Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.02.2008, 23:38:34
pacatoasa.. pacatoasa.. is offline
Member

Data înregistrării: 12.02.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Dar daca parintii merg la biserica, il indeamna pe copil sa se roage, dar nu il lasa sa posteasca, pt a nu slabi, caci "e in crestere", nu il indeamna sa citeasca acatiste,din psaltire, ii da o importanta foarte mica smereniei, sau o desconsidera, il atata pe copil spre invidie, cearta, nervozitate prin exemplul personal, spre imbuibare si lacomie cu imbuibarea, ca "trebuie sa papi tot ca sa cresti, sa nu ramai pitic", vorbesc despre un copil de 14-16 ani, ce sa faca? Daca nu asculta de parinti e indreptatit sa faca acest lucru?
Reply With Quote
Vechi 20.02.2008, 23:42:04
Member

Implicit

sau il obisnuieste cu barfa? Am vazut f multi copii care au fost rasfatati de mici, si desigur ca s-a"extins" obraznicia. Iar acum parintii ii reproseaza bietului copil ca nu face aia, aia, aia, fara sa ii explice macar de ce nu face bine si care e solutia pt ca el sa se indrepteze. Al doilea mesaj e in cotinuarea primului. E in acest caz neascultarea de parinti indreptatita?
Reply With Quote
Vechi 21.02.2008, 13:59:54
monica73 monica73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.02.2008
Implicit

copilul meu are 15 ani si pot spune ca este o perioada extrem de dificila.uneori nu stiu cum sa-l sfatuiesc ,pt. a nu gresi.abia acum imi dau seama ce simteau parintii mei atunci cand nu-i ascultam.este foarte greu in aceste vremuri zbuciumate ,in care ispite de tot felul sunt intalnite la tot pasul .cand il tin prea mult din scurt si nu-i dau libertatea dorita ,baiatul meu are un comportament dur si distant fata de noi,parintii,devine ascuns si parca ne uraste,el nu intelege ca noi ii refuzam anumite dorinte doar pentru faptul ca-l iubim si ii vrem binele.nici nu stiu cum sa ma mai comport cu el,adolescenta este o perioada fff.dificila.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2008, 14:24:21
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de pacatoasa..
sau il obisnuieste cu barfa? Am vazut f multi copii care au fost rasfatati de mici, si desigur ca s-a"extins" obraznicia. Iar acum parintii ii reproseaza bietului copil ca nu face aia, aia, aia, fara sa ii explice macar de ce nu face bine si care e solutia pt ca el sa se indrepteze. Al doilea mesaj e in cotinuarea primului. E in acest caz neascultarea de parinti indreptatita?
Daca merg la biserica ar trebui sa fie altfel.Tu ai enumerat aici cateva pacate destul de mari:lacomia ,vorbirea de rau ,invidia,etc.deci acesti parinti nu pot fi numiti crestini ,ei doar cu buzele il cinstesc pe Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2008, 17:56:43
Member

Implicit

Multumesc Anita, mai astept pareri.:D
Reply With Quote
Vechi 21.02.2008, 17:57:06
Member

Implicit

si tie Monica:D
Reply With Quote
Vechi 21.02.2008, 20:45:49
irinafm irinafm is offline
Junior Member

Data înregistrării: 07.02.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ispita_ta
pana acolo unde cuvantul lor contravine cuvantului lui Dumnezeu.
Sunt de acord. Dar uneori, cand parintii imi cer ceva asa mai la nelocul lui, cum ar fi tatal meu ca imi cere sa ma duc sa ii cumpar tigari ( un exemplu ), si nu vreau, tot o fac. Sunt constienta ca sunt complice la acest pacat, dar pe de alta prte nici nu il pot refuza. Ii zic de mii de ori sa se lasa, nu neaparat ca e pacat cat faptul ca nu este sanatos, dar nu ma asculta. Nici macar pe mama mea care si ea se roaga de el sa se lase. Odata a incercat sa faca asta dar nu a tinut prea mult, ii este foarte greu pentru ca fumeaza de 30 de ani. Nu am ce sa ii fac. Si imi este tare aiurea cand trebuie sa ma duc sa ii cumpar, chiar si in acele cateva zile pe luna cand ma duc la ai mei acasa ( ca ei locuiesc in alta localitate ). Este adevarat ca trebuie sa asculti de ei, dar atunci cand contravine cuvantului lui Dumnezeu sa te opui. Sunt constienta de asta, insa nu pot pune mereu in aplicare hcestia asta. Eu mereu am fost ( zic eu ) un copil ascultator si nu am iesit mai niciodata din cuvantul parintilor mei. Uneori ai mei, in special tata, imi spun ca sunt prea "bisericoasa" si ca exagerez cu anumite lucruri desi nu cred ca este asa, asa ca prefer deseori sa ascund diverse lucruri pentru a nu mai duce in discutie chestiile astea, si pentru a nu le ispiti sufletele sa vb ceva de rau despre Biserica ca mai rau le provoc pacatul astfel( pun accent in ceea ce il priveste pe tatal meu care nu are nici in car nici in maneca cu Biserica ). Asta este ...
Reply With Quote
Vechi 21.02.2008, 21:49:53
seminaristul seminaristul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Locație: buricu' pamantului ARAD
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism
Daca parintii trupesti nu sunt crestini practicanti (nu se duc cel putin in fiecare Duminica la liturghie) atunci cred ca trebuie sa ascultam de ei intr-o mica masura,in nici un caz sa nu ascultam de ei in lucruri duhovnicesti.parerea mea
apoi un crestin practicant care se limiteaza doar la a merge duminica la biserica, da-mi voie sa numesc acest mers OBISNUINTA
Reply With Quote
Vechi 21.02.2008, 23:18:40
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Parintele Teofil Paraian atunci cand a fost intrebat - "daca un copil refuza mancarea de dulce pentru ca se afla in post, ajunge la o necinstire a parintilor prin acest refuz?"- Parintele a raspuns - Draga, nu se poate spune ca ii necinstesti pe parinti cand nu-i asculti in chestiuni care sunt mai presus de parinti. Cinstirea parintilor nu inseamna totala supunere. Domnul Hristos are cuvantul: "Cel ce iubeste pe tatal sau si pe mama sa mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine" (Matei X, 37) si "Cel ce nu-si ia crucea ca sa-Mi urmeze, nu este vrednic de Mine" (Matei X, 38). Sunt si situatii in care parintii trebuie sa inteleaga o atitudine a copiilor lor.
Reply With Quote
Vechi 22.02.2008, 14:24:32
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de seminaristul

apoi un crestin practicant care se limiteaza doar la a merge duminica la biserica, da-mi voie sa numesc acest mers OBISNUINTA
Eu ma gandeam la cuvintele Parintelui Teofil.El zice ca cine nu merge macar in fiecare Dumninica la Biserica nu e crestin.

„Acelora care nu merg la biserica eu de fapt le spun ce inseamna sa nu mergi la biserica si ce inseamna sa mergi la biserica. Si anume, ce inseamna sa mergi la biserica? Inseamna sa mergi in cerul cel de pe pamint, inseamna sa-i inchipuiesti pe Heruvimi, sa aduci intreit sfanta cintare lui Dumnezeu, sa cinti impreuna cu ingerii "Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot", sa aduci lauda lui Dumnezeu, sa cinstesti pe Maica Domnului, sa cinstesti pe sfanti, inseamna sa asculti cuvantul lui Dumnezeu, cuvantul Domnului nostru Iisus Hristos care e mai vesnic decat cerul si pamintul, inseamna sa primesti binecuvantari de la sfantele slujbe prin mijlocire preoteasca de la Insusi Domnul Hristos. Si la urma zic: uite, toate acestea tu nu le primesti, tu nu le ai, pentru ca nu mergi la biserica, toate acestea le ocolesti. Omul nu are constiinta ca de fapt toate lucrurile acestea se intimpla, ci zice ca nu s-a dus la biserica si atata tot.
Nu se mai gandeste ce inseamna sa te duci si ce inseamna sa nu te duci la biserica. Si eu le spun: doua ore pentru Dumnezeu, pentru cineva care crede in Dumnezeu, nu e prea mult. Doua ore pentru Dumnezeu, intr-o saptamina, sa stai inaintea lui Dumnezeu, sa ai constiinta ca acum esti in fata lui Dumnezeu.
Eu am un program de angajare in viata religioasa si programul incepe cu frecventa la biserica. Adica sa te duci la biserica in duminici si sarbatori, sau cel putin in duminici, la Sfanta Liturghie. Fara aceasta nici nu poti sa consideri ca cineva are o viata religioasa autentica. Unii zic: "Parinte, e drept ca nu ma duc la biserica, dar sa stiti ca eu totdeauna ascult la radio sau privesc la televizor slujba". Si cum o asculti, trintit pe pat, pe fotoliu? "Stau in genunchi si in picioare, parinte". Nu te uiti la slujba ca si cind te-ai uita la meci, poate la meci te uiti cu mai mult interes. Asa ca oamenii acestia sunt superficiali.
Mi-a spus unul cind am intrebat: "Ce faci tu cind ar trebui sa mergi la biserica si nu mergi la biserica? Ce faci acasa?". Si a raspuns: "Ma uit la televizor". Eu nu-s impotriva televizorului, dar sunt impotriva acelora care nu-si implinesc datoriile si-si fac vreme totusi sa se uite la televizor. Si atunci am zis catre el: "Stii ce inseamna asta? Asta inseamna ca Il ai pe Dumnezeu in spate si televizorul in fata. Du-te de acuma incolo si schimba-le. Pune pe Dumnezeu in fata si televizorul in spate".
Sa stiti ca eu pe aceia care nu merg la biserica nici nu-i socotesc oameni credinciosi. La pagini ii numar! Cum poti sa zici ca esti om credincios daca nu mergi la biserica, unde-i cerul cel de pe pamint? Ca biserica-i cerul cel de pe pamint. Cum sa zici ca esti om credincios daca nu te duci in "imparatia lui Dumnezeu"? Pentru ca Sfanta Liturghie este imparatia lui Dumnezeu pe pamint. Cum poti sa zici ca esti credincios daca nu-i inchipui pe Heruvimi cintind intreit sfanta cintare in biserica? Cum poti sa zici ca esti credincios daca nu zici impreuna cu ingerii: Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot? „
(Parintele Teofil:"mersul la Biserica")
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ascultarea de Biserica - pana unde ? Erethorn Biserica Ortodoxa Romana 30 03.08.2012 14:14:51
Ascultarea de parinti tatolivia Intrebari utilizatori 6 16.06.2012 02:43:42
Ascultarea de Dumnezeu si invataturile Lui Sebastiana Biserica Ortodoxa Romana 51 13.06.2011 00:55:44
Ascultarea de parinti Daniela26 Generalitati 18 01.12.2010 23:30:00
Până unde merge ascultarea de duhovnic florina_drossu Preotul 29 05.04.2010 14:28:56