Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.03.2011, 00:06:07
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Lightbulb profesorul Sisif

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Gramatica se invata din clasele primare si pana intr-a opta. E trist ca mai nou nici profesorii nu stiu sa-i invete pe copii sa scrie corect, altfel nu-mi explic de ce unii pocesc in halul asta limba romana.

Dar mai conteaza foarte mult si cate carti a citit fiecare la viata lui. Daca, in loc de jocuri pe comp si filme copiii ar citi macar o carte pe an, atunci ar invata mai bine regulile gramaticale.

Zilnic scriam pe tabla "de asemenea" (nu "deasemenea"), "nu m-ai"/"numai"/ "nu mai" (cu exemple in context), "vedeai" (nu "vede-ai"), "ati"/"a-ti" , "va"/"v-a" etc. etc. etc.

Din teoria pedagogica stiam ca memoria vizuala ajuta cel mai mult la invatare. Din clasa a V-a si pana in clasa a XII-a doar vreo 70% dintre elevi isi insuseau corect regulile scrierii in limba romana. Restul de ce nu? Pentru ca suntem diferiti, atat de diferiti. Munca de Sisif este munca profesorului.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 01:31:55
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
Dar mai conteaza foarte mult si cate carti a citit fiecare la viata lui. Daca, in loc de jocuri pe comp si filme copiii ar citi macar o carte pe an, atunci ar invata mai bine regulile gramaticale.
Adevarat! Pacat ca cititul a devenit ultimul lucru la care un tanar s-ar mai gandi.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 07:43:14
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
E trist că mai nou nici profesorii nu știu să-i învețe pe copii să scrie corect, altfel nu-mi explic de ce unii pocesc în halul ăsta limba română.
Un motiv în plus pentru o probă obligatorie / eliminatorie de limbă română la examenul de titularizare în învățământ, indiferent de disciplina predată ulterior de către profesor.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 07:50:15
calator prin ploaie calator prin ploaie is offline
Banned

Data înregistrării: 13.01.2011
Locație: intre rai si iad
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Adevarat! Pacat ca cititul a devenit ultimul lucru la care un tanar s-ar mai gandi.
Sa nu generalizam....Sunt foarte multi tineri care citesc mult , personal cunosc o gramada...
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 11:47:09
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned

Data înregistrării: 04.05.2009
Lightbulb societatea intreaga sa treaca printr-un serios examen de constiinta

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Un motiv în plus pentru o probă obligatorie / eliminatorie de limbă română la examenul de titularizare în învățământ, indiferent de disciplina predată ulterior de către profesor.

Din pacate, la cum se "impart" diplomele astazi, am avut colegi de limba romana care scriau cu greseli de ortografie pe tabla.

Coruptia subrezeste tot!
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 14:54:56
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Zilnic scriam pe tabla "de asemenea" (nu "deasemenea"), "nu m-ai"/"numai"/ "nu mai" (cu exemple in context), "vedeai" (nu "vede-ai"), "ati"/"a-ti" , "va"/"v-a" etc. etc. etc.

Din teoria pedagogica stiam ca memoria vizuala ajuta cel mai mult la invatare. Din clasa a V-a si pana in clasa a XII-a doar vreo 70% dintre elevi isi insuseau corect regulile scrierii in limba romana. Restul de ce nu? Pentru ca suntem diferiti, atat de diferiti. Munca de Sisif este munca profesorului.
Cred ca unii pur si simplu sunt imuni la invatatura de acest fel. Din diverse motive.
La urma urmelor, nu ar fi o catastrofa, daca toti cei care nu-s facuti pentru invatatura teoretica si scrisa ar invata o meserie cinstita si cu mai putina scoala.
Vechi 01.03.2011, 15:12:20
cocorel cocorel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.02.2011
Implicit mai

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Toti vorbim romaneste, insa numai lingvistii cunosc mecanismul de functionare al unei limbi si, in consecinta, elaboreaza studii si stabilesc reguli.
Daca ai invatat "putina gramatica" (vorba lui Alexandru Graur), asta nu inseamna ca si cunosti intimitatea limbii. Si pentru ca l-ai pomenit pe regretatul George Pruteanu, cu siguranta s-ar simti jignit sa fie amestecat in contextul creat de tine. La elaborarea DOOM2 si domnia sa a contribuit.
Ei,uneori parca prea mult se critica peaici pentru niste crestini
Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie Vezi mesajul
În prealabil postat de colaps
De limba română ne vom preocupa noi toți, căci o vorbim. Nu doar ligviștii se ocupă de limbă. Ce spun ei nu înseamnă neapărat că este corect. Dacă mai aveam oameni adevărați, de încredere precum George Pruteanu, desigur, puteam să nu ducem grija limbii noastre.

Dar dat fiind faptul că trăim în vremuri în care limba este terfelită și așa-zișii „lingviști” nu sunt decăt marionete ale sistemului, atunci trebuie ca noi toți să ne ocupăm de limba română, să o protejăm de încercările necuviincioase de a o știrbi.

De acord aici cu tine colaps.....Daca limba cu gramatica ei e lasata sa decada..riscam un colaps intelectual....
Nu neaparat,uitativa cum se discuta pe mess,asta e viitorul.Limbile pamantului evolueaza si tind catre simplificare.
Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Aprop! S-a scris pe acel topic de nenumarate ori ca "ati" si "a-ti" nu inseamna acelasi lucru, dar se confunda...
Deci: ati acuzat; pentru a-ti spune tie. (tie, iti, -ti)

Iarta-ma, Cristian, dar prea des se repeta...
Chiar ne impiedicam in picioare
Citat:
În prealabil postat de xanixade Vezi mesajul
Din câte știam eu, contează mai degrabă mesajul decat exprimarea gramaticală corectă... Poate nu toți am avut o pregătire academică sau chiar liceală în ceea ce privește gramatica română... sau poate chiar dacă am avut-o, am uitat-o de-a lungul timpului sau poate că nu suntem toți jurnaliști, sau profesori de română....
Dar hei, dacă voi așa spuneți.... voi sigur trebuie să aveți dreptate...
un punct de vedere cu care sunt de acord
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 15:20:11
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

În prealabil postat de Florin-Ionut
E trist că mai nou nici profesorii nu știu să-i învețe pe copii să scrie corect, altfel nu-mi explic de ce unii pocesc în halul ăsta limba română.

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Observ ca mi-ai corectat textul cu diacritice. Da, recunosc faptul ca din comoditate nu vreau sa ma obisnuiesc a scrie cu diacritice.

In anii trecuti am lucrat cot la cot cu colegi din Belgia, Slovacia, Turcia, Italia samd. Am observat cu mirare ca, desi au alfabetul complicat, cu multe litere speciale, ei scriu cat se poate de corect si asta indiferent daca sunt pe MSN, Yahoo messenger sau pe mail. Adica nu le este lene sa caute caracterele speciale pe tastatura.

A fost o vreme, la inceput, cand incepeam fraza cu majuscula si foloseam punctuatia chiar si pe chaturi. Dar, pentru viteza, am renuntat...

In sfarsit, exista pocainta! :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 15:22:02
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cocorel Vezi mesajul
Ei,uneori parca prea mult se critica peaici pentru niste crestini
Cine spune ca nu avem voie sa criticam?!

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 01.03.2011, 19:43:00
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
Observ ca mi-ai corectat textul cu diacritice. Da, recunosc faptul ca din comoditate nu vreau sa ma obisnuiesc a scrie cu diacritice.
Nu, dragul meu, nu te-am corectat pe tine, m-am corectat pe mine, era, totuși, postarea mea chiar dacă citam.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Răspunde