![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cu deosebită claritate apare acest aspect al credinței noastre în special în Sf Liturghie de rit apusean, în cadrul rubricii cunoscute ca "Ecce Agnus Dei", când preotul, ridicând Ostia consacrată, o arată congregației spunând: "Iată Mielul lui Dumnezeu, care se jertfește (nu "care s-a jertfit") pentru noi !"
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 27.11.2010 at 19:07:22. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
La nivel de simbol, de paradigmă, eu pot fi de acord că acest lucru chiar se întâmplă în realitate, însă înțeleg că dvs. nu puteți fi de acord. Și anume: așa cum pâinea și vinul pe care le consumăm, prin procesul asimilării devin, se prefac în mușchi, oase, sânge în organismul nostru; aidoma prin acceptarea lui Hristos (a învățăturii Lui, a caracterului Lui, a faptelor Lui) prin credință, devenim asemenea Lui. Deci împărtășindu-ne de/cu El, nu-i mâncăm carnea și sângele, ci îi asimilăm frumosul Lui caracter. Și acest proces -uite fac o concesie- este într-adevăr o Taină! Căci Duhul lui Dumnezeu lucrează tainic și nevăzut la transformarea caracterului. Dintr-un om egoist, plin de patimi și răutate Hristos să facă un ucenic demn al Lui. Doamne ajută-ne! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Domnule, principala noastră bază de credință este Biblia. În Biblie, Cristos spune foarte limpede: "Acesta este trupul Meu". "Acesta este sângele Meu". Înțelegeți ? Deci acest lucru este adevărat nu fiindcă ortodocșii spun asta, caz în care noi, catolicii, am lua acest lucru doar sub titlu de inventar. Dar Dumnezeu spune asta. Verbis Domini. Deci, dacă Dumnezeu a spus și Biblia a consemnat că la Cina cea de Taină apostolii au mâncat și au băut trupul și sângele lui Cristos înseamnă că așa a fost. Și dacă a spus El asta, nu mai e nimic de dovedit ori de demonstrat, fiindcă ceea ce El a spus este Adevărul cu A mare.
|
||||
|
||||
![]()
Desigur că are valoare și de simbol. Însăși denumirea de Miel este simbolică. Și Biserica nu folosește întâmplător acest simbol, fiind exact acela folosit de Dumnezeu ca prefigurare a Jertfei, când sărbătoarea Paștilor a fost instituită înainte de Exod. Este și simbolul folosit de Cristos Însuși, precum și cel care apare în Revelație (Apocalipsă).
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat: Citat:
Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul este adevărată mâncare și sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne întru Mine și Eu întru el. Precum M-a trimis pe Mine Tatăl cel viu și Eu viez pentru Tatăl, și cel ce Mă mănâncă pe Mine va trăi prin Mine. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac. (Ioan 6:53-58) După cum se vede Mântuitorul Hristos nu doar că nu interzice împărtășirea de Trupul Lui, prin trupul și sângele Lui, și prin această împărtășire să se împărtășească de Hristos ca să rămână Hristos în ei, așa cum încearcă să insinueze diavolii adventiști, ci chiar cere răspicat această împărtășire de trupul și sângele Lui, pentru că așa cum spune și părintele profesor Stăniloae, trupul lui Hristos este plin de viață dumnezeiască și prin urmare împărtășirea de trupul și sângele lui Hristos, când este făcută cu vrednicie și cu jertfă de sine, este împărtășire de viață dumnezeiască, este împărtășire de viața înviată, sfântă, nemuritoare a Hristosului înviat; așa cum spune și Ioan Damaschin pâinea și trupul în actul sfintei prefaceri devin efectiv, în mod tainic euharistic, sacramental, trupul și sângele lui Hristos unite cu dumnezeirea. Prin urmare Euharistia Bisericii lui Hristos este departe de insinuările blasfemice ale satanelor adventiste că Euharistia este un simplu trup și sânge uman "spintecate" de dinții hămesiților; această concepție blasfemică a satanelor adventiste, total contrazisă de realitatea Revelației este în fapt nu doar consecința profundei ignoranțe spirituale care îi caracterizează pe "diavolii" adventiști, nu doar rodul stărilor de ură și de dușmănie care îi macină pe acești oameni lipsiți de liniște sufletească, nu doar rodul îndoctrinării fanatice, isterice, fanatizante și tulburate la care sunt supuși, nu doar rodul influenței diavolilor care îi mână, ci este în modul cel mai evident rodul lipsei de cunoaștere autentică a lui Dumnezeu prin harul Duhului Sfânt !! De n-aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovățire pentru păcatul lor. (Ioan 15:22) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentru ca stiti foarte bine acele pasaje :Unul l-a spus Mihnea mai sus.Celalat este intreg capitolul din Ioan in care Hristos afirma despre Sine ca este painea vietii. Pasajele sunt stiute,precum stiut este ca fiecare din noi le interpreteaza diferit.Noi pe baza Traditiei ,a sfintilor pariniti,si a harului ,voi pe baza unei logici rationaliste. Nu am alte pasaje decat cele scrise in Biblie si cunoscute de noi toti.Problema este care din noi detine adevarul,si interpreteaza corect ? Cand Hristos spune "Acesta Este trupul Meu" sau "Cine nu mananca trupul Meu si nu bea sangele ,nu are viata in el" acest citat nu e o dovada pentru nici una din parti. Se refera si la o asimilare simbolica pe un alt plan <<îi asimilăm frumosul Lui caracter>> dar se poate referi si la o asimilare reala,directa :adica o mancare directa a trupului Sau. Bineinteles ca noi,ca oameni,alergam la primul inteles,cel simbolic.Intradevar ,nici eu nici tu nu putem intelege cum sa mancam trupul unui om,asa cum nu au inteles nici ucenicii,atunci cand a rostit aceste cuvinte,si multi l-au parasit. Dar la Dumnezeu,toate sunt cu putinta.Inca o data iti spun,implinirea cuvintelor Scripturii " Cine nu mananca trupul Meu ..." nu e o inventie a oamenilor,fie ei si ortodoxi.Nu e nici o inventie a apostolilor.Pur si simplu ,la cincizecime,Duhul a dezvaluit aceasta taina,adica Fiul va indeplini si real cuvintele sale,nu numai simbolic. Singura intrebare care persista,este de ce Duhul nu a vorbit mai detaliat,prin apostoli,despre acest nou dar al Domnului,ca El va continua Jertfa Sa ,si dupa inaltarea Sa la ceruri (asa cum sustineti si voi) Pentru ca acest nou dar nu este o obligatie ,nu este o lamurire care trebuia fixata de apostoli. Este o TAINA,asa cum si apostolii au primit-o,ca pe o Taina.Ei o infaptuiesc pur si simplu,nici macar nu isi pun problema sa explice.Face parte din noua viata .Ei se canalizeaza sa explice noua viata a omului renascut in Hristos,insista asupra botezului naterii din nou,si mortii fata de pacat . Frangerea painii,nu este o obligatie,ca si botezul,o regula,o piatra de poticnire.Ea este un dar al Domnului,si trebuie primit nu judecat. La ce bun atatea discutii,cand eu iti cer un lucru simplu :Vino intr-o Duminica si gusta din Trupul Domnului.Vino cu mintea de acum,nu cu cea de acum cativa ani,cand ai parasit ortodoxia.Daca e doar un simbol,fa-o ca pentru un simbol,si ce poti pierde?Iar daca e o taina adevarata,Dumnezeu insusi ti-o va arata. De ce te feresti de aceasta proba finala,sa vezi cine are dreptate ? Zeci de pagini de argumente nu fac cat gestul simplu,de a gusta si a verifica. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu tristețe constat pe acest forum aceeași interpretare literală a enunțului figurat a lui Iisus, uitându-se se pare, că El adesea a vorbit figurat despre Sine. De pildă: Iisus a zis: „Eu sunt ușa” (Ioan 10,7) și „calea” (Ioan 14,6). Dar toți sunt de acord că prin aceasta El nu se transforma în ușă sau cale. Că Iisus vorbea figurat despre „pâine”, devine destul de clar din Luca 22,20 (cf. 1 Corinteni 11,25): „Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu”. Daca pâinea devenea faptic însuși trupul Lui, prin același proces, „paharul” trebuia ca să devină literal „legământul cel nou”. Verbul „este” din propoziția „acesta este trupul Meu” este folosit în sensul de „reprezintă” așa cum este în Marcu 4,15-18; Luca 12,1; Galateni 4,24. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1. o jertfă idolatră; 2. o rătăcire hulitoare a Cerului; 3. o pretenție a preoților Bisericii lui Hristos de a Îl crea pe Dumnezeu; 4. o mascaradă mincinoasă jucată de niște bufoni (adică de preoții Bisericii). Mai multe, ca să vezi că nu mint, aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=182 |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi | georgeval | Botezul | 22 | 21.02.2012 23:08:48 |
Cele 12 rugaciuni ale Sf. Impartasanii | carmina | Impartasania (Taina Euharistiei) | 18 | 19.12.2010 13:50:01 |
Taina sfintei impartasaniei | DAMIAN | Impartasania (Taina Euharistiei) | 4 | 18.12.2010 16:32:23 |
Despre Taina Spovedaniei | adimirea | Generalitati | 10 | 10.11.2009 15:09:52 |
taina sfintei spovedanii | rotarufelicia | Pocainta | 6 | 02.01.2007 13:41:14 |
|