![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() [COLOR=#008000][SIZE=3]Împărat și proletar[/SIZE] - Fragment
|
||||
|
||||
![]() [SIZE=4][COLOR=#660000]INVIEREA[/COLOR][/SIZE] [SIZE=2]Prin ziduri înnegrite, prin izul umezelii, Al mortii rece spirit se strecura-n tacere; Un singur glas îngâna cuvintele de miere, Inchise în tratajul stravechii evanghelii. [/SIZE] [SIZE=2]C-un muc în mâini mosneagul cu barba ca zapada, Din carti cu file unse norodul îl învata Ca moartea e în lupta cu vecinica viata, Ca de trei zile-nvinge, cumplit muncindu-si prada.[/SIZE] [SIZE=2]O muzica adânca si plina de blândete Patrunde tânguioasa puternicile bolti; ?Pieirea, Doamne Sfinte, cazu în orice colt, Inveninând pre însusi izvorul de viete. [/SIZE] [SIZE=2]Nimica înainte-ti e omul ca un fulg, S-acest nimic îti cere o raza mângâioasa, In pâlcuri sunatoare de plânsete duioasa A noastre rugi, Parinte, organelor se smulg".[/SIZE] ![]() [SIZE=2]
![]() [SIZE=2]Apoi din nou tacere, cutremur si sfiala Si negrul întuneric se sperie de soapte? Douasprezece pasuri rasuna? miez de noapte? Deodata-n negre ziduri lumina da navala.[/SIZE] [SIZE=2]Un clocot lung de glasuri vui de bucurie? Colo-n altar se uita si preoti si popor, Cum din mormânt rasare Christos învingator Iar inimile toate s-unesc în armonie:[/SIZE] [SIZE=2]?Cântari si laude naltam, Noi, Tie Unuia, Primindu-L cu psalme si ramuri Plecati-va neamuri, Cântând Aleluia![/SIZE] [SIZE=2]Christos a înviat din morti, Cu cetele sfinte, Cu moartea pre moarte calcând-o, Lumina ducând-o Celor din morminte!"[/SIZE] [SIZE=2][/SIZE] [SIZE=2] (M.Eminescu)[/SIZE] |
|
||||
|
||||
![]()
Mistretul cu colti de argint -Stefan Augustin Doinas
[SIZE=3]Un print din Levant indragind vanatoarea prin inima neagra de codru trecea . Croindu-si cu greu prin hatisuri cararea. canta dintr-un flaut de os si zicea:[/SIZE][SIZE=3] - Veniti, sa vanam in paduri nepatrunse mistretul cu colti de argint ,fioros, ce zilnic isi schimba in scorburi ascunse copita si blana si ochiul sticlos... - Stapane, ziceau servitorii cu goarne, mistretul acela nu vine pe- aici. Mai bine s-abatem vanatul cu coarne, ori vulpile rosii, ori iepurii mici... Dar printul trecand zambitor inainte privea printre arbori atent la culori, lasand in culcus caprioara cuminte si linxul ce rade cu ochi sclipitori. Sub fagi, el dadea buruiana-ntr-o parte : -Priviti, cum se-nvarte facandu-ne semn mistretul cu colti de argint, nu departe, veniti sa-l lovim cu sageata de lemn ! -Stapane,e apa jucand sub copaci, zicea servitorul privindu-l istet Dar el raspundea intorcandu - se - Taci. . Si apa sclipea ca un colt de mistret.[/SIZE] [SIZE=3] Sub ulmi, el zorea risipite alaiuri: -Priviti cum pufneste si scurma stingher, mistretul cu colti de argint, peste plaiuri veniti sa-l lovim cu sageata de fier.! - Stapane, e iarba fosnind sub copaci, zicea servitorul zambind indraznet. Dar el raspundea intorcandu-se :-Taci.. Si iarba sclipea ca un colt de mistret. Sub brazi, el striga indemnandu-i spre creste: - Priviti unde-si afla odihna si loc mistretul cu colti de argint ,din poveste . veniti sa-l lovim cu sageata de foc ![/SIZE][SIZE=3] -Stapane, e luna lucind prin copaci, zicea servitorul razand cu dispret Dar el raspundea intorcandu-se:-Taci .. . Si luna sclipea ca un colt de mistret.[/SIZE][SIZE=3] Dar vai sub luceferii palizi ai boltii cum sta in amurg la izvor aplecat veni un mistret urias si cu coltii il trase salbatec prin colbul roscat. -Ce fiara ciudata ma umple de sange, oprind vanatoarea mistretului meu ? Ce pasarea neagra sta-n luna si plange Ce vesteda frunza, ma bate mereu ? - Stapane, mistretul cu colti ca argintul, chiar el te-a cuprins grohaind sub copaci. Asculta cum latra copoii gonindu-l... Dar printul raspunse -ntorcandu-se : - Taci. Mai bine ia cornul si suna intr-una Sa suni pana mor,catre cerul senin .... [/SIZE][SIZE=3]Atunci asfinti dupa crestete luna[/SIZE] [SIZE=3]si cornul suna,insa foarte putin .[/SIZE] [SIZE=3] [/SIZE] |
|
|||
|
|||
![]()
am ajutat ieri un delfin să eșueze
pentru că mi s-a făcut milă văzându-l cum încearcă să se cațere pe plajă puțin palid cu pielea-i lucioasă tânjind după bronz si cum stăteam amândoi gâfâind întinși pe plajă mușcând din nisipul fierbinte l-am întrebat ce mai e nou în împărăția apelor iar el putin suparat s-a întors pe o parte bombănind ceva despre nasul meu și despre oala care fierbe de Daniel Ladislau Horvath |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vreau sa va spun ca mi-am facut special cont pt. a va spune cat de mult imi place aceasta minunata poezie, in special versurile care o incheie. Asa e: nu traim decat atunci cand stralucim ca o raza de soare. De fapt, lumea e asa cum suntem si noi: adica buni sau rai. Unii sunt doar lumina - sfintii, altii doar intuneric, altii din ambele cate putin, depinde ce lasam sa predomine in noi: intuneric sau lumina. Important este sa tanjim dupa Lumina mereu caci si Mantuitorul ne zice: "Indrazniti, Eu am biruit lumea" - Ioan 16:33 Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
![]()
Învierea
Clopotele de-nviere, Aduc lumii mângâiere Și pribegilor durere. Creștinii ouă ciocnesc Învierea preznuiesc, Numai eu stau și privesc. Arde inima-mi de dor După mamă și surori, După scumpul frățior. Doar atât aș vrea și eu, Să dea Domnul Dumnezeu Să-mplinească dorul meu. Să mai facem o Înviere, Fără lacrimi și durere, Numa-n caldă mângâiere… poezie de Zorica Lațcu |
|
||||
|
||||
![]() [COLOR=#008000]Vasile Militaru - Hristos a inviat!
|
||||
|
||||
![]() [COLOR=green][/COLOR] [SIZE=3][COLOR=green]Christos a înviat![/COLOR][/SIZE]
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Voi care-ați plâns în întuneric, și nimeni nu v-a mângâiat...." Să fii sănătoasă. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
[COLOR=green]Dorina, bună seara, Adevarat a înviat! Ai intuit foarte bine. [/COLOR]
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh | silverstar | Generalitati | 1175 | 03.08.2016 14:54:36 |
poezii crestine | Maria-Raluca | Generalitati | 35 | 08.04.2015 18:15:49 |
Poezii de Pasti | laurastifter | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 21 | 02.05.2013 15:59:15 |
Poezii de Pasti | PuiMicGeorgiana | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 0 | 19.04.2011 11:46:00 |
Poezii crestine! | Laurentiu | Generalitati | 1 | 01.03.2007 14:31:41 |
|