Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.03.2013, 10:52:59
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Sunt surprinsa de simbolul Sf. Fecioare.... steaua in 5 colturi?!? De unde pana unde acest simbol pentru Feciara Maria?
Sfanta Fecioara a fost adeseori asociata Luceafarului de seara (Steaua Polara, Steaua Ciobanului) care este fixa si in jurul careia se invarte intregul firmament. In special navigatorii o numesc pe Sf Fecioara "Steaua Marilor", ea fiind, printre numeroase alte atribute, patroana navigatorilor. Eminescu foloseste aceasta asociere intre Sf Fecioara si Stella Maris in strofa I din Luceafarul.

Citat:
Si ce ne puteti spune despre Cheile Sf. Petru? De ce are 2 chei? Pentru simetrie?
Fiindca Domnul Isus, dandu-i primului Papa putere vicariala, i-a spus: "Tie iti voi da cheILE imparatiei cerului". Nu spune "cheia". De aceea, in iconografia apuseana si rasariteana, Sf Petru este zugravit cu doua chei. Ele sunt in numar de doua si nu mai multe fiindca reprezinta puterea de a lega si de a dezlega pe care seful apostolilor a primit-o de la Isus (Matei 16:19). Dupa o alta interpretare, ele reprezinta puterea spirituala (cheia de aur) si puterea temporala (cheia de argint).

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 12:32:27
Nastya
Guest

Implicit Va rog sa ma scuzati

Daca unele din postarile mele de pe acest topic par sa nu respecte in totalitate tema, va rog sa ma scuzati. Mai am un raspuns pentru doamna cu nume de forum Anita si ma opresc.
Daca o sa ma hotarasc sa-i mai raspund domnului cu nume de forum catalin 2, am s-o fac pe alt topic.

Am intrat pe acest topic pentru ca m-a impresionat in mod neplacut ca abia se aflase numele noului Papă si cei care parca nu au altceva de facut au si inceput sa-l atace. Am vrut sa accentuez pe ideea ca despre oricine, oricand se va gasi cineva care sa arunce vorbe urate, justificat sau nejustificat.

Repet, fara sa vreau sa va plictisesc: pe mine nu ma mai mira nimic de cand am vazut ce mârșăvii se scriu pe mai toate forumurile mai mult sau mai putin crestine, despre Sfintii Parinti ai neamului nostru.

Din spusele acelor oameni afli ca de fapt, cei mai multi dintre marii nostri duhovnici (categorisiti astfel pana nu de mult) au facut mari „greseli dogmatice”sau "n-au fost bine informati" sau pur si simplu „n-au stiut ce vorbesc”ca si cum inainte de aparitia motorului de cautare Google in limba româna nu exista cunoastere, nu existau carti, nu existau biblioteci etc. si automat te intrebi(sau "ma intreb" ca sa nu culpabilizez toata suflarea):

- Daca marii nostri duhovnici n-au fost buni propovaduitori ai Ortodxiei, cine a tinut treaza Credinta noastra stramoseasca vreme de 45 de ani intunecati ai comunismului?
Poate sa existe turma fara de pastor? Poate sa existe pastor fara turma?

Daca prin statisticile pe care le-am dat am suparat /am deranjat, imi pare sincer rau.
Stiu, din scrierile Sfintilor Parinti ca primul pas(dupa Botez) in calea mantuirii noastre este constientizarea PĂCATULUI.

Daca o sa continuam sa „ne ascundem capul in nisip ca strutul” nu cred ca vom reusi sa scapam de relele pe care inca le mai facem(vezi statisticile) si probabil ca nu vom reusi sa fim crestini si prin fapte nu numai prin Botez.

<<Iata motivul pentru care Dumnezeiescu Gura de Aur spunea:”Daca noi am fi cu adevarat crestini, idolatrii ar fi venit la Hristos”. De aceea, noi zadarnicim lucrarea Bisericii prin aceea ca nu mergem pe calea lui Hristos si ducem razboi impotriva ei. >>
(Sfantul Nectarie din Eghina, Despre pocainta si spovedanie, (pag.69), Traducere Francisc Stefan Voronca, Editura Egumenita, Galati 2004, Carte tiparita cu binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului).>>

Fratilor si surorilor ortodoxe le doresc post binecuvantat de Dumnezeu.
Fratilor si surorilor catolice le doresc Sarbatorirea Sfintelor Pasti cu sanatate si binecuvantare de la Dumnezeu.

Fie ca bunul Dumnezeu care este al nostru al tuturor indiferent ca ne inchinam de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga sa ne ajute sa gasim calea cea adevarata si daca nu cer prea mult, sa ne ajute sa fim buni si blanzi asa cum Mantuitorul Iisus Hristos este.

Bunul Dumnezeu sa-l lumineze pe Sanctitatea Sa Papa Francisc spre binele tuturor oamenilor.

Cand am vazut ca Papa si-a ales numele de Francisc m-am gandit la Sf. Francisc de Assisi care pentru mine inseamna foarte mult: <<Ascultarea și sărăcia, simplitatea și refuzul oricărui privilegiu, umilința și egalitatea între oameni au rămas temele fundamentale ale mesajului său de reînnoire spirituală, care de fapt a devenit și un sistem al reînnoirii Bisericii, chiar dacă Francisc nu avea direct în vedere o astfel de reformă: atitudinea lui a fost întotdeauna de mare discreție și respect față de ierarhia bisericească, chiar și atunci când îi simțea modelele stranii și străine.>> http://ro.wikipedia.org/wiki/Francisc_de_Assisi

Timpul in care traim se pare ca se aseamana cu timpul in care a trait Sf. Francisc. Si m-am gandit si la Parintele Arsenie Boca si la pictura sa de la Biserica Draganescu.
Oare n-a stiut Parintele Arsenie Boca de cel l-a pictat pe Sf. Francisc?

Sa nu uitam:

Daca noi azi vorbim liber si calatorim liberi, un gand bun si de recunostinta sa existe si pentru Papa Ioan Paul al II-lea al carui pontificat a insemnat si lupta pentru caderea comunismului si a contribuit direct la caderea comunismului.

<<Adevărata sfințenie nu înseamnă ruperea, detașarea de această lume, ci mai degrabă înseamnă să depui un efort pentru a aduce învățăturile sfinte în viața de zi cu zi, în familie, la școală, la serviciu.>> (Papa Ioan Paul al II-lea).
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 12:43:25
Nastya
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Si daca s-au facut 22 mil de avorturi ce vreti sa facem
Schimbarea trebuie sa fie in noi insine ,nu sa criticam pe altii
Sf.Serafim de Sarov a spus ca un crestin adevarat poate schimba 5000 de oameni in jurul lui
Sa ne straduim sa fim precum a spus sfantul si cu siguranta nu se vor mai face atatea avorturi
D-voastra sunteti catolica de criticati ortodoxia din Romania ?
Critica nu e ceva constructiv ,ar trebui sa stiti asta
Daca ati fi citit macar selectiv mesajele mele (nu ca ar insemna ceva pentru istoria cunoasterii) v-ar fi ajutat sa nu aveti suparari inutile.

1. Niciodata n-am scris despre ortodoxie altfel decat ca un om care crede in Dumnezeu, care este botezat in credinta crestin-ortodoxa, care merge la Sfanta Liturghie, care, cu ajutorul lui Dumnezeu are un duhovnic de mai bine de 20 de ani. Ma straduiesc sa fiu crestin ortodoxa.
Probabil ca nu resuesc. Dar nadajduiesc.

Sunt un om obisnuit, potopit de pacate, de caderi si ridicari; sunt un om obisnuit pe care Dumnezeu l-a incercat cu o boala foarte grea si foarte parșiva; sunt un om obisnuit care, tot cu ajutorul lui Dumnezeu a reusit sa treaca peste operatia de cancer la san (mastectomie radicala modificata Patey- adica, mai pe romaneste extirparea totala a sanului drept si a trei ganglioni axilari) si peste un prognostic rezervat spre grav dupa operatie, peste o chimioterapie dura (august 2007 – august 2008, cu pauza noiembrie-decembrie 2007 pentru operatie).

Multumesc lui Dumnezeu ca m-a ingaduit si ca mi-a mai dat niste ani dupa operatie.
Citesc cat pot Sfanta Scriptura si cartile Sfintilor Parinti.
Ma straduiesc sa nu fac rau, ma straduiesc sa impartasesc si altora cate ceva din ce, cazand si ridicandu-ma am mai invatat despre Mantuitorul Hristos, crestini, crestinism, mantuire.
Pentru mine”Cred Doamne, ajuta necredintei mele” este o rugaciune permanenta.

Scriu pe forumul CO din octombrie 2006 cand eram Volga.
Totdeauna m-am intrebat cat suntem de crestini sau cat de crestini sunt crestinii ortodocsi.

Din comportamentul nostru, reflectat in viata noastra cea de toate zilele si statisticile de tot felul pe care nu le-am comandat eu si nu le-am intocmit eu, nu reiese ca am fi crestini.
Nu trebuie sa facem confuzie intre crestinismul ortodox si crestinii ortodocsi.

2. Statisticile pe care le puteti consulta si dvs. vorbesc despre avorturi, violuri, crime, incest etc.

Ratiunea, logica si un minimum simt al masurii nu-mi permit sa cred ca toate nenorocirile care se petrec in tara noastra(violuri, hotii, crime, incest, analfabetism, saracie/bogatie etc.) inclusiv cele 8 milioane de avorturi in perioada 1990-2012, (sau cele 22 milioane de avorturi in 50 de ani) au fost facute doar de cei 14,1% cetateni români care s-au declarat la recensamant: romano- catolici, reformati, penticostali, greco-catolici, baptisti etc. Sau atei sau fara religie.

Cred ca cel mai bine ar fi sa vedem exact cum suntem, sa ne constientizam pacatele, sa nu ne mai impăunăm cu calitati si merite pe care nu le avem si sa incercam sa devenim sau sa redevenim crestini ortodocsi.
Asta nu inseamna „critica ortodoxiei”.

Asta inseamna sa nu mai dormim pe ideea „ce buni suntem”. Suntem asa cam cum sunt mai toti oamenii de pe pamant. Dar nu trebuie sa disperam. Cu credinta in Dumnezeu, cu iubire de Dumnezeu si de aproapele si de vrajmas, cu nadejde in marea milostivire a lui Dumnezeu, o sa reusim.

3. Daca un om crede cu adevarat in Dumnezeu nu are de ce sa-si ascunda Credinta. Credinta nu e o rusine; Credinta e dar de la Dumnezeu: <<Cred Doamne, ajuta necredintei mele>>(Marcu9,24)

Un om care este obisnuit sa mearga la Biserica macar in fiecare duminica la Sfanta Liturghie si asculta si participa si cu sufletul la slujba, care mai citeste cat de cat din Scrierile Sfintilor Parinti, care mai citeste si din Sfanta Scriptura are un discurs greu de confundat. De cele mai multe ori poti sa-ti dai seama daca un om este romano- catolic sau ortodox sau baptist sau adventist etc. dupa felul in care vorbeste.

Daca as fi romano-catolica as spune-o deschis. De ce ar trebui sa ma ascund.
Am si spus intr- un mesaj ca provin dintr-o familie mixta. Mama mea a fost romano-catolica, tata a fost ortodox; eu sunt ortodoxa dupa tata. Eu nu pot si nu trebuie si nu vreau sa-mi reneg mama si bunica si bunicul si toata jumatatea de neam catolic. Asta ar fi o fapta crestina?
E vreo problema?

Va doresc numai bine.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 12:48:34
Nastya
Guest

Implicit

@Anita

<<Mai înainte de toate trebuie să căutăm și să înstăpânim în inima noastră credința deplină în Domnul: s-o căutăm și s-o cerem de la El, fiindcă nici aceasta nu este de la noi, ci e un dar al lui Dumnezeu.
Atunci când i s-a cerut credință, tatăl tânărului a răspuns: ,,Cred, Doamne, ajută necredinței mele!„ Atunci, el avea credință slabă, se clătina și se ruga să i se întărească credința.
Dar cine se poate lăuda cu credință desăvârșită, și cine, ca atare, nu are nevoie să se roage: ,,Cred, Doamne, ajută necredinței mele?”
Dacă credința noastră ar avea putere, gândurile noastre ar fi curate, simțirile,sfinte, și faptele, plăcute lui Dumnezeu. Atunci, Domnul ar lua aminte la noi așa cum tatăl ia aminte la fiii săi; și orice am dori – și în credință n-am putea cere decât cele plăcute lui Dumnezeu-am primi negreșit și fără întârziere.>>
Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an – Sf. Teofan Zăvorâtul. (Editura Sophia, Buc. 1999, colecția Părinți Ruși)
http://cristianstavriu.wordpress.com...fan-zavoratul/

"Marșul pentru viață" a adunat în sâmbăta dinaintea Bunei Vestiri, în fața Bisericii Kretzelescu din Capitală, ortodocși, catolici sau protestanți, toți având un singur mesaj: "Opriți uciderea celor nenăscuți - 22 de ani de măcel, 1990-2012, în care au fost omorâte opt milioane de suflete".

http://www.gandul.info/stiri/galerie...estiri-9434815

<<Populația stabilă: 19,0 milioane (19.043.767) persoane,
din care, femei: 9.764.011 persoane

Structura populației stabile preliminare după religia declarată la recensământ arată că
85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxă; 4,6% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,2% de religie reformată, iar 1,9% penticostală. Ponderi între 0,5% - 0,8% au înregistrat următoarele religii: greco-catolică (0,8%), baptistă (0,6%) și adventistă de ziua a șaptea (0,5%).

Persoanele de altă religie decât cele prezentate mai sus reprezintă 1,8%.

S-au declarat „fără religie” 23,9 mii persoane, care reprezintă 0,1% din totalul populației
stabile preliminare; aproximativ aceeași pondere dețin și ateii (numărul acestora fiind de 21, 2 mii persoane).

Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată religia (nu au dorit să o declare sau nu
erau prezente la momentul interviului) a fost de 84,8 mii persoane, reprezentând 0,5% din populația stabilă preliminară a țării.>>
http://www.insse.ro/cms/files%5Cstat...reliminare.pdf
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 13:11:11
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Sfanta Fecioara a fost adeseori asociata Luceafarului de seara (Steaua Polara, Steaua Ciobanului) care este fixa si in jurul careia se invarte intregul firmament. In special navigatorii o numesc pe Sf Fecioara "Steaua Marilor", ea fiind, printre numeroase alte atribute, patroana navigatorilor. Eminescu foloseste aceasta asociere intre Sf Fecioara si Stella Maris in strofa I din Luceafarul.

Fiindca Domnul Isus, dandu-i primului Papa putere vicariala, i-a spus: "Tie iti voi da cheILE imparatiei cerului". Nu spune "cheia". De aceea, in iconografia apuseana si rasariteana, Sf Petru este zugravit cu doua chei. Ele sunt in numar de doua si nu mai multe fiindca reprezinta puterea de a lega si de a dezlega pe care seful apostolilor a primit-o de la Isus (Matei 16:19). Dupa o alta interpretare, ele reprezinta puterea spirituala (cheia de aur) si puterea temporala (cheia de argint).
si coroanele ce reprezinta?
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 13:28:54
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
@Anita

<<Mai înainte de toate trebuie să căutăm și să înstăpânim în inima noastră credința deplină în Domnul: s-o căutăm și s-o cerem de la El, fiindcă nici aceasta nu este de la noi, ci e un dar al lui Dumnezeu.
Atunci când i s-a cerut credință, tatăl tânărului a răspuns: ,,Cred, Doamne, ajută necredinței mele!„ Atunci, el avea credință slabă, se clătina și se ruga să i se întărească credința.
Dar cine se poate lăuda cu credință desăvârșită, și cine, ca atare, nu are nevoie să se roage: ,,Cred, Doamne, ajută necredinței mele?”
Dacă credința noastră ar avea putere, gândurile noastre ar fi curate, simțirile,sfinte, și faptele, plăcute lui Dumnezeu. Atunci, Domnul ar lua aminte la noi așa cum tatăl ia aminte la fiii săi; și orice am dori – și în credință n-am putea cere decât cele plăcute lui Dumnezeu-am primi negreșit și fără întârziere.>>
Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an – Sf. Teofan Zăvorâtul. (Editura Sophia, Buc. 1999, colecția Părinți Ruși)
http://cristianstavriu.wordpress.com...fan-zavoratul/

"Marșul pentru viață" a adunat în sâmbăta dinaintea Bunei Vestiri, în fața Bisericii Kretzelescu din Capitală, ortodocși, catolici sau protestanți, toți având un singur mesaj: "Opriți uciderea celor nenăscuți - 22 de ani de măcel, 1990-2012, în care au fost omorâte opt milioane de suflete".

http://www.gandul.info/stiri/galerie...estiri-9434815

<<Populația stabilă: 19,0 milioane (19.043.767) persoane,
din care, femei: 9.764.011 persoane

Structura populației stabile preliminare după religia declarată la recensământ arată că
85,9% dintre persoane sunt de religie ortodoxă; 4,6% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,2% de religie reformată, iar 1,9% penticostală. Ponderi între 0,5% - 0,8% au înregistrat următoarele religii: greco-catolică (0,8%), baptistă (0,6%) și adventistă de ziua a șaptea (0,5%).

Persoanele de altă religie decât cele prezentate mai sus reprezintă 1,8%.

S-au declarat „fără religie” 23,9 mii persoane, care reprezintă 0,1% din totalul populației
stabile preliminare; aproximativ aceeași pondere dețin și ateii (numărul acestora fiind de 21, 2 mii persoane).

Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată religia (nu au dorit să o declare sau nu
erau prezente la momentul interviului) a fost de 84,8 mii persoane, reprezentând 0,5% din populația stabilă preliminară a țării.>>
http://www.insse.ro/cms/files%5Cstat...reliminare.pdf
Nu trebuie sa va indignati atat
Dumnezeu in marea Lui mila ne suporta pe toti
Nu asa se dobandeste pacea de care ne vorbeste Hristos
Datele de care vorbiti nu ne ajuta cu nimic in mantuire
Dumneavostra aveti in mare parte dreptate ,dar decat sa cautati citate ca sa ne convingeti mai bine v-ati ruga si ati gasi mai usor un raspuns la intrebarile care va framanta
Pe mine pur si simplu nu ma intereseaza ce se intampla rau in tara asta
Pentru ca se intampla mult mai multe lucruri bune
Am mai spus ,Dumnezeu ingaduie .Atunci noi de ce sa ne suparam?

Doamne ajuta !
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 13:44:09
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Sa ne facem autocritica pentru ca autocritica e constructiva. Deci sa admitem ca s-au facut si greseli.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 17:22:50
redemptor redemptor is offline
Banned

Data înregistrării: 06.03.2013
Implicit

Acum rămâne de văzut cum și ce vor crede catolicii, nu știu în ce măsură greco-catolicii vor accepta ideile acestui papă, deoarece la catolici nu contează sinoadele, ce spune papa e sfânt și trebuie tratat ca atare.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2013, 19:17:33
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Iata blazonul ales de Sanctitatea Sa:

La scutul papal au fost aduse niste modificari de ultima ora:

Steaua simbolizand pe Fecioara Maria este acum in 8 colturi, floarea de nard simbolizand pe Sf. Iosif are un alt desen stilizat, ca sa semene mai mult cu o floare si nu cu un strugure. De asemenea, deviza papala apare acum pe o banda alba cu verso rosu.
Reply With Quote
Vechi 28.03.2013, 14:40:28
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Daca unele din postarile mele de pe acest topic par sa nu respecte in totalitate tema, va rog sa ma scuzati. Mai am un raspuns pentru doamna cu nume de forum Anita si ma opresc.
Daca o sa ma hotarasc sa-i mai raspund domnului cu nume de forum catalin 2, am s-o fac pe alt topic.
Nastya, nu e vreo problema ca e offtopic, eu ti-am raspuns la primele mesaje, problema a fost ca doreai sa impui niste conceptii moderniste si ma acuzai ca nu am si eu aceste conceptii (ecumeniste si filocatolice). Tu daca vrei poti crede ce vrei tu, dar nu poti impune si altora sa creada la fel, mai ales ca sunt si invataturi gresite.
Citat:
Am si spus intr- un mesaj ca provin dintr-o familie mixta. Mama mea a fost romano-catolica, tata a fost ortodox; eu sunt ortodoxa dupa tata. Eu nu pot si nu trebuie si nu vreau sa-mi reneg mama si bunica si bunicul si toata jumatatea de neam catolic. Asta ar fi o fapta crestina?
Dar cineva care are un parinte ateu sau musulman trebuie sa fie de acord si cu ateismul si cu ortodoxia? Asta am observat ca e o problema la conceptiile moderniste, nu se face deosebirea intre omul respectiv si pacatele lui sau credinta gresita. Am si eu rude atee, daca nu sunt de acord cu ateismul nu inseamna ca reneg acele rude.
Reply With Quote
Răspunde