![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Manifestarile exterioare trebuie sa reflecte interiorul omului. Iar daca te referi la forme, rituri, etc, acestea reflecta fondul care trebuie sa primeze. Altfel formele acopera o goliciune interna si slujesc doar ca aparente (ce inseala). |
|
|||
|
|||
![]()
si care au fost aia?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt de acord ca formele trebuie sa reflecte interiorul omului. De aici izvorasc ritualurile exterioare de care iti este ata rusine, dar asta e o alta discutie. |
|
|||
|
|||
![]()
Vad ca s-au incins discutiile,desi pentru mine totul imi pare foarte clar.In ciuda faptului ca am adus atatea argumente ca sa sprijin ideea ca putin conteaza biserica de care apartii,atata timp cat tu ca persoana ai o relatie buna cu Dumnezeu,tot se mai fac referiri la culte.Toate cultele crestine recunoscute de stat au la baza Sfanta Scriptura,ceea ce este foarte important.Restul sunt considerate secte.De fapt despre ele ar trebui sa discutam aici si sa le criticam(ca secte de exemplu sunt martorii lui Iehova care au modificat Biblia,unele pasaje care sa le intareasca argumentele,sau mormonii s.a.m.d.).Adventistii au fost cat pe ce sa nu fie recunoscuti ca si cult din cauza ca dogma lor excludea ideea ca oamenii pot fi mantuiti si apartinand altor religii.Ulterior si-au revizuit pozitia.Fiecare cult se mandreste ca este fondat pe Biblie,de acolo si-au luat reguli si au fixat norme clericale(mai ales protestantii si neoprotestantii).Problema este ca unele culte pun mai mult pret pe niste versete scripturale decat altele si le iau ca baze pentru religia lor.De aici se pot isca tot felul de dezbateri :ca e bine asta,ca nu e bine asta...Intr-un fel fiecare au dreptate,deoarece conceptele lor sunt imprumutate din Biblie,cartea de capatai a crestinismului.De exemplu,adventistii pun foarte mult accent pe sabat si pe neconsumarea animalelor"necurate".Unii sustin ca aceste lucruri au fost exclusiv reguli date doar evreilor ci nu si neamurilor,altii deduc ca fiind atat de importante in fata lui Dumnezeu dupa cum vedem in Biblie ar trebui sa le respectam si noi.Totusi,ma intreb de ce nu au imprumutat si circumcizia,printre altele la fel de importante in vechiul testament?Crestinii studiind viata lui Isus au vazut ca in ziua sabatului El a facut multe minuni si a renuntat la strictetea obisnuita cu privire la aceasta zi,si deci folosind un verset,am impresia ca a lui Pavel care spune parafrazand"daca tineti o zi pentru Domnul sa o tineti"au ajuns la concluzia ca se pot aduna la fel de bine duminica in ziua in care a inviat Isus si nu sambata,iar cu privire la folosirea animalelor"necurate" luand ca scut versetul biblic ca "nu ceea ce intra in gura spurca pe om ci ceea ce iese"(iertati-ma daca am modificat putin cuvintele pentru ca le rostesc din memorie),au zis ca pot sa consume linistiti si din aceste animale.Adventistii insa au revizuit aceasta pozitie.Nu ii critic pentru asta.Chiar cel mai bun prieten al meu este adventist si nu pot decat sa il laud cum incearca sa fie placut in fata lui Dumnezeu.Ceea ce a fost total pe dinafara Bibliei a fost tocmai prezicerile datelor sfarsitului lumii pe care le-au facut printre altii si unii dintre fondatorii adventismului,cand scriptura spune clar ca nimeni nu stie in afara de Dumnezeu despre Ziua sfarsitului omenirii,nici macar Isus.Stim ca de altfel s-au facut penibili cand in cateva randuri a trecut ziua prezisa fara sa se intample nimic.Pe de alta parte ca sa ne referim la ortodoxie unele lucruri frapeaza daca le punem in fata Biblie,printre care:cultul moastelor,pomenirii mortilor,a icoanelor(chiar daca folosesc ca argument chivotul legamantului),mijlocitorilor (altii decat Isus),sau spovedania in fata unui om,chiar preot sfintit etc..Cei ortodoxi imi vor zice ca sunt fondate pe traditie.Nu zic nu.Eu ma refer aici pe Biblie.Poate se vor scoate din context cateva versete,totusi regulile unei biserici trebuie sa fie scrise clar in scriptura sa inteleaga toti.Catolicii pe de alta parte cred in purgatoriu(invizibil in Biblie,pilda bagatului si Lazar fiind definitorie in a nega existenta acestuia),cultul Feciarei,despre care in Biblie se spune mai putin,cand Isus ar trebui sa fie singurul caruia sa ne inchinem,conform Bibliei:"nimeni nu vine la Tatl decat prin Mine."(Ioan 14"6).Despre penticostali se pot spune la fel de multe .Ei practica botezarea doar a acelora adulti,ca si alte culturi neoprotestante de altfel.In Biblie nu vedem nici un copil botezat(desi se poate deduce ca atunci cand se zice ca o familie s-a botezat s-ar presupune ca si copiii lor au facut la fel).Cat de important este ca oamenii sa fie botezati adulti fiind vedem varsta la care a fost botezat Isus.De asemenea cred in darurile Duhului Sfant,lucru specificat clar in Noul testament,desi unii zic ca erau doar pentru acea perioada.Ca si critici unii ar putea sa le reproseze sabatul,"spurcarea cu animale necurate",de asemenea specificate in Biblie clar(ce-i drept mai mult in Vechiul Testament) si alte lucruri pe care i le-ar putea imputa altii de alta religie.Ei cred in noua lege adusa de Isus,care dupa multi teologi si comentatori ai Bibliei a anulat Vechea lege(lucru simbolizat si prin ruperea perdelei templului in momentul cand Isus era pe cruce).Nu discut aici despre cine are dreptate.Ceea ce am vrut sa arat este miltitudinea de concepte cu care opereaza cultele crestine.Ce se intampla cand fiecare pretinde ca este singurul care are dreptate?Se creaza un haos din care omul doritor sa cunoasca Cuvantul Lui Dumnezeu are mult de pierdut,si este trist...Tocmai de aceea poate ca Isus nu a infiintat nici o religie,pentru a ne lasa noua modul in care vrem sa ii slujim si tocmai de aceea in Biblie la un moment dat scrie "sa facem tot ceea ce nu ni se PARE rau"(nu ceea ce nu este rau),pentru ca multi au conceptii diferite asupra a ceea ce este bine si a ceea ce este rau.La urma urmei,fie ca este ortodox,catolic,penticostal sau orice protestant,crestinul trebuie sa respecte cuvantul lui Dumnezeu in religia in care este studiind Biblia pentru ca sa cunoasca cum sa se poarte pentru a fi placut Creatorului.Unii simt ca intr-o anumita religie nu poate sa faca aceasta,pe cand altii sunt de cealalta parere.
Si uite de ce trec unii ortodoxi la alte culte,sau de la alte culte la ortodoxi,catolici s.a.m.d. Religia nu te duce in rai,dar te poate ajuta in acest sens.Imi imaginez religiile ca niste vehicule al carui combustibil este Cuvantul Sfant.Nu conteaza in ce vehicul te afli atata vreme cat ajungi la destinatie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hai sa luam pe rand afirmatiile facute de tine despre adventisti si sa le dezbatem. Esti de acord? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Toate au baza biblica si acoperire biblica.Daca esti curios pune mana si citeste, sau intreaba aici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
L-ai criticat pe Canright ca e instabil uitand ca Ellen White si-a schimbat de multe ori ,,viziunile,, aruncand vina asupra lui Dumnezeu pentru esecurile ei.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iacov 2.10 "Pentru că cine va păzi toată legea, dar va greși într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat față de toate poruncile." Efeseni 4.5 "Este un Domn, o credință, un botez," Ioan 8.32 "Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei; Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi" Celelate sunt erezii. Sectele din rândul cărora provii tu, sunt recente si absolutizează un anumit aspect din ceea ce au inteles fondatorii lor (bolnavi de mândrie) din Biblie. Asa cum stii si tu, penticostalii si harismaticii pun accent pe "vorbirea in limbi" de tip șamanic și spiritist și pe ceea ce ei numesc "Răpirea Bisericii", adventistii pun accent pe sabat, pe interdicii alimentare, pe disparitia sufletului dupa moartea trupului și pe inexistenta Iadului, Martorii pe numele de Iehova si pe antitrinitarianism, baptistii si crestinii dupa evanghelie pe ceea ce au interpretat ei de la Ioan cap. 3, adica "nașterea din nou" si "experienta mântuirii personale". La acestea se mai adaugă caracteristicile comune sectelor neo-protestante: respingerea icoanelor, a cinstirii sfintilor, a ierarhiei preoțești, a sfintelor taine, toate lucruri fundamentale pentru Biserica Ortodoxa. Din această cauză nu poate să facem urmatoarele: 2 Cor 6.14 Nu vă înjugați la jug străin cu cei necredincioși, căci ce însoțire are dreptatea cu fărădelegea? Sau ce împărtășire are lumina cu întunericul? 15.Și ce învoire este între Hristos și Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios? Isaia 5.20 "Vai de cei ce zic răului bine și binelui rău; care numesc lumina întuneric și întunericul lumină; care socotesc amarul dulce și dulcele amar! "
|
|||
|
|||
![]()
Vreau sa ma fac mai bine inteles decat pana acum.In primul rand Condor nu ai inteles ce am vrut sa zic.Eu am afirmat ca nu ii critic pentru "asta",adica pentru ca respecta sabatul si pentru ca nu consuma animale "necurate",lucru specificat clar de altfel(dar recunoaste ca mai mult in Vechiul Testament),dar critic adventismul pentru acele preziceri.Daca ai fi sincer ar trebui sa imi dai dreptate ca Biblia specifica faptul ca nimeni nu stie data aceea.Am citit cateva materiale despre asta si chiar istoria aminteste prezicerile fondatorilor adventismului deci nu poti nega ca nu este adevarat.Chiar nu stiu de ce au trebuit sa faca asemenea previziuni,pentru ca astfel si-au pierdut foarte mult din incredere.Acum intr-adevar lucrurile s-au schimbat.Totusi nu mi-ai raspuns la intrebarea de ce nu s-a adoptat si taierea imprejur,sau jertfele,lucruri de altfel bine fondate in Vechiul Testament?Vei spune poate ca acestea au fost anulate de jertfa lui Isus.Acum vine o alta intrebare:oare nu au fost anulat si celelalte gen sabat sau consumul animalelor necurate?Unii zic ca da,altii ca nu.Nu imi propun sa iau partea unora,am vrut doar sa mai intaresc inca o data puterea credintei prioritara.Acum astept cum dezbati aceste intrebari(ca ai propus o dezbatere),eu mi-am adus argumentele si imi ramane sa le astept pe ale tale,daca aceasta a fost dorinta ta.
In al doilea rand,Danut 7 astept sa imi dai exemple ca baza biblica pentru ![]() Pentru Ovidiu-S:Biblia nu demonstreaza ca o Biserica duce la mantuire,d-apoi sa vorbim despre mai multe:)Intr-adevar ai spus din efeseni 4 ![]() Tot ce am spus si in celelalte interventii a avut ca scop sa arat si sa argumentez ideea de baza:Credinta si apoi faptele mantuiesc pe om.De aceea respect toate religiile crestine si chiar daca am adus in prim plan anumite fapte a fost sa imi sustin pozitia. |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru Ovidiu-s:cand am spus ca "Biblia nu demonstreaza ca o Biserica duce la mantuire"am uzitat termenul in sensul pe care l-ai folosit si tu(cu sensul de culte probabil).Binenteles ca doar Biserica lui Hristos duce la mantuire,dar toate cultele considera ca sunt Biserica lui Hristos.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Arhitectura bisericilor (2) - culte heterodoxe | ioanna | Arta bisericeasca in general | 2 | 20.03.2014 17:05:04 |
Ati sfatui un penticostal sa treaca la ortodoxie? | faniela | Secte si culte | 439 | 20.01.2012 13:35:47 |
Cultele protestante si neoprotestante il iubesc pe Hristos fara Cruce. | georgeval | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 102 | 20.01.2011 13:59:30 |
Cu ce criterii se determina care este credinta corecta si ceea falsa? | Bast-et | Generalitati | 14 | 30.09.2010 16:26:07 |
|