Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.11.2012, 08:35:58
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andra_07 Vezi mesajul
....
Ai sugerat cam ce vroiam sa sugerez si eu dar tu ai reusit sa o faci mai bine!

La ce ai spus tu, as adauga si o situatie care apare des in adolescenta: masurbarea care daca e practicata intr-un anumit mod face sa dispara dovada "mult stimata" a virginitatii atat la barbati cat si la femei fara a implica relatii sexuale!

Virginitatea pare a fi un pretext al unor oameni slabi, nesiguri pe ei, care vor sa aiba garantia unui confort psihologic! In loc sa aiba grija de moralitatea lor, au grija de moralitatea celorlalti.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 11:50:12
Andra_07 Andra_07 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de UNNOOM Vezi mesajul
Ai sugerat cam ce vroiam sa sugerez si eu dar tu ai reusit sa o faci mai bine!

La ce ai spus tu, as adauga si o situatie care apare des in adolescenta: masurbarea care daca e practicata intr-un anumit mod face sa dispara dovada "mult stimata" a virginitatii atat la barbati cat si la femei fara a implica relatii sexuale!

Virginitatea pare a fi un pretext al unor oameni slabi, nesiguri pe ei, care vor sa aiba garantia unui confort psihologic! In loc sa aiba grija de moralitatea lor, au grija de moralitatea celorlalti.
Da, exact. In al doilea rand, nu agreez deloc barbatii care cer cu atata ardoare o fata virgina si cand o gasesc ii spun: "Eu te iubesc si o sa ma casatoresc cu tine, nu e nicio problema daca o facem inainte de nunta, pentru ca tot a mea o sa fi prima oara si asta conteaza". Sunt atatia barbati care se dau crestini, dar cand chiar dau peste fecioara dorita, incearca prin toate tertipurile posibile sa o aduca in pat.
Pentru foarte multi e doar o chestiune de orgoliu. Sa nu fie comparat cu alti barbati, sa nu o mai fi cunoscut alt barbat, sa o simta doar a lui. Dar nu sunt dispusi sa astepte pana la noaptea nuntii, considerand suficient ca primul act sa fie petrecut impreuna. Ca sa nu mai zic, ca majoritatea barbatiilor cu astfel de pretentii, au avut inainte alte femei si in cazul lor principiul nu se mai aplica.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 11:53:11
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
"Sa fii cuminte cand te casatoresti"-era sfatul pe care adesea batranii il dadeau unei fete si nu insemna sa fie introvertita in ziua nuntii ci sa se pastreze fecioara pt sotul ei.
foarte bine ai spus !
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 11:55:01
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
ei, aici se vede duhul lumii acesteia.

intr-adevar, in lume daca spui ca esti virgin te poti astepta la rasete si ridiculizari.
DAR ! crestinii nu fac parte din aceasta lume desacralizata !

ce ai scris mai sus este o invatatura contra principiilor ortodoxe.
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 14:08:00
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
ei, aici se vede duhul lumii acesteia.

intr-adevar, in lume daca spui ca esti virgin te poti astepta la rasete si ridiculizari.
DAR ! crestinii nu fac parte din aceasta lume desacralizata !

ce ai scris mai sus este o invatatura contra principiilor ortodoxe.
Nu am ras de niciodata pe seama virginitatii.

Nu am nimic impotriva virginitatii ci impotriva impunerii ei celorlalti. Unii isi pierd virginitatea prin masturbare in adolescenta cand mintea e necoapta (fara sa aiba relatii sexuale)... si nu vad cum pot fi invinovatiti astfel de oameni! Nu am dreptul moral atat din punct de vedere crestin cat si secular (a se intelege desacralizat) sa judec trecutul unui om.

Spune-mi te rog care sunt principiile ortodoxe cu privire la a pretinde virginitatea de la un/o potential partener/partenera?
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 14:54:53
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Masturbarea, ca si curvia, sunt in aceeasi masura pacate de moarte. Nu are nici cea mai mica importanta daca ti-ai pierdut virginitatea curvind sau masturbandu-te.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 16:12:32
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Spune-mi te rog care sunt principiile ortodoxe cu privire la a pretinde virginitatea de la un/o potential partener/partenera?
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pr.arsenie.htm
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 16:48:27
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
Multumesc pentru link. L-am citit, este interesant si am considerat ca e util si pentru altii asa ca o sa-l dau mai departe.

Totusi in acest link nu este raspunsul la intrebarea mea:
"Spune-mi te rog care sunt principiile ortodoxe cu privire la a pretinde virginitatea de la un/o potential partener/partenera? "

Ideea pe care o sustin aici nu este impotriva virginitatii ci impotriva ideii de a avea pretentia ca trecutul moral al unui om sa fie impecabil. Virginitatea nu este un criteriu care trebuie sa conteze cand iti alegi un/o partener/partenera deoarece poti face sa pari foarte usor virgin(a). Sa pretinzi cuiva un trecut moral este o imoralitate (nu poti ridica o astfel de pretentie fara a judeca un biet om).
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 20:11:53
Andra_07 Andra_07 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2012
Implicit

Citat:
Multumesc pentru link. L-am citit, este interesant si am considerat ca e util si pentru altii asa ca o sa-l dau mai departe.

"Spune-mi te rog care sunt principiile ortodoxe cu privire la a pretinde virginitatea de la un/o potential partener/partenera? "

Ideea pe care o sustin aici nu este impotriva virginitatii ci impotriva ideii de a avea pretentia ca trecutul moral al unui om sa fie impecabil. Virginitatea nu este un criteriu care trebuie sa conteze cand iti alegi un/o partener/partenera deoarece poti face sa pari foarte usor virgin(a). Sa pretinzi cuiva un trecut moral este o imoralitate (nu poti ridica o astfel de pretentie fara a judeca un biet om).
Aveti perfecta dreptate!
Reply With Quote
Vechi 10.11.2012, 22:04:14
Laura19
Guest

Implicit

Citat:

Am sa incerc sa iti raspund, atat cat pot, bazandu-ma pe ce am citit/ascultat si experimentat.

In ortodoxie se foloseste termenul de feciorie, fecioara si fecior. Noi spunem Sfanta Fercioara Maria si nu Virgina Maria. Cand Maica Domnului a primit vestea de la Arhangelul Gavriil ca il va naste pe Domnul Iisus Hristos a spus mirata, cam asa:"cum se poate asa ceva, cand eu nu stiu de barbat?"-citat din memorie. Maica Domnului a fost si este de o puritate maxima sa zic asa, inocenta de copil. Nu a avut ganduri rusinoase, nu s-a gandit la casatorie si actul intim. Tocmai de aceea, Ea a fost aleasa de Domnul ptr. ai fi Maica.

Fecioria ortodoxa in primul si primul rand, se refera la fecioria sufleteasca, la mintea neimpatimita, la gandurile curate. Si evident ca se include si fecioria trupeasca. Termenul de virginitate, se refera mai mult la starea fizica, eventual si psihologica, omite complet sufletul. Si da, sunt si persoane fecioara pe acest pamant care nu s-au masturbat de ex., mai ales cele care au avut parinti ortodocsi. Este gresit sa faci doar doua categorii: cei care nu mai sunt virgini si virgini fizic, dar masturbandu-se si altele. Sunt tineri ortodocsi practicanti si in Romania si in Grecia, Rusia,Sarbia etc.

Insa, ortodoxia nu condamna pacatosul. Ci pacatul. Daca o femeie sau un barbat, a trait in desfranare, dar si-a dat seama ca a gresit si a inteles de ce este pacat si cum afecteaza sufletul desfranarea, isi poate redobandi fecioria sufleteasca. Cere putina munca si ambitie, nu pica nimic din cer. Problema se pune cand aflii ca este pacat, dar nu iti pare rau, cand nu simti cainta in sufletul tau si zici ca ai facut bine. Cand o femeie a desfranat, dar cunoscand ortodoxia, doreste sa vietuiasca ortodox si sa se rupa de ce facea in trecut, ii pare rau de ce a facut, se spovedeste, tine canon, se roaga, tine post si astfel isi recapata fecioria sufleteasca. Ce spovedanie este aceea cand nu iti pare rau cu adevarat ptr. ce ai facut?-nu conteaza ce pacat e.

Orice duhovnic ai intreba va spune importanta fecioriei inainte de casatorie. Se intelge, sper, de ce este importanta, si din punct de vedere fizic, si din punct de vedere sufletesc.
Insa, daca un om a pacatuit inainte, se pune mai mult problema daca s-a lepadat de acel comportament si doreste sa vietuiasca ortodox. Daca Dumnezeu i-a iertat pacatul, noi nu mai avem nimic de obiectat. Sper ca se intelege ce spun aici.

Nu stiu daca este neaparat vorba despre orgoliu cand vine vb. de a dori un partener feciorelnic, ca si tine. Poate in unele cazuri da, dar nu in toate. (sunt si barbati si femei care s-au pastrat ptr.casatorie, ii gasiti la Biserica si la Manastiri---chiar este o campanie infiintata de cei de la ortodoxia tinerilor intitulata asa: mii de tineri isi pastreaza fecioria;sunt acolo marturii si de fete si de baieti care sunt feciori si doresc sa ramana asa pana la casatorie, dar sunt si marturii a celor care si-au pierdut fecioria, dar s-au spovedit si tin acum o viata curata) Socotesc ca este vorba mai mult de a impartasii totul in mod egal cu partenerul. Sa inveti si sa descoperi impreuna cu el/ea. Asa cand fata e fecrioara si barbatul a avut 10 femei nu pot avea acelasi sentiment in noaptea nuntii asa cum au doi feciori. Noaptea nuntii este unul din momentele in care se formeaze o legatura intre cei doi soti.

Mai e o chestie. Multi zic: faca asta si dupa ma duc sa ma spovedesc, si gata. Inpac si capra si varza. Azi ma culc cu x, maine ma spovedesc; sapt. viitoare fac avort, a doua zi ma spovedesc si gata, am scapat si cu fapta si de pacat. Este de inteles motivul ptr. care se pune accent pe feciorie si ptr. vietuirea ortodoxa autentica, si nu este indulgenta prea mare cand vine vb. de chestiunile astea. Se intelege ca omul este slab si ca mai cade, dar nu se ingaduie pacatul si nu se gasesc scuze ptr. a gadali auzul, ci se gaseste medicament ptr. vindecare de patimti. Mie personal, imi plac duhovnicii mai duri, care spun pe nume pacatului si nu se sfiesc sa spuna adevarul asa cum este. M-am folosit mai mult de dansii, decat de cei care sunt indulgenti.

Am sa iti las un video despre feciorie, in care se expun si argumentele duhovnicesti si argumente din genetica cuantinca. Este un filmulet rusesc, mie mi-a placut f.mult:
Cine leagana copilul - 1 din 4

Si aceaste conferinte a Pr.Nicolae Tanase(cel de la Valea Prahovei, cu copii) sunt f.interesante. Daca ai timp, sa le asculti si poate asa vei intelege mai bine din ce punct de vedere vorbim.
Noaptea nuntii-Pr.Tanase

Soțul ideal, soția perfectă-Pr.Tanase
Femeia dincolo de sex-Pr.Tanase

Casatoria de proba-Pr.Tanase

Daca nu am fost clara, sa ma anuntati si voi incerca sa ma exprim mai bine.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mai este martisorul la moda? alexdu Generalitati 14 29.08.2015 08:53:45
Daruri de la sfinti ptr copiii cuminti lore86 Nunta 19 19.12.2012 23:17:02
Dragobetele saruta fetele shakalu1 Intrebari utilizatori 0 25.02.2010 18:02:17
Care va fi moda de anul acesta? Anca-Miha Generalitati 55 01.02.2009 07:11:19