![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine vrea mai mult trebuie sa si faca mai mult, dupa sfatul duhovnicului, mergand pana la a vinde tot si a urma lui Hristos (calugar). Last edited by catalin2; 23.08.2013 at 22:28:18. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Prin aceasta afirmatie, nu intentionez in nici un caz sa confirm doctrina Sola Fide. Faptele au importanta lor in cadrul urcusului duhovnicesc, dar acestea trebuie privite drept un dar al lui Dumnezeu, nicidecum ca o indreptatire pentru accederea in Imparatia Cerurilor.
Andreea Stefan, ranita in incendiul de la Clubul Colectiv are nevoie de ajutorul nostru. http://inliniedreapta.net/jurnal/ape...ndreea-stefan/ Last edited by andra_v; 27.08.2013 at 13:12:23. |
|
|||
|
|||
![]()
Aha,deci putem face ce vrem in aceasta logica.Sa jucam o sarba,sa ne distram cat putem....sau cum sa inteleg ca nu conteaza efortul personal?
|
|
|||
|
|||
![]()
Preacuviosul Pahomie cel Mare, unul din cei mai vestiți părinți ai vremurilor vechi, știa pe dinafară Sfînta Evanghelie și socotea, prin descoperire dumnezeiască, învățarea ei pe dinafară drept o îndatorire de căpătîi a ucenicilor săi. Astfel, Evanghelia îi însoțea pe aceștia pretutindeni, călăuzindu-i neîncetat.
Și de ce în vremurile de acum dascălul creștin nu ar împodobi ținerea de minte a copilului nevinovat cu Evanghelia, în loc s-o murdărească prin învățarea fabulelor lui Esop și a altor nimicuri? Ce fericire, ce bogăție este întipărirea Evangheliei în minte! Nu pot fi prevăzute întorsăturile sorții și necazurile ce pot să ni se întîmple de-a lungul vieții pămîntești. Evanghelia, odată întipărită în minte, poate fi spusă de cel orb, pe osîndit îl însoțește în temniță, vorbește în țarină cu plugarul, călăuzește pe negustor la tîrg, veselește pe cel bolnav în vremea chinuitoarei lipse de somn și a grelei singurătăți. |
|
|||
|
|||
![]()
Adevărat, Leonid, mare nevoie avem de cunoașterea Evangheliei, despre care părintele Galeriu spunea că este „informația” omului (răspunzând unui elev care-i spusese că la baza funcționării computerului stă informația).
Așa ar trebui să funcționăm noi, ca oameni, în baza acestei informații sfinte. |
|
|||
|
|||
![]()
Întîi, pentru că, îndată ce face păcatul de moarte, omul este vrednic de a fi omorît trupește de Dumnezeu și de a fi lipsit de viața aceasta, cum era în Legea Veche, cînd păcatele cele de moarte erau pedepsite cu moartea trupească, și astfel cei vinovați erau aruncați în chinul cel veșnic. Însă Dumnezeu, pentru iubirea Sa de oameni, nu-l mai omoară pe cel ce a păcătuit, ci-l lasă să trăiască, ca să se pocăiască în toată viața lui pentru păcatul ce l-a făcut, după cum zice Avva Marcu: „Altădată, cel ce s-a făcut vrednic de moarte, după Lege s-a omorît. Iar cel ce trăiește, întru credință trăiește, pentru pocăință” (Cuvînt pentru pocăință). De aceea, după ce omul va cădea în păcat, și încă de moarte, nu mai poate fi fără grijă în toată viața lui. El este dator ca în fiecare zi să se mîhnească, să pătimească durere, să se pocăiască, să se îngrijească pentru păcatul făcut, cu toate că a luat iertare de la duhovnicul lui. După cum și Proorocul David - cu toate că a fost iertat de Dumnezeu, prin Proorocul Natan, pentru cele două păcate de moarte ce le-a făcut, și cu toate că a împlinit îndeajuns canonul pentru ele, cu răzvrătirea ce i-a făcut-o fiul său Avesalom cînd l-a alungat din împărăția sa - totuși el nu a încetat de a se îngriji, a se pocăi și a plînge pentru ele în toată viața sa, căci zice: fărădelegea mea eu o voi vesti și mă voi îngriji pentru păcatul meu (Psalmi 37, 18). Și iarăși, în altă parte: Spăla-voi în fiecare noapte patul meu cu lacrimile mele, așternutul meu voi uda (Psalmi 6, 6). Iar „pat”, numește David locul unde a făcut prea-curvia, iar „așternut”, locul unde a dat hotărîrea morții asupra nevinovatului Urie, după cum tîlcuiesc unii Dascăli. Pentru aceasta, și Apostolul Petru, de cîte ori auzea cocoșul cîntînd, își aducea aminte de lepădarea ce o făcuse, și se pocăia și plîngea, după cum zice Sfîntul Clement, ucenicul lui. De aceea zice și dumnezeiescul Ioan Gură de Aur: „Suspină cînd ai păcătuit. Și aceasta o fă neîncetat, că aceasta este mărturisire. Nu acum vesel, iar mîine trist, apoi iar vesel. Ci totdeauna în plîngere și zdrobire de sine. Căci zice: „Fericiți cei ce plîng”, adică cei ce fac aceasta neîncetat. Să petreci făcînd aceasta neîncetat, să iei aminte de tine și să-ți zdrobești inima ta, după cum plînge cel ce și-ar pierde un fiu adevărat” (Cuvîntul 5 la Epistola a doua către Corinteni).
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
PS: pentru toți cei care merg regulat la biserică și fac toate cele pe care le ziceai mai sus - îmi vine acum în minte un citat recent dat de Annyta pe topicul "cuvinte de folos" - zicea că evlavia cea dinafară fără evlavia cea dinăuntru este ca teaca fără sabie... deci aici se cuvine să lucrăm cu luare aminte. Last edited by mirela.t; 25.02.2014 at 16:23:58. |
|