|
|
|||
|
|||
Corect; avea mare dreptate să recomande astfel. Problemele unei familii sau ale unui mirean în genere sînt mai ușor înțelese de preoții de mir. Călugărul, fie și ieromonah, are alte chemări, și o relație mult mai axată pe întîlnirea cu Dumnezeu (axa verticală Pămînt-Cer) decît dimensiunea orizontală a relației interumane. La urma urmei, monahismul pune mult mai evident pe primul plan comuniunea cu Cel Treimic de Sus, în raport cu comuniunea cu muritorii de aici. Și e firesc să fie așa: sfinții din deșertul copt și siriac cum s-au format?
|
|
|||
|
|||
Citat:
De altfel lumea aceasta este tinuta in viata pentru rugaciunile sfintilor parinti |
|
|||
|
|||
Preotul celib nu tot preot de mir este?
|
|
||||
|
||||
Până se călugărește, e mirean, da, și slujește tot într-o biserică de mir. Vezi cazul PS Vasile Someșanu, el a fost preot celib până s-a tuns în monahism.
|
|||
|
|||
Ok. Multumesc mult.
|
|
|||
|
|||
Citat:
Preotii sunt hirotoniti in 2 feluri: 1- dupa ce se calugaresc, dar nu mai slujesc in parohii(biserici de mir). 2- dupa ce se casatoresc, pentru a sluji in parohii. Nu sunt hirotoniti pana nu se calugaresc, sau casatoresc. Citat:
PS nu e preot, e episcop. El nu slujeste, el pastoreste.
|
||||
|
||||
In ziua de azi e cam incurcata treaba cu celibatul, da Pomohaci ce fel de preot e?
Eu cunosc preoti divortati si recasatoriti, preoti divortati si celibatari,preoti catolici cu tiitoare asa ca nu mai cred nimic.
|
||||
|
||||
Pentru Demetrius
Eu ți-am spus care a fost parcursul lui, e parte a Bisericii Ortodoxe. A fost hirotonit, s-a călugărit ulterior.
După tunderea în monahism, a devenit ieromonah (logic). În altă ordine de idei, ai văzut tu episcop care să ajungă episcop fără să fie călugăr și preot? :)
|
||||
|
||||
Greșit. Nu vor ei, candidații la preoție să primească hirotonisirea fără să fie căsătoriți, pentru că nu mai pot după.
Singura legătură dintre hirotonisire și căsătorie e că a 2-a NU se mai poate după prima.
|
|||
|
|||
Citat:
Poate ai vrut sa spui ca nu primesc parohie fara sa fie casatoriti, fiindca nu pot fi preoti de mir fara sa fie deja casatoriti, caci altfel sunt tentati tot timpul. Pe deasupra, daca se iveste o parohie fara preot de mir, este hirotonisit acel candidat casatorit care are sustinerea episcopului, adica cel care este cel mai induhovnicit. Nu se hirotonesc absolventi celibi asa, de-a valma. Citat:
Citat:
Preotii celibi n-au parohii. .