Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2006, 14:02:38
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

O biserica de rit vechi din mediul urban,un oras chiar mare,dar,dupa cum am mai spus,aproape toate bisericile acestea de stil vechi au cam acelasi comportament si stil,indiferent daca se afla in mediul rural sau urban,am o prietena buna pe stil vechi si mi-a placut felul acestora de-a respecta credinta si traditiile ei,mult mai bine pastrate,si canoanele mult mai exigente(adica reale)pentru ienoriasi.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2006, 15:31:14
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria55
Si eu vad citeodata femei imbracate prvocativ ,nu-i vorba de batic. Asi vrea sa le spun ceva si totusi ma abtin . Nu stiu daca e bine . Dar pe urma le vad trecind pe la miruit si ma gindesc ca daca Preotul nu le spune nimic cum sa le spun eu ? E gresit ?
Ai dreptate, Maria. Daca preotii nu zic nimic, cine suntem noi sa le judecam?!... Si eu vad adesea femei cu decolteuri largi sau cu alte asemenea, care atrag atentia in mod nedorit, si poate ca Dumnezeu le lasa ca sa se indrepte singure, cu timpul. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 04.12.2006, 17:36:39
Clausemi
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat
eu sunt de parere ca mai face si haina pe om, cateodata.

nu mergem la biserica in echipamentul de sport sau in tinuta lejera.

in privinta capului acoperit, si eu mergeam intr-un timp asa, dar m-am saturat la un moment dat sa fiu privita ba ca o ciudata, de catre cei care credeau ca "exagerez", ba ca o prefacuta, de catre cei/cele din extrema cealalta.
Eu cred ca e mai indicat sa mergi la biserica imbracat cum te simti bine...eu de exemplu ma imbrac sport si cand merg la biserica si nu-mi pun nimic pe cap...ma simt bine asa si nu ma intereseaza parerea celorlalti...important este altceva pt mine cand merg la biserica...
Daca m-as imbraca la costum: fusta si sacou,camasa alba si batic sa-mi scartaie pe cap de apretat nu m-as putea concentra o secunda la slujba,ba ma starng pantofii,ba ma tine sacoul,ba imi fasaie baticul si nu aud,ba sunt atenta sa nu-mi sifonez bunatate de fustita...si uite asa s-a dus esentialul pt care m-am dus la biserica.
Si din pacate cam asta fac marea majoritate,se pierd in superficialitati si nimicuri de ordin exterior.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2006, 20:54:44
mirelat
Guest

Implicit

Draga Clausemi, bine ai revenit pe forum. Legat de tinuta, parca nu imi vine sa cred ca te duci la biserica in trening. Sa nu confundam stilul "sport" cu "casual".
Eu merg la biserica imbracata aproximativ la fel ca si la serviciu, adica rochie, fusta si foarte rar pantaloni. Sunt de acord cu tine ca nu scrobeala conteaza, totusi un minim de respect trebuie sa aratam, deci sa ne imbracam ingrijit. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 04.12.2006, 21:30:00
Clausemi
Guest

Implicit

mirelat
Draga mea nu spun ca plec de acasa special in trening la slujba...dar daca sunt in oras si simt nevoia sa intru intr-o biserica in care se oficiaza o slujba in acel moment nu ezit absolut deloc chiar daca sunt imbracata si in pantalon...iar duminica ma imbrac cum simt pe moment :in fusta sau pantalon...asa cum si culorile le aleg tot in functie de moment si de cum simt(in general ma imbrac in pantalon,sunt adepta stilului sport).Dar astea sunt lucruri deja mult prea personale care nu-si au rostul...ceea ce vreau sa spun e de fapt ca nu asta e important atunci cand mergi la biserica...iar decenta de ordin exterior nu trebuie impusa,ea vine de la sine daca interiorul tau e bine asezat si bine orientat.
Reply With Quote
Vechi 04.12.2006, 21:50:59
Negroponte's Avatar
Negroponte Negroponte is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2006
Locație: Barlad
Implicit

:)Despre cuviinta cu care trebuie sa stam in Biserica gasim in Biblie la:1 Corinteni capitolul 11.Doamne ajuta1
Reply With Quote
Vechi 05.12.2006, 04:44:08
mirelat
Guest

Implicit

Multumesc, Negroponte, pentru trimiterea respectiva si ma bucur ca ai atins acest capitol din Biblie. Este adevarat ca in perioada timpurie a crestinismului se obisnuia ca femeile sa nu se tunda, deci sa aiba parul lung. In plus, asa cum am vazut prin anumite filme bazate pe documente si care redau atmosfera acelor ani, oamenii obisnuiau sa isi acopere capul cu bucati mari de panza, atat femeile cat si barbatii. De aceea cred ca s-a impus o regula pentru vremea aceea, ca in biserica crestina femeile sa stea acoperite, iar barbatii descoperiti.

In zilele noastre, lumea civilizata are alte norme de decenta exterioara. Se poarta in egala masura parul scurt dar si lung, atat la femei cat si la barbati. Se spune ca noi femeile sa nu ne rugam sau sa intram in biserica cu capul descoperit. Atunci intreb si eu, cum in vremea noastra obiceiul este ca sa nu ne punem nimic pe cap, inseamna ca nu putem sa spunem o rugaciune pe drum sau in orice alta imprejurare, pentru ca nu avem capul acoperit?! Trebuie deci sa uitam voit de Dumnezeu numai pentru asta?! Iar cand mergem la biserica si ne punem batic pe cap, noi care umblam 99% din timp cu capul descoperit, asta nu miroase a prefacatorie, nu inseamna adevar de fatada?!

Stiti, era pe vremea lui Titu Maiorescu (parca) o miscare care a fost denumita "forme fara fond" si care a fost condamnata pentru ca era lipsita de esenta. Sa nu cadem si noi in capcana formelor fara fond. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 23.02.2007, 09:41:32
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Pai normal ca nu le spune nimic preotul, ca si lui i se scurg ochii dupa ele
Reply With Quote
Vechi 23.02.2007, 09:42:18
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Imi cer scuze, postul era pentru maria55
Reply With Quote
Vechi 25.02.2007, 13:33:31
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de erzbet
Pai normal ca nu le spune nimic preotul, ca si lui i se scurg ochii dupa ele
Si preotii sunt oameni, dar cred ca au alta treaba in biserica, decat sa li se "scurga ochii" cum spui.
Se vede treaba ca nu ai nici in clin nici in maneca cu biserica, nici cu liturghia.
Poate e prea devreme pentru tine, caci scrii ca o adolescenta de 14-15 ani. Oricum stilul vulgar nu se potriveste pe acest site.
La biserica mergem sa ne intalnim cu Dumnezeu, sa ne cerem iertare pentru pacate, sa cerem de la Dumnezeu sa ne ajute.
Credinta, Erzbet, este un lucru sfant. Daca tu nu ai, macar nu-ti bate joc de altii care au aflat ce importanta e credinta.
Uitandu-ne la topic, nu te mai afli la generalitati, unde ai impresia ca poti scrie ce vrei.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 209 01.06.2025 21:06:29
Tinuta barbatului in biserica Hartford Tinuta in Biserica 56 26.05.2025 11:33:59
tinuta femeii in biserica lore86 Tinuta in Biserica 469 04.08.2016 15:47:33
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat spre_rasarit Botezul 3 08.04.2011 19:23:54
Spovedania trebuie tinuta costel Pocainta 10 29.01.2010 15:08:28