Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.01.2011, 22:01:26
bob2909 bob2909 is offline
Banned

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit Diferenta dintre suflet si spirit

Sufletul, este insufletirea materiei pentru o anumita perioada de timp sau vesnic ( dar dupa mantuire si aici doar in cazul oamenilor se poate vorbii de mantuire)

Revenind la suflet , sufletul este viata in materie din momentul aparitiei (la mamifere din momentul conceptiei iar aici intra si omul si de aceea avortul este un pacat) si pana in momentul “mortii” adica pana in momentul in care ceea ce este materie nu mai este insufletit.

Sufletul reprezinta energia care anima materia , si implicit tot ce este in jurul nostru ...

Deci sufletul este o energie creata de Dumnezeu care pune in miscare (atat cat poate fi vizibila in anumite cazuri) materia, spre cele vazute, interactionand intr-un anumit mediu , in functie de nivelul de referinta, putand vorbii implicit de la cele mai mici structuri moleculare si pana la om (creatia incununata si complexa)

Diferenta dintre sufletul omului si celelalte suflete este constiinta si ratiunea (comparatia este intre om si animale) care datorita modului in care omul a fost creat , este capabil prin bunavoirea lui Dumnezeu sa se indumnezeiasca, si astfel omul devine o fiinta spirituala adica suflet si spirit in aceeasi “casa”...

In ceea ce priveste spiritul sau duhul , aici intram intr-o alta dimensiune, cea pur spirituala, adica “cerul”.

Duhul NECREAT este Domnul Dumnezeu atotiitorul, creatorul , care prin energiile Sale necreate a creat totul adica cerul “spiritul” si pamantul (materia insufletita sau neinsufletita)

Spiritele create sunt energii superiore energiilor care se afla in materie(suflete) , au rationament si constiinta ca si sufletele omenesti ,dar sunt capabile de ridicarea la nivel de “inger” dupa har, adica dupa chemarea spiritula prin energiile necreate ale Domnului.

Si astfel se poate explica foarte usor taina botezului : omul care este un trup insufletit, prin botez adica prin pogorarea Duhului Sfant , si inplicit prin energiile sale necreate, creaza in interiorul omul un spirit capabil de a se ridica la nivelul unui “inger” dupa har , adica de copil al lui Dumnezeu infiat prin har si astfel “va putea sa vada Imparatia lui Dumnezeu”...

Last edited by bob2909; 31.01.2011 at 22:09:07.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:15:48
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
V-aș ruga să aveți amabilitatea să precizați unde anume spune Sf. Toma acest lucru.
Domnul Mihnea, dumneavoastra chiar credeti ca Sf. Toma cind si-a introdus degetele in ranile Mintuitorului a simtit ranile cu INIMA sau cu RATIUNEA.
Acestea se numesc semne sau atentionari facute in mediul social, in grup, acele "social cues" Ne-verbale.
Nu totul in lume SE SPUNE ci sse mai si face.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:19:59
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Domnul Mihnea, dumneavoastra chiar credeti ca Sf. Toma cind si-a introdus degetele in ranile Mintuitorului a simtit ranile cu INIMA sau cu RATIUNEA.
Acestea se numesc semne sau atentionari facute in mediul social, in grup, acele "social cues" Ne-verbale.
Nu totul in lume SE SPUNE ci sse mai si face.
Cred ca este vorba,in discutia lor, de Toma D'Aquino ma,nu de Toma din Biblie(care la randul sau nu si-a ,,introdus degetele in ranile Mintuitorului")

Last edited by Scotsman; 31.01.2011 at 22:24:01.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:26:54
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotsman Vezi mesajul
Cred ca este vorba,in discutia lor, de Toma D'Aquino ma,nu de Toma din Biblie(care la randul sau nu si-a ,,introdus degetele in ranile Mintuitorului")
Scotty draga, nu stiu ce icoane ai tu dar in ale mele Sf Toma este cu degetul adinc infipt in rana toracica a Mintuitorului. Ca sa fiu mai exact, vre-o doua falange sunt in interior

Ca urmare, poate in biblia ta nu l-a cercetat minutios pe Hristos, in a mea A PUS MINA PE EL ZDRAVAN!

Si inca ceva, marea majoritate din ucenici erau PESCARI, nu balerini delicati pe care puteai sa-i faci din VORBE!

Last edited by andreicozia; 31.01.2011 at 22:29:58.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:33:58
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
Scotty draga, nu stiu ce icoane ai tu dar in ale mele Sf Toma este cu degetul adinc infipt in rana toracica a Mintuitorului. Ca sa fiu mai exact, vre-o doua falange sunt in interior
Serios?Habar nu aveam.Arta iconografica ma depaseste.Am citit diferite interpretari pe marginea la Ioan 20 si se spunea ca Toma l-ar fi recunoscut,intr-un final, pe Mantuitor fara a mai pune mana efectiv dar daca zici ca ai o icoana ortodoxa care asa arata scena,te cred pe cuvant.Nu-i mai transforma ma pe toti ucenicii in clasa proletara,care redusa mintal,avea nevoie sa puna mana pe strung.Luca era medic,Matei era vames,Ioan era pescar iar Marcu era dintr-o familie bogata si educata.

Last edited by Scotsman; 31.01.2011 at 22:38:25.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:38:18
Banned

Implicit

Citat:
Serios?Habar nu aveam.Arta iconografica ma depaseste.Am citit diferite interpretari pe marginea la Ioan 20 si se spunea ca Toma l-ar fi recunoscut,intr-un final, pe Mantuitor fara a mai pune mana efectiv dar daca zici ca ai o icoana ortodoxa care asa arata scena,te cred pe cuvant.
http://www.google.ca/imgres?imgurl=h...LMmdgQexlIW8AQ

Uite ti-am gasit una la repezeala, dar exista altele vechi care il reprezinta pe Sf Toma cu degetele adinc infipte in rana.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:41:19
Scotsman
Guest

Implicit

Citat:
http://www.google.ca/imgres?imgurl=h...LMmdgQexlIW8AQ

Uite ti-am gasit una la repezeala, dar exista altele vechi care il reprezinta pe Sf Toma cu degetele adinc infipte in rana.
Eu vad ca abia o atinge.Unde vezi tu adanc infipe-n rana?Ma rog,chestie de perceptie.As crede ma degraba ca a atins decat ca a bagat degetele efectiv in rani.Tabloul asta arata.O atingere.Degetul(nu degetele)este cu totul in exterior.
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:41:34
Banned

Implicit

Citat:
Serios?Habar nu aveam.Arta iconografica ma depaseste.Am citit diferite interpretari pe marginea la Ioan 20 si se spunea ca Toma l-ar fi recunoscut,intr-un final, pe Mantuitor fara a mai pune mana efectiv dar daca zici ca ai o icoana ortodoxa care asa arata scena,te cred pe cuvant.Nu-i mai transforma ma pe toti ucenicii in clasa proletara,care redusa mintal,avea nevoie sa puna mana pe strung.Luca era medic,Matei era vames,Ioan era pescar iar Marcu era dintr-o familie bogata si educata.
Uau, cine? evanghelistii? Pai astia nu au fost ucenicii Lui! Vezi ca ii confunzi.

:)Eu vorbesc de Andrei, Pavel, Ioan, Petru. Iuda, samd. care erau proletari get beget, pescari vEnosi care trageau la visle zilnic pentru a pune peste pe masa!
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:42:02
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Serios?Habar nu aveam.Arta iconografica ma depaseste.Am citit diferite interpretari pe marginea la Ioan 20 si se spunea ca Toma l-ar fi recunoscut,intr-un final, pe Mantuitor fara a mai pune mana efectiv dar daca zici ca ai o icoana ortodoxa care asa arata scena,te cred pe cuvant.
Nu, nu sunt icoane ortodoxe care ilustreaza asa ceva. In icoanele ortodoxe Sf. Apostol Toma intinde mana si Il atinge delicat (sau deloc, doar arata intentia).

(in picturi catolice este diferit.. dar acelea nu sunt icoane!)
Reply With Quote
Vechi 31.01.2011, 22:44:30
Pippo_'s Avatar
Pippo_ Pippo_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.01.2011
Locație: Cu capul in nori si picioarele pe pamant.
Implicit

Toma D'Aquino nu e Sf Toma din Biblie.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A filosofa sau a crede? Seraphim7 Generalitati 38 18.07.2024 00:01:30
"Crede si nu cerceta!" ??? moro.d Despre Biserica Ortodoxa in general 20 03.09.2013 12:29:18
cauta cu inima si cu tot ce stii, nu cerceta cu ochii Man Teo Generalitati 15 15.08.2011 19:17:52
Cine nu crede in Dumnezeu ladyanda Generalitati 235 14.08.2011 14:08:26
Nevoia de a crede dorinastoica14 Pocainta 15 21.07.2009 12:41:01