Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2012, 21:10:37
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Asta este un subiect sensibil. In mod normal nu putem sti cine sa mantuieste si cine nu. Stim ca nu exista mantuire in afara de Biserica, dar stim si ca Dumnezeu e drept si nu ii poate osandi la chinurile vesnice pe cei carora nu li s-a propovaduit dreapta credinta. Acestia vor fi judecati dupa legea morala inscrisa in inimile lor. Unde vor merge in schimb este una dintre tainele la care nu avem noi acces.
Tocmai mă pregăteam să scutur de aroganță confesională postarea ta anterioară celei citate mai sus. Faptul că ți-ai revenit din mers mă determină să apreciez poziția mult mai duhovnicească din a doua intervenție.
N-avem noi habar cine merge în iad și cine nu, dar putem să ne dorim în inimile noastre ca iadul să fie un ”loc” cât mai puțin populat, chiar și de către eretici.
Aici evlavia individualistă ar veni cu replica: ”trebuie să mă asigur că nu ajung eu în munca veșnică”. Greșit! Trebuie să mă străduiesc cât pot și peste puterile mele, ca cei pe care-i iubesc să nu ajungă acolo. După care urmează la rând cei pe care nu-s în stare să-i iubesc și tot așa ....

Cine va căuta să-și scape sufletul, îl va pierde; iar cine îl va pierde, acela îl va dobândi. (Luca 17:33)

Last edited by Mihailc; 02.01.2012 at 21:16:40.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:17:54
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:

Ar cam trebui. Cei care au savarsit pacate impotiva Duhului Sfant: sinucigasii, cei care s-au lepadat de credinta...
Nu știm noi ce s-a întâmplat în sufletul sinucigașului în cele trei secunde cât i-a luat să ajungă de la etajul 10 la nivelul mării, sau în cele 0.01 secunde cât i-a luat glonțului să ajungă din țeavă în creier. Și nici nu ni se cere.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:20:14
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Aici evlavia individualistă ar veni cu replica: ”trebuie să mă asigur că nu ajung eu în munca veșnică”. Greșit! Trebuie să mă străduiesc cât pot și peste puterile mele, ca cei pe care-i iubesc să nu ajungă acolo. După care urmează la rând cei pe care nu-s în stare să-i iubesc și tot așa ....

Cine va căuta să-și scape sufletul, îl va pierde; iar cine îl va pierde, acela îl va dobândi. (Luca 17:33)
Dacă îmi permiteți să vă scutur puțin de scamele inexistente: în general îmi plac postările d-vs, dar cu asta m-ați cucerit mai ceva decât cruciații Constantinopolul.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:23:09
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Nu știm noi ce s-a întâmplat în sufletul sinucigașului în cele trei secunde cât i-a luat să ajungă de la etajul 10 la nivelul mării, sau în cele 0.01 secunde cât i-a luat glonțului să ajungă din țeavă în creier. Și nici nu ni se cere.
Da, dar ne jucam cu focul. Tocmai de aia Biserica ne interzice sa ne rugam pentru sinucigasi.
Vechi 02.01.2012, 21:27:30
Banned

Implicit

Citat:
Da, dar ne jucam cu focul. Tocmai de aia Biserica ne interzice sa ne rugam pentru sinucigasi.
Eu cred că ne jucăm cu un foc mult mai mare atuci când îi judecăm noi, în locul lui Cristos, și spunem: "e în iad, e osândit", decât atunci când spunem "nu știu care e soarta sufletului său, mă rog lui Dumnezeu pentru el și mă încred în justiția divină, facă-se voia Ta, Doamne".

Editare: Pentru ca păcatul sinuciderii să fie de moarte, e nevoie ca omul să fi avut deplinătatea facultăților mintale, să înțeleagă ce face și să vrea, până în ultimul moment, să o facă. Putem noi să hotărâm că a fost așa ?

Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 21:29:39.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:32:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Asta este un subiect sensibil. In mod normal nu putem sti cine sa mantuieste si cine nu. Stim ca nu exista mantuire in afara de Biserica, dar stim si ca Dumnezeu e drept si nu ii poate osandi la chinurile vesnice pe cei carora nu li s-a propovaduit dreapta credinta. Acestia vor fi judecati dupa legea morala inscrisa in inimile lor. Unde vor merge in schimb este una dintre tainele la care nu avem noi acces.
Vad ca esti nou pe forum, din experienta mea te sfatuiesc sa il eviti pe userul Erethorn, e un user grobian si agresiv cu cei ce nu-i impartasesc erorile. La inceput discutam si eu normal cu aceasta persoana, dar de fiecare data devenea agresiv dupa un scurt timp. Eu doar te sfatuiesc, tu poate te poti descurca mai bine. Sfanta Scriptura ne si indeamna "Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi."

In legatura ca acest subiect, am dat acum cateva zile interpretarea ortodoxa a sfantului Ignatie Briancianinov (de fapt a fost data de mai multe ori pe forum, si eu am mai dat-o): http://www.crestinortodox.ro/forum/s...206#post419206
Dupa caderea lui Adam toti oamenii merg in Iad, de aceea toti pana la Iisus au mers in Iad (afara de Enoh si sf. Ilie). Doar prin Iisus a venit un plan de mantuire pentru cei ce doresc.
Dau iar un fragment, ca e usor sa scriu copy:
"Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!... Nu!... Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!

Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu."
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:36:42
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Constat că interpretarea dogmei "nu există mântuire în afara Bisericii", ce e drept, esențială sufletelor noastre, invadează toate topicurile, indiferent de tema enunțată în titlu. Chiar pe acest subforum am deschis topicul dedicat "EENS". Continuarea polemicii acolo, dragilor ! Aici e vorba despre ceva mult mai neinteresant: despre liturgică și tipic bisericesc.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:38:40
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Vad ca esti nou pe forum, din experienta mea te sfatuiesc sa il eviti pe userul Erethorn, e un user grobian si agresiv cu cei ce nu-i impartasesc erorile. La inceput discutam si eu normal cu aceasta persoana, dar de fiecare data devenea agresiv dupa un scurt timp. Eu doar te sfatuiesc, tu poate te poti descurca mai bine.
Într-adevăr, cu un minim de spirit creștin, și cu ceva mai puțin sectarism decât dumneavoastră, aproape oricine poate să susțină un dialog civilizat cu altă persoană, indiferent din ce confesiune ar face parte.

De altfel, nu mă îndoiesc că v-ar fi chiar și dumneavoastră la îndemână.

Edit: pentru D-nul Dragomir; aveți dreptate.

Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 21:40:44.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:49:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Vad ca userul Erethorn ori nu intelege ori nu vrea sa inteleaga ca nu vreau sa am un dialog cu el.
Pentru admin, de ce i se permite acestui user sa-mi spuna pe un forum ortodox sectar?
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:58:28
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Eu cred că ne jucăm cu un foc mult mai mare atuci când îi judecăm noi, în locul lui Cristos, și spunem: "e în iad, e osândit", decât atunci când spunem "nu știu care e soarta sufletului său, mă rog lui Dumnezeu pentru el și mă încred în justiția divină, facă-se voia Ta, Doamne".

Editare: Pentru ca păcatul sinuciderii să fie de moarte, e nevoie ca omul să fi avut deplinătatea facultăților mintale, să înțeleagă ce face și să vrea, până în ultimul moment, să o facă. Putem noi să hotărâm că a fost așa ?
Nu cred ca am judecat si am dat sentinta nimanui. Dar nici nu putem face abstractie de invataturile Mantuitotului. Daca El spune ca sinucigasii, prin pacatul impotriva Duhului Sfant sunt osanditi, cine suntem noi sa sustinem altceva?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica catolica ca si cladire elcipo Biserica Romano-Catolica 153 12.08.2015 14:07:40
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51