Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.06.2009, 21:11:52
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eduardd tu ai dreptate mult in ceea ce spui.
Asta cu ascultarea si pacatul n-am prea inteles-o.
Cum poate un preot sa te ajute sa faci ceva nepermis? Da, in felul asta tu nu ai pact, ci el.
Cu intratul in altar vorbim pe alt fir.
Ce înseamnă pe "alt fir" ?
Vechi 22.06.2009, 21:43:44
eduardd
Guest

Smile

Citat:
Cum poate un preot sa te ajute sa faci ceva nepermis?
Din Iubire Sophia, din Iubire. Sa presupunem ca eu sunt cea care calcat regula. Daca eu ma duc la parintele cu ochii in lacrimi si nu indraznesc nici sa cer macar.. sa ma lase sa intru..ci doar sprijin peretele Bisericii cu inima scaldata in durere, ca un cersetor..parintele ce are in piept o inima de Carne , nu de tabla..va spune asa.. Doamne, Dumnezeul meu, Tu Cela ce Toate Le stii...stii ca eu mult pacatosul si nevrednicul..in fiecare ceas si clipa indraznesc a ma apropia de Sfanta Masa..desi sunt nevrednic..te rog iarta-ma..si primeste si pe sora acesta sa intre in Casa Ta. Stiu Doamne ca randuielile nu ingaduie aceasta dar pentru ca Tu m-ai invatat sa-mi pun inima pentru mieluseii mei..te rog Doamne primeste-o. Asa cum Nu te-ai scarbit de pacatoasa ce s-a atins de Tine, asa cum ai tamaduit pe cea cu scurgere..asa Doamne poarta Tu pe Palmele Tale picioarele roabei Tale, ca nu cumva sa intineze ceea ce Nu poate fi intinat. Sa nu fie nici ea nici eu osandit de acestea... Si astfel nadajduind si impreuan pasind Domnul il va binecuvanta si pe preot ptr iubirea sa si pe crestina ce a intrat doar sub ascultare (iertandu-i astfel pacatul).
Concret, ce nu intelegi din Ascultare? De ce trebuie facuta? Cine a randuit-o la regula? care e folosul ei? Daca trebuie facuta neconditionat?
Reply With Quote
Vechi 22.06.2009, 23:25:10
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Cristi- inseamna ca am deschis un alt fir de discutie cu tema asta la capitolul BOR, pentru ca aveam mai multe de intrebat in legatura cu asta si nu facea obiectul discutiei de aici.
Tin la ordine.

@Eduardd - ce frumos spui! Problema mea era ca ma gandesc eu ca un preot sau monah nu trebuie sa lase sa faci un pacat sub semnul "Ascultarii". Nu are voie sa ceara asa ceva lui Dumnezeu.
Dar ce spui tu cu iubirea este frumos si asa mi-as dori si eu sa functioneze, sa fie totul mai uman. Ai fost buna de preot! Sunt satula sa tot aud pe aici "nu-i voie/ e pacat si gata". Dar precis te va critica cineva pentru asta.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2009, 00:50:03
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

[quote=sophia;147328]@Cristi- inseamna ca am deschis un alt fir de discutie cu tema asta la capitolul BOR, pentru ca aveam mai multe de intrebat in legatura cu asta si nu facea obiectul discutiei de aici.
Tin la ordine.

Exclent ! Ordine și curățenie . . .Problema rămâne , eterna ta neâncredere în preoți și față de majoritatea celor apropiați ție. În rest , ordine . . .
Vechi 23.06.2009, 09:23:00
eduardd
Guest

Implicit

Sophia, iti multumesc pentru gandul bun dar ...eu cred ca ai ramas doar.. putin impresionata de tonul meu "dulceag"...care muuuuulte necazuri si dureri mi-a adus. Dar trag eu o fuga la Ory sa-mi dea lamaiile alea promise...si schimb eu foaia pe aici... Domnul si Maicuta Domnului sa-ti ajute Sophia, sa-ti scoata in cale duhovnicul potrivit. Cel care sa-ti atinga inima si sa ti-o transforme intr-o inima de foc. Si astfel transfigurata sa te rogi si pentru pacatele noastre. Bucurie!
Reply With Quote
Vechi 23.06.2009, 10:50:40
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit Neliniste

Multa neliniste in sufletele noastre: spovedania la manastire nu e buna caci calugarii nu stiu de viata de familie, dar nici asta din lume nu e buna ca nu e la manastire. Preotii nu sunt buni cand nu ne dau dezlegari; iar cand ne dau dezlegari, iar nu sunt buni, ca ne dau.
Oare asa am vorbi si de Hristos? E bun Hristos cand ne iarta pacatele, dar e rau cand ne mustra cu suferinte si dureri? Cu adevarat, de nu vom invata sa primim si bucuriile si necazurile lumii acesteia cu aceeasi atitudine, nu ne vom asemana lui Hristos.

Intr-adevar Jenica, cel mai greu lucru din lumea asta cazuta:
Bucurie!
Reply With Quote
Vechi 23.06.2009, 11:38:46
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Cristi, uitati-va mai intai ce cuvinte si ton pot iesi din mintea (poate si din sufletul) unui viitor preot sau calugar, ca n-am inteles ce vrea Geo sa devina, pe celalalt fir (cu femeia in altar) si veti intelege de simt ceea ce simt.

Si da Lavrentiu - pana la urma numai EL este bun. Restul sunt toti oameni.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2009, 11:51:12
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Implicit

Citat:
@Eduardd - ce frumos spui! Problema mea era ca ma gandesc eu ca un preot sau monah nu trebuie sa lase sa faci un pacat sub semnul "Ascultarii". Nu are voie sa ceara asa ceva lui Dumnezeu.
Sophia,aici ai vorbit...intelept!

...Doamne,aceasta roaba a ta,mult mai vrednica decit mine pacatosul,doreste sa-si taie mina dreapta,desi stie ca este pacat si o sa sufere...dar Tu care esti bun,si ierti pacatele oamenilor,las-o pe aceasta roaba sa-si taie mina,ba poate si capul....

...evident ca nu poti sa ceri asa ceva,caci nu este de nici un folos... paguba!

Analog,rugaciunile comune cu neortodocsii ...nu poti sa ceri asa ceva credinciosilor,decit doar daca esti intr-o ureche sau calaretul fara cap.
Vechi 23.06.2009, 12:38:32
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cristi, uitati-va mai intai ce cuvinte si ton pot iesi din mintea (poate si din sufletul) unui viitor preot sau calugar, ca n-am inteles ce vrea Geo sa devina, pe celalalt fir (cu femeia in altar) si veti intelege de simt ceea ce simt.

Si da Lavrentiu - pana la urma numai EL este bun. Restul sunt toti oameni.
Sofia , de multe ori tonul poate fi aspru, cuvintele mai apăsate, dar nu avem cum să știm ce e în sufletul sau cum e sufletul cuiva. Mulți poate sunt mieroși la cuvinte , dar gândul lor poate fi viclean. Dragă Sofia, de multe ori și Sfinții Părinți erau mai aspri în cuvântul și atitudinea lor, dar nu o făceau cu răutate sau cu gând rău, ci dinpotrivă . Plus că netul de multe ori e înșelător din acest punct de vedere, adică în cuvântul tastat în grabă, la un moment dat, într-o anumită conjunctură, exprimând doar starea acelei clipe trecătoare. Te rog, ai mai multă încredere în tine și în cei din jur. Nici prea prea , dar nici aproape deloc. Să găsim un echilibru, cât de cât, dragă Sofia, căci toți suntem datori cu o moarte și mai ales cu o Judecată . Deci fruntea ceva mai sus !
Vechi 23.06.2009, 13:28:35
eduardd
Guest

Smile

Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes Vezi mesajul
...Doamne,aceasta roaba a ta,mult mai vrednica decit mine pacatosul,doreste sa-si taie mina dreapta,desi stie ca este pacat si o sa sufere...dar Tu care esti bun,si ierti pacatele oamenilor,las-o pe aceasta roaba sa-si taie mina,ba poate si capul....
Pai daca ar avea cap..ar avea ce taia..dar daca nu are??? Chiar nicio paguba nu e... Stii vorba aceea, ai pierdut ce n-ai avut..
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce este condusa BOR de calugari idealist Biserica Ortodoxa Romana 296 07.12.2017 20:53:05
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii mena2376 Intrebari utilizatori 0 01.08.2011 15:08:15
imbracamintea la calugari gheorghie Generalitati 12 09.09.2010 14:30:20