Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.03.2009, 18:01:54
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de geo.nektarios Vezi mesajul
"Relatia dintre un baiat si o fata inainte de casatorie sa fie ca relatia dintre frate si sora! Fratele cu sora nu se saruta, nu au relatii sexuale!" - Arhim. Teofil Paraian
Aoileu,m-ai dat gata cu aceasta afirmatie(din ghilimele,bine-nteles).
Sa ridice mana sus cine nu si-a sarutat viitoarea sotie pana la casatorie,sau viitorul sot???!!!
Cata absurditate!...de aceia spun eu sistematic sa nu ne imbatam cu apa rece,si eu as putea spune ca nu mai exista oameni pe strada,fiindca asa vrea mintea mea sa creada,dar degeaba daca ei nu vor conteni sa...existe si pe strada.
Vechi 19.03.2009, 18:07:47
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Maine-poimaine o sa auzim de la nu stiu ce "pustnic"citire ca nu avem voie nici sa ne uitam in ochii celui iubit,caci astfel pacatuim in duh si ne intinam constiinta.O sa auzim ca,mai degraba este indicat sa ne casatorim virtual,fara a ne atinge,doar prin certitudinea unor cuvinte sfinte si spre folosul duhovnicesc.Nu stiu unde o sa se mai ajunga,dar eu vad ca aceste cuvinte,cam raman la acest nivel,oamenii fac tot ceea ce doresc si gandesc,ceea ce au facut dintotdeauna sub acelasi instinct omenesc de traire si supravietuire pamanteana.
Vechi 19.03.2009, 18:48:54
Adelinne's Avatar
Adelinne Adelinne is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Send a message via Skype™ to Adelinne
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fiorella Vezi mesajul
..si dupa!!!
amin........
fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii." - Matei 10:16

"Nadejdea mea este Tatal, Scaparea mea este Fiul, Acoperamântul meu este Sfântul Duh.
Treime Sfânta, slava Tie !" (Sfântul Ioanichie)
Reply With Quote
Vechi 20.03.2009, 10:47:47
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

...epigrama
"Inainte la portita,
Iti ceream sa-mi dai gurita.
Astazi,insa,ce n-as da,
Ca sa scap de gura ta!"

...cam asta este distanta dintre "inainte" si "dupa" casatorie.
Vechi 20.03.2009, 12:34:16
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Sarutul poate fi curat, deci nu buzele, ci mintea este cea care poate fi acuzata de necuratie. Sarutul curat al Sfintilor Parinti Ioachim si Ana infatisat, infatisat pe un perete central al manastirii, ne arata ca tot ce a lasat Dumnezeu este curat, daca este primit intr-o minte curata si intr-o stare euharistica, de multumire pentru toate.

[COLOR=darkred]Sarutul curat al Sfintilor Parinti Ioachim si Ana[/COLOR] - Manastirea Studenica

[COLOR=darkred]Sarutul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana[/COLOR] - Manastirea din Ohrida

Cu atat mai mult cu cat acestea sunt fresce din manastiri !
Reply With Quote
Vechi 23.03.2009, 15:31:44
kosmy022 kosmy022 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2009
Locație: Romania, Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Maine-poimaine o sa auzim de la nu stiu ce "pustnic"citire ca nu avem voie nici sa ne uitam in ochii celui iubit,caci astfel pacatuim in duh si ne intinam constiinta.O sa auzim ca,mai degraba este indicat sa ne casatorim virtual,fara a ne atinge,doar prin certitudinea unor cuvinte sfinte si spre folosul duhovnicesc.Nu stiu unde o sa se mai ajunga,dar eu vad ca aceste cuvinte,cam raman la acest nivel,oamenii fac tot ceea ce doresc si gandesc,ceea ce au facut dintotdeauna sub acelasi instinct omenesc de traire si supravietuire pamanteana.
Nu-ti bate joc daca nu intelegi.
Parintele Teofil , citat mai sus, nu e in nici un caz pustnic, dimpotriva , sfaturile lui, desi calugar, sunt firesti si cu intelegere fata de omul din lume.
In plus, ridic mana. Eu si sotia nu ne-am sarutat pana la casatorie, ca urmare a sfatului de mai sus.

Sarutul e o forma de manifestare a dragostei, insa poate provoca reactii sexuale. Deci, pentru necasatoriti, poate deveni pacat sau poate duce la pacat, ca de altfel orice apropiere, pana la casatorie, care provoaca reactii sexuale.
Reply With Quote
Vechi 29.03.2009, 15:05:53
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Implicit

[quote=kosmy022;124173]Nu-ti bate joc daca nu intelegi.

Eu si sotia nu ne-am sarutat pana la casatorie, ca urmare a sfatului de mai sus./quote]

Mi-e si jena sa te mai intreb ce fel de viata sexuala aveti ca si tineri casatoriti....oricum.. felicitari...
Reply With Quote
Vechi 29.03.2009, 15:08:44
MarinaAlca's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de alx Vezi mesajul
Si sarutul in afara casatoriei este pacat. E primul pas spre distrugerea sufletului. Dupa casatorie, se poate spune ca mireasa se insoara cu Hristos, iar barbatul cu sfanta Fecioara Maria. Toate gandurile care implica sarut, si altele, trebuie sa se faca cu gand curat, la Hristos sau la Sfanta Maica pentru a nu pacatui.
Si va intreb... ce doriti? Smerenie 40-50-100 de ani cat traiti pe Pamant, si apoi fericirea vesnica din Rai, sau sminteala pe Pamant, si chinuri vesnice in Iad?
Daca tot ne pui asa intrebare vin si eu cu una mai simpla... tu Alx, te-ai sarutat cu vreun baiat pana acum?
Reply With Quote
Vechi 29.03.2009, 15:14:43
MarinaAlca's Avatar
Senior Member

Implicit

Ce ma irita foarte tare pe lumea asta e ipocrizia!
Cati din cei de pe acest forum au respectat indemnurile parintelui Teofil??? Cati???Sunt convinsa ca sunt putini, ff putini.. ori cei foarte tineri, ori cei care doresc sa se calugareasca... in rest.. "capre raioase, coada sus" astia suntem!
Reply With Quote
Vechi 29.03.2009, 15:14:47
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Nu-mi bat joc,si nici nu am cum sa inteleg o astfel de situatie,mai ales adaptata perioadei noastre contemporane.Nu inteleg cum poate un om sa adopte o astfel de atitudine,primitiva si exagerata,de altfel,si simultan sa cocheteze cu internetul...si mai stiu eu ce,in zilele noastre.
Lucrurile in sinea lor presupun un echilibru intre toate trasaturile inconjuratoare,intre esentele lor care trebuiesc rationate in asa masura incat sa nu se ajunga la disproportii de principii.
Astfel,reformulez intrebarea,draga Cosmy,ai sarutat vre-o persoana de sex opus pana la casatorie?Fiindca,daca incercam sa stam stramb,si sa judecam drept,pana la urma in aceasta consta profunzimea ideii de mai sus.
Poate ca esti un caz izolat,dar sunt ferm convinsa ca nu mai se gaseste cineva de pe acest forum vrednic sa "ridice mana sus",vrednic impropriu spus,fiindca nu tine de vrednicie si nici de virtutie o eventuala astfel de situatie,ci mai degraba de propria doctrina.
Oricum am lua-o,acest lucru poate fi intalnit foarte rar,extrem de rar in lumea noastra,de aceia nu este situata in exigenta evidenta a spovedaniei tinerilor.
Este adevarat ca sarutul poate genera instincte sexuale,insa tocmai de aceia el presupune dorinta,a dori pe cineva trup si suflet,pentru perspectiva unei casatorii cu atat mai bine.Nici nu vreau sa-mi inchipui cum ar fi fost sa-mi aleg sotul fara sa-i simt mirosul fetei,fara sa-i sesizez timiditatea si sfiala ochilor inchisi,fara sa-i imbrac in pasiune atingerea,care,oricum presupune destula responsabilitate.Nu as fi vrut sa fiu vrednica de aceasta lipsire,fiindca,Multumesc Lui Dumnezeu,am fost vrednica sa-l cunosc doar pe el,ca si barbat,mi se pare indeajuns ca sa nu exageram in adoptarea unei vieti controversate cu noi insine,cu spiritualitatea si cu legile nescrise ale pamantului.Calea de mijloc,oameni buni,calea de mijloc reprezinta adevarata intelepciune si sinceritate fata de natura noastra.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sarutul Laurentiu Generalitati 70 08.08.2013 22:26:25
Sarutul frantuzesc Colors Generalitati 44 24.05.2007 08:52:04