Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.01.2014, 13:11:21
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@Jennyy - ai multa dreptate.

Asta cu serbatul zilei a doua zi dupa sfantul care iti poarta numele n-am auzit-o pana acum. Am gasit si pe internet.
Dar noi ne referim aici la serbarea de onomastici dupa sfantul care care intr-o anume zi.
Daca Sf. Ioan este pe 7 ianuarie, Ioanii se serbeaza atunci si nu pe 8 ianuarie.
Si nu inteleg unele lucruri (iar!):

1. Pe 9 septembrie serbam pe Sfintii Ioachim si Ana si nu pe Sf. Maria!!!!
Deci se serbeaza cei pe care ii cheama Ioachim si Ana.

2. Pe 26 Decembrie nu stiam decat ca este a doua zi de Craciun si mai nou am aflat ca se serbeaza sis Sf. Iosif. Acum am vazut ca este si Soborul Maicii Domnului.
Dar asta nu inseamna ca Mariile si Marinii se serbeaza atunci.

Iar faptul ca de Craciun se serbeaza de Craciun asa este si nu vda de ce ar deranja mai mult decat ceea ce face in acea zi.
Daca omul tine post si se duce la biserica, se impartaseste si este si felicitat pentru onomastica lui, care este problema?
Sa nu-i punem totusi mereu pe toti in aceeasi oala.
Nici bradul si nici cadourile sau porcul si nici onomastica unora nu ar fi ceva rau, daca lumea n-ar uita de Nasterea Domnului si semnificatia ei.

Acum ca se mai serbeaza de Sf. Hristina. Nicia sta n-ar fi rau, doar ca aceasta este mai putin cunoscuta.

Si mai este ceva: multa lumea chiar isi boteaza copilul dupa sfantul important care este sarbatorit in jurul zilei de nastere al copilului. Multi parinti ai caror copii sunt nascuti in preajma sau chiar de Craciun isi boteaza copilul tocmai pentru asta cu numele de Cristian sau Cristina.
Este frumos sa stii ca ai ca ocrotitor personal chiar pe Mantuitorul, asa cum multe femei au pe Maica Sa.

Legat de faptul ca unii au multe sarbatori de nume. Eu nu stiu daca de ex. cei cu numele de Ioan se serbeaza in toate sarbatorile acestui Sfant (cum am spus vreo 6 la numar). Fiecare se serbeaza doar o data. Zic eu.
Eu pana acum am auzit ca se serbeaza doar pe 7 ianuarie, respectiv pe 8 septembrie (ca asa Maria mai are sarbatori: pe 9 decembrie, pe 25 martie, pe 21 noiembrie) si nu serbeaza lumea si atunci onomastica.

Asta cu serbarea celor cu numele de Anastase la Inviere, ma rog, treaba lor. Eu nu am auzit. Dar exista totusi si o Sf. Anastasia. De ce nu atunci? (Prin analogie cu Cristina de Sf. Hristina), ca si Invierea este foarte importanta si sa n-o umbrim cu onomastica.

Ma rog, fiecare cand doreste. Important, zic eu, este ceea ce simti tu pentru sfantul de care esti legat. Unii il iubesc si le este important, altii nici nu stiu de el.
Nu cred ca ai inteles bine ce scrisesem eu, poate din cauza ca dupa aia s-a vorbit (chiar si eu m vorbit) de confundarea unei sarbatoriri personale cu o mare, foarte mare sarbatoare, eu ziceam de Anastase. (Tin sa spun ca nu sunt de loc impotriva sa se serbeze Anastase de Paste, cum serba bunicul meu, dar asa am hotarit noi pebtru baiatul nostru, pentru ca e inca mic si trebuie mai intai sa invete sensul sarbatorii: nu are decat 5 ani... Si exista nu numai sfanta Anastasia, ci tine-te bine: 20 (doua zeci) de sfinti Anastase in calendar; noi l-am ales pe sf. Anastase sinaitul, serbat pe 21 aprilie.)
Nu serbam onomastica in ziua urmatoare a sfantului, ci serbam, de multe ori, un sfant in ziua imediat urmatoare unei mari sarbatori unde acesta are un rol foarte important.
Pe 6 se serbeaza Botezul lui Hristos, iar pe 7, Sf. Ioan, cel care L-a botezat.
Pe 26 dec sigur, e a doua zi de Craciun (sarbatorile mari se serbeaza liturgic 8 zile iar cele mai mari in mod special primele 3 zile), dar se serbeaza si Maica Domnului ca cea care L-a nascut, si Iosif ca cel care I-a fost tata 'adoptiv'. Etc.
Trebuie facuta deosebirea intre sarbatoarea bisericeasca a unui sfant si sarbatorirea unei zi onomastice. Sunt doua lucruri diferite.

(Faptul ca Mariile nu serbeaza pe 26 dec. iar Ionii, in Rmania, serbeaza pe 7 ianuarie, este pur si simplu o traditie locala. Exista traditii locale in ortodoxie, numai ca exista o conceptie actuala de tip 'partid unic' care ar vrea ca toti ortodocsii sa faca exact acelasi lucru peste tot. Si inca nu-s asa multe diferente locale acum ca in vechime, ia sa fi vazut in primele secole cum fiecare zona avea liturghia ei.)

Are si un nume (in greaca liturgica cel putin) genul asta de sarbatoare, dar nu imi vine acum in minte.

Personal mi se pare foarte bine ca cei pe care ii cheama Cristian sunt serbati de Craciun chiar daca nu sunt asa credinciosi. Sunt intru totul de acord cu ce scrie Jenny (si chiar vroiam sa ii scriu ceva seamanator Mirelei despre ziua de nume)
Si sunt de acord si cu tine cand zici ca in principiu importanta este evlavia pe care o ai pentru sfantul care te protejeaza, si asta se poate referi si la numele lui Hristos si al sarbatorilor legate de El.

Last edited by Fani71; 10.01.2014 at 00:20:34.
Reply With Quote
Vechi 10.01.2014, 15:43:10
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jennyy Vezi mesajul
Nu fi necajita Mirela...Stii ce mi-a raspus un parinte odata? Ca ziua noastra (a celor fara zi onomastica) este de Ziua Tuturor Sfintilor. Asa ca dragi colegi de forum puteti sa ne felicitati atunci. Noi vom primi cu bucurie!
L-am auzit chiar pe Patriarhul Daniel spunand acest lucru intr-o predica :-))
Reply With Quote
Vechi 10.01.2014, 18:45:42
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Citat:
În prealabil postat de Jennyy
Nu fi necajita Mirela...Stii ce mi-a raspus un parinte odata? Ca ziua noastra (a celor fara zi onomastica) este de Ziua Tuturor Sfintilor. Asa ca dragi colegi de forum puteti sa ne felicitati atunci. Noi vom primi cu bucurie!
L-am auzit chiar pe Patriarhul Daniel spunand acest lucru intr-o predica :-))
Bun asa, desi ce-i drept nimeni nu m-a felicitat pana acum cu ocazia asta. :)
Reply With Quote
Vechi 12.01.2014, 22:25:29
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Pentru ca din pacate multi crestini nu cunosc acest lucru. Eu am aflat intamplator in urma cu cateva saptamani, ascultand la Radio Trinitas o predica a Patriarhului Daniel.
Reply With Quote
Vechi 11.08.2016, 09:00:50
kriskrs kriskrs is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.08.2016
Cool

Am si eu o mare curiozitate, iar in urma diverselor cautari pe net am ajuns la o concluzie, si as dori sa stiu si de aici o parere. Alaturi de nume precum Cristian, pe 25 dec, putem adauga si numele Natasha? Nume derivat de la Natalia.

""The name Natasha means Christmas child, born on Christmas day"

Eu zic ca da, astept niste pareri

Multiumesc
Reply With Quote
Răspunde