Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.09.2013, 21:47:54
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Din fericire, fără să înțeleagă prea bine/complet/exhaustiv aceste concepte importante (și cred că bine faci că le-ai enumerat, spre reflecție și cunoaștere fie și intelectuală, că nu strică deloc) mulțime mare de cuvioși și sfinți strălucesc pe cerul Ortodoxiei.
Lucrarea harului Duhului Sfânt în omul evlavios este tainică, numai de Bunul Dumnezeu știută. Psihologia noastră poate, cel mult, să se lase cuprinsă de dragostea de Dumnezeu și să conlucreze, cât îi stă omului în puterea de voință conștientă, cu Duhul Sfânt.

Acesta nu este o idee de-a noastră, nu e un produs psihic și nici măcar nu e nevoie să Îi acordăm mai multă semnificație decât ne-a oferit Hristos Domnul. Ci este Cel ce Este.
Duhul lucrează înlăuntrul inimii, în rărunchii noștri, în adâncuri (de unde oarecînd striga Psalmistul "auzi-mă!") unde, cel mai adesea, noi nu avem acces cu mintea. Și totuși, Duhul ne ocrotește, ne spală cu isop, ne zidește "inimă nouă" și "duh stăpânitor" ș.a.m.d.

Duhul Sfânt lucrează în noi deși nu (ne propunem să) Îl epuizăm cognitiv sau măcar să-i aprofundăm conținuturile. (Nu suntem "duhologi", ne e suficient să fim creștini, o, de-am fi cu adevărat!) El rămâne ȘI misterios, tainic, inexprimabil, deși pe deplin lucrător și constatabil în efectele Lui asupra ființei noastre.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2013, 23:40:00
Marcel_Ionut's Avatar
Marcel_Ionut Marcel_Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Asta seara am vazut un film magnific, filmul este bazat pe un fapt real asa ca il recomand cu caldura. Filmul se numeste Antwone Fisher, si il recomand mai ales celor spun ca psihiatria nu este buna de nimic.
Vechi 04.10.2013, 13:14:57
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Aș propune și o listă de subiecte pentru dezbateri întru clarificare:

1. Domeniul Psihologiei; limite. Este acesta o provocare sau o stânjenire a Bisericii?
2. Motivele și scopurile activității psihologilor.
3. Metode (căi) de cunoaștere și intervenție în Psihologie. Comparație cu activitatea Bisericii.
4. Problema sensului vieții - comparație și relații între abordarea Bisericii și cea a psihologiei.
5. Moartea - comparație și relații.
6. Mântuirea - este, oare, de competența psihologilor???
7. Păcatul - este oare de competența psihologiei?
8. În ce fel și în ce măsură Psihologia poate fi o slujitoare a Bisericii? Exemple concrete.

Probabil că se pot ivi nenumărate alte subiecte.
Deocamdată acestea mi-au trecut prin minte, nu știu dacă sunt cele mai inspirate teme...
Sper să putem înfiripa o dezbatere folositoare pentru toți.

Doamne ajută!
1. În opinia mea, Psihologia ar trebui să fie o completare a Bisericii (pfff, nu știu cum să mă exprim) în sensul că... un preot, ar putea trimite un om la psiholog în cazul în care acesta crede că poate fi ajutat. Dacă e vorba de o depresie gravă sau tentața de sinucidere sau o altă problemă care îi poate fi atribuită psihologului spre ameliorare.

2. Scopul activității de psiholog e acela de a ajuta oamenii, să se descopere pe sine, de a-i ajuta acolo unde nu știu ce să facă, dar mai ales, de a-i îndruma oarecum pe calea cea bună. Există și la psihologi un cod deontomogic și o morală, fie ei atei sau creștini.

3. Metodele pot fi aceleași ca și metodele folosite în Biserică. Dacă un psiholog face meseria din dragoste pentru oameni, atunci cu siguranță clientul lui nu va avea de suferit din cauza ȚsfaturilorȚ psihologului.

4. Problema sensului vieții... Am terminat psihologia, dar nu m+am gânsit la o comparație între abordarea Bisericii și ea a phihologului. Dacă reușesc sa ma informez în această privință, revin cu un răspuns.

5. Moartea. Atâta timp cât poți "convinge" ca psiholog pe cinva care are gânduri sinucigașe că nu e bine ce vrea să facă și îl poșți ajuta in acest sens, foarte bine.

6. Mântuirea nu mi se pare de competența psihologilor. Psihologul epsiholog, preotul este preot. Deși au câteva aspăecte comune, nu e același lucru. Decât dacă preotul este și psiholog în același timp. Asta, cred eu, ar fi ea mai buna combinație pentru a putea ajuta pe cineva întro problemă ce ține de suflet.

7. Păcatul, la fel, nu mi se pare de competența psihologului, atâta timp cât nu e vorba de ucidere sau fapte penale. Aici ar fi mai multe de discutat despre tot ce ține de confidențialitate si etica,dar nu despre asta e vorba cum.

8. la punctul 1 am răspuns oarecum și la această întrebare. Deși aș vrea să scot din context cuvântul slujitor, din simplul motiv ca meseria nu e ceva care să se supună la altceva... În schimb pot merge mână în mână.

Nu sunt as, dar dat fiind faptul că am terminat această facultate și mi+am pus atât eu, cât și alții aceste întrebări, eu am găsit răspunsurile de mai sus.

Last edited by Corinusha; 04.10.2013 at 13:28:38.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2013, 16:52:14
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Mulțumesc Corinusha! În cea mai mare parte am aceeași opinie...:)
Reply With Quote
Vechi 05.10.2013, 10:37:12
Corinusha's Avatar
Senior Member

Implicit

Cu placere.

Interesant e ca si la facultate ni s-a spus sa reflectam la intrebarea: psiholog sau preot? si bine inteles, a trebuie sa ne argumentam raspunsurile.

Si unii psihologi (zic unii, oentru ca nu il cunosc/nu ii voi cunoaste pe toti), si mare parte dintre cei cu care am avut cursuri imi impartasesc opinia legata de subiectul acesta.
Pana la urma e logic. Psihologia cred ca tocmai de la preoti se trage, si s-a imbunatatit pentru a putea ajuta omul sa treaca mai usor peste anumite momente dificile din viata, pe langa rugaciune. Are partea ei practica.
Multi psihologi, chiar indeamna clientii (pentru ca nu li se zice pacienti) sa continue consilierea/terapia, dar sa se roage lui Dumnezeu pentru ca recuperarea sa aiba loc cat mai degraba si cat mai bine.
Ca sunt ramuri ale psihologiei care chiar nu au treaba cu Dumnezeu si sunt chiar "neortodoxe" aia e partea a doua. Pentru ca sunt. Dar si acelea ii ajuta pe unii. Cum e hipnoza. Personal, nu sunt foarte de acord cu ea, pentru ca prin hipnoza poti manipula oamul, ceea ce nu e conform cu Codul Deontologic al psihologului, dar cine foloseste metoda doar pentru rezultate, nu cu ganduri ascunse, are stima mea.
Numai si aici, din pacate, sunt cei care practica hipnoza pe oameni, tocmai cu scopil de a-i manipula. E ca si preoti. Cei care fac asta din chemare, si cei care o fac cu alte sopuri decat imbunatatirea starii clientului.

Aoleu, opriti-ma ca scriu romane....
Reply With Quote
Vechi 05.10.2013, 11:11:54
Corinusha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
...........:)
Sunt într-o pasă proastă de vreo 5 ani...:)
Mai precis, românii pasează prost la traba cu psihologia, pasează tot înapoi, spre propria poartă.
Din experiența mea și a colegilor (câți au rămas în țară, că majoritatea, peste 50% trăiesc în alte țări, unde își pot face meseria) am constatat de-a lungul anilor următoarele:
- clienții locului vin la psiholog cam cum se duc la doctor, la preot și la vrăjitoare: vor minuni; dacă nu li se face niscaiva magie, românii încep să bată din picior, vociferează, protestează apoi te fac șarlatan etc. Un singurul lucru nu vor: să lucreze cu ei înșiși, întru creșterea conștiinței de sine și rafinarea simțului analitic. Pomană, vrăji, formule - da! Reflecție curajoasă asupra propriei minți și organizări sufletești - NU.
- oamenii nu vor să priceapă în ruptul capului că sunt participanți activi (chiar principali) la propriile eșecuri sau succese, la propriile suferințe sau bucurii. Mereu e de vină altcineva - partidul, Ceaușescu, Băsescu, minerii, soțul, soția, Dumnezeu, dracu, șefu, colegii, vremea, soarele, ploaia, vârcolacii. Niciodată nu sunt eu responsabil, ci mereu altcineva pentru ce mi se întâmplă - zice românul.
- unii, ca și Dobrin, se simt jigniți când le amintești că trebuie să și plătească ședința; lor li se cuvine totul pe gratis, ba chiar ar trebui să te simți onorat că ai primit pe unul ca Dobrin în cabinetul tău sau în casa ta. Totuși, acești bieți bolnavi, deși uneori lucrează în domeniul contabil, omit un lucru: patima sau dereglarea care i-a adus la psiholog costă de zeci sau sute de ori mai mult și mai usturător decât banii pe care îi dau pe o ședință sau pe o perioadă de consiliere. Unul și-a pierdut o vilă în Iancului, la crâșmă și la păcănele; și cu toate acestea era foarte intrigat când i-am spus că aștept să-și plătească ședința. I se părea nedrept, vai. Ce om rău sunt și ce viclean, mi-a spus șmecherul și a plecat trîntind ușa....
Uite și topicul de față: sunt atâtea oportunități de a dezvolta subiectul dar "jucătorii" stau cu deștu-n gură sau fluieră mîncînd semințe. Iar Dobrin, în stilul ei tipic pentru un hooligan din Londra (unde susține că hălăduiește de-o vreme), aruncă cu petarde și dărâmă garduri.
Ce vrei să iasă de aici?
Psihologie? Educație? Cunoaștere a sufletului omenesc?
Nici vorbă.

În pădure și pe maidan e loc pentru orice altceva dar nu pentru cugetare și muncă sufletească.
Abia acum am vazut postarea, dar cata dreptate ai!!!!
Eu fac masterul consiliere psihologica si psihoterapie, dar stiu deja ca nu am nici o sansa sa profesez in tara. Dar tot vreau sa o termin. Poate, la un moment dat, voi putea profesa, pentru ca este ceea ce vreau sa fac.
Intre timp, m-am inscris si la managementul reserselor umane, dar nu se compara... Nici pe departe.
Sper doar ca romanul sa realizeze ca jucatorul principal al problemelor sale e chiar el isusi si sa doreasca sa lucreze cu sine.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2014, 20:54:04
maximotgv maximotgv is offline
Junior Member

Data înregistrării: 23.10.2013
Implicit Psihoterapie

Pun si eu o intrebare de mirean nestiutor: Care este pozitia bisericii fata de psihoterapie? Poate un duhovnic sa dea canon sa nu mergi la psiholog pentru ca psihologul este ceva dracesc?
Unde anume este scris ca psihoterapia este un pacat? Care porunca este incalcata?
Reply With Quote
Vechi 31.05.2014, 23:09:38
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maximotgv Vezi mesajul
Pun si eu o intrebare de mirean nestiutor: Care este pozitia bisericii fata de psihoterapie? Poate un duhovnic sa dea canon sa nu mergi la psiholog pentru ca psihologul este ceva dracesc?
Unde anume este scris ca psihoterapia este un pacat? Care porunca este incalcata?
Aceiasi nelamurire o am si eu...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 01.06.2014, 21:10:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Nu este, dar mereu o sa se gaseasca un 'dreptmaritor' sa o demonizeze.

Nu zic ca ar fi neaparat un lucru bun, un psiholog nu are repere morale prea exacte, oricum nu se suprapun decat vag si pe alocuri cu cele crestine si din punctul asta de vedere, frecventarea (doar a) psihologului poate fi nu tocmai productiva dpdv duhovnicesc.

Insa pe alocuri, ele se pot suprapune si daca omul frecventeaza si biserica, duhovnicul si nu exista un conflict intre cele doua laturi, atunci poate fi un lucru bun.
Vechi 01.06.2014, 22:50:11
Marcel_Ionut's Avatar
Marcel_Ionut Marcel_Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.07.2012
Implicit

Psihologie și viață duhovnicească (VIDEO)

http://www.sfintiiarhangheli.ro/mult...niceasca-video
Răspunde