Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.08.2013, 22:16:05
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Leonid7 Vezi mesajul
Cred ca majoritatea celor care posteaza aici,se duc la Biserica duminica,postesc in posturi,se spovedesc si se impartasesc. Este suficient insa acest lucru? Ce trebuie sa facem pentru a ne mantui? Ce alte lucruri trebuiesc facute? Teoretic stiu si eu ce trebuie facut,insa practic ,mai are cineva puterea sau dorinta de a face ceva in plus?
Pe langa ce ai scris, sa faci faptele bune, sa nu faci pacate mari si sa ne ducem crucea fara sa deznadajduim. Da, sunt suficiente, totul trebuie facut pe masura putintei, altfel prin exagerare se cade in extrema cealalta. Si cel mai important decat toate, smerenia.
Cine vrea mai mult trebuie sa si faca mai mult, dupa sfatul duhovnicului, mergand pana la a vinde tot si a urma lui Hristos (calugar).

Last edited by catalin2; 23.08.2013 at 22:28:18.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 13:04:22
andra_v andra_v is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.02.2009
Implicit

Citat:
Cred ca majoritatea celor care posteaza aici,se duc la Biserica duminica,postesc in posturi,se spovedesc si se impartasesc. Este suficient insa acest lucru? Ce trebuie sa facem pentru a ne mantui? Ce alte lucruri trebuiesc facute? Teoretic stiu si eu ce trebuie facut,insa practic ,mai are cineva puterea sau dorinta de a face ceva in plus?
Singurul care ne mantuieste este Dumnezeu. Nu obtinem iertarea pacatelor si viata vesnica prin faptele personale. In caz contrar, jertfa lui Hristos pe Cruce ar fi de prisos.

Prin aceasta afirmatie, nu intentionez in nici un caz sa confirm doctrina Sola Fide. Faptele au importanta lor in cadrul urcusului duhovnicesc, dar acestea trebuie privite drept un dar al lui Dumnezeu, nicidecum ca o indreptatire pentru accederea in Imparatia Cerurilor.

Last edited by andra_v; 27.08.2013 at 13:12:23.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 13:10:32
Leonid7 Leonid7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.05.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andra_v Vezi mesajul
Singurul care ne mantuieste este Dumnezeu. Nu obtinem iertarea pacatelor si viata vesnica prin faptele personale. In caz contrar, jertfa lui Hristos pe Cruce ar fi de prisos.
Aha,deci putem face ce vrem in aceasta logica.Sa jucam o sarba,sa ne distram cat putem....sau cum sa inteleg ca nu conteaza efortul personal?
Reply With Quote
Vechi 28.08.2013, 09:30:49
Senior Member

Implicit

Preacuviosul Pahomie cel Mare, unul din cei mai vestiți părinți ai vremurilor vechi, știa pe dinafară Sfînta Evanghelie și socotea, prin descoperire dumnezeiască, învățarea ei pe dinafară drept o îndatorire de căpătîi a ucenicilor săi. Astfel, Evanghelia îi însoțea pe aceștia pretutindeni, călăuzindu-i neîncetat.

Și de ce în vremurile de acum dascălul creștin nu ar împodobi ținerea de minte a copilului nevinovat cu Evanghelia, în loc s-o murdărească prin învățarea fabulelor lui Esop și a altor nimicuri?

Ce fericire, ce bogăție este întipărirea Evangheliei în minte! Nu pot fi prevăzute întorsăturile sorții și necazurile ce pot să ni se întîmple de-a lungul vieții pămîntești. Evanghelia, odată întipărită în minte, poate fi spusă de cel orb, pe osîndit îl însoțește în temniță, vorbește în țarină cu plugarul, călăuzește pe negustor la tîrg, veselește pe cel bolnav în vremea chinuitoarei lipse de somn și a grelei singurătăți.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2013, 09:36:36
N.Priceputu
Guest

Implicit

Adevărat, Leonid, mare nevoie avem de cunoașterea Evangheliei, despre care părintele Galeriu spunea că este „informația” omului (răspunzând unui elev care-i spusese că la baza funcționării computerului stă informația).
Așa ar trebui să funcționăm noi, ca oameni, în baza acestei informații sfinte.
Reply With Quote
Vechi 28.08.2013, 09:51:00
Senior Member

Implicit Trei pricini sînt pentru care se cuvine ca durerea inimii să fie necurmată:

Întîi, pentru că, îndată ce face păcatul de moarte, omul este vrednic de a fi omorît trupește de Dumnezeu și de a fi lipsit de viața aceasta, cum era în Legea Veche, cînd păcatele cele de moarte erau pedepsite cu moartea trupească, și astfel cei vinovați erau aruncați în chinul cel veșnic. Însă Dumnezeu, pentru iubirea Sa de oameni, nu-l mai omoară pe cel ce a păcătuit, ci-l lasă să trăiască, ca să se pocăiască în toată viața lui pentru păcatul ce l-a făcut, după cum zice Avva Marcu: „Altădată, cel ce s-a făcut vrednic de moarte, după Lege s-a omorît. Iar cel ce trăiește, întru credință trăiește, pentru pocăință” (Cuvînt pentru pocăință). De aceea, după ce omul va cădea în păcat, și încă de moarte, nu mai poate fi fără grijă în toată viața lui. El este dator ca în fiecare zi să se mîhnească, să pătimească durere, să se pocăiască, să se îngrijească pentru păcatul făcut, cu toate că a luat iertare de la duhovnicul lui. După cum și Proorocul David - cu toate că a fost iertat de Dumnezeu, prin Proorocul Natan, pentru cele două păcate de moarte ce le-a făcut, și cu toate că a împlinit îndeajuns canonul pentru ele, cu răzvrătirea ce i-a făcut-o fiul său Avesalom cînd l-a alungat din împărăția sa - totuși el nu a încetat de a se îngriji, a se pocăi și a plînge pentru ele în toată viața sa, căci zice: fărădelegea mea eu o voi vesti și mă voi îngriji pentru păcatul meu (Psalmi 37, 18). Și iarăși, în altă parte: Spăla-voi în fiecare noapte patul meu cu lacrimile mele, așternutul meu voi uda (Psalmi 6, 6). Iar „pat”, numește David locul unde a făcut prea-curvia, iar „așternut”, locul unde a dat hotărîrea morții asupra nevinovatului Urie, după cum tîlcuiesc unii Dascăli. Pentru aceasta, și Apostolul Petru, de cîte ori auzea cocoșul cîntînd, își aducea aminte de lepădarea ce o făcuse, și se pocăia și plîngea, după cum zice Sfîntul Clement, ucenicul lui. De aceea zice și dumnezeiescul Ioan Gură de Aur: „Suspină cînd ai păcătuit. Și aceasta o fă neîncetat, că aceasta este mărturisire. Nu acum vesel, iar mîine trist, apoi iar vesel. Ci totdeauna în plîngere și zdrobire de sine. Căci zice: „Fericiți cei ce plîng”, adică cei ce fac aceasta neîncetat. Să petreci făcînd aceasta neîncetat, să iei aminte de tine și să-ți zdrobești inima ta, după cum plînge cel ce și-ar pierde un fiu adevărat” (Cuvîntul 5 la Epistola a doua către Corinteni).
Reply With Quote
Vechi 28.08.2013, 09:53:37
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Implicit

Citat:
Preacuviosul Pahomie cel Mare, unul din cei mai vestiți părinți ai vremurilor vechi, știa pe dinafară Sfînta Evanghelie și socotea, prin descoperire dumnezeiască, învățarea ei pe dinafară drept o îndatorire de căpătîi a ucenicilor săi. Astfel, Evanghelia îi însoțea pe aceștia pretutindeni, călăuzindu-i neîncetat.

Și de ce în vremurile de acum dascălul creștin nu ar împodobi ținerea de minte a copilului nevinovat cu Evanghelia, în loc s-o murdărească prin învățarea fabulelor lui Esop și a altor nimicuri?

Ce fericire, ce bogăție este întipărirea Evangheliei în minte! Nu pot fi prevăzute întorsăturile sorții și necazurile ce pot să ni se întîmple de-a lungul vieții pămîntești. Evanghelia, odată întipărită în minte, poate fi spusă de cel orb, pe osîndit îl însoțește în temniță, vorbește în țarină cu plugarul, călăuzește pe negustor la tîrg, veselește pe cel bolnav în vremea chinuitoarei lipse de somn și a grelei singurătăți.
E o mare bogatie, aveti dreptate, si un verset daca stii, te ajuta mult, ce sa mai spunem de mai mult.
Reply With Quote
Vechi 25.02.2014, 07:06:31
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
Eu una nu ajung la biserică în chiar toate duminicile, cu postitul cam am probleme, iar la spovedit și împărtășit nu m-am mai dus dinainte de Crăciun... deci la mine e cam clar unde trebuie să mai lucrez. Plus la iubirea aproapelui ca pe noi înșine... și așa ne străduim să ne aflăm și noi pe Calea lui Hristos. Doamne ajută!

PS: pentru toți cei care merg regulat la biserică și fac toate cele pe care le ziceai mai sus - îmi vine acum în minte un citat recent dat de Annyta pe topicul "cuvinte de folos" - zicea că evlavia cea dinafară fără evlavia cea dinăuntru este ca teaca fără sabie... deci aici se cuvine să lucrăm cu luare aminte.

Last edited by mirela.t; 25.02.2014 at 16:23:58.
Reply With Quote
Răspunde