Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.05.2009, 14:57:29
sia's Avatar
sia sia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.11.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Macar de-ar citi liceenii tot ce au in programa ..
Povestea de dragoste din romanul lui Eliade are si un raspuns caci Maitreyi Devi a existat cu adevărat si dupa 42 de ani a publicat romanul Dragostea nu moare .Eu am citit cartea prin ' 92 ,probabil au reeditat-o .
Cei doi se vor intalni in '72 cand Maitreyi va merge sa-l vada pe Mircea...
Romanul nu este doar un raspuns ci mai degraba o marturie . Trebuie citit si acesta . Intr-adevar Dragostea nu moare .
Vechi 18.05.2009, 15:11:00
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb profesoară de literatură

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Eu am aproape 31 de ani acum.
Adica am dat bacalaureatul acum 12 ani.
Dom-le fara suparare dar Mircea Eliade cand a scris Maitrey nu avea nici macar capacitatea sa se exprime literar.
(nu stiu daca a ajuns sa aibe vreodata aceasta.)
Romanul seamana foarte tare cu proza gen Sandra Brown.
Ce sa studieze?
Pe Panait Istrati l-ati citit?
Sau pe Mihail Sadoveanu? si mai sunt suficienti mari scriitori romani,mari cu adevarat.
Eu am vazut la Caragiale numai proza de mahala.
Literatura ar trebui sa fie o arta sa faca sufletul uman mai frumos nu sa il urateasca prin tragedii erotice ieftine cum sunt cele ale lui Eliade sau prin mahalagisme cum sunt cele ale lui Caragiale.
Nu știu ce meserie aveți, dar aprecierile pe care le faceți la adresa lui Eliade sunt revoltătoate! De ce aruncați cu piatra? De aceea fiecare meserie presupune ani de studiu serioși și meticuloși, pentru a fi în cunoștință de cauză. Îmi permit să insist pentru că aceasta îmi este meseria... Din păcate, încă nu am învățat toți ce înseamnă ”Omul potrivit la locul potrivit!”. Trist... Puțin discernământ ar aduce mai multă înțelepciune.
”Definiția” pe care o acordați literaturii scoate la iveală o puținătate a cunoașterii acestui domeniu. Dar, de altfel, ”Pasărea pre limba ei piere!”.
Avem în duhul nostru național o manie urâtă și respingătoare, aceea de a crede că ne pricepem la toate și știm mai bine ce ar trebui să facă unul sau altul. Să lăsăm însă pe fiecare să facă ce se pricepe avizat. La politică, fotbal și învățământ se pricepe toată lumea! Trist! De aceea Caragiale este actual... Ca să înțelegeți mai bine ce înseamnă arta literară vă recomand Titu Maiorescu - ”Critice” (”Comediile d-lui Caragiale”, ”Direcția nouă” și cam tot ce găsiți pe acolo). De real folos!

Lectură plăcută!
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 15:13:45
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Amandoua cartile sunt niste bijuterii, sunt superbe.
Si de ce sa ajungi yoghin daca le citesti? Eu una n-am ajuns.
Pe mine ma fascineaza frumusetea si puritatea sentimentelor si cunoasterea unei culturi noi. Nici nu cred ca scrie de Yoga acolo.
Nu este rau sa citesti ceva, sa te informezi, sa cunosti ceva nou.
Dar nu trebuie, daca nu vrei tu, sa si preiei ceea ce gasesti scris.
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 15:37:30
scrabble
Guest

Implicit

Daca Maitreyi ne gadila nervul pudorii, ce sa mai zicem despre Cel mai iubit dintre pamanteni, care si el e in programa? Si ca tot veni vorba de Eliade, am avut La tiganci ca lectura suplimentara intr-un manual de liceu. Si n-a mai iesit nimeni obsedat sexual.

Romanul in sine nu mi-a placut; impartasesc despre el aproape aceeasi parere ca mihailt: proza erotica ieftina, nu chiar Sandra Brown, dar un fel de Sandra Brown al timpurilor in care a fost scris.

O fosta prietena de-a mea a fost studenta la filologie si-mi povestea cum Maytreyi nu este de fapt un roman erotic, nici macar unul de dragoste, ci un ars poetica al prozei, un testament al lui Eliade despre cum se scrie proza si ca asta ar fi parerea predominanta a criticilor contemporani.

Asa ca fie imi lipsesc mie cunostintele necesare despre teoria literaturii si o intelegere critica a beletristicii, fie romanul chiar este unul prost si criticii consuma hartie si cerneala degeaba, mergand foarte departe cu speculatiile. In general, cand vrei sa gasesti ceva intr-o opera, gasesti. E de-ajuns sa inventezi o teorie pe care sa o modelezi din mers pentru a se suprapune foarte bine peste opera analizata si exact asta cred ca s-a intamplat cu Maytreyi. In plus, Eliade nu era deloc matur din punct de vedere literar la vremea cand a scris romanul - as indrazni sa spun ca n-a fost nicidoata - cu atat mai putin matur indeajuns incat sa teasa o intreaga teorie literara si sa o ascunda la vedere intr-un roman erotic.

Dar ce stiu eu? Nu sunt un critic literar.
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 15:55:26
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
proza erotica ieftina.
Da-mi exemplu de proza erotica neieftina

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 15:56:18
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Eu am citit si Lolita si mi-a placut foarte mult si nici nu simt ca m-a indepartat de Dumnezeu.

Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 16:33:19
scrabble
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Da-mi exemplu de proza erotica neieftina
Cartarescu - Trilogia Orbitor. Bineinteles, romanul include si proza erotica, insa nu este un roman erotic in ansamblu, nici pe departe. Atata timp cat erotismul nu este gratuit si mai are ceva pe langa el si atata timp cat acel ceva este mai mult decat o incercare searbada de a impacheta erotismul intr-un ambalaj "comestibil", cum e in Maitreyi, opera literara are un merit artistic.

Doresc sa fac si o precizare: am facut o regretabila confuzie, mesajul meu de mai sus fiind de fapt indreptat spre Lolita, de Vladimir Nabukov. Asta nu schimba cu nimic impresia mea despre Maitreyi, din contra: daca la Nabukov mai am dubii in privinta meritelor artistice ale romanului, la Eliade sunt sigur ca acestea nu exista. Pana si critica e de acord cu mine in privinta Maitreyi.
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 19:40:41
IonutS's Avatar
IonutS IonutS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

in maitreyi functioneaza si ceva de genu "scopul scuza mijloacele"
adica sa renunti la credinta crestina doar pentru a te putea impreuna cu o pagana.
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 19:55:19
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de IonutS Vezi mesajul
in maitreyi functioneaza si ceva de genu "scopul scuza mijloacele"
adica sa renunti la credinta crestina doar pentru a te putea impreuna cu o pagana.
Fiecare vede dupa cum ii e sufletul. Eu vad altceva in romanele astea.

Reply With Quote
Vechi 19.05.2009, 10:18:40
MadalinaM MadalinaM is offline
Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Implicit

Macar de ar fi programa din liceu singura problema a invatamantului....cred ca mai rau decat acest aspect este faptul ca nu se face religia CU ADEVARAT, decat in foarte putine scoli. Eu, de exemplu, nu am facut religie in liceu, era in orar, dar aveam ora libera. De abia in clasa a 12-a a venit o doamna preoteasa, dar eram prea "ocupati" cu bacul sa o mai ascultam, era cam greu dupa 3 ani de "relaxare". Gandindu-ma acum, am pierdut 4 ani in care l-am fi putut descoperi pe Dumnezeu...De asemenea stiu ca in alte licee ora de religie a fost inlocuita cu istoria religiilor...Asadar, daca religia ar fi predata peste tot cu bucurie, in duh si in adevar, nicio programa din lumea asta nu ar putea influenta elevii in rau, pentru ca ei ar avea deja o baza solida la care sa se raporteze.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate un crestin ma poate ajuta? andrei1994 Umanitare 6 16.10.2011 16:02:01
Problema pentru liceu teologic Dragoshel Sectiune dedicata profesorilor de religie 5 17.02.2011 18:52:12
nu am inteles ceva din pateric poate ma ajuta cineva annajanette Generalitati 10 14.07.2010 13:32:47
Poate imi dati shi mie un sfat ceva... Silencer Intamplari adevarate 7 12.08.2008 21:35:25
Religia in liceu steffiy Teologie si Stiinta 8 08.03.2008 21:12:02