Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.11.2009, 01:43:09
CatalinaA CatalinaA is offline
Junior Member

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Ortodox
Implicit corectura

atractive*
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 01:53:14
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Zis-a avva Ioan Colov: de va voi imparatul sa ia vreo cetate, opreste mai intai apa si hrana, si asa vrajmasii de foame pierind, se supun lui. Asa si patimile trupui: daca cu post si cu foamete va petrece omul, vrajmasii slabesc catre sufletul lui.

Ceva mai graitor decat ce a spus Sf.Ioan Colov nu se poate spune... Impreuna cu rugaciunea si staruinta inaintea Domnului, biruim pe vrajmasi! Dar sa nu uitam ca de nu avem VOINTA sa facem, suntem slabi inaintea diavolului si patimilor. De cerem ajutorul Domnului si Maicii Sale, apoi cu nadejde ca vom birui!

Post binecuvantat!!!
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 02:00:40
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Ma bucur ca ai venit!
Intrebare: este corect sa mancam lucruri bune? (Eu am gasit retete excelente vegetariene, chiar fara ulei..). Se mai numeste asta post? (Ma refer ca trebuie sa ne abtinem de la placeri, in general, deci si placerea de a manca).

Last edited by anna21; 20.11.2009 at 02:06:48.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 03:07:00
tony_c tony_c is offline
Junior Member

Data înregistrării: 14.04.2009
Exclamation Postul crestin

Postul dragii mei este bucurie,este curatire de pacate ,este daca vreti albirea sufletului.Dumnezeu in marea Lui milostivire a lasat portite pentru a intra in Rai iar una din aceste portite este postul.Multi sunt cei ce au intrat in Imparatia cerurilor spalandusi pacatele prin post si rugaciune . Daca postul este unit cu rugaciunea si cu faptele cele bune este o cale sigura spre mantuire. Faptele cele bune se pot face la tot pasul nu putem sa spunem ca nu avem ocazia sa facem binele deoarece la tot pasul este cineva care are nevoie de o mana de ajutor, de un sfat, de o mangaere,de o bucata de painie.Am sa adaug aici o istorioara legata de milostenie..Un om mai instarit era in curtea casei sale si voind sa stea la masa auzi batai in poarta si mergand sa deschida gasi un om sarac care cerea milostenie si suparanduse inchise poarta si striga saracului sa mearga in alta parte ca el nu poate sa-i dea nimic de pomana .Dar insistand acel sarac sa primieasca ceva , acel om instarit se supara si arunca cu o paine in acel sarac ,iar saracul luand painea o saruta si multumi Lui Dumnezeu pentru ca se indura de el sa nu moara e foame.Dupa o vreme muri acel om instarit si ajungand la judecata diavolii puneau toate faptele cele rele in balanta pentru a pune mana pe sufletul lui si pentru a-l duce in iadul cel mai de jos.In zadar cautau ingerii Lui Dumnezeu ca nu gaseau nici o fapta buna ca sa nu piarda acel suflet pana cand intr-un tarziu ingerul pazitor al acelui bogat i-si aduse aminte de acea paine pe care atunci cand o puse in balanta se inclina balanta si cu acea paine reusi sa spele toate faptele lui cele rele .Iata dar cat de mare este milostenia dragii mei,si cum poate o fapta neansemnata sa ne aduca mantuirea sufletului.Sunt multe lucruri de spus despre fapte bune si mai ales despre felul cum ar trebui sa arate postul crestin dar o sa ma opresc aici si Bunul Dumnezeu sa ne daruiasca tuturor gandul cel bun spre plinirea celor catre mantuire.

Cu dragoste frateasca Teodor Ilas.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 08:55:49
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

daca e spre mandrie shi nu vine din dragoste, nu e pentru dragoste, nu e cu dragoste, atunci postul la nimic nu-tzi foloseshte caci Dumnezeu este Dragoste... dar multzi confunda dragostea cu dragostea de pofte shi placeri cu dragostea de slava de la oameni cu dragostea de nascociri shi inchipuiri shi cu slujirea disperata shi conshtiincioasa a datoriilor desharte... cu triumfalismul zanganitor ca chinvalul sau ca babanul, rasunand din sirena ca vasile roaita, chemand la datorie cu ademeniri shi cu spaime... la nemultzumiri, la pofte, la dreptatea revoluta... sau la semetzia deasupritoare... gonflarea minciunii... ingamfarea... gandeul.

asha ca problea care survine, lupta se da pe un singur termen, pe TREBUIE, e necesar, s-ar cuveni, e obligatoriu, e important, dar aceasta lupta de pacalici shi pacaleli se da pentru ca cineva te face sa ai pretentzii, sa ashteptzi de la altzii sa faca, sa ceribice... e defapt datoria pe care o ceri de la altzii, mereu altzii trebuie shi tu te nemultzumeshti de ei in timp ce in tine este jocul dea da barna shi scoate paiul... deci

nimeni nu e dator cu nimic, nici dracii n-au nici o datorie, singura mantuire ce vine prin acest Termen TREBUIE se poate raporta doar la cel ce din libera vointza se leapada de sine shi ishi ia crucea desavarshirii, a smereniei shi rabdarii... doar lui ishi poate da aceste sfaturi profesorale, aceste abligatziuni shi datorii, doar lui poate sa-shi ceara spunand Trebuie... dar cu conditzia ca sa nu-i stea barhiconii pe conshtiintza shi sa-l atraga spre datorii sau culpe desharte... sa-i insufle mereu nemultzumirea pentru lipsa mandriei sau a slavei de la oameni shi ca atare sa incerce sa sulimenizeze aparentzele ca sa se poata lauda shi inchipui despre sine ca iata faptura are fapte dar ce folos daca ele sunt din pisma shi pentru lene shi placeri? ce folos? nici un folos... totul devine deshert caci postul, nesomnul, nedesfranarea daca e pentru mandrie defapt te surpa mai mult shi mai mult ajungand sa te razbuni, sa te razbuni crezandu-te vrednic... deci un fiasco, un minteres abscons, o curiozitate spre intzelepciunile patimashe ale eroului judecator ce-shi implineshte voile sale pentru pofte shi placeri... iar pofta cea mare este laudaroshenia... laudarocoshenia... defapt ma laud ca nu mai cred, vorbesc ca sa nu mai ascult shi sa nu mai am vointza mantuirii, ma laud pentruca nu mai traiesc credintza ci am capatat marea ravna desharta prin postiri, nesomn, nedesfranari, caci am inlocuit lacomiile trupului cu lacomiile orgoliilor nemasurate, acuzari din "vrednicia" invinovatzirilor, din nemultzumiri... furand mereu meritele altora shi slava lui Dumnezeu din Edenul pierdut... crezand ca tampitul toata autobarfa cu care imi lingushesc singur capacitatzile, ca pot minuni,... toate inchipuirile ca intr-un film SiFi... capatand medaliile de onoare pentru putoare, oare, oare... oare.............. oare... oare da? oare nu?

deci taiatzi in fiecare clipa, in fiecare zi, din voire shi din mancare multzumind pentru toate necazurile lui Dumnezeu... fiind convinshi ca nu TREBUIE (ca nu ashteapta asha ceva Dumnezeu de la nimeni ca defapt tu singur ai jurat, ai dat cuvantul tau ca vei face asha, iar daca l-ai dat atunci TREBUIE sa-l respectzi, dar mai bine nu juratzi ca sa nu cadetzi in mandrie, iar daca nu mai potzi sa-l respectzi roaga-te mult de dezlegare shi iertare caci te-ai hazardat sa crezi ca potzi tzine shi respecta o asha minune de juramant, de invoiala shi poate Dumnezeu care nu este numai drept ci shi milostiv va auzi glasul lacrimilor tale shi nu le va trece) ci doar cine voieshte shi vrea sa traiasca in dragoste curata! pentru ca asha ne-a invatzat sfintzii Varsanufie shi Ioan care aveau amandoi Acelashi Dumnezeu asha ca ceilaltzi calugari il puteau asculta pe oricare din ei! (Marele Batran, adica cel mai mare pacatos, ca un batran ce e? un pacatos neputincios, asha spunea despre sine, asha se socotea ca sfintzenia o sfintzeshte Dumnezeu shi nu omul care se socoteshte vrednic shi se crede pe sine drept)

caci ia uitatzi-va ce raspunde ava Pambo celor doi calugari? cum se mantuie ava Pambo stralucind ca soarele de pe Cer?

Last edited by vsovi; 20.11.2009 at 09:26:57.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 21:05:31
11111111
Guest

Implicit

Dati-mi voie sa mai fac o precizare referitoare ...
la tinutul postului

sunt persoane adepte pt.
o saptamana la-nceput si alta la sfarsitul postului...

dragilor daca nu este dezlegare,
daca nu este neputinta din anumite cauze ...si doar comoditate sau ...

atunci mare sminteala este...nici cu mortii , nici cu vii

dragilor inchipuiti-va... ca suntem pe marginea unei prapastii,
avem la un capat o bucata de punte,
la celalalt capat ,alta bucata de punte...
putem traversa intreaga prapastie, ajungand pe celalalta parte,
daca n-avem puntea-ntreaga?
Nu...vom cadea in haos...

asa si cu postul ,
nu-l putem fractiona,
neintemeiat si fara dezlegare de la duhovnic...

deci...voi alegeti!

amin
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 22:43:27
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit "Nu există post fără postire"

Părintele Alexander Schememann - http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...t-fara-postire
Vechi 20.11.2009, 23:07:08
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Fiecare zi a postului este o treapta a scarii ce uneste cerul cu pamantul. Putem sa urcam primele trepte si dupa aceea sa sarim la ultimele trepte? Nu discutam de exceptii acolo unde apar dezlegarile.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2009, 23:21:49
elizabeta elizabeta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Cred ca postul trebuie imbinat armonios cu trairea profund crestina, cu rugaciunea, cu milostenia, cu iubirea aproapelui, cu iertarea, cu hotararea din inima de a nu-L mai ofensa pe Dumnezeu. Toate acestea contribuie la innoirea fiintei noastre. Doar postul, fara fapte bune si fara rugaciune, nu cred ca-si atinge pe deplin menirea. Noi postim, in familia noastra. Pe noi postul ne pune in dispozitia necesara indeplinirii celorlalte mentionate mai sus...
Reply With Quote
Vechi 21.11.2009, 22:27:39
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ma bucur ca ai venit!
Intrebare: este corect sa mancam lucruri bune? (Eu am gasit retete excelente vegetariene, chiar fara ulei..). Se mai numeste asta post? (Ma refer ca trebuie sa ne abtinem de la placeri, in general, deci si placerea de a manca).
Sf.Ioan Gura de Aur spune ca atunci cand postim sa postim si cu gura si cu okii si cu urechile si cu mainile si cu picioarele. Putem manca orice de post, numai sa ne tinem sa nu judecam si sa nu ne mandrim ca postim etc. Sa stie numai Dumnezeu si noi!! ATAT!!! Fii binecuvantata!!!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul meu ? Mihnea Dragomir Postul 179 10.11.2013 16:37:57
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
postul o copila Generalitati 10 31.07.2010 08:15:35
Postul gabriela_iagar Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 11 25.11.2009 15:24:08