Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2012, 22:07:46
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul

Iar in leg. cu copiii, daca vreodata imi va da bunul Dumnezeu, sper din tot sufletul sa nu fie figuranti la mancare si sa manance tot ce le dau, sa nu puna prea multe intrebari, daca e de post sau e de dulce. Dar asta depinde f mult si pe cine vor avea ca tata... Si sper la cat mai putine "interfernte" de la soacre mai ales.
Sa-ti ajute Bunul Dumnezeu , dar de vrei un copil normal , apai sa sti ca nu-i papusica sau robotel , are personalitatea lui , sanatatea lui , si-i bine sa fie "figurant" ca sa ai ce modela !
Pace si numai bucurii !
Vechi 18.12.2012, 05:30:38
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Acum sa nu va suparati pe mine, dar oare va sti nepotelul dvs., cand va creste mai mare, ca se cuvine sa posteasca, daca nu va vedea pe nimeni in jur facand asta, in prezenta lui? Eu, cand eram mica, ii vedeam pe toti ai mei ca tineau post si ca imi faceau mancare de dulce special pentru mine. Apoi ne ceream iertare unul de la altul, mergeam cu totii la spovedit si la impartasit. Cand am crescut mai mare, pe la 10-12 ani, desi nu imi spusese nimeni niciodata ca ar trebui sa tin post, am inceput sa ma simt prost ca bunica facea mancare special pentru mine si ca toti ceilalti mananca alta mancare. Asa ca le-am spus ca vreau si eu sa tin post cu ei, iar bunica a fost cea mai fericita. Eu ma simteam foarte bine, ca intrasem in randul lumii, cum se zice. Dar daca nu i-as fi vazut pe ai mei infranandu-se, in timp ce eu mancam ciocolata si carne de pui, nu cred ca as fi tinut.
Pana la urma, e si o parte didactica in actul postirii, in mod constient sau nu.
glykys, nu ma supar pe tine ci pe mine, dar asta e! Noi traim in alta tara, cu alte obiceiuri. Nepotelul meu va intelege intr-o zi, dar nu am mari pretentii la el acum, cand are doar 4 anisori, sa stie ce e acela post. Sper insa, ca atunci cand va fi mai mare sa ii pot explica ce si cum. E asa slabut incat nu cred ca trebuie sa il includem in postul nostru. Dealtfel sta cu parintii lui, nu cu noi. Singurul fel de mancare, care ii place sunt pastele cu sos de carne. Chiar azi a fost la noi si mi-a spus ca asta vrea sa mananace. I-am facut, bineinteles, si a mancat cu pofta; altfel nu manca deloc. Deci, iata, ca nu poti incepe cu anumiti copii prea repede cu postul.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2012, 20:20:00
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Chiar dacă ziua liturgică începe seara, Nașterea Domnului se sărbătorește la liturghia din 25 Decembrie, iar cei care se pregătesc se și împărtășesc atunci, prin urmare atunci încetează postul.
În seara de ajun obiceiul este să se (cânte) colinde și se mănâncă bucate de post (colindătorii se obișnuia să fie răsplătiți cu nuci, mere și covrigi).
Ne bucurăm și în ajun, așteptându-L pe Domnul, amintindu-ne întâmplările sfinte din vremea aceea. Nu e nevoie pentru asta de mese îmbelșugate. Nici Iosif și Maria n-au avut.
Pai daca ziua liturgica incepe seara la vecernie, iar la Sfanta Liturghie de a doua zi urmeaza sa ne impartasim, atunci poate ca n-ar trebui sa mai mancam si sa bem nimic dupa vecernie (sau litie, dupa caz)....La fel am auzit ca daca vrei sa te imparatasesti in noaptea de Inviere, nu trebuie sa mai mananci si sa bei nimic dupa ora 6 (18). Oare asa ar trebui si la celelalte sarbatori? Cred ca cel mai greu ar fi de revelion... dar spre uimirea mea am intalnit si persoane care sustineau ca nu au mai consumat nimic dupa miezul noptii (inclusiv parintele, dar el n-avea incotro) si de Sf Vasile, dupa slujba, au luat sfanta anafura.
Reply With Quote
Vechi 20.12.2012, 20:23:16
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
citeam pe facebook o postare a unui ateu care atrăgea atenția asupra "vizitatorilor" din această perioada, colindătorii și preotul.
îndemnul lui era ceva gen: frate ateu, tranteste-le ușa în nas.
nu m-am obosit să comentez.
dar mă întreb...
de ce să mă lipsesc de bucuria Crăciunului?
și ce ar trebui să le spun celor care îmi fac cadouri de Moș Crăciun?
Pe langa faptul ca sunt multi, chiar si in Occident, care incearca sa distruga "spiritul Craciunului" (vezi Greench, etc), sunt inca si mai multi pentru care Craciunul nici macar nu are semnificatia Nasterii Mantuitorului. Parca pentru cel putin trei sferturi din lumea asta, Hristos nici nu S-a nascut, nici nu S-a rastignit si a inviat, sau daca a facut-o, a facut-o degeaba.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2012, 15:55:01
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Cat despre a convinge pe cineva sa posteasca, e greu si cu adultii, ba chiar periculos. Exista riscul sa ii smintim, cel putin eu asa am patit cu ai mei. Daca omul nu intelege care e scopul nu numai al postului ci si al celorlalte obiceiuri, atunci va crede ca practicarea ortodoxiei nu e decat un lung sir de constrangeri: n-ai voie aia, n-ai voie ailalta, etc. Ori totul trebuie sa se faca de bunavoie, din dragoste pt. Hristos, nu ne obliga nimeni sa facem nimic impotriva vointei noastre.

Last edited by fallen; 22.12.2012 at 16:07:24.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2012, 16:10:13
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Sa-ti ajute Bunul Dumnezeu , dar de vrei un copil normal , apai sa sti ca nu-i papusica sau robotel , are personalitatea lui , sanatatea lui , si-i bine sa fie "figurant" ca sa ai ce modela !
Pace si numai bucurii !
Am citit undeva, parca la par. Boca spunea, ca copiii conceputi in post pot fi predestinati catre pacat, pentru ca si parintii lor, sau cel putin unul din ei, a pacatuit.
Reply With Quote
Vechi 22.12.2012, 16:36:07
fallen fallen is offline
Senior Member

Talking

Si ca sa o schimb pe o nota mai optimista: in casele unde posteste toata lumea, cand se fierb sarmalele, cine le gusta sa vada daca s-au fiert????
Daca e cineva care nu posteste si vrea sa guste o sarma, e invitat la mine!
Reply With Quote
Vechi 23.12.2012, 01:16:13
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Pe langa faptul ca sunt multi, chiar si in Occident, care incearca sa distruga "spiritul Craciunului" (vezi Greench, etc),
Ce este aceea "Greench" ?

Citat:
sunt inca si mai multi pentru care Craciunul nici macar nu are semnificatia Nasterii Mantuitorului. Parca pentru cel putin trei sferturi din lumea asta, Hristos nici nu S-a nascut, nici nu S-a rastignit si a inviat, sau daca a facut-o, a facut-o degeaba.
Da, de mai multi ani am vazut ca multa lume a uitat ca, in fond, Craciunul este o aniversare a unei zile de nastere.

Cum se poate sa sarbatoresti fara sa sufli o vorba si fara sa te gandesti la sarbatorit, e ceva care imi scapa.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 23.12.2012, 15:34:48
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ce este aceea "Greench" ?

Un personaj din desene animate care cica a vrut sa "fure" Craciunul.
Si daca nu ma insel la fel se numea si personajul din celebra nuvela occidentala "Colind de Craciun", cu un capitalist zgarcit care nu dadea liber angajatilor de Craciun si in noaptea sfanta a fost vizitat de trei "fantome", iar cea din urma , a "Craciunurilor viitoare" l-a facut sa vada ca va muri singur si nefericit.
http://www.scribd.com/doc/2451201/Di...ind-de-Craciun

Scuze, il chema Scrooge.

Last edited by fallen; 23.12.2012 at 15:37:21.
Reply With Quote
Vechi 23.12.2012, 15:46:18
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cat despre a convinge pe cineva sa posteasca, e greu si cu adultii, ba chiar periculos. Exista riscul sa ii smintim, cel putin eu asa am patit cu ai mei. Daca omul nu intelege care e scopul nu numai al postului ci si al celorlalte obiceiuri, atunci va crede ca practicarea ortodoxiei nu e decat un lung sir de constrangeri: n-ai voie aia, n-ai voie ailalta, etc. Ori totul trebuie sa se faca de bunavoie, din dragoste pt. Hristos, nu ne obliga nimeni sa facem nimic impotriva vointei noastre.
Si ca sa completez, banuiesc ca asa ar trebui sa se intample lucrurile si in casnicie: sa faci totul de bunavoie si din dragoste, sa nu te constranga nimeni sa faci nimic impotriva vointei tale, sa nu-ti fie greu sa renunti la nimic, etc. Dar poate ca asta e doar parerea mea.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul Craciunului daniil96 Generalitati 68 18.11.2016 01:44:18
Postul Craciunului nu trebuie falsificat Chiorean_Eugen_Petrisor Intrebari utilizatori 15 20.11.2012 12:38:53
Postul Craciunului eduardd Craciunul - Nasterea Domnului 22 11.11.2009 20:35:19
Postul Craciunului jenica Generalitati 44 01.12.2007 00:51:14