Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.09.2010, 15:08:30
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotianul Vezi mesajul
[...]Mai apoi in Geneza 6:7 se spune ,,Și a zis Domnul: "Pierde-voi de pe fața pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc și de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut".

Observam ca este clar:,,De la om până la dobitoc și de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde".A existat insa o exceptie:

,,Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu."(Geneza 6:8).
[...]
Ne este clar deloc. Prima oara Dumnezeu spune ca va pierde omul de pe fata pamantului, insa nu a fost asa datorita lui Noe. Deci Dumnezeu a spus ca va nimici omul, insa a existat exceptia. Poate ca au mai existat si alte exceptii pe care cartile din VT nu le mentioneaza, de vreme ce din familia lui Noe nu cred ca s-au nascut uriasi din care sa se traga Goliat.

Noi credem ca Biblia este o parte din scrierile Sfintei Traditii care a existat din cele mai vechi timpuri si transmisa pe cale scrisa si vorbita pana in zilele noastre. Spre exemplu, cand eram mic un batran, vecin cu mine, mi-a zis ca demult au trait uriasi pe pamant - si am ras de el. Dupa cate il stiam, nu cred ca a citit vreodata VT. Acum, daca ma uit pe Internet, gasesc si fotografii cu scheletele lor gasite in unele saituri arheologice.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 15:29:43
Scotianul
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Ne este clar deloc. Prima oara Dumnezeu spune ca va pierde omul de pe fata pamantului, insa nu a fost asa datorita lui Noe. Deci Dumnezeu a spus ca va nimici omul, insa a existat exceptia. Poate ca au mai existat si alte exceptii pe care cartile din VT nu le mentioneaza, de vreme ce din familia lui Noe nu cred ca s-au nascut uriasi din care sa se traga Goliat.

Noi credem ca Biblia este o parte din scrierile Sfintei Traditii care a existat din cele mai vechi timpuri si transmisa pe cale scrisa si vorbita pana in zilele noastre. Spre exemplu, cand eram mic un batran, vecin cu mine, mi-a zis ca demult au trait uriasi pe pamant - si am ras de el. Dupa cate il stiam, nu cred ca a citit vreodata VT. Acum, daca ma uit pe Internet, gasesc si fotografii cu scheletele lor gasite in unele saituri arheologice.
Discutia poate fi acceptata daca renuntam la notiunea de canon biblic.In acest caz ne putem referi si la alte documente ,fie si apocrife iar situatia,IMHO,se va complica si mai mult.Si o sa incerc sa-ti argumentez.Daca te uiti pe Biblia de pe siteul http://www.crestinortodox.ro/ in Geneza 6:2 ( http://www.crestinortodox.ro/biblia-...rea/Capitol-6/ ) sta scris:

,,fiii lui Dumnezeu, vazand ca fiicele oamenilor sunt frumoase, si-au luat dintre ele sotii, care pe cine si-a ales"

Exista acolo un indice 1.Daca dai click pe el apare scris> ,,Versetele 1-4: text enigmatic; insertia unei stravechi traditii pe care autorul Genezei nu si-a permis s'o omita. In limbajul biblic, "fii ai lui Dumnezeu" sunt oamenii superiori, evoluati, virtuosi, in timp ce "fii ai oamenilor" sunt cei inferiori, primitivi, instinctuali, pacatosi. Din unirea acestor doua "specii" atat de diferite s'au nascut "uriasii", ca o culme a rautatii de pe pamant, rautate pe care Domnul o va eradica prin potop."

Deci uriasii urmau,si ei,sa fie rasi de pe fata pamintului.Dar nu asta este problema.Daca renuntam la criteriul,,canon biblic"si aducem drept argumentatie alte scrieri,inclusiv apocrifele,atunci imi este teama ca vom deschide o discutie cu un final greu de prevazut.Si cand spun asta ma refer,de exemplu, la ,,Cartea lui Enoch",patriarh amintit atat in Vechiul Testament(,,Și a plăcut Enoh lui Dumnezeu și apoi nu s-a mai aflat, pentru că l-a mutat Dumnezeu">Geneza 5:24) dar si in Evrei 11:5,de unde aflam ceva extraordinar:

,,Prin credință, Enoh a fost luat de pe pământ ca să nu vadă moartea, și nu s-a mai aflat, pentru că Dumnezeu îl strămutase, căci mai înainte de a-l strămuta, el a avut mărturie că a bine-plăcut lui Dumnezeu."

Ca sa nu ma indepartez prea mult>daca renuntam la canonul biblic,atunci as putea cita Cartea lui Enoch(desi eu sunt sceptic cu privire la posibilitatea ca ea sa fie scrisa chiar de catre Enoch) iar daca ma uit la cele scrise in Capitolul 7(parca) cu trimitere la Geneza 6:2 atunci vom incepe o discutie ce va fi greu de dus pina la capat,din mai multe motive.Unul dintre motive ar fi semnul de egalitate(si implicit de credibilitate) ce s-ar pune intre cartile Bibliei si alte scrieri cu toate consecintele ce decurg din acest demers,pe care l-as cataloga(discret) drept lejer riscant.

In situatia de fata,fiind vorba de un sfant,in speta Sf.Nectarie de la Optina,eu inclin sa cred ca acesta nu a intentionat in nici un mod sa eludeze canonul biblic.Precizez ca nu am nici o informatie cu privire la aspecte din Sfanta Traditie care sa prezinte o alta varianta cu privire la Potop.Daca exista as dori precizari(autor/carte/tratat).Insa am alte neclaritati,dupa cum poti observa din cele postate inaintea acestui post.Exista variante diferite cu privire la cele spuse de catre sfant si am solicitat clarificari.Am spus ca poate nu inteleg eu si mi-am asumat aceasta posibila incapacitate intelectuala.

In rest pot spune ca si eu am ceva opinii pe subiectul deschis de tine dar nu vreau sa largesc si mai mult aria neclaritatilor.(aici mai urma un text)>Ionut,mi-am clarificat aceea dilema din citatul tau.Multumesc pentru aceea precizare.

Last edited by Scotianul; 01.09.2010 at 16:18:24.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 19:45:41
adiandrea6 adiandrea6 is offline
Banned

Data înregistrării: 19.08.2010
Locație: Franta, Lille
Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
Problema cu sfânta taină a euharistiei este una oarecum cunoscută, iar ceea ce dumneata încerci să faci este să creezi o manipulare și o diversiune mai mult decât evidentă. Se știe că toate cultele neoprotestante, și chiar unele protestante, nu cred în sfânta euharistie și nu cred așa cum crede Biserica lui Hristos, cea care este călăuzită de Duhul Sfânt.
Cum adica se stie? Se stie de catre cine? De ei sau de dusmanii lor? De ce atunci cand ii intrebam nu se confirma ceea ce afirmati despre ei? Acum chiar ma gandesc sa fac un topic despre asta ca sa ii intrebam pe cei care intra pe acest site, sa vedem ce ne spun ei, din interior. Pentru ca eu, cu cati am vorbit, nu am auzit sa afirme ceea ce spuneti dumneavoastra despre ei. Iar pe mine nu ma intereseaza parerile dusmanilor lor despre ei, ci ma intereseaza ce cred ei cu adevarat.

Citat:
Pe de altă parte nu doar credința lor este alterată și falsă,
Daca faptul ca ei cred in Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu rastignit pentru iertarea pacatelor noastre, asa cum scrie in Biblie, si cred toate despre El asa cum scrie in Biblie (ca nu degeaba ii acuzati ca sunt Sola Scriptura), deci daca faptul de a crede in ceea ce scrie Evanghelia este in conceptia dumneavoastra alterat si fals, pai atunci cred ca dumneavoastra sunteti cel care trebuie sa va revizuiti putin credinta, pentru ca Iisus este asa cum scrie in Evanghelie!

Citat:
ci chiar și practica lor este așa
Ati practicat la ei ca sa puteti sa va pronuntati?

Citat:
pentru că neavând preoție sacramentală ei nu pot oficia sfintele taine
Asta o spune Dumnezeu sau este parerea dumneavoastra proprie? Pentru ca eu va pot arata ce a zis Domnul si nu este cum ziceti dumneavoastra, si de altfel am tot dat paragraful cu pricina in care le spune apostolilor sa nu ii opreasca pe cei care cred in El chiar daca nu ii urmeaza pe ei. Credeti ca numai apostolilor au fost adresate acele cuvinte sau si urmasilor acestora? Si vedeti ca credinta nu este falsa nici la cei care nu ii urmeaza pe apostoli ci cred in Domnul fara sa ii urmeze neaparat pe acestia? Dumneavoastra chiar credeti ca Dumnezeu se poate contrazice si isi poate retrage ulterior cuvantul doar pentru ca oamenii, chiar si sfinti sa fie ei, nu l-au inteles pe deplin?

Citat:
, și în primul rând sfânta euharistie.
Ce parere aveti, cei care credeau in Domnul dar nu ii urmau pe apostoli si despre care Domnul le-a zis apostolilor sa nu ii opreasca pentru ca este bine ceea ce fac, au oficiat Sfanta Taina a Euharistiei?

Citat:
Deci, pe marginea acestei probleme nu are rost să mai glosăm pentru că lucrurile sunt mai mult decât limpezi, iar noi ortodocșii adevărați, nu cei care jucăm mai multe cărți, nu acceptăm diversiuni și manipulări religioase de genul celor pe care le încerci dumneata.
Intr-adevar sunt mai mult decat limpezi pentru cei ce pot accepta cu inima usoara tot ceea ce Domnul a spus in Evanghelia Sa. Pentru cei cu inima incrancenata insa, nu este decat suferinta acest Cuvant al Domnului si se vede dupa violenta cu care ii atacati pe altii care cred in acelasi Hristos Fiu al lui Dumnezeu, in care credeti si dumneavoastra, fara sa doriti sa invatati de la Domnul (si nu de la oameni) ca El nu doreste sa ii opriti pe cei care cred in El.

Citat:
Nu știu ce hotărâri au schimbat sau nu sinoadele ecumenice, însă eu nu îmi aduc aminte să fi schimbat dogmele credinței creștine. Deci ți-am spus și îți repet, lasă-ne cu diversiunile și manipulările acestea subtile.
Pai daca nu stiti ce s-a discutat la sinoadele ecumenice, nu aveti cum sa va amintiti ceva, pentru ca, nu puteti uita ceea ce nu ati stiut niciodata, ci asta se numeste ignoranta. Si omul are dreptul sa fie ignorant daca asa ii place sau daca nu are timp sa citeasca tot ceea ce s-a spus/scris, dar in cazul asta nu vad cum isi permite sa ii contrazica pe altii in necunostinta de cauza...

Last edited by adiandrea6; 01.09.2010 at 19:51:59.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2010, 04:19:31
paradosis paradosis is offline
Banned

Data înregistrării: 18.07.2010
Implicit

Citat:
In textul (linkul sursa l-am postat mai sus) pe care l-am citit ,,Conversatie intre un crestin ortodox si un cautator sincer al credintei ortodoxe" scris de catre domnul Vladimir Moss,sta scris asa:

,,Am zis ca Biserica lui Hristos, prin care inteleg in exclusivitate Biserica Ortodoxa, este singura Arca a mintuirii. Daca, asa cum Sf. Nectarie de la Optina a spus, au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit, atunci exista si oameni in afara Bisericii care vor fi mintuiti."

Am cautat si iata ce am gasit referitor la cele spuse de Sf Nectarie de la Optina:

1).,,În zilele lui Noe, Dumnezeu, timp de o suta de ani, a spus ca va fi potopul, dar oamenii nu au crezut, nu s-au pocait, si dintr-o multime de oameni s-a gasit doar un singur drept cu familia lui. Asa va fi si la venirea Fiului Omului” (Matei 24, 37)."

(Se vede si mai clar in Matei 24:38-39>,,Căci precum în zilele acelea dinainte de potop, oamenii mâncau și beau, se însurau și se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie,Și n-au știut până ce a venit potopul și i-a luat pe toți, la fel va fi și venirea Fiului Omului.">nota mea)

Nota>este evident ca sfantul nu a spus altceva decat cele scrise in The Holy Bible.Nici vorba de alti supravietuitori in afara celor din Arca lui Noe.

si tot Sfantul Nectarie de la Optina spune:

2).,,În ultimele timpuri, credinciosilor li se vor întâmpla aceleasi lucruri care li s-au întâmplat Apostolilor înainte de Adormirea Maicii Domnului. Fiecare credincios, oriunde ar fi, va fi adus pe nori în Corabia-Biserica. Doar cei ce se vor afla în ea vor fi mântuiti“.Si tot sfantul spunea: ,,Si nu o data repeta: „Tineti cu tarie Ortodoxia".

Este evident ca facea vorbire despre Biserica Ortodoxa cand spunea ,,Corabia-Biserica".

Nota>este iarasi evident ca sfantul nici nu concepea posibilitatea ca cineva sa se mantuiasca in fara Bisericii Ortodoxe.

Sursa citatelor mele este: http://www.crestinortodox.ro/comunit...ptopic_id=2853 In acest link este indicata si sursa-text de la care s-a plecat: ,,Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum, Ed. Biserica Ortodoxa, Alexandria, 2004.

Va rog sa observati cu atentie cele spuse in ultimul link postat de mine si citate mai sus in comparatie cu textul domnului Vladimir Moss.Si pe acest aspect,cu respect,astept clarificari.Cu multumiri.

IN ALTA ORDINE DE IDEI>mai am o neclaritate:

a).tot in acel text( ,,Conversatie intre un crestin ortodox si un cautator sincer al credintei ortodoxe" ) se spune ,,Cu alte cuvinte, ignoranta cu privire la voia Domnului si adevarul Sau poate imblinzi sentinta, dar nu o poate inlatura complet.".As dori,cu multumiri,sa stiu ce se intelege exact ,dpdv ortodox, prin ,,ignoranta cu privire la voia Domnului si adevarul Sau poate imblinzi sentinta".Fara a abuza de rabdarea nimanui as dori si o fundamentare teologica in acest sens.

Scuze pentru multiplele intrebari.
Conform Sfintei Scripturi nimeni nu a fost salvat de la moarte in afara celor care s-au aflat in Arca. Cred ca nu avem motive sa ne indoim ca Sf. Nectarie cunostea acest adevar, si atunci afirmatia sa este confirmarea adevarului prin reducere la absurd: “daca au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit (ipoteza absurda), atunci exista si oameni care se mintuiesc (concluzie aberanta data fiind premisa falsa) in afara Bisericii - care este Arca mintuirii”.

Mai spui
Citat:
mai am o neclaritate:

a).tot in acel text( ,,Conversatie intre un crestin ortodox si un cautator sincer al credintei ortodoxe" ) se spune ,,Cu alte cuvinte, ignoranta cu privire la voia Domnului si adevarul Sau poate imblinzi sentinta, dar nu o poate inlatura complet.".As dori,cu multumiri,sa stiu ce se intelege exact ,dpdv ortodox, prin ,,ignoranta cu privire la voia Domnului si adevarul Sau poate imblinzi sentinta".
Eu cred ca “fundamentarea teologica” pe care o cauti o s-o gasesti tot in textul lui Vladimir Moss care citeaza Scriptura:
“Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac” (Luca 23:34)

“Daca ati fi orbi n-ati avea pacat” (Ioan 9:41)

“am fost miluit, caci in necredinta mea, am lucrat din nestiinta” (1 Timotei 1:13)

“stiu ca din nestiinta ati facut rau” (Fapte 3:17),
Dar si pe Sf. Teofilact:
[‘De ce este cel ignorant pedepsit?’ raspunsul, dupa Sf. Teofilact din Ohrid este:] “Pentru ca atunci cind el putea sa afle n-a vrut sa o faca si si-a fost cauza propriei ignorante din lene” (Sf. Teofilact, Explicatie la Evanghelia dupa Sf. Luca 12:47-48).
Reply With Quote
Vechi 08.09.2010, 04:24:01
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de adiandrea6 Vezi mesajul
Domnul Iisus Hristos nu a hulit niciodata, ci a spus mereu adevarul, si iata ce a spus El:

"Eu sunt vița cea adevărată și Tatăl Meu este lucrătorul.
Orice mlădiță care nu aduce roadă întru Mine, El o taie; și orice mlădiță care aduce roadă, El o curățește, ca mai multă roadă să aducă.
Acum voi sunteți curați, pentru cuvântul pe care vi l-am spus.
Rămâneți în Mine și Eu în voi. Precum mlădița nu poate să aducă roadă de la sine, dacă nu rămâne în viță, tot așa nici voi, dacă nu rămâneți în Mine.
Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic.
Dacă cineva nu rămâne în Mine se aruncă afară ca mlădița și se usucă; și le adună și le aruncă în foc și ard.
Dacă rămâneți întru Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți ceea ce voiți și se va da vouă.
Întru aceasta a fost slăvit Tatăl Meu, ca să aduceți roadă multă și să vă faceți ucenici ai Mei. "
(Ev. Ioan, cap 15, 1:8)

Aveti curajul sa Ii spuneti si Lui ca polueaza pentru ca vorbeste de mai multe mladite? Daca da, mutati si dumneavoastra discutia in rugaciune cu El si va va raspunde...

Si aveti curajul sa Il contraziceti in acestea?:

"Si I-a zis Ioan: Invatatorule, am vazut pe cineva scotand demoni in numele Tau, care nu merge dupa noi, si l-am oprit, pentru ca nu merge dupa noi.
Iar Iisus a zis: Nu-l opriti, caci nu e nimeni care, facand vreo minune in numele Meu, sa poata, degraba, sa Ma vorbeasca de rau.
Caci cine nu este impotriva noastra este pentru noi."
(Marcu, cap.9, 38:40)

Daca aveti un asa curaj, pai contraziceti-va cu El in rugaciune, si nu cu cei care Ii asculta Cuvantul...
Tu nu Ii asculti Cuvintul, ci iti bati joc de El hulindu-I Duhul!

Mladitele, asa cum ti-a spus si doctor_faustus, sint drept – credinciosii din Biserica lui Hristos, care este doar Una. Mladitele nu sint Biserici care-l marturisesc pe Hristos in mai multe feluri, dar ca sa ajungi la o astfel de intelegere trebuie sa fii mai intii onesta, nu sa scoti din Scriptura doar ceea ce-ti convine ca sa probezi ce iti sugereaza diavolul sau ce propovaduiesc uneltele lui impotriva Sfintei Scripturi si a Traditiei.

Domnul Nostru (dar nu si al tau!) nu-i spune samaritencei “Vai, copila mea, caci multe sint cele ce ne-aduna! Voi va inchinati aceluiasi Dumnezeu, tineti ca si noi cele cinci carti ale lui Moise, aveti preotie si faceti si voi sacrificii in Templu. Sintem cu totii copiii lui Dumnezeu!”, ci ii zice foarte clar:

“Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este.” (Ioan 4:22)
Reply With Quote
Vechi 08.09.2010, 08:09:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de paradosis Vezi mesajul
si faceti si voi sacrificii in Templu.
În templu, aduceau sacrificii iudeii. Samaritenii aduceau sacrificii pe munte. Asta îi deosebea. În rest, aveau aceeași credință.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 09.09.2010, 11:43:55
Banned

Implicit

Citat:
Tu nu Ii asculti Cuvintul, ci iti bati joc de El hulindu-I Duhul!
Daca tineti cu tot dinadinsul sa ii judecati pe altii, puteti macar sa va argumentati acuzatia pe care o faceti, mai ales ca este una extrem de grava.

Citat:
Mladitele, asa cum ti-a spus si doctor_faustus, sint drept – credinciosii din Biserica lui Hristos, care este doar Una. Mladitele nu sint Biserici care-l marturisesc pe Hristos in mai multe feluri,
Nici eu nu am zis altceva ci am zis exact ceea ce scrie in Evanghelie, si anume ca mladitele sunt credinciosii care il marturisesc pe Iisus ca Fiul al lui Dumnezeu Tatal, venit in lume ca sa stearga pacatele noastre si sa ne mantuiasca, si crezand Cuvantului lui Iisus, fac ceea ce Iisus le spune. Absolut toti crestinii cred in Iisus in modul acesta, asa ca Biserica Unica nu este nici doar cea Ortodoxa romaneasca, sau doar cea greceasca, sau doar cea copta, sau doar cea catolica de rit latin, sau doar cea greco-catolica etc, ci Biserica este Trupul Lui Iisus constituit din toti acesti crestini. Nu-mi rastalmaciti cuvintele, va rog.

Citat:
dar ca sa ajungi la o astfel de intelegere trebuie sa fii mai intii onesta, nu sa scoti din Scriptura doar ceea ce-ti convine ca sa probezi ce iti sugereaza diavolul sau ce propovaduiesc uneltele lui impotriva Sfintei Scripturi si a Traditiei.
Nu am scos din Scriptura ceea ce imi convine ci dimpotriva, am indemnat mereu la citirea integrala a capitolelor. Nu puteti contrazice Biblia cu argumente valide, asa ca veniti cu judecati personale. Daca doriti o discutie civilizata si constructiva, veniti cu argumente, aratati unde anume in Evanghelie scrie altceva si o sa vedeti ca Domnul nu se contrazice nicaieri in Evanghelia Sa, Evanghelie care a dorit sa fie propovaduita pana la marginile pamantului.

Citat:
Domnul Nostru (dar nu si al tau!)
Cum adica nu si al meu? Credeti ca puteti pune dumneavoastra monopol pe El si credeti ca puteti sa ii spuneti dumneavoastra al cui sa fie si al cui nu? Va reamintesc ca a spus: "Cereti si veti primi", asa ca Il primesc si eu din moment ce Il cer iar El face dupa credinta noastra. Orgoliul orbeste, nu uitati niciodata acest "mic" lucru...

Citat:
nu-i spune samaritencei “Vai, copila mea, caci multe sint cele ce ne-aduna! Voi va inchinati aceluiasi Dumnezeu, tineti ca si noi cele cinci carti ale lui Moise, aveti preotie si faceti si voi sacrificii in Templu. Sintem cu totii copiii lui Dumnezeu!”, ci ii zice foarte clar:

“Voi va inchinati caruia nu stiti; noi ne inchinam Caruia stim, pentru ca mantuirea din iudei este.” (Ioan 4:22)
Vedeti bine ca inchinarea se facea aceluiasi Dumnezeu care, pana in acel moment, se facuse cunoscut doar evreilor. Sunteti cumva evreu? Cum atunci Il cunoasteti pe Dumnezeu daca nu sunteti evreu? Si ati observat in Biblie cata credinta a gasit Iisus la cei care nu erau evrei si deci nu Il cunosteau pe Dumnezeu in modul in care Il cunosteau evreii? Nu a zis niciodata ca nu ar fi fost buna credinta celor care nu aveau aceleasi ritualuri ca si evreii. Iar de atunci, cunoasterea lui Dumnezeu a fost data si paganilor (adica si noua care nu am fost evrei), si nu a fost data oricum, ci uitati cum:

"Pe cand intra in Capernaum, s-a apropiat de El un sutas, rugandu-L,
Si zicand: Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit.
Si i-a zis Iisus: Venind, il voi vindeca.
Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea.
Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta, si face.
Auzind, Iisus S-a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: Adevarat graiesc voua: la nimeni, in Israel, n-am gasit atata credinta.
Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov in imparatia cerurilor.
Iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor.
Si a zis Iisus sutasului: Du-te, fie tie dupa cum ai crezut. Si s-a insanatosit sluga lui in ceasul acela."

Ati vazut ce inseamna credinta si care este Duhul lui Iisus? Ati vazut cine va intra in Imparatie? Uitati-va in Evanghelie in ce circumstante pronunta Domnul cuvantul "credinta" si apoi putem vorbim despre Duhul Domnului.
Reply With Quote
Vechi 11.09.2010, 01:38:20
Banned

Implicit

Pt adiandrea6:

Esti hulitoare de Duh Sfint pentru ca ii rastalmacesti Cuvintul si esti inchinatoare la idoli pentru ca tu nu slujesti Adevarului relevat, ci fructului propriei imaginatii. Calvin, cu care ai mai multe afinitati decit cu Parintii Bisericii, motiv pentru care si fac trimitere la el, ca sa pricepi, arata foarte clar in Comentarii la Ioan ca lipsa cunoasterii lui Dumnezeu inseamna “fantoma” si “idol” la care ajungi sa te inchini. De aceea Domnul nostru nu este si al tau, fiindca noi il cunoastem prin Scriptura si Traditie, care tot de la Dumnezeu este, dar “hristosul” tau este plasmuirea mintii tale, idol “cioplit” si mincinos.

Samaritenii credeau in acelasi Dumnezeu si tineau cartile lui Moise, dar urmau traditiile oamenilor si nu pe cea lasata de Dumnezeu fiindca se inchinau in templul lor de pe muntele Gerizim, si nu la Ierusalim. Asta ii spune Domnul nostru samaritencei si chiar mai mult: ca toata credinta ti-e gratuita daca nu o ai in Sfinta Traditie, care numai “din iudei este”. Asa si astazi, poti sa chemi numele Domnului si sa interpretezi Scriptura dupa capul tau sau sa iei de bun ce zic corifeii apostati ai protestantismului, dar o faci degeaba, exact ca si cum te-ai inchina la idoli, cum chiar gura pacatosului (Calvin) graieste, pentru ca mintuirea numai in Biserica cea Una este.
Reply With Quote
Vechi 11.09.2010, 10:01:12
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Implicit

Citat:
Ceea ce urmeaza sa postez este putin off-topic fata de subiectul acestui thread(nu am vrut sa deschid inutil un alt thread) dar imi voi justifica alegerea.Am citit un alt articol postat de catre initiatorul/initiatoarea acestui thread,in speta domnul/doamna orthodoxia.i.thanatos.Ma refer la acest thread http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=9705

Intrucat acel thread a fost inchis de catre admin si intrucat eu am o neclaritate majora referitoare la ceva ce s-a scris acolo,mi-am permis,sper sa fiu inteles,sa pun acesta intrebare tot pe un thread deschis de acel utilizator.Precizez ca nu doresc o polemica ci doar o clarificare cat mai pragmatica.

In articolul pe care l-am mentionat sta scris intr-un anumit pasaj:,,Am zis ca Biserica lui Hristos, prin care inteleg in exclusivitate Biserica Ortodoxa, este singura Arca a mintuirii. Daca, asa cum Sf. Nectarie de la Optina a spus, au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit, atunci exista si oameni in afara Bisericii care vor fi mintuiti."

Am verificat si apare la fel si in varianta in engleza:http://www.orthodoxchristianbooks.co...rthodox-faith/

,,I said that the Church of Christ, by which I mean exclusively the Orthodox Church, is the only Ark of salvation. And if, as St. Nektary of Optina said, there were people outside Noah’s Ark who were saved, then there are people outside the Church who can be saved."

Nu comentez acum pasajul referitor la mantuire ci ma uit in Geneza(voi folosi o versiune ortodoxa> http://www.bibliaortodoxa.ro/ ) unde sta scris(nu imi dau seama cum trebuie sa procedez dpdv tehnic ca sa subliniez/boldez anumite pasaje):

1.,,Căci peste șapte zile Eu voi vărsa ploaie pe pământ, patruzeci de zile și patruzeci de nopți și am să pierd de pe fața pământului toate făpturile câte am făcut"(Geneza 7:4)
2.,,Și a murit tot trupul ce se mișca pe pământ: păsările, animalele, fiarele, toate vietățile ce mișunau pe pământ și toți oamenii."(Geneza 7:21)
3.,,Toate cele de pe uscat, câte aveau suflare de viată în nările lor, au murit."(Geneza 7:22)

4.,,Și așa s-a stins toată ființa care se afla pe fața a tot pământul, de la om până la dobitoc și până la târâtoare și până la păsările cerului, toate s-au stins de pe pământ, și a rămas numai Noe și ce era cu el în corabie."(Geneza 7:23)

5.,,Și-Mi voi aduce aminte de legământul Meu, pe care l-am încheiat cu voi și cu tot sufletul viu și cu tot trupul, și nu va mai fi apa potop, spre pierzarea a toată făptura."(Geneza 9:15)
6.,,Iar fiii lui Noe care au ieșit din corabie, erau: Sem, Ham și Iafet. Iar Ham era tatăl lui Canaan.Aceștia sunt cei trei fii ai lui Noe și din aceștia s-au înmulțit oamenii pe pământ."(Geneza 9:18-19)

Intrebare:ce a vrut sa spuna Sfantul Nectarie de la Optina cand a zis ca ,,au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit" ? Mentionez ca nu sunt teolog,poate imi scapa ceva si as dori,subliniez asta si insist,nu o polemica ci o precizare pragmatica,la obiect,o clarificare si eventual(ar fi de mare folos)un link catre sursa unde pot citi acesta parere a Sfantului Nectarie de la Optina.

Neclaritatea mea are si o componenta laica(sa spunem):

,,In momentul actual, exista aproximativ 200 de povestiri despre Potop si vreo 272 de mentionari pomenite in scrierile caldeene, chineze, indiene, grecesti, mexicane, semite, americane, egiptene, feniciene, ca sa nu mai vorbim de epopeea mesopotamiana Ghilgames. Specialisti germani au concluzionat intr-un studiu dedicat traditiei Potopului ca nici o referire nu este atat de generala, atat de raspandita ca Potopul. Un alt cercetator, D. Richard Andree a adunat 88 de referiri diferite la Potop: 20 din Asia, 5 din Europa, 7 din Africa, 10 din Australia, 46 de la popoarele din America.

Chiar daca sunt diferite, toate au comun trei elemente: a fost un potop de ape pe pamant care a nimicit omenirea; mijlocul de salvare a fost o corabie; o samanta de oameni a fost salvata de la nimicire."

Multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri.
Am citit acel dialog pentru a vedea exact la ce se face referire.
Am vazut ca persoana care raspunde a zis asa:
Am zis ca Biserica lui Hristos, prin care inteleg in exclusivitate Biserica Ortodoxa, este singura Arca a mintuirii. Daca, asa cum Sf. Nectarie de la Optina a spus, au existat oameni in afara Arcai lui Noe care n-au murit, atunci exista si oameni in afara Bisericii care vor fi mintuiti. Dar nu am spus ca toti cei din Arca se vor mintui, pentru ca unii pot sa se arunce in afara prin faptele lor rele. Si nici n-am spus ca cei care inoata inspre Arca si n-au apucat sa urce pina sa moara nu ar putea fi mintuiti. Cine poate sa zica ca Dumnezeu cel Atotstapinitor, Cel care cunoaste inimile tuturor, n-ar putea sa-si intinda mina catre cei care, din ignoranta sau circumstante potrivnice, n-au reusit sa suie in Arca inainte ca noaptea mortii sa se lase peste ei, dar care in inimile si mintile lor jinduiesc dupa adevar? “Toate le nadajduieste” (1 Corinteni 13:7).

Acesta spune ca: Sfantul Macarie a spus... pentru corectitudine cred ca ar trebui sa gasim exact textul spus de Macarie.
Am cautat si nu am gasit nimic in acest sens. Omul e supus greselii. Pana nu gasesc exact scrierea in care spune Sfantul Macarie asa, inclin sa cred ca aici domnul care raspunde intrebarilor a gresit.
Reply With Quote
Vechi 11.09.2010, 16:40:32
Banned

Implicit

Citat:
Pt adiandrea6:

Esti hulitoare de Duh Sfint pentru ca ii rastalmacesti Cuvintul"
Dati exemple, va rog. Argumentati-va acuzatiile cu exemple, pentru ca altfel sunteti vinovat de marturie mincinoasa.

Citat:
si esti inchinatoare la idoli pentru ca tu nu slujesti Adevarului relevat, ci fructului propriei imaginatii.
Imi pare rau sa va spun, dar Iisus Hristos s-a nascut ca Dumnezeu inainte de toti vecii, si ca om acum mai bine de 2000 de ani, iar cum eu m-am nascut doar cu cateva decenii in urma, nu are cum sa fie Iisus un fruct al propriei mele imaginatii. Si inca ce imaginatie, una in care cred milioane si milioane de crestini! :-)

Citat:
Calvin, cu care ai mai multe afinitati decit cu Parintii Bisericii, motiv pentru care si fac trimitere la el, ca sa pricepi, arata foarte clar in Comentarii la Ioan ca lipsa cunoasterii lui Dumnezeu inseamna “fantoma” si “idol” la care ajungi sa te inchini.
Sa inteleg ca acum doriti sa il treceti pe Calvin in randul Sfintilor Parinti pentru ca iata, gandeste ca si ei? :-)

Citat:
De aceea Domnul nostru nu este si al tau,
Dar al lui Calvin a fost? Cine a avut idoli, Calvin sau catolicii sau ortodocsii? Sau poate gresesc si unii si altii cand ii acuza de idolatrie pe cei din tabara "adversa" care cred in Iisus?

Citat:
fiindca noi il cunoastem prin Scriptura si Traditie, care tot de la Dumnezeu este,
Asa, inseamna ca sunteti un adevarat crestin. De unde rezulta ca ceilalti nu ar fi? Crestin este cel care il cunoaste si il asculta pe Hristos, nu? Pe El il cunoasteti?

Citat:
dar “hristosul” tau este plasmuirea mintii tale, idol “cioplit” si mincinos.
Pai Hristosul meu este cel din Evanghelie, este Viu, aude si vede totul, si El mi-a zis ca este Calea, Adevarul si Viata. Si sa stiti ca si El citeste ceea ce scrieti aici despre El si nu cred ca ii place, dar sunt convinsa ca va iubeste in ciuda a ceea ce scrieti :-)

Citat:
Samaritenii credeau in acelasi Dumnezeu si tineau cartile lui Moise, dar urmau traditiile oamenilor si nu pe cea lasata de Dumnezeu fiindca se inchinau in templul lor de pe muntele Gerizim, si nu la Ierusalim.
Asa, si evreii urmau doar traditiile lui Dumnezeu? Ia mai cititi inca o data Vechiul Testament si spuneti-mi cine a vrut ca evreii sa aiba regi, cui placea sacrificiile facute de evrei, cine a zis ca barbatul isi poate lasa sotia cand si cum are chef, etc? Cititi mai cu atentie Vechiul Testament si o sa intelegeti mai multe...
Si revenind, vedeti ca nu traditia face ca inchinarea sa fie buna, ci credinta?

Citat:
Asta ii spune Domnul nostru samaritencei si chiar mai mult: ca toata credinta ti-e gratuita daca nu o ai in Sfinta Traditie, care numai “din iudei este”.
Unde spune asa ceva? Ia aratati-mi si mie, ca in Biblia mea nu scrie. Ba chiar dimpotriva, scrie ca si apostolii au vrut sa faca ca si dumneavoastra, sa ii opreasca pe cei care nu ii urmau pe ei (traditia), si am vazut ca Domnul nu i-a oprit pe oamenii aceia care credeau in El dar nu ii urmau pe apostoli, ci i-a oprit pe apostoli de la o astfel de fapta si inca le-a si explicat ca nu se poate ca cineva care face minuni in numele Lui sa Il vorbeasca apoi de rau pe El. L-am vorbit eu de rau pe Domnul? Puteti sa cititi si rascititi toate postarile mele si asa ceva nu o sa gasiti pentru ca este fiinta cea mai draga pentru mine!

Citat:
Asa si astazi, poti sa chemi numele Domnului si sa interpretezi Scriptura dupa capul tau sau sa iei de bun ce zic corifeii apostati ai protestantismului, dar o faci degeaba, exact ca si cum te-ai inchina la idoli, cum chiar gura pacatosului (Calvin) graieste, pentru ca mintuirea numai in Biserica cea Una este.
Pai gura pacatosului poate grai si adevar si greseala, si cum suntem cu totii pacatosi, fara exceptie, inseamna ca si noi putem grai si una si alta. Exista insa Unul care numai Adevar graieste, si acela este Iisus Hristos. Il cunoasteti?

Last edited by adiandrea6; 11.09.2010 at 16:43:31.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Consecintele razboiului mihaela75 Generalitati 17 24.03.2011 19:59:43
Mihai Viteazul - Parastas la 409 ani de la moartea acestuia cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 11 11.08.2010 20:45:00
Identificarea sufletului si identitatea acestuia adelin Generalitati 23 27.01.2010 12:01:38
Pacatul - si consecintele lui? s_snape Generalitati 14 09.05.2009 15:37:11
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia magnusfelyx Generalitati 6 30.12.2008 19:14:48