![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Înțeleg că ai nevoie de o încurajare ca să faci pasul ăsta, pe care îl dorești. Cred că te-ai gândit la posibilitățile concrete de a trăi aici.Ai pe cineva care să te ajute? Ai unde să locuiești? Te bazezi doar pe ceea ce vei câștiga muncind?
Nu e bine să fii singură. Trebuie să te poți sprijini pe cineva la nevoie. |
|
|
|||
|
|||
|
Acum cind imi intreb inima din punct de vedere al spiritualitatii in Romania simt asa ceva deoebit de parca ar urma ceva peste asteptarile noastre. Ceva e pus deoparte acolo in viitor pentru romanii aici in tara..
|
|
|
|||
|
|||
|
Nu numai incurajari si pareri sfaturi pentru ca e posibil sa nu privesc lucrurile realist.
Eu de e sa ma intorc ma voi intoarce acasa in Brasov. Sau poate in Cluj dar in Cluj nu am pe nimeni. In Brasov am 2 bunici cu casa in afara orasului, am matusi in oras dar au si ele familiile lor. Mai este casa batraneasca a parintilor mei in Bran, unde nu locuieste nimeni momentan cred sau parca au dat-o la cineva in grija, nu mai stiu. Dar daca e asa am unde sa ma duc. Sau cu chirie in oras direct. Eu la facultate vreau sa ma duc in vara viitoare, termin in iarna asta liceul, aici e pe semestre, si apoi ma gandeam sa imi iau un job full-time pana plec(aproape 6 luni) si sa pun deoparte ptr o perioada ca sa am in Ro si cu ce ma mai ajuta ai mei iese asa socoteala. Dar poate nu socotesc eu bine. Stiu ca sunt doar de 1 an jumate si poate ma grabesc, dar trebuie sa iau o decizie curand. In Canada e importanta hartia dupa ce stii sa faci, ca veni vorba de asta. Cand te duci la interviu trebuie sa spui ca tu esti cel mai bun si foarte multi umfla cv-urile de n-ai vazut ce-i aia. Abia dupa ce te angajezi demonstrezi ce stii. Si nu mi se pare corect. De asemenea nu mi se apre corect sa intru la facultatea doar pe baza mediilor din liceu. Ca si in Romania, si aici sunt profesori care dau note dupa preferinte, mai ales unde am invatat eu. Nu stiu daca voi gandi asa, adica nu mi se pare las nimic aici daca as pleca. Nu am nimic, doar parintii, care nu stiu ce au de gand sa faca. Am deschis un topic mai demult referitor la probleme in familie. Nu ama vut niciodata o legatura stransa de prietenie si afectiune cu ai mei. Intr-un fel am ajuns niste straini care locuiesc in aceeiasi casa. Mama a zis ca mai sta o perioada aici strange ceva bani si se intoarce in Romania, tata a zis ca se duce in SUA la fratii lui daca noi plecam, ca el nu vrea sa se mai intoarca in Romania, nici macar in vizita, si ma dispera asta. Depinde foarte mult in ce perioada ai plecat totusi.Romanii care sunt aici de 10 ani si au casa servici si asa evident ca o sa zica ca nu se vor intoarce in Ro. Sincer, ideea sa ma intorc in Romania la facultate si sa raman acolo m-a lovit destul de recent. Adica inainte imi era dor si asa dar nu ma gandeam sa ma intorc definitiv, doar in vizita. De cand am inceput sa cercetez ortodoxia si sa merg la bierica m-a lovit gandul acesta. O fi doar o coincidenta. Eu vreau sa imi intaresc credinta cum am mai mentionat, stiu ca Dumnezeu este peste tot, dar parca e altfel cand poti sa fugi la o biserica sau o manastire oricand sa ceri un sfat etc. Mai e o chestie, eu nu mai am pasaport, ci trebuie sa imi fac unul nou pentru a ma reintoarce, si evident v-a fi cu chip.Duhovnicul meu a spus ca este ok sa imi fac, ca nu este lapadare de Hristos si asa.Acum nu stiu.Nu mai stiu exact cum a ramas cu actele cu chip in parerea BOR.Voi ce ziceti? Stiu ca multi zic sa nu gandesti cu inima ci cu mintea, dar poate asta e problema principala, ca oamenii nu mai gandesc cu inima. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Iti spun pentru ca am in familie si se castiga binisor. Nu trebuie sa cantaresti prea mult situatia ci sa faci ce simti ca e mai bine. Daca ai consulta duhovnicul meu si multi alti parinti de pe aici ,ai primi indemnul de a te intoarce. Daca nu te simti bine acolo vino in tara. Incearca sa reiei relatiile cu fostii colegi din liceu. Mai adaug ceva ,pentru ca am citit ultimele postari. Diploma ta de acolo nu are nici o valoare in Romania. Vreau sa spun ca nu vei gasi mai usor de lucru. Totul sta in mainile lui Dumnezeu ,care a oranduit sa te nasti aici ,si sa traiesti aici nu in alta parte. Daca il avem pe Dumnezeu avem si ajutor. "Cautati imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate se vor adauga voua" Ma doare sufletul cand aud cat de putine cunostinte se dobandesc in scolile din alte tari si cum se risipeste inteligenta si potentialul unor copii care poate ar merita mai mult. Doamne ajuta ! Last edited by anita; 20.06.2011 at 12:50:10. |
|
|
|||
|
|||
|
Pe termen scurt, lucrurile arata ca te-ai putea descurca si acolo oarecum.
Dar pe termen lung? O sa trebuiasca sa-ti dai copii in scolile de acolo, o sa trebuiasca sa-i cresti in atmosfera de acolo si cu genul lor de "educatie". Nu este imposibil sa te descurci cu educatia lor dar nici usor nu o sa fie. Si din pacate asta poti vedea destul de tarziu, de pe la adolescenta incolo. Si intr-adevar, procesul de indobitocire prin educatie de proasta calitate a inceput si la noi de ceva vreme, dar nu e atat de avansat ca la ei. Si intr-adevar, pentru cei care conduc, sunt deja prea multi oameni inteligenti iar asta le face viata ceva mai grea. Dpdv. economic dupa cum evolueaza lucrurile in SUA, cred ca sunt mai multe sanse in Romania. Daca ai sa fii buna profesionista intr-un domeniu cautat, fii sigura ca ai sa-ti gasesti un loc de munca bine platit si aici. Cunosc destule cazuri in acest sens. Iar daca o sa vina mega-criza care se anunta, romanul tot mai are ceva pe care poate conta - pamantul. Dar cred ca cel mai important aspect este relatia cu Biserica. Daca acolo datorita situatiei descrisa de tine este undeva mai aproape de "cota de avarie", mai bine aici decat acolo. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Observ cu uimire ca esti foarte sigura pe tine cand sustii niste lucruri care in realitate sunt relative. Spui ca in webdesign se castiga bine si ca se gaseste de lucru in Romania. Te bazezi doar pe faptul ca cineva din fam ta lucreaza in domeniu. Atat. "Nu trebuie sa cantaresti prea mult situatia ci sa faci ce simti ca e mai bine." Ce fel de sfat e acesta, Anita? Cum sa nu cantareasca prea mult situatia? Cum sa faca ce crede ea ca e mai bine? Pai ea nu stie cum e mai bine... de aceea ne cere noua sfatul. Si tu, ce-i raspunzi? Sa vina in tara, adica sa-si lase familia, parintii acolo si sa vina in tara? Adica, tu, care sustii cu tarie sa nu ne parasim tara, locul ne nastere, acum o indemni sa-si paraseasca FAMILIA si sa-si caute fosti colegi, prieteni (niste STRAINI) se intoarca la ei ( ca ei sunt foarte dornici s-o primeasca, s-o ajute... ce sa zic!) Daca facem o ierarhie am putea zice asa: Biserca lui Hristos este pe primul loc in viata crestinului, pe locul 2 este familia si pe locul 3 tara natala/ patria. Deci: imi parasesc familia daca in sanul ei sunt in pericol de al pierde pe Hristos. Apoi imi parases tara daca aici sunt in pericol de a-mi pierde familia. Doar pentru biserica mea dreptmaritoare si pentru Hristos se merita sa pierd si familie si tara si viata. De unde sti tu ca nu va gasi de lucru acolo si ca diplomele de acolo nu vor fi valabile iar diplomele de aici sunt foarte valabile? Te-ai gandit ca poate te inseli? Nu cred... Draga mea, trebuie sa fim foarte atenti cand dam sfaturi, foarte atenti. Cu bunele noastre intentii putem duce pe aproapele in mari greseli. Atentie mare. A da un sfat este o mare responsabilitate. Mai mult ajutam tacand decat sfatuind gresit. Domnul sa ne dea intelepciune in alegerile pe care le facem si in povetele pe care le dam! |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Dacă o faci doar așa, dintr-un sentiment care poate fi trecător atunci rămâi acolo și încearcă să te adaptezi. La vârsta ta hotărârile sunt foarte importante și ele îți creionează întreaga viață Roagă-l pe Dumnezeu și pe Maica Domnului dă te lumineze și cu siguranță te va ajuta să iei hotărârea cea mai potrivită pentru viața ta viitoare. Nu e bine să nesocotești nici sfaturle părinților căci sunt convinsă, ei au plecat din țară pentru ca voi copiii să aveți mai multe din punct de vedere material. |
|
|
|||
|
|||
|
da, scoala, pana la facultate e usoara in Canada; la facultate.. se schimba lucrurile...inveti lucruri despre care in Rom poate sa ti se vorbeasca doar ca "potential", sa ti se explice de pe o foaie cu creta pe tabla. In Canada, pui mana si FACI.. daca iti iubesti meseria pt care ti-ai ales facultatea. Sa nu mai vorbim de master sau PhD.
Ce ar fi daca ai termina in Canada o facultate, si asa, mult mai pregatita te-ai reintoarce in Europa? da, sunt de acord cu putina stiinta ca posibiliate de manipulare; exista si stricta specializare, ideea ca nu iti trebuie inf pe care o gasesti, de vrei, pe internet. Familia si femeia sunt la mare pret in Canada. Este o societate care incurajeaza f mult femeile sa aleaga ceea ce vor ele , spre disperarea religiilor ce impun femeii statutul de "supusa". unele aleg sa umble complet acoperite. Si asta e respectat. Vrei sa fii supusa sau independenta, tara asta te lasa, iti respecta "orientarea". Te responsabilizeaza fata de propriile alegeri... nu impune.. direct. Cum stai cu limba franceza? Ce crezi despre angajarea la guvernul Canadei? Ce ar fi daca ai reusi sa iti mentii credinta in conditiile pe care le prezinti despre credinta in Canada? nu ai fi doar o lumanare pt Hristos ci o torta pt El. daca oamenii te injunghie pe la spate nu este un minunat prilej de a-ti exersa rabdarea si intelepciunea si dragostea? Daca te refugiezi intre cei cu o credinta cu tine, vei lasa Canada cu o inima iubitoare de Hristos mai putin. Spune-ne, te rog, din cand in cand, ce mai faci.
|
|||
|
|||
|
@Noesisaa Ce am spus despre proorociile Parintelui Arsenie Boca nua re legatura cu subiectul, de aceea am si mentionat la mesaj off-topic. Daca proorociile acelea nu erau pentru oamenii de rand atunci Parintele ARsenie Boca nu le-ar mai fi spus oamenilor de rand. Nu vad legatura intre un mesaj off-topic cu proorociile Arsenie Boca si o terorie cu tema topiclui in sine. Sunt multi oameni in Romania care citesc proorociile Parintelui Arsenie Boca si se intreaba oare ce inseamna cu adevarat. Sa stii ca nu pentru toata lumea Canad este buna si nu toti reusesc sa se adapteze.
@Karine Stiu ca este o diferenta mare intre ce se preda in liceu si ce se preda in la facultate in Canada. Intr-un fel prea mare as zice eu, multi de aceea nici nu fac fata si se las ain primul an. La liceu e totu calm si usor si la facultate devine extrem de greu, ar trebui sa te pregateasca mai mult in liceu pentru facultate. Stiu ca aici se pune mare accent pe drepturile femeii si etc. dar oare de ce in acelasi timp femeia castiga mai putin decat barbatul ptr acelasi job in Canada?Am invatata sta la scoala aici,deci nu e inventie de-a mea sau zvonuri. Iar despre femeia supusa e discutabil. Chiar daca asa e legea in Canada nu inseamna ca si barabtii o aplica in familie.Si aici sunt femei abuzate fizic si psihic violate si etc la un nivel destul de mare.Asta tot la scoala am invatat tot aici. Foate multi barabti asa zisi ortodocsi exagereaza si o duc in extreme cu femeia supusa. Parintele Arsenie Papacioc vorbeste foarte frumos despre femeie si ii cearta pe barbatii care se cred cocosi. Cum zice dansul, "barbatul este capul femeii,iar femeia este inima,iar capul fara inima nu exista,este gol" .Si ar mai fi multe de spus, dar asta e alt subiect. In fine. Nu stiu limba franceza deloc, eu am invatat numai engleza si germana in Romania, iar aici n-am facut a 2a limba, dar ma gandeam sa ma apuc de niste cursuri de limba franceza. Am zis de oamenii care injunghie pe la spate in general, ca asa am observat eu ca sunt majoritatea canadienilor.Si sunt multi emigranti de aici care au confirmat treaba asta. In fine, mai astept pareri, opinii. Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns. Am la ce sa cuget. Evident nu sunt inca decisa, si de aceea mai astept pareri:) |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| canon, sfatuiti-ma, va rog... | tibimarin | Intrebari utilizatori | 21 | 17.03.2012 00:13:02 |
| Ce ma sfatuiti? | Darkanian | Generalitati | 8 | 26.07.2010 22:31:06 |
| sfatuiti-ne va rugam | anamaria90 | Generalitati | 7 | 30.10.2008 15:10:40 |
| vreau sa infintez manastire - vreau informatii co | rusu | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 26.06.2008 14:04:07 |
|
|