![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu serbam onomastica in ziua urmatoare a sfantului, ci serbam, de multe ori, un sfant in ziua imediat urmatoare unei mari sarbatori unde acesta are un rol foarte important. Pe 6 se serbeaza Botezul lui Hristos, iar pe 7, Sf. Ioan, cel care L-a botezat. Pe 26 dec sigur, e a doua zi de Craciun (sarbatorile mari se serbeaza liturgic 8 zile iar cele mai mari in mod special primele 3 zile), dar se serbeaza si Maica Domnului ca cea care L-a nascut, si Iosif ca cel care I-a fost tata 'adoptiv'. Etc. Trebuie facuta deosebirea intre sarbatoarea bisericeasca a unui sfant si sarbatorirea unei zi onomastice. Sunt doua lucruri diferite. (Faptul ca Mariile nu serbeaza pe 26 dec. iar Ionii, in Rmania, serbeaza pe 7 ianuarie, este pur si simplu o traditie locala. Exista traditii locale in ortodoxie, numai ca exista o conceptie actuala de tip 'partid unic' care ar vrea ca toti ortodocsii sa faca exact acelasi lucru peste tot. Si inca nu-s asa multe diferente locale acum ca in vechime, ia sa fi vazut in primele secole cum fiecare zona avea liturghia ei.) Are si un nume (in greaca liturgica cel putin) genul asta de sarbatoare, dar nu imi vine acum in minte. Personal mi se pare foarte bine ca cei pe care ii cheama Cristian sunt serbati de Craciun chiar daca nu sunt asa credinciosi. Sunt intru totul de acord cu ce scrie Jenny (si chiar vroiam sa ii scriu ceva seamanator Mirelei despre ziua de nume) Si sunt de acord si cu tine cand zici ca in principiu importanta este evlavia pe care o ai pentru sfantul care te protejeaza, si asta se poate referi si la numele lui Hristos si al sarbatorilor legate de El.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 10.01.2014 at 00:20:34. |
|
||||
|
||||
![]()
L-am auzit chiar pe Patriarhul Daniel spunand acest lucru intr-o predica :-))
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Pentru ca din pacate multi crestini nu cunosc acest lucru. Eu am aflat intamplator in urma cu cateva saptamani, ascultand la Radio Trinitas o predica a Patriarhului Daniel.
|
|
|||
|
|||
![]()
Am si eu o mare curiozitate, iar in urma diverselor cautari pe net am ajuns la o concluzie, si as dori sa stiu si de aici o parere. Alaturi de nume precum Cristian, pe 25 dec, putem adauga si numele Natasha? Nume derivat de la Natalia.
""The name Natasha means Christmas child, born on Christmas day" Eu zic ca da, astept niste pareri Multiumesc |
|