.Daca exista as dori precizari(autor/carte/tratat).Insa am alte neclaritati,dupa cum poti observa din cele postate inaintea acestui post.Exista variante diferite cu privire la cele spuse de catre sfant si am solicitat clarificari.Am spus ca poate nu inteleg eu si mi-am asumat aceasta posibila incapacitate intelectuala. In rest pot spune ca si eu am ceva opinii pe subiectul deschis de tine dar nu vreau sa largesc si mai mult aria neclaritatilor.(aici mai urma un text)>Ionut,mi-am clarificat aceea dilema din citatul tau.Multumesc pentru aceea precizare. Last edited by Scotianul; 01.09.2010 at 16:18:24. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Ati practicat la ei ca sa puteti sa va pronuntati? Citat:
Ce parere aveti, cei care credeau in Domnul dar nu ii urmau pe apostoli si despre care Domnul le-a zis apostolilor sa nu ii opreasca pentru ca este bine ceea ce fac, au oficiat Sfanta Taina a Euharistiei? Citat:
Pai daca nu stiti ce s-a discutat la sinoadele ecumenice, nu aveti cum sa va amintiti ceva, pentru ca, nu puteti uita ceea ce nu ati stiut niciodata, ci asta se numeste ignoranta. Si omul are dreptul sa fie ignorant daca asa ii place sau daca nu are timp sa citeasca tot ceea ce s-a spus/scris, dar in cazul asta nu vad cum isi permite sa ii contrazica pe altii in necunostinta de cauza... Last edited by adiandrea6; 01.09.2010 at 19:51:59. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai spui Citat:
“Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac” (Luca 23:34)Dar si pe Sf. Teofilact: [‘De ce este cel ignorant pedepsit?’ raspunsul, dupa Sf. Teofilact din Ohrid este:] “Pentru ca atunci cind el putea sa afle n-a vrut sa o faca si si-a fost cauza propriei ignorante din lene” (Sf. Teofilact, Explicatie la Evanghelia dupa Sf. Luca 12:47-48). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mladitele, asa cum ti-a spus si doctor_faustus, sint drept – credinciosii din Biserica lui Hristos, care este doar Una. Mladitele nu sint Biserici care-l marturisesc pe Hristos in mai multe feluri, dar ca sa ajungi la o astfel de intelegere trebuie sa fii mai intii onesta, nu sa scoti din Scriptura doar ceea ce-ti convine ca sa probezi ce iti sugereaza diavolul sau ce propovaduiesc uneltele lui impotriva Sfintei Scripturi si a Traditiei. Domnul Nostru (dar nu si al tau!) nu-i spune samaritencei “Vai, copila mea, caci multe sint cele ce ne-aduna! Voi va inchinati aceluiasi Dumnezeu, tineti ca si noi cele cinci carti ale lui Moise, aveti preotie si faceti si voi sacrificii in Templu. Sintem cu totii copiii lui Dumnezeu!”, ci ii zice foarte clar: “Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este.” (Ioan 4:22) |
|
||||
|
||||
![]()
În templu, aduceau sacrificii iudeii. Samaritenii aduceau sacrificii pe munte. Asta îi deosebea. În rest, aveau aceeași credință.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Cum adica nu si al meu? Credeti ca puteti pune dumneavoastra monopol pe El si credeti ca puteti sa ii spuneti dumneavoastra al cui sa fie si al cui nu? Va reamintesc ca a spus: "Cereti si veti primi", asa ca Il primesc si eu din moment ce Il cer iar El face dupa credinta noastra. Orgoliul orbeste, nu uitati niciodata acest "mic" lucru... Citat:
"Pe cand intra in Capernaum, s-a apropiat de El un sutas, rugandu-L, Si zicand: Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit. Si i-a zis Iisus: Venind, il voi vindeca. Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea. Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta, si face. Auzind, Iisus S-a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: Adevarat graiesc voua: la nimeni, in Israel, n-am gasit atata credinta. Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in imparatia cerurilor. Iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Si a zis Iisus sutasului: Du-te, fie tie dupa cum ai crezut. Si s-a insanatosit sluga lui in ceasul acela." Ati vazut ce inseamna credinta si care este Duhul lui Iisus? Ati vazut cine va intra in Imparatie? Uitati-va in Evanghelie in ce circumstante pronunta Domnul cuvantul "credinta" si apoi putem vorbim despre Duhul Domnului. |
|
|||
|
|||
![]()
Pt adiandrea6:
Esti hulitoare de Duh Sfint pentru ca ii rastalmacesti Cuvintul si esti inchinatoare la idoli pentru ca tu nu slujesti Adevarului relevat, ci fructului propriei imaginatii. Calvin, cu care ai mai multe afinitati decit cu Parintii Bisericii, motiv pentru care si fac trimitere la el, ca sa pricepi, arata foarte clar in Comentarii la Ioan ca lipsa cunoasterii lui Dumnezeu inseamna “fantoma” si “idol” la care ajungi sa te inchini. De aceea Domnul nostru nu este si al tau, fiindca noi il cunoastem prin Scriptura si Traditie, care tot de la Dumnezeu este, dar “hristosul” tau este plasmuirea mintii tale, idol “cioplit” si mincinos. Samaritenii credeau in acelasi Dumnezeu si tineau cartile lui Moise, dar urmau traditiile oamenilor si nu pe cea lasata de Dumnezeu fiindca se inchinau in templul lor de pe muntele Gerizim, si nu la Ierusalim. Asta ii spune Domnul nostru samaritencei si chiar mai mult: ca toata credinta ti-e gratuita daca nu o ai in Sfinta Traditie, care numai “din iudei este”. Asa si astazi, poti sa chemi numele Domnului si sa interpretezi Scriptura dupa capul tau sau sa iei de bun ce zic corifeii apostati ai protestantismului, dar o faci degeaba, exact ca si cum te-ai inchina la idoli, cum chiar gura pacatosului (Calvin) graieste, pentru ca mintuirea numai in Biserica cea Una este. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am vazut ca persoana care raspunde a zis asa: Am zis ca Biserica lui Hristos, prin care inteleg in exclusivitate Biserica Ortodoxa, este singura Arca a mintuirii. Daca, asa cum Sf. Nectarie de la Optina a spus, au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit, atunci exista si oameni in afara Bisericii care vor fi mintuiti. Dar nu am spus ca toti cei din Arca se vor mintui, pentru ca unii pot sa se arunce in afara prin faptele lor rele. Si nici n-am spus ca cei care inoata inspre Arca si n-au apucat sa urce pina sa moara nu ar putea fi mintuiti. Cine poate sa zica ca Dumnezeu cel Atotstapinitor, Cel care cunoaste inimile tuturor, n-ar putea sa-si intinda mina catre cei care, din ignoranta sau circumstante potrivnice, n-au reusit sa suie in Arca inainte ca noaptea mortii sa se lase peste ei, dar care in inimile si mintile lor jinduiesc dupa adevar? “Toate le nadajduieste” (1 Corinteni 13:7). Acesta spune ca: Sfantul Macarie a spus... pentru corectitudine cred ca ar trebui sa gasim exact textul spus de Macarie. Am cautat si nu am gasit nimic in acest sens. Omul e supus greselii. Pana nu gasesc exact scrierea in care spune Sfantul Macarie asa, inclin sa cred ca aici domnul care raspunde intrebarilor a gresit. |
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Dar al lui Calvin a fost? Cine a avut idoli, Calvin sau catolicii sau ortodocsii? Sau poate gresesc si unii si altii cand ii acuza de idolatrie pe cei din tabara "adversa" care cred in Iisus? Citat:
Citat:
Citat:
Si revenind, vedeti ca nu traditia face ca inchinarea sa fie buna, ci credinta? Citat:
Citat:
Last edited by adiandrea6; 11.09.2010 at 16:43:31. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Consecintele razboiului | mihaela75 | Generalitati | 17 | 24.03.2011 19:59:43 |
Mihai Viteazul - Parastas la 409 ani de la moartea acestuia | cristiboss56 | Stiri, actualitati, anunturi | 11 | 11.08.2010 20:45:00 |
Identificarea sufletului si identitatea acestuia | adelin | Generalitati | 23 | 27.01.2010 12:01:38 |
Pacatul - si consecintele lui? | s_snape | Generalitati | 14 | 09.05.2009 15:37:11 |
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia | magnusfelyx | Generalitati | 6 | 30.12.2008 19:14:48 |
|