![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Interpretarea versetului 15 in modul in care am scris am auzit-o inclusiv de la un prieten care a studiat Teologia Ortodoxa la Bucuresti si care se preocupa de soarta paganilor asa ca si-a intrebat pur si simplu profesorii. Si acesta a fost raspunsul obtinut. Numai bine! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Raspunsul tau este incomplet si ajunge dupa ce a fost dat cu mult mai complet prin ceea ce s-a scris anterior. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Mihai,
Este interesant ca l-ai mentionat pe Melchisedec care era mai mare decat Abraham iar preotia lui Iisus este cea a lui Melchisedec si nu cea levitica a lui Aaron. Iar impartitul bucatelor binecuvantate este foarte important de stiut pentru ca anumite versete din NT lasa sa se inteleaga faptul ca primii crestini nu imparteau numai paine si vin ci ei imparteau de fapt bucate pe care le mancau cu siguranta dupa ce le binecuvantau. Acesta este adevaratul mod de celebrare al Euharistiei la primii crestini, dar nu stiam ca se celebreaza la fel si in alte parti in afara crestinatatii. Asta nu face decat sa intareasca cele spuse anterior. Si este iar interesant ca toti crestinii au atributele lui Iisus: preot, profet si rege. Insa nimeni nu pune accent pe acestea desi nu sunt deloc lipsite de importanta... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricum am incerca sa intelegem, intre simbol si prefigurare, in situatia concreta, nu se poate realiza sinonimia. Chiar daca momentului in care Hristos se ofera apostolilor spre Impartasire deplina i se poate atasa un sens prefigurativ al rastignirii ulterioare, in nici un caz aceasta nu poate deveni justificare pentru ideea ca actul Impartasirii este un simbol. Simbolul este un obiect care inlocuieste ceva cu scopul de a arata, de a substitui o idee, un obiect, o fiinta, etc., deci ceva real cu altceva real dar cu valoare nula (exceptant valoarea reprezentativa), iar prefigurarea este o actiune ce arata anticipat, in linii mari, o alta actiune ce poate se va intampla sau poate nu. Sinonimia poate fi facuta doar prin faptul ca si simbolul si prefigurarea sunt diferite de ceea ce reprezinta, de prototip sau de ipostas. Diavolul doreste ca Impartasania de la Cina cea de Taina sa fie socotita simbol, caci astfel desfiinteaza intreaga lucrare a Tainei, asta ducand la nerespectarea poruncii Mantuitorului. Totodata, se poate justifica eliminarea preotiei sacramentale. Ai fost educata gresit (din puct de vedere ortodox) daca atunci cand te-ai Impartasit te-ai cutremurat pentru ca ti-ai dat seama ca urmeaza, candva in viitor, sa mori fata de pacat. Trebuia sa ti se spuna ca pentru a te putea apropia de El este obligatoriu sa constientizezi starea de pacat, sa o regreti sincer, sa te lepezi de ea si deja sa fi luat hotararea de a nu mai gresi nicicand. Toate acestea se implinesc in Taina Spovedaniei, a pocaintei. Zici dumneata asa: "Ca atare, noi astazi, repetand Cina cea de Taina prefiguram si noi aceasta Jertfa iar cand zicem "este" aratam Jertfa pe care noi, ca Trup a lui Hristos, o vom face ulterior, aceasta Jertfa de iubire la care suntem chemati. De aceea vedeti aceasta Taina si va infricosati." Soro, eu cand zic "este" chiar cred ca este, iar cand ma infricosez, ma infricosez fiindca il vad pe Domnul in fata mea si ma tem din cauza nimicniciei mele. Toate acestea se petrec real! Nu traiesc intr-o perspectiva virtuala, "a fi sau a nu fi" ori "a fost odata...", iar cand il primesc pe Domnul, nu ma ling pe buze spunand "bun e Doamne vinu' ghiurghiuliu", ci plang si strig din strafundul fiintei mele "Doamne, nu sunt vrednic, iarta-ma si ma miluieste!". Cand apoi Hristos se ofera poporului credincios, nu ma astept sa-i vad pa cei impartasiti sughitand, ci ii indemn sa traiasca momentul acela asemeni femeii cu scurgerea de sange cand s-a atins de Domnul, sau asemenea leprosului si a multor altora care s-au vazut vindecati. Iarta-ma daca eu nu-i invat pe oameni ca s-au sfintit atunci cand au ales sa fie botezati asa ca din acel moment le ajunge si simbolul ca sa fie fericiti; eu le spun ca odata cu botezul li s-a dat cheia de la poarta raiului, dar pana vor intra mai au drum de mers. Pe acest drum, le spun, trebuie sa ia aminte cu atentie la cuvintele Mantuitorului: "Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu are viață veșnică, și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.". Imi cer iertare pentru lunga postare off-topic. Sper totusi sa fie de folos, cuiva, candva, chiar mie poate! |
|
|||
|
|||
![]()
superb ai pus problema mihaila_alin :X , se vede capacitatea unora de a gandi si de a asculta cand dau replici de genul ( sa ne lasi sa ne bucuram de invierea Domnului sau craciun..nu tin minte exact contextul) adica..tu cu acest post le-ai dat peste cap toata sarbatoarea....JALNIC
|
|
|||
|
|||
![]()
Pr. Gheorghe,
Nici eu nu zic altceva ci exact acelasi lucru cu alte cuvinte si dintr-o perspectiva mai larga. Perfect de acord cu cele scrise de dvs. in ultima postare. Eu nu vad nici o contradictie dimpotriva. Pacea Domnului sa fie cu dvs.! |
|
|||
|
|||
![]()
Da intradevar trebuia data o definitie mintuirii.
Mintuire inseamna salvare insa salvari pot fi multe adica de la diferite necazuri si probleme. Mintuirea salvarea finala este cea prin accederea in Imparatia lui Dumnezeu de catre cei care au botezul sfint si totodata desavirsirea. Insa pot exista diferite salvari de parcurs asa incit drumul sa fie mai usor, mai sigur. O astfel de salvare este cea prin botezul sfint prin care primesti duh sfint caci a aceasta a doua nastere ne salveaza de la a doua moarte (decaderea spirituala) asigurindu-ne un parcurs catre desavirsire indiferent de hopurile din cale. In vremea lui Iisus si in acele locuri necredinta in El era o problema mai mare decit necredinta pe plaiurile noastre fiindca acolo cei care nu credeau in el Il si huleau si Il acuzau de vrajitorie printro intreaga campanie impotriva. Daca credeai in El erai salvat de la eventuale hule si in plus aveai si posibilitatea sa fii botezat plus bonus invatatura Sa si binecuvintarile. Asa incit chiar si unde nu existau campanii impotriva refuzul care te face sa ratezi aceste beneficii este o adevarata osinda din punct de vedere spiritual mai cu seama in cazul in care erai lipsit de o doctrina comparabila. O alta salvare de parcurs este a celor care in urma Judecatii sint selectionati sa faca parte din Imparatia sfintilor pe pamanint (sfintii lui Dumnezeu) in vremurile miilor de ani de vremuri fericite- cei care fie sint in viata fie care inviaza din nou. Acestia au viata vesnica asigurata findca nu mai pot cadea din moment ce nu mai au parte de incercari ci doar de trairi pozitive, calauzire si binecuvintari. Si ei merg spre desavirsire fiind cei mai aproape de ea dintre cei care inca nu au atinso. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cred ca ori eu sunt mai prost decat sunt, ori nu sunt atat de destept pe cat ma credeam! Iarta-ma, nu prea ma descurc cu "perspectivele largite". Iti dau crezare in ceea ce spui, cum ca esti in aceiasi marturisire ca mine, dar ca sa nu ramana cineva dintre cei care au mai citit pe aici in dilema, te-as ruga sa marturisesti si domnia ta asa: "cred ca in Sfantul Potir, in timpul sfintei Liturghii ortodoxe, prin rugaciunea preotilor si pogorarea Sfantului Duh asupra darurilor aduse, painea si vinul se transforma in Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Deasemenea cred ca tot cel ce se impartaseste din acel potir dupa momentul preschimbarii (Sfintirii Darurilor) primeste in chip real si desavarsit Insusi Trupul si Sangele Domnului, iar aceasta lucrare nu este simbol ci este Impartasire in chip real cu Domnul Hristos". Dupa ce vei face aceasta marturisire vom putea continua discutia de pe pozitia pe care o creezi atunci cand spui "Perfect de acord cu cele scrise de dvs. in ultima postare. Eu nu vad nici o contradictie dimpotriva". Altfel, iarta-ma, nu pentru mine ci pentru fratii care s-ar putea insela, iti atrag atentia ca asezarea dumitale nu are nimic comun cu Biserica Lui Hristos cea ortodoxa, deci nu prea avem partasie. Domnul cu tine! |
|
|||
|
|||
![]()
Personal nu cred ca neintelegerea complexitatii tainei Euharistiei o anuleaza , ca si cum Dumnezeu ca parinte iubitor vazind ca unii nazuitori sinceri vad doar simbolizat trupul si singele Lui gata le retrage darul..
La urma urmei cantitatea de binecuvintari cuprinsa in taina nu se reduce la capacitatea piinii si vinului de a inmagazina energetic binecuvintari, nici macar nu este vorba de a minca fizic ci de a-ti hrani spiritul cu inaltimea Sa spirituala si cu Duh Sfint. In acest fel Euharistia este simbolul hranirii sufletului cu neprihanire si har. Este deasemenea o rugaciune in acest sens. Este ceva care are rezonanta in conduita si de aceea cei care in acest fel isi fac partea lor si faptic si haric (iar Dumnezeu partea Sa) vor avea parte de viata vesnica si vor fi inviati in ziua cea de apoi. Altfel ce rost are taina daca nu urmareste un rod duhovnicesc? doar ca sa fie inca ceva prin care sa ne exersam disciplina de a tine o regula sau ceva cu care sa ne falim ca avem doar noi si altii nu? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Intrebare: Cum este privita femeia in diversele religiile lumii? | maria-luisa | Generalitati | 43 | 25.10.2017 10:55:13 |
Faptele bune | danyel | Pocainta | 23 | 26.03.2011 09:45:46 |
A venit gerul peste Romania.Lucruri bune sunt?dar lucruri rele? | tigerAvalo9 | Generalitati | 15 | 06.01.2011 10:45:18 |
Fapte bune. | alexdu | Generalitati | 7 | 08.01.2010 14:38:18 |
VESTI BUNE ! | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 28 | 28.04.2008 22:39:04 |
|